De Mason Pearson haarborstel

Om meteen maar even met de deur in huis te vallen: Deze haarborstel is werkelijk FANTASTISCH!!
Ik wil hem niet aan je aansmeren, ik word niet gesponsord door Mason Pearson en ik heb ook geen aandelen bij hen, dus mijn review over deze borstel is geheel zonder belangenverstrengeling. 
Dus ik zal het nog een keer benoemen, deze haarborstel is een GENOT!! En het zegt genoeg dat ik mijn ervaring en gevoel over deze haarborstel in hoofdletters beschrijf..
Sinds een paar maanden heb ik een echte Mason Pearson haarborstel. Het begon allemaal toen ik de sebum only methode wilde uitproberen. 
Je gehele haarverzorging hangt dan van een haarborstel af. HET moment om de kwaliteit van een haarborstel te testen. En ik was zo enorm nieuwsgierig naar de Mason Pearson. Vooral naar het feit of deze haarborstel nu echt beter resultaat geeft dan een boar bristle brush die wat goedkoper is. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe blij ik was toen een lieve vriendin van mij voorstelde dat ik haar Mason Pearson haarborstel voor een week zou lenen.
En zo doende ben ik verliefd geworden op deze haarborstel. Waarom? Dat zal ik je in deze blog uitleggen.

Mason Pearson


De Mason Pearson haarborstel wordt in Engeland gemaakt en staat al sinds flink wat jaren bekend als de ‘Rolls Royce’ onder de haarborstels. De borstel is in verschillende varianten, kleuren en maten verkrijgbaar. Je hebt ze met nylon pinnen, volledig met zwijnenhaar of gemengd met zwijnenhaar en nylon pinnen. De nylon pinnen zorgen ervoor dat de borstel makkelijker door je haar heen glijdt. Persoonlijk vind ik dit niet nodig, want de zwijnenharen van de Mason Pearson zijn al erg stug.
Tevens heb je ook de keuze uit verschillende maten, van klein tot groot. Ook heb je 2 borstels zonder handvat, één specifieke borstel voor erg fijn en dun haar en één speciaal voor kinderen.
Ik heb gekozen voor de borstel met een gemiddelde maat, maar met volledig zwijnenhaar, dit vanwege de fijne eigenschappen van zwijnenhaar.
Een borstel met zwijnenhaar:

 • Haalt stof uit je haar
 • Reinigt je haar van kalk
 • Maakt je haar zacht
 • Zorgt voor glanzend haar
 • Verdeelt talg van je hoofdhuid/de aanzet van je haar over de lengtes van je haar


Maar wat maakt de Mason Pearson haarborstel zo anders of beter dan een andere Boar Bristle Brush?
Mason Pearson benoemt op hun website dat zij hun haarborstels (gedeeltelijk) met de hand maken. Dit om een zo’n goed mogelijk product te creeëren.
Het kussentje waar de haren/pinnen in vast zitten, is speciaal zo gemaakt dat de borstel fijn door je haar heen glijdt en de haren je hoofdhuid enigzins masseren.
Ook is het handvat zo ontwikkeld dat het fijn in de hand ligt en er geen schurende plekken aan zitten. Tevens zit er een gaatje aan de voorkant van de borstel, zodat eventueel water onder het kussentje gemakkelijk weer uit de borstel loopt.
Mason Pearson zegt dat zij de best mogelijke kwaliteit gebruiken voor hun haarborstels, zodat deze zo lang mogelijk mee gaat. Hoelang? Dat hangt ervan af hoe je deze borstel zelf behandeld.

Die betreffende vriendin van mij, die ik hierboven benoemde, heeft haar Mason Pearson borstel al 20 jaar. En ik moet zeggen dat deze borstel er nog zeer goed uit ziet. Dit zegt wel genoeg over de kwaliteit denk ik.

Misschien vraag je je af waarom een persoon met krullend haar zo’n haarborstel gebruikt? En of de krullen juist dan niet uit mijn haar gaan. Inderdaad dat is zo. Daarom borstel ik mijn haar altijd VOOR het wassen! En een paar dagen na het wassen en wanneer de aanzet van mijn haar weer een beetje vet begint te worden. Daarna maak ik mijn haar, of alleen de lengtes, nat met water of thee zodat mijn krullen weer terug komen.

 Mijn mening over de Mason Pearson boar bristle brush

Ik moet eerlijk bekennen dat ik na het eerste gebruik van de borstel al verkocht was. (oeps)
Niet zo handig, want er hangt nogal een prijskaartje aan deze haarborstel. In het begin was ik een beetje sceptisch. Waarom moet een haarborstel zoveel geld kosten? Wat is er dan zo ‘bijzonder’ aan deze haarborstel? 

Maar al snel was ik zo enthousiast  dat ik meteen een echte Mason Pearson zwijnenhaar borstel heb aangeschaft voor mijzelf. En nu kan ik eigenlijk niet meer zonder. Het is werkelijk mijn favoriete haarborstel! Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn aankoop. Wat we allemaal wel niet voor onze haarverzorging over hebben.. Vind je niet?
 
Ik heb mijn Mason Pearson borstel online gekocht, daar was hij iets goedkoper dan in een winkel. De borstel kwam in een nette doos. In de doos zat een schoonmaakborsteltje extra erbij en een boekje met informatie over de borstel en uitleg hoe je de borstel moet schoonmaken. 
 

Wat meteen al opvalt is dat de haren van de borstel veel langer en stugger zijn dan de haren van een andere borstel die ik heb. (merk: Faller) Je ziet ook duidelijk dat er twee lengtes van de haren in de borstel zitten, wat kortere en wat langere. Dit zorgt ervoor dat de borstel beter door de verschillende lagen van je haar komt.
Je voelt dat de haren echt van een totaal andere kwaliteit zijn dan wat ik tot nu toe gewend was. Ik kon mij eerst bijna niet voorstellen dat de haren van een zwijn zo stug kunnen zijn.
Je ziet meteen dat de borstel minder ‘vol’ oogt. Er zitten minder haren per gedeelte in de borstel. Hierdoor blijft de borstel niet op je haar, maar glijdt hij gemakkelijk door je haar heen.

Conclusie:
Het borstelen met de Mason Pearson borstel is werkelijk een genot! Ik wist niet dat je haren borstelen zo enorm fijn kan zijn.
Wat ik nog het meest fijne aan deze borstel vind, is dat ik mijn haren niet in secties hoef te verdelen om alles goed mee te pakken.
Dit alles draagt bij aan een zeer hoog borstelgenot.

Minpunt: Wat ik jammer vind, is dat het ‘gouden’ laagje van de tekst die in het handvat zit gegrafeerd na enige tijd verdwijnt doordat je de borstel schoon maakt. Ik gebruik deze borstel veelvuldig, en omdat ik mijn haren niet met shampoo was wordt de borstel wel degelijk vies. Ik moet hierdoor de borstel vaker schoon maken dan een ‘regulier’ persoon die zijn haren met shampoo wast. Het ‘gouden’ laagje in de tekst vind ik mooi en chiq, maar hecht er dus niet teveel waarde aan, want het verdwijnt makkelijk. 
Dit draagt natuurlijk niet bij aan de kwaliteit van de borstel, deze blijft natuurlijk nog hetzelfde. 

Nogmaals, ik wil deze haarborstel niet aan je aansmeren. Maar als je wel enthousiast bent geworden door deze blog, laat het me dan even weten.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

8 antwoorden op “De Mason Pearson haarborstel”

 1. Hoi Rachel,

  Nadat ik je op de radio heb gehoord en zo op je website terecht ben gekomen, ben ik mijn eigen natuurlijke haar verzorging avontuur begonnen. Nu sta ik op het punt een mason pearson borstel aan te schaffen en vroeg ik mij af welke specifieke only boar bristle jij hebt en waar je deze hebt gekocht. Op de website van MP zie ik namelijk dat ze een large, medium en handy variant hebben van de boar bristle en vraag ik mij af welke jij hebt :).

  Groetjes Elena

  1. Hi elena,

   Ik heb de B3. Ik heb niet het advies van MP gevolgd omdat ik zelf wist dat een volledige zwijnenhaar borstel beter is dan een combinatie.
   En ik kan hiermee mijn haar goed borstelen. Werkt beter dan mijn andere zwijnenhaar borstel omdat de haren stugger en langer zijn en de borstel minder vol is glijd hij beter door je haren heen.

   Veel plezier en succes!
   Groetjes Rachel

 2. Hallo Rachel, ik zoek al een tijdje naar een borstel, ik heb fijn en breekbaar haar mijn vraag is welke site je de borstels hebt gehaald en welke je aanraad? de boar bristle of de mason pearson vollere variant, ik wil natuurlijk wel de goede halen!

  vriendelijke groeten Helga

  1. Hi Helga,

   Dat hangt er heel erg vanaf hoeveel haar je hebt en hoe fijn het is. Ik vind persoonlijk de mason pearson fijner.
   Mocht je deze willen zou ik gewoon googlen en kijken waar deze het goedkoopste is.
   De Faller borstel kan je bij louland.nl kopen.

   Groetjes Rachel

 3. Hay Rachel, ik ben enthousiast geworden door je verhaal van mason pearson borstel. Ik vroeg mij af wat je type haar is. Ik heb veel fijn haar met slag/krul. En twijfel tussen de borstel met volledig zwijnenhaar en de mix met nylon. De laatste omdat ik klitten in mijn haar heb ondanks het wassen met creme spoeling. Vriendelijke groet Anita

  1. Hi Anita,

   Bij mij is alles gemiddeld 😉 Gemiddelde dichtheid, gemiddelde dikte, en krul van 2B tot 3A.

   Groetjes Rachel

 4. Hoi Rachel, wauw ik ontdek nu je blogs en wat gaat er een wereld voor me open, dank je wel dat je al je kennis deelt! Ik wil graag een Mason Pearson aanschaffen. Mijn haar is heel lang en heel dik. Welke variant van de Mason Pearson raad je me dan aan?

  1. Heee!

   Ik zou dan sowieso gaan voor een combinatie van zwijnenhaar met de nylon pinnen. Dan kom je gemakkelijker door je haar heen.
   Kijk zelf even welke grootte qua borstel je aanspreekt. De BN3 is normaal formaat. Je kunt ook gaan voor een slagje groter de BN2.

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *