De porositeit van je haar

Porositeit is de term die gebruikt wordt in de wetenschap van haarverzorging om te beschrijven hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden.
De porositeit van je haar is erg belangrijk wil je de juiste producten voor jou haar kiezen. Heb je droog en poreus haar, dan is dat meestal een gevolg van gebrek aan vocht. Hierdoor zal het ook moeilijker zijn om lang haar te krijgen, omdat je haar sneller breekt. Maar als je weet wat de porositeit van jou haar is, kan je het tij keren en weet je welke producten het beste zijn voor jou haar!

Haren bestaan uit haarschubben, die als een soort dakpannen op elkaar aansluiten. Bij een lage porositeit zal er weinig tot geen ruimte tussen de dakpannen zitten, terwijl er bij een hoge porositeit juist heel veel ruimte tussen zit. Er zijn drie soorten porositeit, van laag naar hoog. 
Als je haar een lage porositeit heeft zal het moeilijk vocht opnemen en bij een hoge porositeit neemt het haar makkelijk vocht tot zich. Echter, bij een hoge porositeit, houdt de haar het vocht dan weer moeilijker vast. Haren met een normale porositeit kunnen precies de juiste hoeveelheid vocht tot zich nemen.
 
De porositeit van jou haar kan genetisch bepaald zijn, echter het frequent gebruik van chemische haarverf, föhn of stijltang zal je haar droger en poreuser maken. Met als gevolg dat je sneller last krijgt van haar dat breekt. Maar ook het gebruik van haarverzorging met agressieve ingrediënten of het te vaak wassen met shampoo kan poreus haar veroorzaken.
Om de porositeit van jou haar te achterhalen kan je de ‘float test’ doen. 

De float test

Verzamel een pluk haar (minimaal 10 haren), bijvoorbeeld uit je haarborstel. Was deze haren onder de kraan met een klein beetje dreft of afwasmiddel. De haren moeten goed schoon zijn. Pak vervolgens een groot glas en vul deze geheel met water. Laat de haren ongeveer een halve minuut in het glas liggen en kijk dan waar de haar in het water ligt.
 • Lage porositeit: Als de haar bovenop het water blijft liggen.
 • Gemiddelde porositeit: Als de haar in het midden van het glas blijft zweven.
 • Hoge porositeit: Als de haar vrijwel direct naar de bodem zinkt en daar blijft.

Deze float test is 1 manier van het testen van je haar, maar het resultaat kan ook wel eens niet duidelijk zijn. Je kan de porositeit ook testen door 1 haar tussen twee vingers te laten strijken. Voel jij je haarschubben (ribbeltjes) goed? Daarbij is het ook belangrijk om na te denken over hoelang je haar nat blijft nadat je het hebt gewassen. Laag poreus haar kan namelijk gerust een halve of hele dag nat blijven voordat het droog is. 2 dagen is ook geen uitzondering.

 

Lage porositeit

Haar met een lage porositeit heeft een strak gebonden schubbenlaag met platte overlappende schubben. Het kan vocht niet zo goed opnemen hierdoor duurt het erg lang voordat het haar volledig nat is. Het lijkt dat het water zo van je haar af glijdt. Wanneer het nat is duurt het ook weer erg lang voordat het weer droog is, dit kan gerust 1 tot 2 dagen duren. Haar met een lage porositeit is erg gezond en sterk haar. Het haar heeft meestal voldoende proteïne maar te weinig vocht. Het is gevoelig voor build up en kan niet goed tegen producten met proteïnen. Deze laten het haar stijf en stro achtig aanvoelen.

Haar met een lage porositeit heeft veel baadt bij lichte warmte. Warmte zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan en dat een product goed in je haar kan trekken.

Enkele tips:

 • Koop een steamer voor je haar. Door het stoom gaan de haarschubben open en krijgt je haar beter het vocht binnen.
 • Gebruik een Heat Cap!
 • Breng een moisturizer aan op vochtig haar ipv drijfnat haar.
 • Blijf in de badkamer als je haar wil voeden met een bepaald product. De badkamer is vaak nog lekker warm en vochtig, dit zal ervoor zorgen dat de haarschubben open blijven staan.
 • Gebruik geen zware producten! Haar met een lage porositeit houdt van producten op water basis.

Let op: Als jij je haar verft of bleekt kan dit je haar beschadigen. Het kan zijn dat je laag poreus haar hebt wat voorheen langzaam droogde, maar nu, door het veelvuldige verven, super snel droogt. Dit kan verwarrend zijn. Laag poreus haar zal echter altijd laag poreus haar blijven en zal altijd op deze manier ook verzorgd moeten worden. Echter als je haar geverfd of gebleekt is, heeft je haar WEL proteine nodig. Bij laag poreus haar is het dan belangrijk dat je gehydrolyseerde proteine gebruikt (speciaal klein gemaakt om je haar daadwerkelijk binnen te dringen en te herstellen) EN warmte toepast om de haarschubben open te zetten.

Gemiddelde porositeit

Haar met een gemiddelde porositeit vereist vaak de minste aandacht. De schubbenlaag is losser waardoor er precies de juiste hoeveelheid vocht in en uit je haar gaat. Verzorgingsproducten zullen goed worden opgenomen en het haar is goed te stylen. Maar pas op: Het veelvuldig gebruik van hitte en chemische behandelingen kan je haar alsnog poreus maken.

Hoge porositeit

Bij haar met een hoge porositeit staan de haarschubben te ver open. Doordat de haarschubben open staan kan het haar snel vocht op nemen, maar het vocht gaat er met hetzelfde tempo ook weer uit. Je kan poreus haar herkennen aan dat het snel nat is en ook weer erg snel opdroogt. Doordat poreus haar het vocht niet goed kan vasthouden wordt het haar snel droog, heeft het weinig elasticiteit en raakt het snel in de klit. Het haar kan hierdoor sneller breken.
In veel gevallen is dit het resultaat van beschadiging door bijvoorbeeld chemische behandelingen of teveel hitte van bijvoorbeeld een stijl- of krultang of een föhn.

Enkele tips:

 • Seal je haar! Sealen is het aanbrengen van een klein beetje olie bovenop je moisturizer. De LOC methode is een methode die echt goed werkt bij haar met een hogo porositeit. Gebruik een lichte olie, bijvoorbeeld jojoba of argan olie. Gebruik ook niet teveel, zo zorg je ervoor dat je haar er niet vet van wordt.
 • Vermijd de stijl- of krultang en de föhn. (fohn alleen met lichte warme of koude stand)
 • Eindig altijd met koud water! Dit sluit de haarschubben weer
 • Gebruik dikke creme’s en boters om je haar te voeden. (Alleen voor krultype 4, kroes haar)
 • Haar met een hoge porositeit vind het fijn om af en toe een proteïne behandeling te krijgen.
 • Je kan de haarschubben ook nog extra goed sluiten door een zure spoeling te gebruiken nadat je je haar gewassen hebt.
 • Voorkom wrijving met een handdoek, gebruik een katoenen t-shirt of een micorvezeldoek om het overtollige water uit je haar te knijpen


Heb je vragen of wil je iets delen over deze blog? Laat het mij dan hieronder weten.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

7 antwoorden op “De porositeit van je haar”

 1. Ik heb de porositeitstest gedaan en die is laag (haar blijft drijven) dus ik kan beter geen producten met proteïne gebruiken. Geldt dit dan ook voor de shampoo? Ik wil graag een shampoo bar van nature box gaan proberen maar ik weet niet welke geschikt is: amandel, kokos of avocado. Hoe kom ik daar achter? Kokos is proteïnerijk en avocado ook. En wat gebruik ik na het wassen? Ik heb van nature slag in mijn haar (vette hoofdhuid maar droge punten), maar niet echt krullen volgens mij.

  1. Hi Nathalie,

   Kijk eens naar mijn blog over de lijnzaad gel. Is heel erg fijn voor je lengtes.
   Qua shampoo zou ik dan kiezen voor 1 zonder proteïne. Alhoewel een proteïne niet veel doet in een shampoo want het zit echt te kort in je haar om daadwerkelijk echt iets te doen.

   Groetjes Rachel

 2. Hoi Rachel,

  Thanks voor je tips!!!
  Ik heb even een vraagje, ik heb hoge elasticiteit en hoge porositeit. Maar ik wil niet zomaar producten weer kopen en uiteindelijk meestal geen goed resultaat. Dit keer moet het lukken hihi…Ik weet dat mijn haar proteïne nodig heeft, maar zou je mij alsjeblieft een lijstje welke producten ik het beste kan gebruiken. Zoals bv, shampoo, conditioner, deep conditioner haarmasker, leave-in, crème en gel. Ik zou het echt super vinden als je mij erbij kan helpen. Want google is mij zat hahaha..

  Hoop op snelle reactie alvast bedankt!

  Grtjs Nora

 3. Hoi,

  Ik kom per toeval je artikel tegen en ik heb een vraagje. Mijn haar heeft denk ik een combinatie van hoge en lage porositeit, want het ene deel is sneller droog dan het ander en het is ook pluizig en heeft weinig gedefinieerde waves heb namelijk haartype 2a – 2b.

  Het wordt erg pluizig als ik een proteïne masker gebruik( overigens is dat ook het enige aan proteïne wat ik gebruik). Ik merk ook dat sommige haartjes glad aanvoelen en de andere weer hobbelig. Als ik mijn haren wil steilen doe ik het op nat haar, want vochtig werkt niet omdat mijn haar alles absorbeert. Nadat ik net mijn haren heb gedaan is het na 5 minuten pluizig en is de defenitie weg. Ik gebruik een creme mouse en gel en zorg ook voor haar clumps en föhn niet heet en snel. Wat kan ik het beste doen nu?

  Hopelijk kunt u mij helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Ilham

 4. Hi,
  Ik weet niet of dit artikel nog actief is, maar ik probeer uit te vinden of no-poo voor mij werkt. Ik was al een hele tijd met shampoobars maar ik heb het idee dat mijn hoofdhuid hier heel droog van wordt. Ik heb hoog poreus haar, deels krullen en deels slag. Ik heb geprobeerd om met appelazijn uit te spoelen na de shampoobar maar dat werkt niet fijn op mijn hoofdhuid. Ik ben een keer naar een krullenkapper geweest (waar mijn haar echt door was opgeknapt) alleen kwam ik er later achter hoeveel microplastics er in die producten zitten… 🙁 Dus dat heb ik niet doorgezet. Plus ik vind het niet erg om een kapper die goede producten gebruikt te steunen, alleen vind ik het ook heel erg dat er zoveel verpakkingen en flessen doorheen gaan.

  Nu ben ik 2.5 week ongeveer no-poo en ik weet het niet. Ik had op meerdere blogs gevonden dat roggemeel goed is voor hoog poreus haar dus heb ik dat geprobeerd en dat zal ik een tijdje proberen maar mijn haar voelt ook heel vet aan, nouja, tijdens het wassen. Maar mijn haar is altijd ruw geweest tijdens het wassen. Kappers zeiden ook altijd tegen mij dat ik 2x achter elkaar aan moet wassen omdat ik veel build-up heb(denk ik?) En misschien is ons water ook wel hard-ish.

  Dus, nu hoop ik dat jij of iemand anders mij advies kan geven…..

  Groet,

  Lisa

  1. Hi lisa,

   Misschien kunnen we beter een online of live consult doen? Want zo via de chat is het heel erg lastig om te achterhalen waar het probleem nu echt ligt.
   Heb je ook echt hoog poreus haar? verf jij je haren? Hoevaak doe je dat?
   Wat voor producten gebruik je nu? Of spoel je alleen met water?
   Ik heb gewoon heel veel informatie en veel vragen voor jou om erachter te komen wat je haar nodig heeft en wat wel werkt.
   Mocht je een consult willen, stuur mij dan even een email via het vragenformulier of direct aan mijn email.

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *