De sebum only methode; Laat de natuur zijn werk doen!

De Sebum only methode is echt een vak apart. Misschien heb je er wel eens van deze methode gehoord, of misschien denk je nu ook wel van: ‘whaat?’ ‘Wat is dat?’. 
De sebum only methode is een onderdeel van de no-shampoo methode. Ik vind het persoonlijk echt een methode voor echte hardcore no-shampoo’ers! Je moet er even doorheen, maar daarna heb je ook wat!
Sebum only betekent eigenlijk in het kort: je haar geheel niet wassen!
Nee geen water
Nee geen haarmaskers
Nee geen natuurlijke producten
Nee geen conditioner (want die kunnen ook reinigend zijn en zul je uit je haar moeten spoelen)
Dus letterlijk; NIKS!
Wordt je haar dan niet heel erg vet? Ja waarschijnlijk wel.
Waarom zou je deze methode dan doen? Dat zal ik je in deze blog uitleggen.

Sebum only betekent ‘alleen talg’. 
Talg is dat ‘fijne’ goedje wat je hoofdhuid en je haar soepel houdt en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Ik heb het woord ‘fijne’ even tussen aanhalingstekens gezet omdat heel veel mensen wekelijks, soms wel dagelijks, enorm hun best doen om deze huid eigen olie te verwijderen. 
Want tegenwoordig willen we allemaal toch graag schoon haar?
In deze maatschappij staat schoon haar staat voor verzorgd, netjes, schoonheid (heb je toch weer dat woordje schoon), ‘iemand die goed voor zichzelf kan zorgen’ en toch ook wel ‘rijkdom’. 

Maar toch is ons lichaam zo gemaakt dat onze hoofdhuid elke dag talg aanmaakt. Met een reden! 
De hoeveelheid talg dat je hoofdhuid aanmaakt is per persoon verschillend en kan eventueel beïnvloed worden, maar is definitief wel afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoe vaak je je haar wast; Hoe vaker je je haar wast, en je alle talg van je hoofdhuid stript, hoe sneller je haar weer vet zal worden.
 • Met wat voor producten je je haar wast; Als je je haar wast met sterk ontvettende producten, zoals shampoo met sulfaten, zal dit de talgklieren juist meer stimuleren meer talg aan te maken
 • Of je een man of een vrouw bent; Vrouwen hebben meer pieken en dalen in hun hormonen dan mannen. Dit is de reden dat mannen minder snel vet haar hebben dan vrouwen.
 • Hormonen; Tijdens je menstruatie en ovulatie heb je een piek in je hormonen, dit kan zorgen voor vetter en futlozer haar. Dit is ook de reden dat veel mensen rond die periode wat meer pukkeltjes krijgen. Je huid maakt simpelweg meer talg aan. Ook je leeftijd heeft een enorm grote invloed! Bijvoorbeeld als je aan het puberen bent, of als je in je overgang zit of deze al gehad hebt.
 • Stress; Teveel stress kan voor vetter haar zorgen! Je gehele lichaam is veel actiever, de talgklieren dus ook.
 • Hoevaak je sport; Een hoge temperatuur op je hoofdhuid zorgt voor actievere zweetklieren. Ik heb ergens gelezen dat als je sport, de talgklieren zo warm worden dat ze zich geheel legen. Dit is de reden dat je haar na het sporten vaak veel vetter is.
Wat je ook doet, je hoofdhuid zal elke dag talg aanmaken. De sebum only methode kan er wel voor zorgen dat de hoeveelheid talg en wat voor soort talg je hoofdhuid produceert, verandert.
Je haar en hoofdhuid is namelijk zo mooi gemaakt, dat het zichzelf wel kan redden. 
Laat je hoofdhuid en je haar eens met rust, en ik kan garanderen dat de conditie van je hoofdhuid en haar enorm vooruit zal gaan!

Wat heb je nodig?

Geduld, inspiratie voor leuke haarstijlen waarbij je je haar omhoog kan doen (gebruik Google of Youtube), een paar leuke doeken voor je haar of haarbanden EN een hele goede haarborstel. Ik raadt aan een haarborstel te kopen die talg over je haar kan verspreiden en stof uit je haar borstelt. Een voorbeeld hiervan is een Boar Bristle Brush. Lees de voordelen van de Boar Bristle Brush in deze blog. 
Wil je liever een diervriendelijke haarborstel? Er zijn ook vegan varianten op de zogenoemde BBB, of koop een goede haarborstel met houten pinnen. 
 
Het is belangrijk dat je elke dag minimaal 1 keer je haar borstelt met een Boar Bistle Brush of een andere vergelijkbare borstel. Zelf borstelde ik twee keer per dag mijn haar, in de ochtend en in de avond. 
Naast het borstelen zou je ook ‘preening’ kunnen doen. Dit is een techniek om het talg van je hoofdhuid en de aanzet van je haar te verdelen over de lengtes van je haar met je vingers. Op dit filmpje wordt deze techniek uitgelegd.
 
Als je haar, na een paar weken, nog steeds enorm veel overtollig talg heeft, en je haar dit niet zelf lijkt op te nemen, kan je de microvezeldoeken methode gebruiken op droog haar. De microvezeldoeken zullen het overtollige talg van je haar af halen zodat je daarna weer verder kan met het borstelen of het preenen. Je haar wordt hierdoor niet gestript van zijn natuurlijke oliën, alleen van de oliën die teveel zijn. Op deze facebookpagina kan je een instructie filmpje zien over de microvezeldoeken methode.

Wat je kan verwachten?

Veel rust en meer tijd! Want dit is werkelijk de meest makkelijke (maar mentaal de meest moeilijke) en minst tijdrovende methode die er is. (denk aan het maken, in laten werken en uitspoelen van alle haarmaskers en haarproducten die je momenteel gebruikt) Je laat simpelweg de natuur zijn werk doen.

Daarnaast kan je natuurlijk enorm vet haar verwachten. En dit maakt het mentaal wel moeilijker omdat je daarvoor wel een beetje geduld moet hebben. 
Het proces naar mooi, glanzend, zacht, schoon haar kan ongeveer tussen de 6 weken tot 3 maanden duren. Begin dus niet aan deze methode als je aan het solliciteren bent of binnenkort een bruiloft of een groot feest hebt.
 
In de overgangsfase kan je haar en je hoofdhuid door verschillende fases gaan:
 • Je hoofdhuid gaat schilferen. (dode huidcellen komen los)
 • In het begin zal je haar veel stof vasthouden (dit kan je uit je haar borstelen met een Boar Bristle Brush).
 • Je haar gaat stinken
 • Je haar is enorm vet
Maar na een paar weken, en ook dit is voor iedereen weer verschillend, zal je haar er minder vet uit zien. De talgproductie gaat naar beneden, je haar begint de overtollige talg op te nemen en je merkt dat je haar niet meer stinkt. 
Wat gebeurd er? 
De talg veranderd. De talg ruikt niet meer muf, maar begint een soort zoete geur te krijgen. Daarbij wordt de talg iets dikker en is het niet meer zo’n vloeiende glanzende olie waarbij het net lijkt alsof je een fles olijfolie over je haar hebt gegoten.
Je hoofdhuid en haar komen in balans. ‘De natuur doet zijn werk’. 
 
Verschillende fases en haarstijlen tijdens de Sebum only methode
 

Wat is het resultaat?

Resultaat sebum only na gebruik
van microvezeldoeken.
Van wat ik zelf heb ondervonden en wat ik allemaal heb gelezen of heb gehoord kan je ervan uit gaan dat je zijdezacht, glanzend schoon haar krijgt wat nauwelijks vet wordt en niet stinkt.
Als je je haar niet meer wast, niet meer spoelt met water, en alleen maar elke dag borstelt met bijvoorbeeld een Boar Bristle Brush, zal je hoofdhuid en je haar uiteindelijk in balans komen en geen (tot zeer weinig) talg meer aanmaken.
Je haar zal al het overtollige talg opnemen en zeer zacht, gevoed en glanzend zijn. 
Het kleine beetje talg wat je hoofdhuid wel aanmaakt kan je elke dag, of om de dag verdelen over je haar met je borstel of door te preenen.

Side note.

Toen ik de sebum only methode uitprobeerde kreeg ik vaak de vraag: ‘Hoe doe je dat met je krullen?’. Als je je haar twee keer per dag moet borstelen, hou je niet veel krullen over. Maar deze eerste periode van veel borstelen is tijdelijk. De eerste paar weken zal je inderdaad elke dag of twee keer per dag je haar moeten borstelen. Je haar is dan zo vet dat je het dan ook liever niet los draagt. Ik deed mijn haar vaak vast of ik deed er een vlecht in. Toen mijn haar iets minder vet werd, maakte ik wel eens de lengtes van mijn haar nat met regenwater.
De sebum only regel is: ‘Je mag wel water gebruiken, als het maar niet je haar reinigt of stript van de natuurlijke oliën’. Ik gebruikte enkel een beetje regenwater in de lengtes van mijn haar zodat mijn krullen weer terug kwamen nadat ik mijn haar had geborsteld. Op deze manier zorgde ik er niet voor dat mijn haar gestript werd van zijn natuurlijke oliën of schoon werd van het water.

 

Gezwicht?

Uiteindelijk ben ik na 10 weken gezwicht voor de no-poo methode. De sebum only methode is erg persoonsafhankelijk. Ik heb van nature een erg vette huid, en tijdens mijn hormoonwisselingen heb ik daar zichtbaar meer last van en mijn haar dus ook. Tevens hou ik gewoon erg van schoon haar. 
Sommige mensen lukt de sebum only methode na 4 weken al, ik heb het 7 weken goed vol gehouden. Mijn fout was dat ik de eerste 3 weken de microvezeldoeken bijna dagelijks gebruikte. Ik kwam daarmee niet echt in de overgangsfase en mijn haar kon niet in balans komen. Mijn tip: begin goed en gebruik de microvezeldoeken pas als je het echt niet meer vol houdt!
 
Ook al ben ik uiteindelijk gezwicht voor het wassen met puur natuurlijke producten, ik ben toch erg blij dat ik deze methode een kans heb gegeven. 
Mijn haar heeft er nog steeds enorm veel baadt bij dat ik het een paar weken met rust heb gelaten. Tijdens mijn sebum only trial kreeg ik veel nieuwe haren erbij en ik had zeer weinig haar uitval. Nadien is dit resultaat gebleven. Nog steeds heb ik zeer weinig haaruitval, mijn haar groeit goed, mijn haar wordt minder snel vet dan voorheen, mijn haar is veel voller en is nog steeds erg zacht. Ook was het fijn om even een paar weken geen tierelantijntjes te gebruiken en mij niet druk te maken over de proteïne en vocht verhouding van mijn haar.

Ondersteuning.

Ben je nieuwsgierig geworden, maar wil je eerst nog graag even wat meer inlezen of kan je wel wat ondersteuning gebruiken van wat mede mensen die ook deze methode uitvoeren? Er is een Facebookgroep over deze methode, tevens is er een Spaanse Youtuber die wat dingen uitgelegd heeft over deze methode en er is een Duitse blogger met heel veel foto’s van de verschillende fases in twee verschillende blogs. 
Veel succes!


Ben je door deze blog geïnspireerd of heb je vragen? Laat het hieronder even weten!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare
 
 
 

8 antwoorden op “De sebum only methode; Laat de natuur zijn werk doen!”

 1. Hoi,
  Ik heb al een paar jaar last van irritatie (jeuk, korstjes) op mijn hoofdhuid, mijn haarkwaliteit gaat achteruit en mijn haargrens gaat beetje bij beetje ook steeds verder naar achteren.
  Met microscoop is onderzocht dat ik last heb van te veel sebum.
  Het voelt ook alsof mijn poriën verstopt zitten.
  Ik heb vorig jaar het advies gekregen om elke dag mijn haren te gaan wassen met mediceuticals therarx (voorbehandeling om hoofd te reinigen en gisten te doden) , solv-x (vette hoofdhuid) en therapeutic als conditioner.
  Ook mediceuticals x-folate (tegen vette schilfers) is mij aanbevolen.
  Echter sinds die tijd is mijn hoofdhuid helemaal ontregeld. Ik heb ook van allerlei shampoo’s van de huisarts gekregen (urea 10% shampoo, ketaconacol, LA Roche posay- kerium tegen vette schilfers, juhdal pso shampoo etc. ) , maar niks lijkt echt goed te helpen voor langere tijd. Mijn haren voelen droog, broos en futloos aan, terwijl mijn hoofdhuid geïrriteerd is.
  Ik smeer mijn hoofdhuid soms in met zwarte en groene thee, aloë vera, neem poeder of amla poeder.
  Tevens heb ik een traagwerkende schildklier sinds 4 jaar.
  Ik moet stress verminderen, maar door dat mijn hoofdhuid en haren zo irriteren krijg ik juist weer stress.

  Ik ben ten einde raad.
  Weet jij waar ik mijn hoofdhuid en haren mee zou kunnen behandelen?

  Lieve groet,
  Jacqueline

  1. Hi Jaqueline,

   We kunnen beter een consult doen of een online consult als dat beter schikt. Het is een heel verhaal en ik heb hier niet zo en kant en klaar antwoord op.
   Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen veranderen zodat je haar weer gezond wordt en je hoofdhuid ook. En dat zijn niet de producten die de huisarts aan je geeft gegeven.

 2. Hoi Rachel,

  Ik volg je al een hele poos. Mede dankzij jouw informatieve blog heb ik een aantal maanden met lijnzaad leave-in gewerkt. Op een gegeven moment werden mijn haren daar te zwaar door en zakten de krullen uit. Daarnaast werd mijn hoofdhuid er super onrustig van na een tijdje.
  Nu we toch met z’n allen thuis zitten, ga ik proberen om een paar weken mijn hoofdhuid met rust te laten en te experimenteren met Sebum-only. Niemand die het ziet 😉
  Aangezien ik ook van schoon haar houd, stap ik waarschijnlijk over naar no-poo met ayurvedische kruiden, dat klinkt echt hemels! Ben in elk geval benieuwd wat een paar weken rust met mijn haar en hoofdhuid zullen doen!

  Groetjes, Rachel

  1. Ah wat fijn! Goed bezig!! Ben benieuwd wat je hoofdhuid gaat doen!
   Je kan de kruiden ook bij mij kopen he, dan weet je dat ???? Stuur mij een email als je geïnteresseerd bent.
   Groetjes Rachel

 3. Hoi Rachel,
  Sebum only is echt een vak apart inderdaad! Ik vraag me wel af (hoewel je je haar schoon borstelt met de BBB) of je hoofdhuid wel schoon wordt? Krijg je geen opstapeling van talg? Gaan je poriën en haarzakjes niet verstopt zitten als je hoofdhuid nooit meer water ziet?
  Leuk en knap dat je het zelf hebt uitgeprobeerd! Jij bent echt het proefkonijn op deze site 😉
  Groetjes, Sarah.

  1. Hi Sarah,

   Je houdt je hoofdhuid schoon en gezond door deze te masseren en scritching te doen (dode huidcellen los te krabbelen met je vingers en je nagels)

   Groetjes Rachel

 4. Hoi Rachel. Ik ben op zoek naar hét veganistische alternatief voor de BBB of Mason Pearson. Liefst niet met houten pinnen. Welke borstel zou je aanraden? Ik zag bv een van Kost kamm. Maar zie door de bomen het bos niet meer ????‍♀️
  Ik heb halflang zeer fijn haar.
  Ik hoop dat he advies hebt! Alvast bedankt! Ik heb sws heel veel aan je site in mijn zoektocht naar low-poo/no-poo/WO.
  Groetjes, Anna.

  1. Hi Anna,

   De enige vegan borstel die ik ken is van kostkamm inderdaad, die met Sisal.
   Die zou ik zelf dan aanschaffen ????
   Veel plezier!

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *