Danscoaching, wat is dat?

Hi allemaal!

Vandaag even een ander onderwerp dan over HAAR.
Vandaag wil ik jullie vertellen over een geweldige vriendin van mij, Marielle, en haar opleiding tot danscoach.
En ik hoor jullie denken; huh? Danscoach? Word je dan gecoacht om te dansen?
Nee.. Danscoaching richt zich op het coachen van mensen door middel van dans. Zij gaat samen met jou kijken aan welk thema jij wilt werken en wat jij daarmee wilt bereiken. Vervolgens ga jij, met een door haar geformuleerde opdracht, dansen. Om deze opdrachten te kunnen uitvoeren hoef je geen ervaring in dans te hebben. Iedereen kan bewegen, dus ook iedereen kan dansen!
En waarom moet je dan dansen? De theorie van danscoaching gaat er vanuit dat je hersenen een verandering beter kunnen opslaan en verwerken door deze letterlijk in je lijf te ervaren. Communicatie tussen lijf en geest dus.Tijdens deze opleiding moet Marielle 10 individuele sessies en 10 groepssessies doen.
Vandaag had ik dus een individuele sessie met haar.
We hadden afgesproken bij Centrum aan het Spaarne, daar had zij een ruimte gereserveerd.
Marielle gaf eerst uitleg over wat danscoaching is en wat ik ervan kan verwachten. Daarna hebben wij het thema doorgenomen waar we samen ons (voornamelijk ik) op gingen richten en door middel van een gesprek probeerde zij duidelijk te krijgen wat het doel was, namelijk de regie nemen over mijn eigen leven!
Marielle ging de geluidsinstallatie klaarzetten en we konden aan de slag!

Eerst gingen we samen door de ruimte lopen, en de ruimte verkennen.
Daarna vroeg zij of ik nog aan iets dacht, iets buiten deze ruimte, en of ik die gedachte ook van me af wilde zetten. Dit kon bv door middel van beweging, de gedachte letterlijk van je 'afschudden'.
Vervolgens mocht ik ergens in de ruimte gaan staan en mijn ogen sluiten en luisteren naar mijn lichaam als ik dacht aan het thema. Waar voelde ik dat het thema het meeste in mijn lichaam zat? 
Ik kreeg de opdracht om het gevoel wat ik had, het thema, in mijn hoofd te houden en met dat gevoel te bewegen op de muziek.
Wat er toen gebeurde was ongelofelijk! Je gevoel (hoe je je voelt) kan je lichaam dus daadwerkelijk beperken of vrijheid geven. 
Elke keer kreeg ik een opdracht die tot uiting kwam door middel van dans. Tussen de opdrachten door vroeg zij aan mij hoe ik mij voelde en wat ik ervoer. Zij gaf daarna aan wat zij zag en de situatie werd kort besproken. 

Na 4 opdrachten gingen we samen de gebeurtenissen van het afgelopen uur nabespreken en terug kijken naar het thema en wat er uit het dansen is voortgekomen. Uit deze nabespreking kwam een actie, namelijk: 1x in de week een vakantiedag voor mijzelf. En daarmee wil ik bereiken dat er dan ruimte is voor creativiteit en rust.

Heb jij nu ook behoefte aan een antwoord? Een thema/gevoel waar je mee zit en kom je er zelf niet uit?
Probeer eens een sessie danscoaching en luister naar je lichaam!

Je kan contact opnemen met Marielle via haar facebookpagina: beweeg je verder!


Reacties