Shampoo en waarom het zo slecht is

Jaren heb ik altijd shampoo gebruikt om mijn haren te wassen. Ik dacht dat dit de enige en de juiste manier was om je haren te reinigen.
Alleen werd ik er GEK van dat mijn haar na een dag alweer vet werd en ik het na zeker 2 dagen alweer moest wassen. Bah, alweer mijn haar wassen. En op het laatst zat mijn haar alleen goed wanneer ik het net had gewassen. 
Na wat research op het internet kwam ik erachter dat anderen soms maar 1x in de week hun haren wassen, hoe dan? Maar 1x in de week je haar wassen, hoe kan het bij mij dan na 2 dagen super vet zijn?

Hoe ontstaat vet haar?

Je hoofdhuid is eigenlijk net zo opgebouwd als de rest van je huid, alleen dan groeit er – in de meeste gevallen – een enorme hoeveelheid haar uit. Over het algemeen is de hoofdhuid ook wat gevoeliger dan de rest van je huid. De talgkliertjes in je hoofdhuid produceren talg en dit komt omhoog naar de oppervlakte om de huid soepel te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Wanneer we onze haren borstelen of er met onze handen doorheen gaan verspreiden we deze talg over onze haren, resulterend in een mooie glans. Helemaal prachtig natuurlijk, behalve als we te veel talg aanmaken. Dan heb je ineens een vette kop met haar. En dat is helaas minder prachtig. Wanneer je snel vette haren krijgt betekent dit dat je dus eigenlijk een overmaat aan talg aanmaakt.
 
haarzakje talgklier

Zorgt shampoo voor overproductie van de talgklier?

Het antwoord is JA! In shampoo zitten stoffen (sulfaten) die je hoofdhuid zo diep reinigen en ontvetten dat je er zelfs een vieze garagevloer schoon mee kan krijgen.
Nu denk je, dat is toch wat we willen! Schoon haar, weg met dat vet.
Maar hoe vaker je je hoofdhuid ‘stript’ van zijn natuurlijke vetten, hoe meer talg de talgklieren gaan produceren om je hoofdhuid soepel te houden en te beschermen van de invloeden van buitenaf. 
Dus hoe zorg je er nu voor dat je talgklieren wat minder goed hun best gaan doen?
Gewoon de wasbeurten uitstellen! Begin bij 1 dag.

Stel je wast je haar om de 2 dagen, probeer dat dan te rekken met nog 1 dag. Doe dit bv 2 a 3x en probeer er daarna weer een dag bij te rekken.
Geloof mij, het werkt!
Op het laatst waste ik mijn haar 1x in de 8 a 9 dagen, en mijn haar werd pas rond de 5e dag vet.
Het is ook nog eens veel beter voor je haar om het minder vaak te wassen. Je haar kan beter zijn natuurlijke vetten opnemen zodat het meer gevoed is en je ook minder conditioner of leave-in hoeft te gebruiken. Het gaat sneller groeien, je hebt minder last van haaruitval en minder kans op huidproblemen.
Heb je er wel eens bij stil gestaan wat er allemaal in shampoo zit?
 
Shampoo is één van de belangrijkste oorzaken van een gevoelige hoofdhuid bij veel mensen. De agressieve reinigingsproducten (voornamelijke sulfaten) of oppervlakte-actieve stoffen in veel shampoos kunnen de zuurmantel van de hoofdhuid, de natuurlijke zuurtegraad die je huid beschermt, wassen en de huid vatbaar voor droogte en irritatie maken.
Droogte en irritatie is het begin van een mogelijk hoofdhuid probleem.
 
Een droge hoofdhuid kan ook schilferen. Daardoor denken mensen vaak dat zij roos hebben. Dit hoeft niet perse zo te zijn. Maar toch kopen we dan snel al een anti roos shampoo om van het probleem af te zijn.
Mijn hoofdhuid ging na enige tijd ook meer schilferen en ik zelf dacht ook dat ik roos had. Door de agressieve shampoo werd het probleem alleen maar erger. Daarnaast begon mijn hoofdhuid ook nog te jeuken, want ja, een droge huid jeukt nu eenmaal.
 
Nu proberen de fabrikanten van shampoo’s je ervan te overtuigen dat hun producten jou het beste resultaat zullen geven en je haren enorm voeden, alleen is dit allemaal misleiding. 
Ik heb nooit dat ‘prachtig glanzend haar met enorm veel volume en ziet er goed gevoed uit’ gevoel gehad na het wassen. Mijn haar was vaak futloos, pluizig en ik had weinig krullen.
Dat shampoo je haar goed voedt is ook misleiding, kijk maar eens naar deze aflevering van de keuringsdienst van waarde.
In shampoo zit zo ontzettend weinig van die oliën en voedende producten die zij aanprijzen, dat dit onmogelijk jou haar kan ‘herstellen’ of een ‘boost’ kan geven.
En als argan olie, kokos olie, jojoba olie of buriti olie zo goed is voor je haar, waarom kopen we dat dan niet puur en smeren we het niet direct in ons haar voor het voedende effect. Waarom kopen we dan weer opnieuw een nieuwe soort shampoo omdat daar weer andere of betere oliën of voedende ingrediënten in zitten.
 
Daarnaast zitten in (bijna) alle shampoo’s en conditioners siliconen, parabenen en kleurstoffen. Er zijn nu een aantal shampoo’s op de markt die ‘puur natuur’ zijn. In deze shampoo’s zitten geen siliconen, parabenen en kleurstoffen, maar er zitten nog steeds wel sulfaten in (intens reinigende stoffen die je hoofdhuid strippen). Deze shampoo’s horen wel bij de low-poo methode.

Wat zijn siliconen?

Siliconen zitten in bijna alle haarproducten: shampoo’s, conditioners, haarvetten en serums. Siliconen leggen een laagje om je haar heen wat het afsluit en daardoor krijg je die mooie glans. Het voelt geweldig, maar is het ook goed voor je haar? Nee, op den duur niet! Het probleem met siliconen is dat ze lastig uit te wassen zijn, je hebt daarvoor een krachtige reiniger nodig als SLS of SLES (in ieder geval sulfaten), wat weer slecht is voor je haar en huid omdat ze agressief zijn. Daarnaast was je vaak niet alle siliconen uit je haar waardoor je buildup krijgt. Ook sluit het je haar en hoofdhuid af, wat ervoor zorgt dat er geen lucht of vocht meer bij kan komen. Aan de ene kant is dit goed – je haar zal niet snel pluizig zijn – maar aan de andere kant maakt het je haar zwaar. Je haar en hoofdhuid moeten gewoon kunnen ademen, afsluiten is niet een manier om het gezond te maken of houden. 
Siliconen beschermen je haar ook tegen hitte. Dus bij het stylen van het haar waar hitte aan te pas komt zijn de siliconen soms zelfs aan te raden, ter bescherming. Als het gebruik van hitte niet een dagelijkse of wekelijkse routine bij jou is, maar eerder af en toe, weegt het ene kwade niet tegen het andere op.

Nadat ik het wassen van mijn haar uitgesteld had, waste ik uiteindelijk mijn haar 1x in de 8 a 9 dagen met shampoo. Toch had ik het gevoel dat mijn haar er niet mooier en beter op werd, zoals wel vaak beloofd word op de fles. Ik had het gevoel dat ik in een vicieuze cirkel zat.
Ik gebruikte leave in als conditioner omdat mijn haar soms droog aanvoelde, ik gebruikte elke dag mousse en verstevigde producten om mijn haar voller te laten lijken en meer krullen te creëren, dit maakte mijn haar ook sneller vet, wat mij ook weer frustreerde. 
Na een paar dagen werd mijn haar weer vet en gebruikte ik weer shampoo, als het schoon was moest ik weer die producten gebruiken als ik wilde dat mijn haar goed in model zat.
Overal zaten siliconen en parabenen in, wat er voor zorgde dat ik deze producten ook steeds weer nodig had om mijn haar er weer mooi uit te laten zien. Dit is wat de fabrikanten van de huidige haar producten dus willen! Ze maken de producten zo, zodat je het elke keer weer nodig hebt en er elke keer weer geld aan uit geeft. 
Ik was dat ZAT, waar zijn we nu mee bezig? Deze producten hadden ze vroeger toch ook niet? Hoe doen ze dit in andere landen? Ik wilde dat mijn haar er van nature mooi uit zag, goed in model zat, volume had en goed gevoed was.
Ik wilde meer krullen, zonder zoveel producten te moeten gebruiken en er elke maand geld aan te moeten uitgeven.

 

Doordat geen enkele shampoo mij het zo graag gewilde resultaat gaf, ben ik verder gaan zoeken. Andere manieren om mijn haren te wassen. Hopend op fantastisch mooi en gezond haar.
In mijn volgende blogs zal ik je meenemen in mijn zoektocht naar natuurlijke producten om je haar mee te wassen. Ook zal ik je alles vertellen over de no-poo en low-poo beweging en welke producten daarbij horen.

 

Als laatste wilde ik nog deze goede documentaire over de shampoo generatie delen. Bekijk deze documentaire hier

Lijkt mij duidelijk, niet?

Ben jij ook bezig met je haren te wassen met Low-poo of No-poo?
Of heb je vragen of opmerkingen? Plaats dan hieronder een reactie!

Je kan mij ook volgen op Instagram; derondr

3 antwoorden op “Shampoo en waarom het zo slecht is”

 1. mag je bij ‘no-poo’ je haren bewerken met een stijltang of krultang? Dit is mij niet duidelijk en ik vind dit nergens terug.

  1. Hee Anais,

   Dat mag opzich wel…. Niemand verbied het je.. Maar het is niet verstandig!
   Want het enige wat je haren beschermt tegen de extreme hitte van een stijltang of krultang zijn producten met siliconen.
   En als je no-poo je haren wast en voedt, dan gebruik je geen producten met siliconen 😉 Dus geen bescherming tegen die extreme hitte.

   Aan jou de beslissing 😉

   Groetjes rachel

 2. Hi Rachel,
  Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met het minimaliseren van het wassen van mijn haar. Sindsdien heb ik veel meer volume en zelfs wat krul (als ik het net gewassen heb is het sluik). Ik was mijn haar nu nog maar 1x per maand en hoe langer ik het niet was, hoe mooier ik het vind zitten. Ik was momenteel mijn haar nog met OGX (zonder sulfaten) en ik weet dat dit niet de beste keus is maar ik had deze nog en wil hem graag opmaken voordat ik overstap. Alleen omdat ik mijn haar zo weinig was, duurt dit echt heel lang dus overweeg nu toch maar om hem weg te gooien, haha. Ik gebruik tussen de wasbeurten in wel droogshampoo, zo’n 1x per week ongeveer. Waar ik echter tegenaan loop is dat mijn lengtes steeds droger en stugger worden. Ik gebruik veel haarolie maar dat mag niet baten. Na een maand voelt het dan ook echt nodig om mijn haar te wassen, zodat het weer lekker zacht en handelbaar is. Ik maak mijn haar in de tussentijd trouwens ook niet nat.
  Weet jij misschien wat ik kan doen om te voorkomen dat mijn haar zo ongelofelijk stug en droog wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *