De ayurvedische haarkruiden deel 2

Vorig jaar ben ik een paar dagen naar Parijs geweest. Ik kwam daar de natuurlijke winkel ‘Aromazone’ tegen en bevond mij in een paradijs met natuurlijke producten. Zoveel fijne natuurlijke haarkruiden, oliën, middelen om je eigen verzorgingsproducten te maken en nog zoveel meer! Het was werkelijk een walhalla voor een echte no-shampoo fan als ik!
Ik ben die winkel dan ook uitgelopen met een tas vol met natuurlijke haarproducten, waaronder 4 zakken ayurvedische haarkruiden die ik nog niet kende. 
Omdat ik in mijn vorige blog over de ayurvedische haarkruiden blijkbaar nog niet alle soorten had meegenomen, is dit een vervolg. Want er is zoveel meer in de wereld dan shampoo!

Tulsi

Tulsi, oftewel ‘Heilige basilicum’, staat bekend om zijn ontgiftende en zuiverende werking van de huid. Tulsi groeit in India en is een bossige struik die groeit tot ongeveer 45 cm in hoogte. De bladeren van de struik zijn ovaal en getand, met kleuren die varieren van lichtgroen tot donker paars. De plant heeft delicate lavendel gekleurde bloemen, en de vrucht bestaat uit kleine roest gekleurde noten. Deze noten worden vermalen tot een zeer krachtig poeder.  In de ayurvedische geneeskunde wordt Tulsi al duizenden jaren gebruikt voor zijn diverse helende eigenschappen. Tulsi zit namelijk vol met anti oxidanten, is voedend voor de huid en het haar en heeft een antibacteriële werking. Hierdoor werkt Tulsi erg goed tegen een droge schilferige huid, een geïrriteerde huid, roos, jeuk en wondjes op de huid. Tulsi werkt kalmerend en verzachtend voor de huid. Tevens is Tulsi mild reinigend voor je haar en het zuivert je hoofdhuid en haar.  Tip: Vind je Tulsi niet zo fijn voor je haar? Je kan het poeder ook gebruiken als een gezichtsmasker. Tulsi is ook een fijn natuurlijk hulpmiddel tegen acne, eczeem of psoriasis.
Informatie van Aromazone enfood.ndtv

Nagarmotha

Nagarmotha is een ayurvedisch kruid wat in vochtige gebieden in India groeit. Het is een soort moerasgras, maar word ook wel ‘Aziatische notengras’ genoemd. De knollen van dit moerasgras worden gedroogd en vermalen tot het zeer fijne poeder wat Nagarmotha heet. Nagarmotha heeft een wat houtachtige en kruidige geur. In India word Nagarmotha gebruikt tegen tal van verschillende ziektes. 
Nagarmotha staat speciaal bekend voor zijn verzorgende werking voor de huid. Dit fijne ayurvedische kruid werkt goed tegen jeuk, roos, acne, eczeem en zelfs schurft. Als je een haarmasker maakt met Nagarmotha zal dit krachtige kruid je haar intens voeden en ook de haargroei stimuleren, doordat het de doorbloeding naar de haarzakjes stimuleert. 
Nagarmotha kan ook gebruikt worden als gezichtsmasker.
Informatie van Aromazone en anthemis.nl

Lotusbloempoeder

Lotusbloempoeder is vermalen lotusbloem die in de sloten in Azië te vinden zijn. De lotus word in Azië gebruikt als medicijn tegen verschillende ziektes. Lotusbloempoeder is anti bacterieel het remt ontstekingen en bevat veel anti oxidanten. Dit zorgt ervoor dat lotusbloempoeder een verzachtende werking heeft voor de huid. Het kalmeert en voedt de geïrriteerde (hoofd)huid flink. Daarbij is lotusbloempoeder ook erg fijn voor je haar. Het bevat namelijk een flinke hoeveelheid vitamine B en vitamine C. Als je Lotusbloempoeder verwerkt in een haarmasker zal het je haar en je hoofdhuid flink voeden. 
Informatie van Aromazone en herbsnpuja.com

Kapoor Kachli

Kapoor kachli wordt ook wel ‘Wilde gember’ of in het Engels: ‘Spiked ginger-lily’ genoemd. Kapoor kachli is namelijk niet hetzelfde als de gember die wij in de supermarkt kopen, maar het is wel familie van de gember.  Kapoor Kachli komt uit India en word ook veelal gebruikt bij de ayurvedische geneeskunde. Kapoor kachli is net als de andere ayurvedische kruiden erg fijn voor je (hoofd)huid. Het zit vol met anti oxidanten en heeft verzachtende en kalmerende eigenschappen voor de huid. Maar voor je haar is dit kruid ook erg fijn! Kapoor kachli geeft namelijk volume aan je haar, het stimuleert de haargroei, verminderd haaruitval, laat je haar dikker aanvoelen en geeft meer glans aan je haar. Al met al een erg fijn haarkruid voor een heerlijk haarmasker. 
Informatie van Aromazone en elemental.eu

Hoe maak je een (reinigend) haarmasker met deze kruiden?

Er zijn twee verschillende manieren hoe je je haren kunt wassen of voeden met deze kruiden. De eerste manier is als volgt:

  1. Als je een reinigend haarmasker wilt, kies je altijd eerst 1 kruid die je haar ook daadwerkelijk reinigt! (Reetha (of de hele zeepnoten), Shikakai, Ziziphus Spina Christi, Cassia, Fenegriek of een klei soort (Groene klei of Rhassoul) en neem 1 of 2 eetlepelx van dat kruid. (bekijk mijn andere blog over deze kruiden)
  2. Kies daarna de kruiden uit die je erbij wilt hebben. Heb je een geïrriteerde hoofdhuid, kies dan een kruid daarvoor uit. Of zoek je juist meer voeding voor je haar? Neem van alles 1 hele of een halve eetlepel. Je zal toch zelf moeten uitzoeken wat jij het fijnst vind. Voor middellang haar (tot over de schouders) heb je ongeveer 4 eetlepels aan kruiden nodig. 
  3. Zeef alle kruiden nog voor de laatste keer.
  4. Voeg wat warm water (of rozenwater; is fijn voor je hoofdhuid en ruikt lekker) toe aan de kruidenmix totdat er een papje ontstaat. Je kan ook iets van 200 ml water toevoegen, dan is het een erg verdund papje.
  5. Maak je haar nat en verdeel het mengsel over je hoofdhuid en je haar. 
  6. Laat het mengsel een paar minuten inwerken en spoel het daarna erg goed uit! Spoel net zo lang totdat er totaal geen korreltjes meer in je haren zitten.

Vind je deze korreltjes in je haren heel erg vervelend? Dan kan je je haren ook wassen op de ayurvedische manier:  Hierbij volg je de eerste 3 stappen zoals hierboven beschreven, voeg bij stap 4 veel meer water toe, namelijk: 500 ml water. Breng het gehele mengsel aan de kook in een pan en laat het de gehele nacht rusten. De volgende dag filter je alle kruiden uit het waterige mengsel, waarna er alleen nog een erg sterke thee van alle kruiden over blijft. Met deze sterke thee reinig en voedt je je haren! Giet de sterke thee over je DROGE haar en verdeel het goed! Laat het mengsel een paar minuten in je haar trekken en spoel het vervolgens weer uit je haar. Tip: Breng dit mengsel altijd aan op droog haar omdat het sterk verdund is en anders zo langs je haar glijdt als dit al nat is.

Benieuwd naar de andere ayurvedische haarkruiden? Lees dan deze blog van mij.

Waar te koop

De bovenstaande kruiden heb ik allemaal in Parijs gekocht. Van alleen de Tulsi weet ik dat deze in Nederland te koop is bij Pit&pit. Let altijd goed op de kwaliteit en zorg dat het biologische kruiden zijn. Bij de ayurvedische kruiden is het beter om voor kwaliteit te gaan dan voor goedkoop en kwantiteit te verkrijgen. Je kunt diverse ayurvedische kruiden bij mij kopen via mijn webshop, bij louland.nl en van het merk Khadi.

Gebruik jij al de ayurvedische haarkruiden voor je haar? Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen uitdagen of nieuwsgierig heb kunnen maken naar deze (voor mij nieuwe) soorten haarkruiden. 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

2 antwoorden op “De ayurvedische haarkruiden deel 2”

  1. Leuk dat je weer nieuwe kruiden hebt gevonden, ga me eens goed inlezen voor een nieuw mengsel.
    Je hebt het over het maken van een thee. Kan je deze ook langer bewaren en dit eens per maand maken om tussen de maskers door je haar te spoelen hiermee?
    Dat je het bijvoorbeeld in de koelkast weg zet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *