No-poo en Low-poo

Tijdens mijn zoektocht naar natuurlijke producten om mijn haren mee te wassen kwam ik erachter dat veel mensen in Amerika al een lange tijd hiermee bezig zijn. Er is zelf een hele beweging ontstaan en zij hebben een naam ontwikkeld: No-poo en Low-poo.
En nee, ze hebben geen last van obstipatie.
Maar wat betekend het dan precies?
In deze blog wil ik uitleggen wat No-poo en Low-poo betekend en hoe dat  te werk gaat.No-poo

No-poo betekent NO shamPOO! Je haren reinigen (wassen) met andere alternatieve/ natuurlijke producten of helemaal geen producten (water only of sebum only).
Er zijn vele alternatieve producten waarmee je je haren kan wassen, de meest gebruikte zijn: Baking soda, Ei, Roggemeel, Klei (Ghassoul, Chinaklei, Bentoniet, Groene klei), Ziziphus spina christi, Amla en Shikakai, Zeepnoten en Honing.
Hiernaast kan je er ook voor kiezen je haren alleen met warm water te wassen (water only) of het helemaal niet te wassen (sebum only)
Deze verschillende no-poo wasmethodes zal ik hieronder individueel bespreken.


Low-poo

Low-poo betekent; je haren wassen met een shampoo of zeep zonder sulfaten, siliconen en parabenen.
 • Sulfaten zijn agressieve reinigers die je hoofdhuid volledig strippen van al het talg. Lees hier meer over deze agressieve stof en wat dit met je huid kan doen.
 • Siliconen doen niets behalve dat ze beschadigd haar verhullen door over elke haar een laagje te leggen. Hierdoor voelt je haar zacht, glanst het en pluist het niet. Siliconen voeden je haar niet.
 • Parabenen staan bekend als hormoonverstoorders en er zijn bedenkingen dat deze waarschijnlijk gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op kanker. Lees hier meer over welke invloed parabenen hebben op je gezondheid.
Je kan verschillende low-poo haarzepen kopen op www.louland.nl


Baking soda (zuiveringszout)

Op veel Amerikaanse blogs kan je lezen over baking soda. In Nederland is het bekend als zuiveringszout.
Hoe werkt dit dan? Je maakt een papje van 1 eetlepel zuiveringszout en 250 ml water en dit smeer je alleen op je hoofdhuid. Goed over je hoofdhuid verdelen en vervolgens grondig uitspoelen. Hierna altijd met een zuur naspoelen! (voorbeelden van een zuur, zie mijn vorige blog)
Als dit goed gaat, kan je na een tijdje de hoeveelheid zuiveringszout afbouwen.
Maar pas op! Als je elke dag je haar wast, of om de dag, is zuiveringszout niet een volledige vervanger van je shampoo. Je moet minimaal 4 dagen tussen je wasbeurten met zuiveringszout houden zodat je hoofdhuid en je haar niet teveel uitdroogt. Daarom is deze methode ook alleen geschikt voor mensen met vet haar.

Ei

Je haar wassen met alleen een ei, dat klinkt raar. Maar ei is heel goed voor je haar. Eieren zitten vol met proteïnen, wat er weer voor zorgt dat je haar zacht word, gaat glanzen en sterker word. Het ei werkt ook als een emulgator, dit betekent dat het in staat is om je haar op een lichte wijze te ontvetten doordat het de talg vloeibaar maakt en je dit makkelijk kan wegspoelen met water.
Maar hoe doe je dat dan? Je kan het ei op 3 verschillende manieren gebruiken om je haren ermee te wassen.
 • Je kan het gehele ei gebruiken, let op dat je niet teveel proteïne in je haar krijgt als je deze methode te vaak gebruikt. Naspoelen met koud of lauw water, anders heb je gekookt ei in je haar zitten.
 • Alleen het eiwit, hiermee kan je af en toe olieresten uit je haar verwijderen. Pas weer op voor teveel proteïne en spoel met lauw of koud water!
 • Of je gebruikt alleen de dooier. De dooier is vetter dan het eiwit en is daardoor geschikter om het talg uit je haren te verwijderen. Na het wassen met alleen de dooier kan je wel warm water gebruiken om je haren te spoelen.
Je haren met een ei wassen is vooral heel nuttig als je droog en poreus haar hebt. Je haren kunnen dan de proteine goed gebruiken. Weet je niet of je haar proteine nodig heeft, doe een test! Trek 1 haar uit je hoofd en wind deze tussen je vingers, trek lichtelijk aan de haar. Als de haar snel breekt kan je haar wel wat proteine gebruiken, als de haar een beetje meeveert en niet breekt heb je gezond haar.


Roggemeel

Je kan heel goed je haren wassen met roggemeel. Roggemeel bevat veel vitamines en voedingstoffen, met name vitamine B, welke weer heel goed is voor je haar. Maar hoe was je dan je haar met roggemeel?
Doet 2 a 3 eetlepels roggemeel in een kommetje, voeg lauw water toe totdat het een glad mengsel word en het de dikte is van je shampoo. Vervolgens smeer je dit op je hoofdhuid en laat je het een paar minuten intrekken. Daarna spoel je de roggemeel weer uit. Je kan naspoelen met een zuur, maar dit is niet noodzakelijk. Je kan ook eindigen met een spoeling van koud water.
Als je de korrel van het roggemeel niet prettig vind, je moet namelijk je haar erg lang uitspoelen, kan je de roggemeel ook in een pantykous doen, en vervolgens een flinke tijd laten weken in wat warm water. Vervolgens was je je haren met dit waterige mengsel wat zich heeft volgezogen met de goede voedingsstoffen van de roggemeel.
Ga niet experimenteren met andere deeg-soorten. Roggemeel bevat namelijk geen gluten, hierdoor word het een glad mengsel en niet deeg-achtig.
Omdat het een soort 'papje' word wat je in je haar smeert, kan je ook nog wat etherische olie toevoegen voor de geur, of het lauwe water vervangen met een kruidenthee die geschikt is voor jou hoofdhuid. Hierover meer in een volgende blog.

Klei

Je hebt verschillende soorten klei, maar de 4 soorten die ik hierboven benoemde zijn de meest gebruikte soorten klei bij de No-poo beweging.
 • Ghassoul en Chinaklei zijn de minst uitdrogende klei soorten. Deze zijn geschikt voor droog en krullend haar.
 • Bentoniet en Groene klei kunnen beide een iets meer uitdrogend effect hebben op je haar. Deze klei soorten zijn goed geschikt voor vet haar.
Klei kan je in twee verschillende vormen kopen; brokjes of poedervorm. De brokjes zou je eerst tot poeder kunnen malen door middel van een vijzel of meteen mengen met kokend water.
Om je haren te wassen met klei maak je eerst een mengsel van 1 a 2 eetlepels klei met ongeveer 100 ml kokend water, tot het een smeerbaar mengsel is. Maak vervolgens je haren volledig nat, smeer het klei mengsel over de gehele lengtes van je haren en op je hoofdhuid. Laat dit ongeveer 5 minuten inwerken en spoel dit dan uit. Hierna altijd naspoelen met een zuur.

Groene klei
Je kan het klei mengsel ook gebruiken als een haarmasker, bedek dan je haar met huishoudfolie nadat je het mengsel in je haren hebt gedaan. Wacht ongeveer 20 a 30 minuten en spoel het dan uit je haren. Ook hierna moet je weer naspoelen met een zuur.

Ghassoul klei


Ziziphus spina christi

Ziziphus is een boomsoort in o.a. India waarmee je je haren kan wassen. Althans met de bladeren van deze boom. Deze bladeren worden fijngemalen en zo ontstaat er een groen poeder. Je haren hiermee wassen werkt hetzelfde als met klei.
Je mengt het poeder met kokend water (kijk op louland.nl voor meer informatie en de hoeveelheden) tot het een smeerbaar glad mengsel is.
Net als bij klei maak je eerst je haren geheel nat, je verdeeld de ziziphus geheel over je haren en spoelt dit na ongeveer 10 minuten uit met warm water. Ziziphus zorgt al voor zacht en glanzend haar, maar je kan ook nog eindigen met een zure spoeling zodat je haarschubben geheel gesloten zijn.

Ook ziziphus kan je gebruiken als haarmasker, bedek dan je haar weer met huishoudfolie nadat je het mengsel in je haren hebt verdeeld. Na ongeveer 20 a 30 minuten kan je de ziziphus uitspoelen met warm water.


Amla en Shikakai

Amla en Shikakai zijn beide vruchten afkomstig van een boom (amla) en een struik (Shikakai) uit India. Beide vruchten zijn vermalen tot poeders waarmee je je haren kan wassen. Beide poeders moet je mengen met kokend/heet water totdat je een glad mengsel hebt. Maak je gehele haar nat en breng het mengsel aan op je gehele haar. Laat dit ongeveer 5 minuten zitten en spoel dan grondig uit met warm water.
Amla, ook wel bekend als de indianse kruisbes, is een zure vrucht van de amla boom. Amla zit vol met vitamine C, dit is niet voor alle haarsoorten geschikt.
Amla reinigt en conditioneert op een natuurlijke manier. Amla kan je haar iets donkerder maken (grijze haren worden iets bruiner). 
Helaas spoelen de amla korrels slechter uit je haren dan de ziziphus.
Maar omdat Amla een zure vrucht is, word Amla ook vaak gebruikt als zure spoeling na een natuurlijke reiniging van het haar.
Wil je Amla als zure spoeling gebruiken ipv appelazijn of citroensap, los dan ongeveer 1 eetlepel amla poeder op in 600 ml kokend/heet water. Laat dit afkoelen en giet deze spoeling over je haar na het wassen.
Wil je echt alle Amla korrels uit de spoeling hebben, giet de spoeling dan eerst nog door een zeef.

Voor meer informatie of het aanschaffen van Amla kijk op louland.nl


De Shikakai vrucht is afkomstig van de struik Acacia Concinna, uit India. Net als het Amla poeder, wordt ook deze poeder gebruikt om de hoofdhuid en het haar schoon te maken, met als resultaat krachtigere haarwortels en zachter haar. Tevens is shikakai een krachtige conditioner, het verstoort de ph waarde van de hoofdhuid niet.


Zeepnoten

Je kan je haren ook wassen met zeepnoten (soapnuts). Zeepnoten groeien o.a. in India en Nepal aan de zeepnotenboom, jaja zo heet de boom echt. 
Zeepnoten worden al eeuwen gebruikt als shampoo en zorgen voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid. Zeepnoten hebben schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. De natuurlijke zeepstoffen van de zeepnoot maken je haar schoon en zorgen voor volume en een prachtige glans. 
Zeepnoten kan in zijn geheel kopen (een zak vol met de noten) maar ook gemalen waardoor er een poeder ontstaat (bekend als Reetha poeder). 
Met de Reetha poeder kan je met een beetje heet water een haarmasker maken en vervolgens dit over je hoofdhuid verdelen. Laat het 15 minuten intrekken en spoel dit grondig uit. Vervolgens naspoelen met een zuur!
Je kan ook je haren wassen met de volledige zeepnoten. Laat ongeveer 3 tot 4 zeepnoten in een pan met 500 ml water weken voor ongeveer 8 uren (een nachtje laten staan kan ook). Verwijder, na het weken, de schil van de pit en kook dit allen voor 20 minuten. Voor een wasbeurt heb je ongeveer 100 tot 150 ml van het zeepnotenwater nodig. Dit kan je ook weer mengen met andere ayurvedische haarkruiden. Optie: Giet het waterige mengsel in een fles die je makkelijk kan gebruiken om de zeepnoten over je haren te verdelen (ik gebruik vaak een sportfles).
Zorg ervoor dat het mengsel niet in je ogen komt! Het brand!

Honing

Honing is een zachte reiniger voor droog haar. Het voedt je haar en geeft het een flinke boost. Zorg wel dat je biologische honing gebruikt!
Los 2 a 3 eetlepels biologische honing op in wat warm water. Verdeel dit mengsel over je haren. Je kan het even in je haren laten zitten zodat het fungeert als haarmasker, maar je kan het ook na een paar minuten grondig uitspoelen. Hierna hoef je niet nog na te spoelen met een zuur.
Als je nog wat extra conditioner nodig hebt kan je de honing ook mengen met aloe vera gel of aloe vera poeder.

Water Only

Je kan ook je haren alleen met warm water wassen. Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren.
Als je ervoor kiest om je haren alleen met warm water te wassen, moet je zeker door een overgangsfase heen! Water stript namelijk niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. In het begin zullen je talgklieren door blijven werken en daardoor kan je haar flink vet worden. Omdat je niet je gehele hoofdhuid stript van zijn talg tijdens het wassen, worden de talgklieren uiteindelijk minder actief en word je haar niet meer vet. 
Dit betekend niet dat je haar zo schoon is als wanneer je het met shampoo hebt gewassen. Er zal altijd een kleine vettige laag aanwezig zijn in je haar, maar die hoeveelheid zal na een bepaalde periode altijd hetzelfde blijven.
Deze kleine vettige laag zal je hoofdhuid beschermen tegen de invloeden van buitenaf en houdt je hoofdhuid soepel.
Hoelang jou overgangsfase zal zijn, hangt van verschillende factoren af.

 • Waarmee je nu je haren wast: De overgangsfase zal makkelijker zijn als je je haren al wast met low-poo of no-poo producten. 
 • Hoevaak je je haren wast: Als je elke dag je haren wast, zal de overgangsfase moeilijker zijn, omdat je talgklieren dan erg actief zijn. Begin met je wasbeurten uit te stellen zodat je talgklieren iets minder goed hun best doen. Lees in mijn eerste blog over wasbeurten uitstellen.
 • De hardheid van je leidingwater
 • De hoeveelheid hormonen in je lichaam: De hoeveelheid talg die op je hoofdhuid terecht komt, is afhankelijk van hormonale veranderingen. Zo hebben pubers vaker last van vettig haar, omdat ze veel hormonen aanmaken.
De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haren alleen met water wil gaan wassen. Hard water bevat veel calcium en magnesium (kalk). Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water. Deze kalkresten kan je verwijderen door je wasbeurt te eindigen met gekookt (en daarna natuurlijk afgekoeld) water of met een zure spoeling. Gekookt (en vervolgens afgekoeld) water en een zure spoeling hebben een reinigend effect. Daarnaast zal specifiek de zure spoeling je haarschubben weer sluiten zodat je haar weer zachter aanvoelt en meer glanst.


Sebum Only

Je haren helemaal niet wassen is nog een stap verder, Sebum only noemen ze dit in Amerika. Het idee hierachter is dat je  hoofdhuid uiteindelijk precies de juiste hoeveelheid talg zal produceren om zichzelf geconditioneerd te houden. De talgproductie zal vertragen tot een hoeveelheid die precies goed is voor jou haar. Het overtollige talg zal opgenomen worden in je haar waardoor het goed gevoed word.
Hiervoor moet je wel het overtollige talg verdelen over de lengtes van je haar. Dit kan je doen door middel van je eigen vingers (preening) of met een borstel gemaakt van zwijnenhaar. Deze borstel van echt haar kan de talg van je hoofdhuid verplaatsen en verdelen over de lengtes van je haar.
Het verdelen van het talg naar de rest van je haar moet dan elke dag gebeuren. Het borstelen zorgt er ook voor dat vuil en dode huidcellen verwijdert worden. Meer over deze borstel en het preenen van je haar in een volgende blog!

Niet elke methode is geschikt voor jou soort haartype. Mijn advies zou zijn, ga iets uitproberen wat jou aanspreekt.
Spreekt deze blog je aan en wil je ook low-poo of no-poo gaan proberen, laat het mij weten hieronder in een reactie!

Welke methode gebruik jij op dit moment?

Als laatste wilde ik nog benoemen dat ik veel van deze bovenstaande informatie heb verkregen van de handige facebookpagina No-poo & Low-poo.

En als allerlaatste wilde ik nog deze goede documentaire over de shampoo generatie delen. Bekijk deze documentaire hier
Lijkt mij duidelijk, niet?

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr

Reacties