Aleppo zeep

Ik maakte als eerste kennis met de aleppo zeep toen ik op zoek was naar een natuurlijk reinigingsproduct voor mijn huid. Ik wilde specifiek mijn gezicht er mee wassen.
Aleppo zeep is een zeep die gemaakt word in Aleppo. Ja dat stadje waar nu zoveel gevochten word en waar helaas IS ook actief is.
Aleppo zeep is een zeep die voornamelijk uit olijfolie bestaat. Daarnaast zijn er ook veel varianten waarbij laurierbesolie is toegevoegd.


Laurierbesolie werkt bacterie- en schimmeldodend en is antiviraal en pijnstillend. Vandaar dat deze zeep een krachtige werking heeft tegen verschillende huidaandoeningen.
De hoeveelheid Laurierbesolie is dan ook belangrijk voor welk huidprobleem je de aleppo gebruikt. 
Op de website van olijfoliezeep.nl kan je meer informatie vinden over welke aleppo zeep voor jou geschikt is en waarvoor je aleppo zeep nog meer kan gebruiken.
Voor mijn huid heb ik de aleppo zeep met 30% laurierbesolie besteld. Ik heb deze besteld op solobiomooi.nl

Aleppo Savon d'Alep Laurierbesolie 30% 190g
Foto aleppo zeep van solobiomooi.nl

In eerste instantie wilde ik meteen helemaal stoppen met de shampoo en wilde ik mijn haren alleen met water wassen. Ik was erg geïntegreerd in het 'haren wassen met alleen water', doordat ik een verhaal had gelezen van een andere meid, Sarah Theeboom, die gestopt was met haar haren te wassen toen zij op reis ging naar Thailand. Tijdens haar reis had zij haar haren alleen met water gewassen en nu ziet het er heel gezond, glanzend en mooi uit. Zij wast haar haren al 6 jaar alleen met WATER! Ik was erg verbaasd maar ook geïnteresseerd in het haren wassen ding. Lees hier het verhaal van Sarah Theeboom.

Maar het abrupt stoppen met shampoo beangstigde mij ook. Mijn haar zou eerst heel erg vet worden, en daar had ik eigenlijk niet zoveel zin in.
Mijn collega die haar haren al jaren met natuurlijke zeep wast, vertelde mij dat ik beter eerst kon overstappen op natuurlijke zeep.
Gelukkig had ik nog een stuk van de aleppo zeep thuis, dus ik kon meteen aan de slag!
Wel kreeg ik de tip van mijn collega dat ik moest naspoelen met een mengsel van appelazijn en water. Omdat natuurlijke zeep basisch is, PH waarde van ongeveer 8, gaan de haarschubben open staan, daardoor kan je haar erg stug en dik aanvoelen. Een zuur doet de haarschubben weer sluiten. 
De volgende dag heb ik meteen een fles appelazijn gekocht en ik kon meteen de shampoo de deur uit zetten.
Zorg dat je biologische appelazijn koopt zonder alcohol, dan is de geur minder sterk en droogt het je haar ook minder uit.


Appelazijn en aleppo zeep. 

Zoals je ziet heb ik geprobeerd mijn aleppo zeep in stukken te snijden. Ik vond de zeep nogal groot en wilde wat kleinere stukken voor het gemak. Dit was helaas niet altijd een succes..
De zeep kan snel afbrokkelen en dan hou je hele kleine stukjes over. Dat was natuurlijk niet wat ik wilde bereiken.
Uiteindelijk heb ik toch een flink stuk eraf kunnen snijden en dat heb ik gebruikt voor het haren wassen. 

Op olijfoliezeep.nl staan een aantal tips voor het haren wassen met aleppo.
Je moet bijvoorbeeld je haren 2x achter elkaar wassen met de aleppo, dit omdat het een vette zeep is en de olie een reactie aangaat met het vuil. 2x achter elkaar wassen geeft het meest schone resultaat.
Daarna natuurlijk spoelen met een mengsel van appelazijn en water. Ongeveer 1 deel appelazijn op 8 a 9 delen water is voldoende. 
Ik deed het appelazijn mengsel in een sport drinkfles, zodat ik dit makkelijk over mijn haren kon verdelen.


Hoe was je je haren met de aleppo?

Je maakt je haren nat en pakt de aleppo zeep in je hand. Ik maak het stuk zeep eerst altijd even nat en wrijf het tussen mijn handen zodat er al wat schuim ontstaat.
Mijn haar na het wassen met aleppo
Dan wrijf je met de aleppo zeep over je hoofdhuid. Je gaat met de zeep je gehele hoofdhuid af, net zolang totdat er voldoende schuim in je haren zit. De aleppo zeep geeft een heerlijke rijke schuim waarmee je lekker je haren kan wassen.
Daarna spoel je je haren uit en vervolgens herhaal je dit proces nogmaals.
Nadat ik het schuim voor de eerste keer had uitgespoeld ervoer ik meteen dat stugge en dikke gevoel in mijn haren waar ze op het internet over spraken.
Gelukkig had ik het mengsel met appelazijn en water! Wanneer ik dit over mijn haren goot ervoer ik meteen dat mijn haren zachter werden en ook schoon aanvoelde. 
Daarna heb ik mijn haren nog flink gespoeld met water en heb ik geëindigd met koud water.
Ik moest enorm wennen aan de geur van appelazijn in mijn haren, maar wanneer mijn haar droog was, was de geur ook meteen verdwenen.
Mijn haar rook niet naar bloemen en of chemisch toegevoegde geurstoffen, maar gewoon naar haar.

Op vele Amerikaanse en Engelse blogs las ik dat noo-poo'ers en low-poo'ers (geen shampoo) eerst door een afkick fase gingen nadat zij gestopt waren met shampoo. Hun haren en talgklieren moesten letterlijk afkicken van de shampoo.
Op solobiomooi.nl schrijven zij hier ook over.
Dit 'afkickproces' heb ik ook meegemaakt.
Nadat ik mijn haren voor het eerst had gewassen met aleppo, voelde het niet geheel schoon. Het voelde bij de aanzet iets vettig, alsof het de 3e dag na het wassen met shampoo was. Mijn haar werd ook heel snel vet.
Maar ik heb er niet aan toegegeven, ik bleef mijn haar 1x in de week wassen en niet vaker. En ik denk dat het vasthouden aan je wasritueel ook de 'succesfactor' was! Doordat ik het maar 1x in de week bleef wassen, was ik snel door het 'afkickproces' heen. Na de 3e keer wassen (3e week) was mijn haar zichtbaar veel schoner en zat er meer volume in dan na de eerste keer wassen met aleppo. (zie foto hieronder)
Eindelijk zag ik resultaat! YES mijn haar was weer geheel schoon, ik was zo blij! Want het feit blijft, waarom ik dit mijzelf aan doe, is omdat ik helemaal geen vet haar wil. Omdat ik weg wil uit die vicieuze cirkel dat mijn haar elke keer weer vet word en ik altijd weer die producten nodig heb om het goed te laten zitten. 


Voor de 3e keer gewassen met aleppo

Uiteindelijk heb ik de aleppo zeep ongeveer 5 weken gebruikt. Ik vond dat het mijn haren teveel uitdroogde en het daardoor teveel pluisde. Naderhand denk ik dat dit vooral kwam omdat ik geen siliconen meer gebruikte en daardoor nooit heb geweten dat ik eigenlijk heel droog haar heb. En droog haar pluist snel. 
Wel vond ik dat mijn haar dikker en sterker aanvoelde en dat het meer volume had, dat was een pluspunt voor mij.
Nadat ik 5 weken de aleppo zeep heb gebruikt ben ik overgestapt op andere zepen en natuurlijke producten om mijn haren mee te wassen. Maar daarover meer in mijn volgende blog!


Waarom specifiek appelazijn?

Om de haarschubben te laten sluiten heb je een zuur nodig, dit maakt je haar weer zacht en zorgt ervoor dat er minder klitten ontstaan.
In de vele conditioners van tegenwoordig zit ook een zuur die ervoor zorgt dat je haarschubben sluiten. Alleen zitten daar ook weer veel siliconen, sulfaten en parabenen in.
Het zuur zorgt ervoor dat je hoofdhuid weer in balans gebracht wordt, eventuele zeepresten verwijderd worden en je haar een mooie glans krijgt.
Naast appelazijn zijn er ook nog vele andere 'zuren' waarbij je dit kan bereiken. Namelijk:
- Citroensap: Pers 1 citroen uit op 1 liter water. (Voor mensen met blonde haren. Als je niet blond bent zou ik dit alleen in de winter gebruiken omdat citroen je haar kan bleken als je daarna volop in de zon gaat zitten)
- Zwarte thee extract: Zet zwarte thee, laat dit vervolgens afkoelen.
- Amla extract: 1 eetlepel amla poeder in 400 a 500 ml heet water. Laat dit even trekken en afkoelen. Als je alle korrels eruit wil hebben kan je het mengsel nog door een zeef gieten. Amla zit vol met vitamine C, dit is niet geschikt voor ieder haartype. Amla kan je haren ook op een natuurlijke manier iets bruiner maken. Ik heb ervaringen gelezen op verschillende blogs waarbij andere vrouwen benoemden dat hun grijze haren ook iets bruiner werden na gebruik van de amla.
- Aloë vera extract: Je kan verse aloë vera koken in een pan met 500 ml water, of aloë vera poeder kopen en een eetlepel ervan laten oplossen in ongeveer 400 a 500 ml heet water. Even laten afkoelen en je hebt je zure mengsel!

Heb jij nog tips om je haarschubben te sluiten? Laat het mij weten in een reactie hieronder!
Gebruik jij ook Aleppo om je haren te wassen of heb je aleppo gebruikt en gebruik je nu wat anders? 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr

Reacties