Aleppo zeep

Ik maakte als eerste kennis met de aleppo zeep toen ik op zoek was naar een natuurlijk reinigingsproduct voor mijn huid. Ik wilde specifiek mijn gezicht er mee wassen.
Aleppo zeep is een zeep die gemaakt word in Aleppo. Ja dat stadje waar nu zoveel gevochten word en waar helaas IS ook actief is.
Aleppo zeep is een zeep die voornamelijk uit olijfolie bestaat. Daarnaast zijn er ook veel varianten waarbij laurierbesolie is toegevoegd.

Laurierbesolie werkt bacterie- en schimmeldodend en is antiviraal en pijnstillend. Vandaar dat deze zeep een krachtige werking heeft tegen verschillende huidaandoeningen.
De hoeveelheid Laurierbesolie is dan ook belangrijk voor welk huidprobleem je de aleppo gebruikt. 
Op de website van olijfoliezeep.nl kan je meer informatie vinden over welke aleppo zeep voor jou geschikt is en waarvoor je aleppo zeep nog meer kan gebruiken.
Voor mijn huid heb ik de aleppo zeep met 30% laurierbesolie besteld. Ik heb deze besteld op solobiomooi.nl

In eerste instantie wilde ik meteen helemaal stoppen met de shampoo en wilde ik mijn haren alleen met water wassen. Ik was erg geïntegreerd in het ‘haren wassen met alleen water’, doordat ik een verhaal had gelezen van een andere meid, Sarah Theeboom, die gestopt was met haar haren te wassen toen zij op reis ging naar Thailand. Tijdens haar reis had zij haar haren alleen met water gewassen en nu ziet het er heel gezond, glanzend en mooi uit. Zij wast haar haren al 6 jaar alleen met WATER! Ik was erg verbaasd maar ook geïnteresseerd in het haren wassen ding. Lees hier het verhaal van Sarah Theeboom.

Maar het abrupt stoppen met shampoo beangstigde mij ook. Mijn haar zou eerst heel erg vet worden, en daar had ik eigenlijk niet zoveel zin in.
Mijn collega die haar haren al jaren met natuurlijke zeep wast, vertelde mij dat ik beter eerst kon overstappen op natuurlijke zeep.
Gelukkig had ik nog een stuk van de aleppo zeep thuis, dus ik kon meteen aan de slag!
Wel kreeg ik de tip van mijn collega dat ik moest naspoelen met een mengsel van appelazijn en water. Omdat natuurlijke zeep basisch is, PH waarde van ongeveer 8, gaan de haarschubben open staan, daardoor kan je haar erg stug en dik aanvoelen. Een zuur doet de haarschubben weer sluiten. 
De volgende dag heb ik meteen een fles appelazijn gekocht en ik kon meteen de shampoo de deur uit zetten.
Zorg dat je biologische appelazijn koopt zonder alcohol, dan is de geur minder sterk en droogt het je haar ook minder uit.

Appelazijn en aleppo zeep. 

Zoals je ziet heb ik geprobeerd mijn aleppo zeep in stukken te snijden. Ik vond de zeep nogal groot en wilde wat kleinere stukken voor het gemak. Dit was helaas niet altijd een succes..
De zeep kan snel afbrokkelen en dan hou je hele kleine stukjes over. Dat was natuurlijk niet wat ik wilde bereiken.
Uiteindelijk heb ik toch een flink stuk eraf kunnen snijden en dat heb ik gebruikt voor het haren wassen. 

Op olijfoliezeep.nl staan een aantal tips voor het haren wassen met aleppo.
Je moet bijvoorbeeld je haren 2x achter elkaar wassen met de aleppo, dit omdat het een vette zeep is en de olie een reactie aangaat met het vuil. 2x achter elkaar wassen geeft het meest schone resultaat.
Daarna natuurlijk spoelen met een mengsel van appelazijn en water. Ongeveer 1 deel appelazijn op 8 a 9 delen water is voldoende. 
Ik deed het appelazijn mengsel in een sport drinkfles, zodat ik dit makkelijk over mijn haren kon verdelen.

Hoe was je je haren met de aleppo?

Je maakt je haren nat en pakt de aleppo zeep in je hand. Ik maak het stuk zeep eerst altijd even nat en wrijf het tussen mijn handen zodat er al wat schuim ontstaat.
Mijn haar na het wassen met aleppo

Dan wrijf je met de aleppo zeep over je hoofdhuid. Je gaat met de zeep je gehele hoofdhuid af, net zolang totdat er voldoende schuim in je haren zit. De aleppo zeep geeft een heerlijke rijke schuim waarmee je lekker je haren kan wassen.

Daarna spoel je je haren uit en vervolgens herhaal je dit proces nogmaals.
Nadat ik het schuim voor de eerste keer had uitgespoeld ervoer ik meteen dat stugge en dikke gevoel in mijn haren waar ze op het internet over spraken.
Gelukkig had ik het mengsel met appelazijn en water! Wanneer ik dit over mijn haren goot ervoer ik meteen dat mijn haren zachter werden en ook schoon aanvoelde. 
Daarna heb ik mijn haren nog flink gespoeld met water en heb ik geëindigd met koud water.
Ik moest enorm wennen aan de geur van appelazijn in mijn haren, maar wanneer mijn haar droog was, was de geur ook meteen verdwenen.
Mijn haar rook niet naar bloemen en of chemisch toegevoegde geurstoffen, maar gewoon naar haar.

Op vele Amerikaanse en Engelse blogs las ik dat noo-poo’ers en low-poo’ers (geen shampoo) eerst door een afkick fase gingen nadat zij gestopt waren met shampoo. Hun haren en talgklieren moesten letterlijk afkicken van de shampoo.
Op solobiomooi.nl schrijven zij hier ook over.
Dit ‘afkickproces’ heb ik ook meegemaakt.
Nadat ik mijn haren voor het eerst had gewassen met aleppo, voelde het niet geheel schoon. Het voelde bij de aanzet iets vettig, alsof het de 3e dag na het wassen met shampoo was. Mijn haar werd ook heel snel vet.
Maar ik heb er niet aan toegegeven, ik bleef mijn haar 1x in de week wassen en niet vaker. En ik denk dat het vasthouden aan je wasritueel ook de ‘succesfactor’ was! Doordat ik het maar 1x in de week bleef wassen, was ik snel door het ‘afkickproces’ heen. Na de 3e keer wassen (3e week) was mijn haar zichtbaar veel schoner en zat er meer volume in dan na de eerste keer wassen met aleppo. (zie foto hieronder)
Eindelijk zag ik resultaat! YES mijn haar was weer geheel schoon, ik was zo blij! Want het feit blijft, waarom ik dit mijzelf aan doe, is omdat ik helemaal geen vet haar wil. Omdat ik weg wil uit die vicieuze cirkel dat mijn haar elke keer weer vet word en ik altijd weer die producten nodig heb om het goed te laten zitten. 

 

Voor de 3e keer gewassen met aleppo


Uiteindelijk heb ik de aleppo zeep ongeveer 5 weken gebruikt. Ik vond dat het mijn haren teveel uitdroogde en het daardoor teveel pluisde. Naderhand denk ik dat dit vooral kwam omdat ik geen siliconen meer gebruikte en daardoor nooit heb geweten dat ik eigenlijk heel droog haar heb. En droog haar pluist snel. 
Wel vond ik dat mijn haar dikker en sterker aanvoelde en dat het meer volume had, dat was een pluspunt voor mij.
Nadat ik 5 weken de aleppo zeep heb gebruikt ben ik overgestapt op andere zepen en natuurlijke producten om mijn haren mee te wassen. Maar daarover meer in mijn volgende blog!

Waarom specifiek appelazijn?

Om de haarschubben te laten sluiten heb je een zuur nodig, dit maakt je haar weer zacht en zorgt ervoor dat er minder klitten ontstaan.
In de vele conditioners van tegenwoordig zit ook een zuur die ervoor zorgt dat je haarschubben sluiten. Alleen zitten daar ook weer veel siliconen, sulfaten en parabenen in.
Het zuur zorgt ervoor dat je hoofdhuid weer in balans gebracht wordt, eventuele zeepresten verwijderd worden en je haar een mooie glans krijgt.
Naast appelazijn zijn er ook nog vele andere ‘zuren’ waarbij je dit kan bereiken. Namelijk:
– Citroensap: Pers 1 citroen uit op 1 liter water. (Voor mensen met blonde haren. Als je niet blond bent zou ik dit alleen in de winter gebruiken omdat citroen je haar kan bleken als je daarna volop in de zon gaat zitten)
– Zwarte thee extract: Zet zwarte thee, laat dit vervolgens afkoelen.
– Amla extract: 1 eetlepel amla poeder in 400 a 500 ml heet water. Laat dit even trekken en afkoelen. Als je alle korrels eruit wil hebben kan je het mengsel nog door een zeef gieten. Amla zit vol met vitamine C, dit is niet geschikt voor ieder haartype. Amla kan je haren ook op een natuurlijke manier iets bruiner maken. Ik heb ervaringen gelezen op verschillende blogs waarbij andere vrouwen benoemden dat hun grijze haren ook iets bruiner werden na gebruik van de amla.
– Aloë vera extract: Je kan verse aloë vera koken in een pan met 500 ml water, of aloë vera poeder kopen en een eetlepel ervan laten oplossen in ongeveer 400 a 500 ml heet water. Even laten afkoelen en je hebt je zure mengsel!
 
 
Heb jij nog tips om je haarschubben te sluiten? Laat het mij weten in een reactie hieronder!
Gebruik jij ook Aleppo om je haren te wassen of heb je aleppo gebruikt en gebruik je nu wat anders? 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

23 antwoorden op “Aleppo zeep”

    1. Nee, dat kan niet! Het zuur neutraliseert het effect van het verzepen van de oliën en vetten die er gebruikt zijn. Door het zuur worden ze weer de oliën en vetten die door het loog bij verzepen tot zeep zijn geworden…

  1. Wat voor een blok zeep gebruikte je? Met laurierolie of alleen met olijfolie? En van welk merk?
    Ik heb nu de vloeibare uit een flesje, maar ben daar niet zo tevreden over. Al ruikt het wel heerlijk 😉

    1. Hi Julia,

      Ik heb mijn aleppo zeep toen online gekocht. Echt de pure aleppo met 16% laurierbesolie. Dit omdat ik deze ook voor mijn gezicht wilde gebruiken. Kan dit toch echt wel aanraden. ????
      Groetjes Rachel

  2. Ik gebruik nu al 2 weken aleppo zeep met laurier (Holland and barret) voor me haar, en het is geweldig. Had voorheen ernstige roos, gebruikte zelfs ketoconazol shampoo (recept).
    Maar nu gebruik ik alleen aleppo zeep.
    Me haar zit nog wel in de ‘wenfase’

    Appelazijn maakt me haar helaas erg vet, dus daar ben ik mee gestopt.
    Weet niet of dat vette na appelazijn ook bij een wenfase hoort, maar ik vond het niks.

    Ik sluit me haar met koud water. Gewoon even je hoofd naar beneden richten en de koude straal erop voor ongeveer 2 a 3 minuten en de schubben sluiten. Lekker simpel!

    1. Even een update, het sluiten van me haarschubben met koud water, was toch een heel gedoe en resultaat toch beetje touwhaar.

      Aleppo zeep icm appelazijn zorgt bij mij voor vet haar. Hebben jullie dat ook?

      Nu gebruik ik Aleppo zeep, en een conditioner bar van Etique (Holland and barret) Hier ben ik wel tevreden over, kan nu eindelijk me handen door me haren halen.

      1. Update
        En toch blijft mijn haar stug aanvoelen, zelfs met conditioner.
        Niet fijn als je lang haar hebt, en t best vaak moet kammen en je er niet met je vingers doorheen kan. Zelfs kokosolie erbij werkte niet

        Kortom, ik ben weer terug naar gewone schampoo, heb schijnbaar toch t laagje nodig, kan nu tenminste met me haar swiepen, zonder dat t klit.
        Vond wel fijn dat ik het geprobeerd heb, want het is een fijn product, maar mijn haartype (dik haar met slag) is het niet prettig.

  3. Oei oei, ik denk dat ik een beetje dom ben geweest.

    Ik heb de afgelopen 4 weken geen shampoo gebruikt en alleen met water gewassen. Na jouw tip heb ik appelazijn gehaald (dankje voor die tip trouwens 🙂 ), en omdat ik me niet kon inhouden in de winkel heb ik castorolie gekocht… De castor olie leek me goed voor mijn huid, die erg droog is en eczeem-achtig.

    Ik had een klein (niet grondig genoeg) onderzoek gedaan, en heb eerst castor olie (verdund met zoete amandelolie en bergamot + patchouli) in een kleine hoeveelheid in mijn haar gemasseerd, in laten trekken en met water uitgespoeld. Daarna met een appelazijn mengsel uit willen spoelen….
    Alleen…

    Nu het domme: ik heb nu ineens vette haren! En voor de castor olie was dit niet zo, zelfs na 4 weken niet wassen gewoon schoon (alleen de grijze waas, vandaar de appelazijn).

    Het appelazijn mengsel heeft er voor gezorgd dat mijn BBB nu gewoon schoon is als ik mijn haren kam gelukkig, alleen lees ik dus overal op internet dat castor olie echt uitgewassen moet worden met een shampoo omdat het gewoon dik en vet is en dat ook blijft… En ik wil dus geen shampoo gebruiken!

    Ik heb Aleppo zeep in huis maar wil het eigenlijk niet gebruiken omdat ik juist zo lekker op weg was met alleen water…

    Heb je misschien een tip? Of denk je bijvoorbeeld dat het wel weg kan gaan met alleen water (wat ik stiekem hoop, haha) of moet ik dan maar iets als Aleppo zeep gebruiken bijvoorbeeld?

    In ieder geval, wou ik je ook even bedanken want de afgelopen tijd haal ik de meeste tips en goede info van jouw website! Had ik maar beter onderzoek gedaan naar mijn olie, haha.

    1. Hihi…
      Ja castor olie is echt heel erg vet en krijg je echt heel moeilijk uit je haar. Je kan het proberen met water maar ik denk dat je de zeep moet pakken ???? en dan kan het best zo zijn dat je twee keer moet wassen…
      Succes!

      Groetjes Rachel

  4. Is de Aleppo vloeibare shampoo helemaal low poo? Ik wil graag van dagelijks haren wassen met sulfaten, siliconen en parabenen naar minder vaak en gezonder wassen. Daarom wil ik eerst low poo proberen om misschien in de toekomst over te gaan naar no poo.. maar ik kan niet goed terug vinden hoe siliconen vrij de vloeibare shampoo van Aleppo is. Hij is volgens mij wel vrij van sulfaten en parabenen.

    1. Hi Jolien,
      Heb je een een ingrediëntenlijst van de vloeibare aleppo shampoo die je bedoelt?
      Dan kijk ik er even naar voor je.

      Groetjes Rachel

  5. Hallo Jolien,

    Ben voor mijn dochter op zoek naar recensies over Neem poeder.
    ’kDacht daarover gelezen te hebben in een van jouw blogs?
    Het is voor haar hoofdhuid en ook gezicht ivm eczeem.

    Alvast vriendelijk bedankt,
    Annick

    1. Hi Annick,

      Dat klopt, ik heb 2 blogs geschreven over de ayurvedische haarkruiden.
      In de eerste spreek ik ook over Neem. Je kunt deze blog opzoeken via de zoekbalk 😉

      Groetjes Rachel

  6. Ik ben een beetje aan het neuzen op je website. Leuk al die informatie en erg interessant. Ik heb een tijdje geprobeerd om mijn haar te wassen met haarzeep van Louland.nl, omdat ik graag over wilde gaan op natuurlijke haarverzorging. Op zichzelf hele fijne producten, maar door het naspoelen met een verdunning met appelazijn werd mijn haar juist nog droger en pluiziger (ik heb geen krullen, maar wel heel fijn haar) daarna ben ik weer teruggegaan naar een siliconenvrije shampoo. Maar eigenlijk zou ik nog steeds liever natuurlijke haarverzorging willen. Heb je misschien een tip?

    1. Heee!

      Heb je de lijnzaad gel al eens geprobeerd als leave in? Want het klinkt alsof je haar meer hydratatie nodig heeft.
      Verder heb ik ook een beginnersgids geschreven waar je heel veel tips in vind betreffende natuurlijke producten om mee te wassen.
      Ei, roggemeel, kikkererwtenmeel, kastanjes, zeepnoten etc. Misschien zit hier iets tussen voor je?
      De ayurvedische haarkruiden zijn ook erg fijn. Of je kunt nog kiezen voor een andere zeep als dat toch liever je voorkeur heeft.
      Een wat voedendere zeep?

      Groetjes Rachel

      1. Dank je voor je tips, daar kan ik wel wat mee. Ik ga het ook nog eens proberen met de haarzeep van Werfzeep.

  7. Naspoelen met alleen koud water sluit de haarschubben toch ook (zonder zuur)?

    Hartelijke groet,

    Hannah

    1. Ja maar niet voldoende als je met een natuurlijke zeep je haar wast. De ph waarde moet naar beneden, dat doet koud water niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *