11 tips voor natuurlijk langer haar

Je herkent het misschien wel, je haar wil maar niet langer groeien dan tot een bepaalde lengte. Elke keer ben je zo ontzettend blij als je haar iets langer is, maar dan kijk je naar je haarpunten en bedenk je je dat het ook alweer tijd is om naar de kapper te gaan. Eenmaal bij de kapper aangekomen benadruk je nogmaals je wens:’ Alleen de puntjes hoor, ik wil het lang laten groeien’. Maar als je vervolgens thuis komt kom je tot de conclusie dat je haar weer net zo kort is als na de vorige kappersbeurt. 
Ik herken dit bovenstaande enorm goed! Been there and done that!
Op een gegeven moment dacht ik dat het genetisch bepaald was dat mijn haar niet meer langer zou worden. ‘Dit is het dan, langer zal het niet worden.’
En als ik dan lonkend naar de lange lokken van mijn zus keek begreep ik al helemaal niet hoe het kon dat zij WEL lang haar kon hebben en ik niet! 
Maar na 1,5 jaar veel verdieping in natuurlijke haarverzorging en zelf geen shampoo te hebben gebruikt, denk ik dat ik nu aardig goed weet wat ervoor nodig is om je haar op een natuurlijke manier lang te laten groeien. En dat is zeker geen HAIR JAZZ shampoo of iets dergelijks!
De onderstaande tips zijn allemaal persoonlijke tips, het is zeker geen leidraad! Het is mijn bedoeling om je te informeren en verder te helpen. Het is niet mijn bedoeling om restricties op te leggen. 

Was je haar met een natuurlijk product of een low-poo product

 

In mijn allereerste blog heb ik beschreven waarom shampoo zo slecht is voor je haar en je hoofdhuid. In het kort uitgelegd: Shampoo bevat een aantal agressieve reinigende ingrediënten, die je haar en hoofdhuid uitdrogen en je haar beschadigen. Dat je haar niet langer lijkt te worden komt doordat het haar kwetsbaar is geworden door de uitdroging en dus sneller afbreekt. En een uitgedroogde hoofdhuid is ook niet echt bevorderlijk voor een gezond groeiende haardos.
Misschien denk je nu wel: ‘Mijn haar voelt helemaal niet droog of broos aan en ik gebruik wel shampoo’. Dat komt doordat de fabrikanten van shampoo er ook siliconen in stoppen. Siliconen leggen een laagje om je haar heen zodat het de ware conditie van je haar verhult. Hierdoor heb je zelf niet door wat de ingrediënten van shampoo met je haar doet. Gebruik maar eens een tijdje een shampoo zonder siliconen, en ga dan voor de spiegel staan om je haar te bekijken. 

Misschien vraag je je door het bovenstaande nu af: ‘Waar moet ik mijn haar dan mee wassen?’
Er zijn veel verschillende natuurlijke producten waar je je haar mee kan wassen. Voor iedereen is er wel iets. Het voordeel van natuurlijke haarverzorging is dat je haar op een milde manier word gereinigd. Je haar wordt hierdoor minder sterk ontvet en daardoor behoud je haar zijn natuurlijke oliën. Omdat de natuurlijke producten je haar niet beschadigen, breekt je haar ook minder snel af. En daardoor behoudt je langer de gewenste lengte van je haar! Daarbij voeden natuurlijke producten je haar veel intenser en zal je merken dat je minder haaruitval hebt. 
Voorbeelden van milde natuurlijke producten die je haar reinigen:

 

Daarnaast kan je nog kiezen om je haar te wassen met met alleen water of om je haar helemaal niet te wassen! Dit laatste heet ‘Sebum only’. Wil je toch graag een shampoo of conditioner gebruiken, kies dan voor een low-poo shampoo of conditionerEen low-poo shampoo of conditioner bevat geen sulfaten, siliconen en parabenen. Meer informatie hierover en voorbeelden hiervan zijn te lezen in deze blog.

 

Was je haar niet zo vaak.

Ook al was je je haar met een natuurlijk product, toch is het beter voor je haar om het zo weinig mogelijk te wassen. Hiermee voorkom je dat de talgklieren van je hoofdhuid toch weer gaan ‘over produceren’, en je haar en hoofdhuid krijgt toch een beetje rust. 
Daarbij denk ik dat het heel goed is voor je haar om het gewoon een dag of twee even vet te laten zijn. De talg van je hoofdhuid is een natuurlijke olie voor je haar. Deze beschermt je haar en voedt het intens. Je hebt geen dure olie nodig om je haar mee in te smeren. Wacht gewoon nog een dagje voordat je je haren gaat wassen, borstel met je natuurlijke Boar Bristle Brush en verdeel de natuurlijke oliën van je hoofdhuid over de lengtes van je haar. 
 
Er is een kanttekening aan deze tip. Als je net bent begonnen met de no-shampoo methode kan het zijn dat je door een ‘overgangsfase’ moet. Dit betekent dat je haar niet meteen geheel of goed schoon word door het gebruik van een natuurlijk product. Dit is voor iedereen verschillend en geheel persoonsgebonden en ook nog afhankelijk van welke methode of product jij gebruikt om je haar mee te wassen. 
Als je in de overgangsfase zit, begrijp ik volledig dat je je haren iets vaker wast dan wat je normaal zou doen wanneer je shampoo gebruikt. Maar dan alsnog zou ik adviseren om niet elke dag je haar te wassen. EN probeer de wasbeurten elke keer een klein beetje uit te stellen!
 

Verf/bleek je haar niet.

Chemische haarverf of het bleken van je haar is enorm schadelijk voor je haar! Je haar wordt hierdoor zo beschadigd dat het droger en brozer word. Dit zorgt ervoor dat je haar gemakkelijker afbreekt. 
Een goed alternatief voor chemische haarverf in je haar is Henna. En wist je dat henna is niet meer alleen rood haar betekent? Henna is te verkrijgen en te maken in veel verschillende haarkleuren. Door henna te mixen met bepaalde ayurvedische haarkruiden, kun je toch de kleur krijgen die jij graag wilt! Durf je het niet zelf aan? Er zijn al een aantal natuurkappers in Nederland die veel ervaring hebben met natuurlijk verven. 
TIP: Pas wel op met Henna. Henna bevat veel proteïne. Teveel proteïne kan je haar ook brozer en droger maken. De enige remedie daartegen is vocht toedienen in je wasmethode en afwachten tot je haar alle proteïne heeft opgenomen.

Gebruik geen extreme hitte.

Net als chemisch verven en bleken, is extreme hitte van een stijltang, krultang of een föhn erg schadelijk voor je haar. Ook dit kan ervoor zorgen dat je haar droger en brozer wordt. Hierdoor breekt je haar sneller af en kan het voor jou lijken alsof je haar niet groeit. Extreme hitte kan er ook voor zorgen dat je haarpunten sneller splijten of van die kleine witte puntjes onderaan je haar krijgt. Hierdoor ga jij misschien wel weer eerder naar de kapper dan dat je eigenlijk wil.
TIP: Kan je niet zonder je krultang omdat je graag krullen wilt? Als je stopt met het gebruik van shampoo en kiest voor een natuurlijk alternatief, krijgt je haar vaak al meer slag/krullen dan dat je van jezelf gewend bent. Natuurlijke producten bevatten namelijk geen ‘relaxers’ die ervoor zorgen dat je haar zo gaat hangen en futloos wordt na het wassen. Je zal waarschijnlijk ook meer volume krijgen door het gebruik van een natuurlijk product! Als je toch nog graag wat meer krullen wilt, kan je ook de plopping methode toepassen met vochtig haar.
TIP: Zet de warmtetoevoer van je föhn wat lager! Of laat je haar aan de lucht opdrogen. Als je je haar met een natuurlijk product wast zal je merken dat je haar sneller droogt dan wanneer je shampoo gebruikt. Dit komt doordat de natuurlijke oliën van je haar, je haar beschermen en een natuurlijke barrière vormen. Je haar zal daardoor niet meer zo enorm nat worden als voorheen. Wees gerust, jij zal daar zelf waarschijnlijk niets van merken.

Blijf je haar verzorgen.

Als je graag lang haar wilt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je haar gezond blijft. Haar bestaat uit proteïne en vocht. 
Als je haar beschadigd is, is er een grote kans dat je haar een tekort heeft aan proteïne en aan vocht. Dit kan je testen door de stretch test te doen.
Heeft je haar een proteïne tekort? Doe dan eenmalig of een aantal keer een haarmasker met gehydrolyseerde proteïne. In deze blog kan je lezen wat gehydrolyseerde proteïne is en hoe je dit kan toevoegen aan een natuurlijk haarmasker. 
Heeft je haar een vocht tekort? Probeer dan eens een leave-in van bijvoorbeeld lijnzaadgel, aloë vera gel, thee of koffie. Blijf je haar in de gaten houden. Je hoeft niet elke dag vocht toe te voegen aan je haar. Als het vochtpijl eenmaal op orde is, heeft je haar voldoende aan 1 of 2 keer in de week een leave-in met datgene wat jou haar fijn vind. Teveel proteïne in je haar kan het haar droger en brozer maken. Teveel vocht kan ervoor zorgen dat je haar er vettig en verzwaard uitziet. 

 

Vergeet je haarpunten niet.

Blijf de punten van je haar ook verzorgen! Hoe langer je haar wordt, hoe droger en brozer de punten van je haar worden. Talg is de natuurlijke olie voor je haar, maar wordt alleen op je hoofdhuid aangemaakt. Hoe langer je haar is, hoe moeilijker het is dat deze olie van je hoofdhuid de punten van je haar bereiken. Verzorg de punten van je haar dan ook regelmatig. Als je de punten van je haar goed verzorgd, hoef je ook minder vaak naar de kapper.
Mijn tip: Smeer de punten van je haar in met een lichte olie, bijvoorbeeld Jojoba olie, 1 of 2 dagen VOORDAT je je haar gaat wassen! 
Je hoeft dit niet elke keer te doen en het is ook zeker goed om de olie eens te laten staan en deze te vervangen door een vocht inbrengend product zoals lijnzaadgel of aloë vera gel. 

Masseer je hoofdhuid.

Een hoofdhuid massage kan je gemakkelijk zelf doen. Masseer, voordat je je haar gaat wassen, lekker je hoofdhuid met je eigen vingers. 
Een hoofdhuid massage zorgt ervoor dat er meer bloed naar de haarzakjes van je haar gaat. Hierdoor worden de haarzakjes meer gestimuleerd en zal je haar sneller groeien. Dit is ook de reden dat mijn haar sneller gaat groeien als ik mijn haar alleen met water was. De water only of Rinse only methode vereist eigenlijk een goede hoofdhuid massage voor het wassen! Dit is een belangrijk onderdeel, omdat je dan ook alle dode huidcellen losmaakt en deze gemakkelijk weg kan spoelen onder de douche. Als ik mijn haar met puur natuurlijke producten was, doe ik minder vaak een hoofdhuid massage dan wanneer ik het met alleen water was. De reden hiervoor is omdat een natuurlijk reinigend product je hoofdhuid iets sterker reinigt dan als je je haren alleen met water wast.
Omdat een hoofdhuid massage er ook voor zorgt dat de talgklieren meer olie gaan aanmaken, doe ik deze massage altijd de avond voordat ik mijn haar ga wassen! 

Vitamine B

Vitamine B is DE vitamine om je haar van binnenuit te stimuleren om sneller te groeien. Biotine, vitamine B8, is een zeer essentiële vitamine voor een gezonde haargroei. Biotine staat bekend om zijn eigenschappen voor het versterken van het haar. Het zorgt voor gezonder haar door de elasticiteit te verbeteren en het haar te beschermen tegen uitdroging. Deze haar vitamine helpt ook bij het aanmaken van keratine, de proteïne waar ons haar uit opgebouwd is. Per dag hebben we tussen de 30 en de 100 mcg biotine nodig. 
Kijk, voordat je vitamine B complex koop, eerst op de achterkant hoeveel biotine in de supplementen zitten.
In deze blog kan je lezen welke andere vitamines en mineralen bijdragen aan gezond haar en een gezonde haargroei.
 

MSM

MSM (Methylsulfonylmethaan) is een in water oplosbare, natuurlijke zwavelverbinding. Zwavel is een essentieel element dat voorkomt in elke cel van het menselijk lichaam. Ons lichaam heeft die zwavelverbinding nodig. Zwavelverbindingen zijn nodig om bloedeiwitten en aminozuren te vormen en maken de aanmaak van keratine mogelijk. Keratine is weer belangrijk voor de conditie van je huid, haar en nagels. Je haar bestaat uit keratine en vocht.
Zwavel komt van nature voor in ons eten. Maar als je het eten verhit, trekt de zwavel eruit. 
MSM zorgt ervoor dat je haar gezonder is, voller wordt en sneller groeit. 
MSM is te verkrijgen in poedervorm en als supplementen. Zelf heb ik MSM supplementen. Een nadeel is dat je dan ook de opvulstoffen binnen krijgt.
Een contra indicatie voor het nemen van MSM is dat je zwanger bent. Overleg dan met de huisarts.
 

Bescherm je haar in de zomer en in de winter.

Warmte en kou heeft invloed op je haar. Probeer in de zomer je haar te bedekken met een hoed of door niet constant in de felle zon te zitten. Ga in de winter niet met natte haren naar buiten of bedek je haar met een muts.
En vergeet niet dat weersomstandigheden een grote invloed hebben op je haar. In de winter zit je waarschijnlijk wat meer binnen met de kachel aan. Een droge lucht in je huis kan ervoor zorgen dat je haar ook iets droger en misschien statischer is. Voeg dan wat meer vocht aan je wasroutine toe.

 

In de zomer kan de warmte van de zon je haar ook uitdrogen, en als de zon erg fel is, kan deze je haar ook iets beschadigen. Vraag jezelf dan af of je haar ook wat meer proteïne nodig heeft? Door middel van de stretch test weet je wat je haar nodig heeft.

 

Slaap op een satijnen kussensloop.

En als laatste tip voor langer haar: Kies ervoor om op een satijnen kussensloop te slapen. Satijn is zoveel zachter voor je haar dan katoen. Daarbij onttrekt satijn geen vocht aan je haar en er ontstaat door de zachtheid van de stof veel minder wrijving met je haar. In deze blog kan je alles lezen over het voordeel van satijn!
Heb je geen geld voor een satijnen kussensloop of vind je het raar om een ander kussensloop te hebben dan de rest van je beddengoed? Probeer dan je haar s’nachts te beschermen door met een satijnen slaapmuts te slapen, je haar in te wikkelen met een satijnen doek of je haar in een vlecht te doen zodat er minder wrijving ontstaat.

 

Een persoonlijke noot.

 

Enige jaren bleef mijn haar op een bepaalde lengte hangen. Als ik bij de kapper was geweest groeide mijn haar een paar cm, maar deze gingen er bij de volgende kappersbeurt meteen weer af. Jaloers keek ik naar andere mensen die volgens mijn idee ‘echt lang haar’ hadden. En met frustratie keek ik naar oude foto’s waar ik wel de gewenste lengte had, totdat ik met mijn idiote hoofd had bedacht dat ik een kort kapsel wilde. Deze foto rechts had ik gemaakt voordat ik begon met de no-shampoo methode. Ik had mijn haar net gewassen met shampoo. Daarna ben ik begonnen met Aleppo zeep. Mijn haar was altijd erg pluizig, droog en dof door de shampoo. Sommige mensen zullen nu misschien denken dat ik daar al ‘lang’ haar had. Maar ik wilde meer! Deze haarlengte had ik al enige jaren en ik dacht echt dat mijn haar niet langer zou worden. Gelukkig was dat niet waar! Kijk maar naar de foto hieronder. Mijn haar is de afgelopen tijd erg veel gegroeid en ik geloof dat het nog veel langer zal worden als ik dat zelf wil! Ik ben tevreden.

Haarlengte op dit moment
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze blog en verder heb kunnen helpen met je zoektocht naar langer haar.
 
Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

3 antwoorden op “11 tips voor natuurlijk langer haar”

  1. Lang haar betekent automatisch een hoop verzorging, al helemaal sinds ik traditionele shampoos compleet heb afgezworen. Ik zweer bij ghassoul, een klei-achtig product uit Marokko. Verder geef ik mijn haar regelmatig een haarmasker met olijfolie, gewoon uit de supermarkt. Mijn haar wordt en stevig en glanzend van.

    1. Ja ik ken Ghassoul. Vind het zelf iets te uitdrogend voor mijn haar. Maar fijn dat jij je routine hebt gevonden ????

  2. Bedankt voor de goede tips om je haar langer te laten groeien. Ik probeer dit al een hele tijd, maar ik merk dat mijn haar niet verder groeit dan een bepaalde lengte. Wat een goede tip om natuurlijke haarproducten te gebruiken, ik wist niet dat je producten als ei en honing veilig in je haar kan gebruiken. Ik denk dat ik op zoek ga naar een natuurlijke shampoo, dat lijkt me gemakkelijker in gebruik. Hopelijk groeit mijn haar dan weer verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *