MSM, voor een mooie huid, voller haar en sterke nagels.

Sinds 8 maanden neem ik elke dag MSM. Ik had al eens eerder gehoord over MSM als wondermiddel voor je haar. Vooral in topic’s over alopecia (ernstige haaruitval). Ik werd nieuwsgierig naar dit wondermiddel, wat is MSM eigenlijk? Ik liet het onderwerp eens vallen bij een vriendin van mij en zij vertelde dat zij al jaren MSM nam. Elke dag! Ik vroeg me af waarom zij dit elke dag nam en wat haar ervaringen hiermee waren? Ze gaf aan dat MSM goed is voor veel verschillende dingen in het lichaam. Voor meer kracht in je spieren, de sterkte van je botten, tegen veroudering van je huid, voor sterk en langer haar en voor sterke nagels. Ik was meteen geïnteresseerd en ik ben op onderzoek uit gegaan. Vorig jaar Oktober kocht ik MSM supplementen. Als je na deze blog geïnteresseerd bent in het kopen van MSM kan ik je nu al aanraden om geen supplementen te kopen maar pure MSM poeder of vlokken. De reden zal ik verderop in deze blog toelichten.
Ik kocht MSM supplementen omdat ik bang was voor de smaak van het MSM poeder. Ik had namelijk eens Ashwagandha poeder geïntroduceerd in mijn eetpatroon en dat was werkelijk een nachtmerrie. De smaak van Ashwagandha is verschrikkelijk! Dus je begrijpt misschien wel dat ik enorm bang was voor een kots opwekkende smaak en dat ik daardoor misschien de MSM voor niks had gekocht. Vandaar dat ik koos voor supplementen. Uiteindelijk heb ik ook een navulverpakking MSM vlokken besteld bij louland.nl, om het eens uit te proberen. En ik kan je nu al vertellen dat ik nog steeds enorm tevreden ben over dit zeer krachtige voedingssupplement. Ik neem nog steeds elke dag MSM en dit zal ik ook zeker blijven doen. 

MSM.

Wat is MSM eigenlijk precies? 
MSM is een organische vorm van zwavel. 1 theelepeltje MSM poeder of vlokken per dag is vaak al voldoende om de juiste hoeveelheid zwavel binnen te krijgen (afhankelijk van je gewicht).
MSM staat voor Methylsulfonylmethaan. Het is een natuurlijke zwavelverbinding die oplosbaar is in water. Zwavel komt voor in ieder levend wezen op aarde en iedereen heeft ook zwavel nodig. Naarmate je ouder wordt verdwijnt zwavel langzaam uit ons lichaam en hebben we meer zwavel nodig uit ons eten. Maar door onze moderne manier van voedselbereiding krijgen wij allen te weinig zwavel binnen. Zwavel heeft een zeer gevoelige structuur en wordt gemakkelijk vernietigd gedurende de verwerkingsprocessen die wij tegenwoordig toepassen op ons voedsel. Denk hierbij aan koelen, koken, verhitten, versnijden etc. Zwavel wordt tegenwoordig het meeste aangetroffen in voedingsproducten die rauw gegeten worden. Zoals kool, broccoli, spruitjes, paprika, asperges en uien. Maar dan alleen in de natuurlijke of biologische producten. Helaas krijgen wij, de moderne mens, uiteindelijk dus te weinig zwavel binnen om het tekort in ons lichaam aan te vullen.

Wat doet MSM voor je gezondheid?

Ons lichaam heeft zwavelverbindingen nodig. Zwavelverbindingen vormen bloedeiwitten en aminozuren. Ook maken ze de aanmaak van keratine mogelijk.
Zwavel speelt een belangrijke rol in de productie van insuline en ook onze lever en gal kunnen niet zonder zwavel. 
Daarbij stimuleert zwavel de aanmaak van collageen. Collageen zorgt weer voor elasticiteit in onze huid. Ook vind je collageen in je botten, tanden en kraakbeen. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen ons lichaam aanmaakt. 
Zwavel zorgt ook voor een betere opname van de voedingsstoffen die je dagelijks binnen krijgt. En de combinatie van zwavel met de juiste aminozuren zorgt weer voor een betere afvoer van toxische stoffen uit je lichaam. 
Zwavel is ook zeer essentieel voor het functioneren van vitamine B8 (biotine), vitamine B1 (thiamine) en voor het in stand houden van een goede PH balans in je lichaam. Daarbij is ontdekt dat zwavel ontstekingsremmend en pijnstillend werkt in spieren en weefsel. 
Al met al samengevat kan je wel concluderen dat zwavel een erg belangrijke bouwstof voor ons menselijk lichaam is.

MSM voor je huid, haar en nagels.

Natuurlijke zwavelbronnen/baden staan al jaren bekend als hun helende werking voor de huid. Helaas blijft de geur van rotte eieren dan ook een tijdje hangen als je jezelf lekker hebt ondergedompeld in zo’n bad. 
Zwavel maakt de aanmaak van keratine en collageen mogelijk. Dit zijn twee essentiële proteïnes voor je huid, haar en nagels. Je haar heeft een eigen keratine voorraad opgeslagen in de haarwortels. Ieder persoon heeft enorm veel haarwortels, dus ook veel keratine nodig. Een optimale hoeveelheid zwavel in je lichaam zal zorgen voor glanzender, dikker, voller haar en minder haaruitval. Je haar zal gezonder zijn en minder snel afbreken. Daarbij zal je huid ook gezonder worden, minder snel tekenen van huidveroudering laten zien en littekens zullen sneller vervagen. 
MSM is ook goed tegen acne. Zwavel remt immers ontstekingen, en elke pukkel is een kleine ontsteking in je huid. Daarbij is zwavel essentieel voor het functioneren van vitamine B8 en B1. En juist deze vitamine’s zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid van je huid en haar.
 
En je nagels? Ja deze zullen weer sterk worden. Geen afgebladerde nagels meer, of dunne nagels die snel afbreken. 
 
Bij MSM geldt wel:’De aanhouder wint’. De goede eigenschappen en resultaten van zwavel laten even op zich wachten. Het kan 4 tot 6 weken duren voordat het zwavelgehalte van je lichaam weer op peil is. Blijf daarom trouw aan je inname en wacht geduldig af of dit ook een krachtig voedingssupplement voor jou is.

 

Mijn ervaring met MSM.

Sinds Oktober vorig jaar gebruik ik MSM supplementen van Glucoplaza.nl en sinds December ook OptiMSM vlokken van louland.nl. Ik ben erg tevreden over de werking van MSM. In eerste instantie heb ik de MSM supplementen aangeschaft omdat ik nieuwsgierig was naar wat het zou doen voor mijn haar en huid. Of ik inderdaad voller haar en een mooiere huid zou krijgen. En ik kan je vertellen dat dit voedingssupplement het inderdaad, voor mij, allemaal heeft waar gemaakt. 
Voordat ik begon met MSM worstelde ik, alweer, enige tijd met hormonale acne. Ik was al een paar maanden gestopt met de pil, en mijn hormonen leken wel aardig in balans te zijn. Maar toch bleef ik kleine ontstekingen krijgen op de dagen dat mijn hormonen in balans zouden moeten zijn. Als je ook ervaring hebt met hormonale acne weet je hoe frustrerend het kan zijn. MSM heeft mijn huid flink opgeklaard. Mijn huid werd veel zachter, iets minder vet (ik heb altijd een enorm vette huid gehad, dus  mijn huid was nu veel meer in balans) en veel egaler. Toen ik deze verandering de eerste keer opmerkte bij mijzelf moest ik denken aan de huid van mijn moeder. Haar huid is veel droger dan die van mij, maar ‘ooo zo zacht’!  
Nu merk ik precies aan mijn huid wanneer ik een schommeling heb in mijn hormonen. Bijvoorbeeld net voor mijn eisprong of mijn menstruatie. De acne is nu veel minder heftig, en verdwijnt ook snel weer. De dagen dat mijn hormonen in balans zijn, is mijn huid ook in balans. Dit was voor de MSM wel anders. 
Naast de enorme verbetering van mijn huid, heb ik ook meer energie sinds ik MSM neem, mijn nagels bladeren totaal niet meer af (voorheen moest ik af en toe een speciale crème op mijn nagels smeren tegen het afbladeren), en mijn haar is voller, voelt dikker en groeit sneller. Ik krijg ook nog steeds veel nieuwe haren erbij, terwijl ik veel minder haaruitval heb. 
En bovenop alles voel ik mij ook fit als ik wakker wordt. Ik heb nooit meer zo’n stijf gevoel als ik uit bed stap, in tegenstelling tot mijn vriend die 1,5 jaar jonger is.
 

Tips voor je aankoop van MSM.

Kies voor de aankoop van MSM voor de meest zuivere soort MSM die je kan vinden, zodat je ook zo weinig mogelijk nodig hebt elke dag.
De zuiverheid van de MSM kan je gelukkig heel gemakkelijk zelf testen! 
Vul een helder glas met water en voeg er een theelepel MSM poeder of vlokken aan toe. Roer enkele seconden en wacht even. Het poeder moet nu volledig opgelost zijn. Het water moet weer net zo helder zijn als voor de toevoeging van de MSM. Als het water melkachtig wit blijft zijn de MSM vlokken of is het poeder niet zuiver.

Pas op voor MSM supplementen. Helaas zit er in de MSM supplementen niet alleen puur MSM maar worden er ook andere stoffen aan toegevoegd. Ik kwam er te laat achter dat in 1 tablet 1000mg MSM maar 16% zwavel zat. 84% is dus opvulmiddel! Let dus goed op wat je koopt en kijk niet alleen naar het etiket. Dat de MSM supplementen van Glucoplaza mij wat tegen vielen, betekent niet dat hun MSM poeder niet goed is. Zij garanderen bij hun MSM poeder wel 100% zuiverheid en de ingrediëntenlijst laat dat ook zien.


Louland.nl is sowieso erg duidelijk en helder over de inhoud en de herkomst van hun producten. Vandaar dat ik bij hen OptiMSM heb gekocht. OptiMSM wordt door een hoogwaardig destillatieproces 4x gedestilleerd en is daardoor zeer zuiver. Dit laat de test ook zien, de vlokken van OptiMSM verdwijnen volledig in een glas met water en laten het water helder. Helaas verkoopt louland geen OptiMSM meer.  Je kunt hoogwaardige MSM poeder kopen bij kalahealth.nl of unlimitedhealth.nl.Tip: Neem de MSM vlokken/ poeder in combinatie met wat citroensap. Vitamine C bevordert de opname van de MSM.

En de smaak?

Ik begon deze blog over mijn vreselijke ervaringen met Ashwagandha poeder en mijn angst voor een misselijkmakende smaak bij MSM poeder. 
Maar gelukkig valt dit allemaal enorm mee! De MSM vlokken van OptiMSM smaken een klein beetje bitter in een glas met water. Maar je kan ze ook gemakkelijk mengen in een glas sap of een smoothie. Je proeft er dan niets van! Tenminste ik niet. 
En de MSM supplementen? Die maak ik gewoon trouw op. Met daarnaast elke dag een halve theelepel OptiMSM van Louland.

 

 


Informatie afkomstig van louland.nl en deelbewust.com


 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

15 antwoorden op “MSM, voor een mooie huid, voller haar en sterke nagels.”

  1. Erg interessant je Blog!
    Ik heb (helaas) MSM pillen gekocht, wel van OptiSM maar in pil vorm dus. zouden de pillen met het stempel van OptiSM ook zo weinig MSM bevatten?

  2. Hi Petra,

    Dat zou best kunnen. MSM zorgt voor de aanmaak van collageen en je hoofdhuid is ook huid, dus het kan best dat je eczeem daarvan opklaart. Het heeft mijn acne in ieder geval weggehaald???? maar het heeft wel tijd nodig ???? Zal niet na 1 inname opeens klaar zijn.
    Anders zou je ook bv je hoofdhuid kunnen in masseren met pracaxi olie. Is een antibacteriële olie die ook schimmel werend is. De avond voordat je je haar wast bv!
    Groetjes Rachel

  3. Interessant, had hier geen idee van! Wil wel graag even benoemen wel dat bij pillen die deels MSM, deels vulmiddel bevatten het totaal niet uitmaakt wat het percentage MSM is versus het percentage vulstof, dat zegt niks over de kwaliteit van de MSM zelf. Waar het om gaat is hoeveel micro-gram MSM er daadwerkelijk in een pil of capsule zit, dat is de dosering waar het uiteindelijk om gaat. Het maakt dus niet uit of een pil of capsule 80% vulstof heeft of maar 1%: waar het om gaat is dat je zeker weet dat je met elke pil in elk geval 1000 mg oftewel 1 gram MSM binnenkrijgt. Dat is met bijv. paracetamol niet anders natuurlijk: de ene heeft 250 mg en de ander 500 mg en de grootte van de pil is hetzelfde dus de een heeft wat meer vulstof dan de andere. Dat is niet erg, het geeft je gewoon keuzeopties voor iets sterkers of iets minder sterks, afhankelijk van wat je nodig hebt.

  4. Beste Rachel,

    Ik heb veel last van haaruitval, vermoedelijk door mijn hormoonspiraaltje. Ik neem nu al 5 weken lang elke dag MSM in (poeder van Louland), maar ik merk nog geen verschil. Sterker nog, ik ben sinds vorige week mijn haar gaan wassen met een shampoobar van chagrin valley en nu lijkt mijn haaruitval erger te worden…

    Mijn vraag is nu, na hoeveel weken merkte jij dat je minder haaruitval kreeg? Was dat tussen de 4-6 weken?

    Groetjes,

    Mara

    1. Hi Mara,

      MSM moet je zeker 3 maanden de tijd geven voordat je verschil merkt 😉 Met haargroei misschien nog meer.
      Spoel je na het wassen met de zeep wel na met een zuur?
      Lees anders mijn blog over haaruitval ook nog eens 😉

      Groetjes Rachel

      1. Beste Rachel,

        Bedankt voor de informatie! Dat zet ik nog even door!

        Ik spoel mijn haar niet na met zuur, omdat ik eerst de zeep (Chamomile Citrus gebruik ik) alleen wilde proberen om te kijken wat dat deed. Ik zal zeker jouw post over haaruitval even doornemen!

        Nogmaals bedankt 🙂

        Mara

        1. Hi mara,

          Ja dat begrijp ik. Maar ik zou wel zeker naspoelen met een zuur. Want het is en blijft een natuurlijke zeep die de haarschubben open laat staan.
          De Ph waarde is hoger dan die van je haar. Dus probeer dat eens.

          Groetjes Rachel

  5. Hallo Rachel,
    Bedankt voor je interessante blog.
    Ook ik ben vanwege hevige haaruitval (alcopecia androgenetica) sinds 1 week begonnen met MSM poeder.
    Hopelijk heeft dit op de langere termijn resultaat.
    Wel merk ik dat ik sinds het gebruik van de MSM poeder veelvuldig opvliegers heb. Ik zit in de overgang, maar de opvliegers waren nagenoeg verwaarloosbaar.
    Nou is mijn vraag of jij hiermee bekend bent, of hier iets over gehoord hebt?

    Hartelijke groetjes, Mirjam

    1. Hi Mirjam,

      Nee hier ben ik niet bekend mee. Je gebruikt het nu nog maar 1 week? Zouden de opvliegers niet ergens anders vandaan kunnen komen?
      Want met de MSM moet je eigenlijk zeker 3 maanden gebruiken voordat je resultaat ziet en voelt.

      Groetjes Rachel

  6. Hi,

    Ik gebruik al langere tijd msm poeder. In het begin werden mijn nagels heel sterk en weer lang. Mijn huid was mooi. Maar sinds 1 a 2 maanden heb ik zoveel puisten. Ik lijk wel een puber. Echt acne, puisten en rode huid bij de puisten. Ik twijfel nu of ik moet stoppen met de msm. De reden dat ik het gebruik is vanwege mijn fibromyalgie en pms. Totaal geen pijn wanneer ik ongesteld moet worden. En als ik stop komt dat dus weer terug. Ik be ten einde raad….. Weet het niet meer. Komt de acne door de msm? Moet ik stoppen?

    1. Hi Sabrina,

      Msm stimuleert juist de aanmaak van collageen en een gezonde en mooie huid. Ik denk dat de Acne ergens anders vandaan komt.
      Misschien goed om eens bij een orthomoleculair therapeut langs te gaan?

      Groetjes Rachel

  7. Hoi Je kan altijd nog Teunisbloem olie supplement gebruiken. Ik gebruik het voor mijn pms en het werkt. Ik koop het bij trekpleister, er staat 2x per dag 1 maar je hebt genoeg aan 1. En gezicht wassen met Aleppo zeep en hyaluronzuur werkt ook goed tegen een onzuivere huid . Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *