Je haar wassen met alleen water: De douchefilters!

Na 2,5 maand Water Only was ik het harde water hier in Haarlem echt helemaal zat! Het harde leidingwater hier in Haarlem maakte mijn haar niet geheel schoon en de kalk droogde mijn haar zelfs uit. Dit was niet waar ik voor had gekozen toen ik mijn haar alleen met water ging wassen. Ik wilde zacht, glanzend, gevoed en vooral uiteindelijk schoon haar, en dat wilde ik allemaal bereiken door mijn haar alleen met water te wassen. In Oostenrijk heb ik ervaren dat dit allemaal zeker haalbaar is, maar dan wel met zacht water! 
Ik wilde dus thuis ook net zulk zacht water als wat ik op vakantie in Oostenrijk had. Dus ik was tot een besluit gekomen: Ik ga een douchefilter aanschaffen.

Maar toen kwam de vraag, welke douchefilter dan? 
Ik heb verschillende bedrijven gemaild en wat vragen gesteld over de douchefilters die zij verkopen. Echter maar 1 bedrijf reageerde vlug en stond mij vriendelijk te woord, dit was het bedrijf douchefilterexpert.nl.
Ik heb contact gehad met douchefilterexpert.nl en ik kan zeggen dat de eigenaar van het bedrijf, veel passie en enthousiasme heeft voor zijn werk. 

Douchefilterexpert over hun bedrijf en passie:
‘Ons bedrijf is alweer 10 jaar oud. Wij zijn ooit begonnen met de verkoop van waterfilters omdat wij in die tijd merkten dat er niemand was waar je terecht kon met je vragen. Er waren veel artikelen te koop, maar de betrouwbaarheid van die artikelen werd niet gegarandeerd. De verkopers wisten niet wat ze verkochten en je kreeg telkens een standaard antwoord op je vraag.

Wij merkten dat de consument niet met specifieke vragen bij een bedrijf terecht kon. Mocht je advies willen dan kwam je terecht bij de hoge segment bedrijven die daarvoor ook een top prijs rekenden.
Daarnaast zijn er ook veel verkopers die producten verkopen die op elkaar lijken, maar totaal niet dezelfde werking hebben. Neem bijvoorbeeld koolstof: Een veel voorkomend probleem is dat consumenten denken dat koolstof altijd hetzelfde is. Maar in koolstof zit zoveel kwaliteitsverschil. Sommige koolstof deeltjes filteren namelijk helemaal niet. Hierdoor loop je de kans dat je een filter koopt waar ‘slechte’ koolstof in zit die niet het water filtert.

Onze missie is om de consument zo eerlijk mogelijk te adviseren en te laten zien dat wij kwaliteit verkopen. Wij geloven dat goede kwaliteit niet persee duur hoeft te zijn.
Binnenkort gaan wij onze eigen filters produceren, dit zal ook voornamelijk gericht zijn op de vraag van de klant. Wij kunnen dan zelf een filter samenstellen die de klant graag wil.’

 

Douchefilterexpert.nl heeft mij 5 douchefilters en een spa douchekop filter cadeau gedaan, zodat ik deze allemaal met een gerust hart kon uitproberen.
De afgelopen tijd heb ik de volgende douchefilters uitgeprobeerd:

 

 
Alle douchefilters zijn allemaal ongeveer 3 tot 4 weken lang getest. Om het resultaat niet te beïnvloeden heb ik mijn haar alleen met het water wat uit de douchefilter kwam gewassen en daarop mijn resultaten gebaseerd.
Tijdens het douchen met de douchefilter heb ik op de volgende dingen gelet:
 • Hoe voelde het water aan op mijn haar? 
 • Hoe voelde het water aan op mijn huid?
 • Is de waterdruk minder in de douche?
 • Is mijn haar geheel schoon na het wassen met het water uit de douchefilter?
 • Is er een witte waas (van de kalk) aanwezig in mijn haar na het wassen met het water?

Om het effect van de douchefilter op de hardheid van het water zo goed mogelijk te testen heb ik een waterhardheidtester gekocht. Elke keer nadat ik een nieuwe douchefilter in mijn douche plaatste, testte ik het water op de hardheid.

De installatie van de douchefilter

De installatie van de douchefilter is veel gemakkelijker dan dat ik mijzelf had voorgesteld. De douchefilters zijn klein en compact en passen precies in de bijgevoegde huls. De huls met de filter moet tussen douchekraan en de slang die daaraan vastgekoppeld is. De filters kunnen gemakkelijk in en uit de huls worden gehaald doordat de huls van de douchefilter in het midden open te draaien in. Hierdoor hoef je niet steeds de gehele huls met douchefilter van de kraan af te draaien als de filter wilt vervangen.
Na elke installatie van een nieuwe douchefilter word de waterdruk in het begin even wat minder, je hoort heel duidelijk dat het water even door de filter heen moet stromen. Na een paar seconden is de filter gevuld en stroomt het water er goed doorheen. De waterdruk in de douche wordt dan weer normaal.
Douchefilterexpert had vooraf gezegd dat de waterdruk iets minder kan worden. Dit is namelijk normaal, als dit niet het geval is doet de filter niet goed zijn werk. Ik ervaarde bij geen enkele douchefilter dat de waterdruk opvallend minder was.

 

 

Spa douchekop filter

De Spa douchekop filter is een douchekop en een filter in één. Daarnaast kan de douchekop op 7 verschillende standen afgesteld worden. Namelijk: Regendouche, massage, sauna, regendouche + massage, tonic, regendouche + tonic en pause.
In deze spa douchekop zitten verschillende bolletjes die het water filteren, namelijk: Infrarood bolletjes, Germanium bolletjes en Calcium sulfiet bolletjes.
 • De Infrarood bolletjes (de kleine bolletjes) verwijderen Chloor en voegen goede mineralen toe aan het water. Zoals vitamine c, zink, lithium, jodium, selenium en andere goede elementen.
 • De Germanium bolletjes zijn de grote bolletjes. Deze verzachten het water en stimuleren uw stofwisseling. Deze bolletjes verwijderen Chloor, ijzer, arsenicum, mercury, sediment, vuil en nog veel meer.
 • De witte bolletjes zijn Calcium sulfiet, dit is een gepatenteerde KDF55 filter. Deze bolletjes verwijderen ook chloor en zuiveren het water, verbeteren de waterkwaliteit en helpen een gezonde huid, haar en hoofdhuid te realiseren.
Mijn bevindingen met de Spa douchekop filter:
De spa douchekop filter is voor mij meer een spa douchekop, dan een echte filter. Ik vind het fijn dat je de douchekop op verschillende standen kan zetten en dat er een fijne harde straal uit de douchekop komt. De waterdruk bleef hetzelfde als mijn eigen douchekop.
Ik heb de hardheid van het water uit deze spa douchekop filter getest en helaas, de hardheid van het water veranderde niet! De hardheid bleef 9,0 dH.
Dit gegeven ervaarde ik ook terug bij het gebruik van deze spa douchekop filter. Ik voelde namelijk geen verschil met deze spa douchekop filter, dan met mijn eigen douchekop. Het water voelde, tijdens het wassen van mijn haar met alleen het water, hetzelfde aan op mijn haar als het water uit mijn eigen douchekop. Mijn haar was dan ook, toen mijn haar eenmaal droog was, nog vettig bij de aanzet van mijn haar en ik had weer een flinke witte waas (van het kalk) in mijn haar. Helaas. Ik vraag mij af of het water niet te hard langs de bolletjes loopt om enig effect te geven?
Helaas kan ik het water wat uit de spa douchekop filter komt alleen testen op de hardheid van het water (de hoeveelheid kalk) en niet op alle andere stoffen die deze filters ook zou filteren.

 

Witte waas (kalkresten) op borstel

De universele douchefilter

De universele douchefilter bestaat uit de Amerikaanse KDF55 gecombineerd met Ceramische technologie. Dit beide zorgt ervoor dat de universele douchefilter watermoleculen kan afbreken tot kleinere moleculen die je huid dieper kunnen reinigen en de groei van bacteriën tegen kan gaan. Omdat de poriën schoner worden kan de huid beter zijn natuurlijke bescherming in stand houden en zal de huidstuctuur verbeteren. 
Deze douchefilter zuivert het water van chlorine en zware metalen, zoals: lood, kwik en nikkel. Dit verlicht ook luchtwegproblemen, zoals astma en bronchitis.
De universele douchefilter werkt goed tegen huidallergie zoals eczeem en een droge huid.
Douchefilterexptert.nl zegt wel, dat als je deze douchefilter gebruikt tegen een droge huid, het wel belangrijk is dat je wast met een natuurlijke zeep en een natuurlijke, low-poo of no-poo, shampoo.
Deze douchefilter heeft een capaciteit van 57000 liter, de filter gaat ongeveer 1 jaar mee.

Mijn bevindingen met de universele douchefilter:
De universele douchefilter verzachtte absoluut het water in mijn douche. Het water voelde iets zachter aan op mijn huid, en dit merkte ik ook tijdens het wassen van mijn haren met alleen het water uit de douchefilter. 
Toen mijn haren waren opgedroogd, en ik mijn haren borstelde met de Boar Bristle Brush, was de witte waas minder aanwezig dan voorheen. Dit resultaat zag ik ook terug bij het testen van de hardheid van het water. De hardheid van het water ging van 9,0 dH naar 7,5 dH.
Mijn haar was niet geheel schoon na het wassen met het de universele douchefilter, bij de aanzet was mijn haar nog licht vettig. Wel voelde mijn haar minder droog en de muffe geur die anders na het wassen altijd meteen aanwezig is, was nu verdwenen.

 

De Anti-kalk douchefilter.

De anti-kalk douchefilter heeft dezelfde samenstelling als de universele douchefilter. Deze douchefilter verwijdert ook niet alleen het chlorine, maar ook de zware metalen, zoals: lood, kwik en nikkel. Het grote verschil met de universele douchefilter is dat er in de kalk-vrije filter een media zit dat voorkomt dat er kalkaanslag op je douchekop en in je douche kan ontstaan. De media zorgt ervoor dat de Calcium en Magnesium (de twee stoffen waar kalk uit bestaat) niet aan elkaar kunnen kleven. Als de Calcium en Magnesium niet aan elkaar kleven, ontstaat er geen kalk. De anti-kalk douchefilter geeft deze bescherming voor 80% van het water wat door de filter stroomt. 

 

Deze douchefilter heeft een capaciteit van 57000 liter, de filter gaat ongeveer 1 jaar mee.

 
Mijn bevindingen met de Anti-kalk douchefilter:

 

Resultaat

Douchen met de anti-kalk douchefilter was veel fijner dan douchen zonder filter. Het water voelde veel zachter aan op mijn huid en ook op mijn haar. De eerste keer dat ik de Anti-kalk douchefilter gebruikte, had ik het gevoel alsof ik weer even in Oostenrijk was, met dat heerlijke zachte water. Dit had ik echter niet verwacht, want toen ik voor het douchen het water testte uit de filter, was dit van 9,0 dH naar 8,0 dH gegaan. Dat de Magnesium en Calcium deeltjes niet kunnen samen kleven zorgde er bij mij ook voor dat er minder kalk in mijn haar achterbleef. De Magnesium en Calcium blijven nog wel in het water, maar kunnen niet samen kleven, en dit geeft een heel ander resultaat dan douchen met water waarbij de deeltjes wel tot kalk ontstaan. 
Het water uit de anti-kalk filter voelde zacht aan op mijn huid en haar, maar mijn haren waren niet geheel schoon na het wassen met alleen het water uit de anti-kalk douchefilter. De witte waas was ook aanwezig in mijn haar, maar minder erg dan na het wassen zonder filter. De muffe geur die voorheen altijd aanwezig was, was na het gebruik van de anti-kalk filter verdwenen.

De kalk vrije douchefilter.

De kalk vrije douchefilter is gevuld met hars. Deze hars haalt het Calcium uit het water. Doordat er geen Calcium in het water meer zit, kan er ook geen kalk ontstaan! Kalk ontstaat namelijk doordat Calcium en Magnesium samenkleven. Dit proces kan niet meer ontstaan doordat de hars de Calcium tegen houdt. 

De werking en het effect van deze techniek is hetzelfde als een waterontharder in een woning. Maar dan alleen voor in je douche.
Deze douchefilter gaat ongeveer 2 maanden mee. Dit komt doordat de hoeveelheid hars in de filter kleiner is dan bv de grootte van een waterontharder in je woning. De douchefilter is compact en is geheel gevuld met de hars, maar de hoeveelheid hars die in de douchefilter past is maar genoeg voor ongeveer 2 maanden. De lengte van de duur is wel afhankelijk van de hardheid van het water.

Mijn bevindingen met de kalk-vrije douchefilter:

Resultaat

De kalk vrije douchefilter was tijdens dit gehele experiment mijn favoriet! De hardheid van het water ging van 9,0 dH naar 2,0 dH! Wat een daling! Jeetje, ik was heel erg verbaasd en enorm blij. Want wat zou zulk lekker zacht water voor mijn haar en huid doen? Het douchen met de kalk vrije douchefilter was een genot! Ik ervaarde totaal geen opbouwing van kalk in mijn haar en het water voelde zacht aan op mijn haar en huid. Nadat mijn haar opgedroogd was, was mijn haar alleen nog lichtelijk vet bij de aanzet. Er was totaal geen witte waas in mijn haar en op mijn borstel te bekennen en mijn haar voelde lekker zacht aan. Ik had niet het gevoel dat mijn haar uitgedroogd was door eventuele kalk en mijn haar was sowieso veel schoner dan na gebruik van de andere douchefilters. Ook was de muffe geur niet aanwezig in mijn haar. 
Het resultaat mocht er zeker wezen, ik had lekker veel pijpenkrullen in mijn haar!
Het enige nadeel van deze douchefilter is dat deze zo kort meegaat. Ik heb na een tijdje de douchefilter uit de huls gehaald en later nogmaals in de huls gezet om alleen puur mijn haren te wassen met het zachte water. Dit heb ik gedaan om de filter wat te sparen en hopelijk kon ik de filter dan wat langer gebruiken. Het resultaat na het herplaatsen van de filter was hetzelfde als daarvoor.

De vitamine C douchefilter.

De Vitamine C douchefilter is niet een douchefilter die vitamine C uit het water filtert, maar die vitamine C aan het leidingwater toevoegt! Douchefilterexpert heeft deze filter ontwikkelt op aanvraag van een aantal klanten. Vitamine C is erg goed voor de huid en het haar. De voordelen van een vitamine C douchefilter:
 • Helpt tegen rimpels en een droge huid.
 • Je voelt je er energieker door doordat je lichaam meer vitamine C opneemt.
 • Beschermt je huid op een milde manier tegen de zon en hersteld de huid van de schade die al opgedaan is door de zon.
 • Ondersteunt bij glanzend en sterk haar en stimuleert de haargroei omdat de vitamine c opgenomen wordt door je hoofdhuid.
 • Verstevigt en versterkt de huid, vitamine C is essentieel voor de productie van collageen die de huid meer versteviging geeft.
 • Helpt je lichaam sneller te herstellen van snijwonden, acne gerelateerde wondjes of vlekken en andere wonden.
Daarnaast verwijdert de vitamine C douchefilter chloor, kalk, selenium, zink, lood, nikkel en kwik uit je leidingwater.
De vitamine C douchefilter gaat ongeveer 3 maanden mee.

Mijn bevindingen met de Vitamine C douchefilter:

 
Resultaat

De vitamine C douchefilter is een erg fijn product voor mensen die graag wat extra vitamine C willen toevoegen aan hun huid en haarverzorging. Vitamine C is erg goed voor je huid en haar, en zal zeker bijdragen aan een gezondere huid en haar. Omdat de vitamine C in een douchefilter zit, zal de warmte van het water je haarschubben open zetten en kan de vitamine C goed opgenomen worden door je haar. Dit betekent dat elke keer als je je haren wast met deze vitamine C filter, je je haar meteen ook enorm voedt.

Nu kon ik tijdens dit experiment alleen testen op de hardheid van het water en was ik vooral gericht op de hoeveelheid kalk in het leidingwater. De vitamine C filter, filtert ook zwevende delen in het water en kan de hardheid van het water naar beneden brengen. De hardheid van ons leidingwater ging van 9,0 dH naar 8,0 dH. Het water uit de vitamine C filter voelde als normaal aan op mijn haar en huid, maar nadat ik mijzelf had afgedroogd voelde mijn haar en huid iets zachter aan dan anders. Mijn haar en huid voelde iets meer gevoed en minder uitgedroogd door de kalk. Toen mijn haar eenmaal opgedroogd was, was het niet geheel schoon, de aanzet was nog steeds iets vettig en de kalk had zich toch opgebouwd in mijn haar. Tijdens het borstelen van mijn haar ontstond er toch weer een witte waas op de borstel.
Al met al was het een fijne ervaring om de vitamine C douchefilter uit te proberen. De vitamine C droeg bij aan een wat zachtere huid en zachter haar en dit beide voelde iets beter gevoedt aan.

De Fluoride douchefilter.

De Fluoride douchefilter is bedoeld om fluoriden en arsenicum in je leidingwater te verlagen tot onder 0,5 ppm (parts per million = deeltjes per miljoen). In de fluoride douchefilter zit een speciale geactiveerde media die dit bovenstaande zeker kan bewerkstellingen. Uit een laboratorium onderzoek is naar voren gekomen dat de fluoride douchefilter van waterfilterexpert.nl het leidingwater van fluoride niveau 10 ppm verlaagd werd tot onder de 0,2 ppm.
Daarnaast zitten er in de fluoride douchefilter ook Dechlorination ballen die chloor uit het leidingwater filteren en tegelijkertijd groei van bacteriën voorkomen. Daarbij verwijdert de KDF55 in de fluoride douchefilter nog eventuele opgeloste zware metalen uit het leidingwater.
De fluoride filter is net als de vitamine C filter ontwikkeld door waterfilterexpert.nl omdat klanten specifiek deze filter in hun douche wilden hebben.
De fluoride douchefilter gaat ongeveer 3 maanden mee.

Mijn bevindingen met de Fluoride douchefilter:

Resultaat

De fluoride filter is denk ik een filter die je op de langeretermijn zou moeten gebruiken om echt het resultaat ervan te ervaren. Fluoride kan een grote invloed hebben op de veroudering van het menselijk lichaam en deze filter is een grote bijdrage aan een gezondere huid. Zeker wanneer je last hebt van eczeem, psoriasis, een droge of onrustige huid kan je baadt hebben bij de fluoride douchefilter.

Ik heb van de bovenstaande huidaandoeningen geen last en heb de fluoride douchefilter getest met het wassen van mijn haar. Omdat de fluoride douchefilter ook gevuld is met de KDF55 zal dit de hardheid van je leidingwater zeker ook laten dalen. De fluoride douchefilter liet de hardheid in mijn leidingwater dalen van 9,0 dH naar 8,0 dH. Dit gegeven zorgde ervoor dat mijn haar niet muf rook na het wassen met alleen water, maar de kalk was wel aanwezig in mijn haar nadat het opgedroogd was. Deze kalk kon ik goed uit mijn haren borstelen maar resulteerde wel in een witte waas op mijn borstel.
Mijn haren waren ook niet geheel schoon, de aanzet van mijn haar voelde nog vettig aan.

 

Totale overzicht van de uitkomsten

Was jij je haar ook alleen met water maar beperkt het harde leidingwater jou zoektocht naar natuurlijk mooi haar? Of wordt jou haar juist zo ontzettend droog van de grote hoeveelheid kalk en andere chemicaliën in het leidingwater en ruikt je haar muf na het wassen met alleen water? Probeer dan zeker een douchefilter van douchefilterexpert uit en kijk op hun website voor een geschikte douchefilter voor jou. 
Na al het testen en uitproberen van de verschillende douchefilters ben ik er zeker van overtuigd dat een douchefilter een grote bijdrage is aan een betere gezondheid van je haar en hoofdhuid. Doordat alle filters ook zware chemicaliën verwijderen zal het water uit de douchefilter je haar en hoofdhuid veel minder uitdrogen en op een mildere manier reinigen.

Op dit moment is douchefilterexpert bezig met de overstap op hun eigen douchefilters; de Icepure douchefilters. Het grootte voordeel hiervan is, is dat zij met de icepure douchefilters zelf hun eigen douchefilters kunnen samenstellen op de vraag van de klant. Zou jij graag een kalk vrije douchefilter willen met een beetje vitamine C toevoeging erin? Dit kan douchefilterexpert in de toekomst voor jou bewerkstellingen met de Icepure douchefilters!

 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met douchefilterexpert.nl
 

6 antwoorden op “Je haar wassen met alleen water: De douchefilters!”

 1. Fijne test die je daar hebt gedaan. Ik ben benieuwd welke filter je op dit moment nog gebruikt.
  En hoe lang je met de kalkvrije filter doet

  1. Hi Luuk,

   Ik ben gestopt met de filters omdat je met de kalk vrije maar 5 weken ongeveer kan. En ik vond dat toch weinig. Dan moest ik steeds weer nieuwe filters kopen..

   Groetjes Rachel

 2. Dus ook geen filter nu in gebruik die langer meekan?
  Ik heb er een van aliexpress omdat doichefilterexpert niet op m’n berichten reageer en telefonisch nu erg drukbezet is. De filters zien er het zelfde uit, maar ook dit wil ik test dmv watertests.

 3. Hoi Rachel, ik zit met mijn handen in mijn haar. De hele dag, van de jeuk. Ik ben in hetzelfde dorp verhuisd een straat verderop en gek genoeg sindsdien die jeuk! De waterhardheid is hier 34F dat zijn de Franse hardheidsgraden. en volgens een convertor op internet is dat 19.1 DH erg he. Ik heb een waterfilter in de douche die heeft maar eventjes gewerkt. Het ging heel goed met mijn haar, geen jeuk meer zo langzamerhand na weken, volle bos, wel vettig maar dat was niet te zien en geen aanslag in mijn borstel. En nu heb ik het zaterdag gewassen en sindsdien weer hevige jeuk en een witte borstel. Is er voor mij hoop? Of moet ik met regenwater met muggenlarven gaan wassen? ohja en van zuren zoals citroen en appelazijn krijg ik juist méér jeuk.
  Ik lees van Luuk hierboven over waterfilters van Ali. Die losse vervang filters, ik heb me rotgezocht op internet, zijn helemaal niet te vinden, alleen bij aliexpress. Echt idioot die wegwerpmaatschappij.
  Lieve groetjes van mij en dank je voor al je uitleg, ik kijk hier vaak ook al heb ik stijl haar 😉

  1. Hi Roos,

   Ah hard water is echt zo vervelend. En 19 DH is echt hoog ja!
   Zo’n waterfilter in de douche is echt van korte duur… Werkt maar even en is snel verzadigd.
   Waar was je nu je haar mee of wil je alleen met water wassen? Dat laatste is het hard water niet echt haalbaar helaas ????

   Groetjes Rachel

 4. Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het wassen van je haar met alleen water en de rol van douchefilters in dit proces. Als ervaringsdeskundige op het gebied van natuurlijke haarverzorging, herken ik de uitdagingen van hard water en de impact ervan op haar. Jouw ervaringen in Haarlem en de oplossing die je vond met een douchefilter zijn zeer waardevol. Het is interessant om te horen hoe douchefilterexpert.nl je ondersteunde met hun expertise en passie. Dit benadrukt het belang van kwalitatief goede filters en gedegen advies.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *