Je haar wassen met kastanjes

Kastanjes! Misschien liggen ze er nog? Misschien heb je al een voorraadje ingeslagen.. Voor de sier in huis, of voor de kinderen om mee te spelen? Maar wist je dat je veel meer met kastanjes kan? Je kan kastanjes ook gebruiken om puur natuurlijk, zeer goedkoop, je haar te wassen! En dan bedoel ik niet dat je 2 kastanjes in je hand moet nemen en deze over je hoofdhuid en haar moet gaan wrijven. Nee, het water waar de kastanjes in weekt kan je gebruiken om je haar mee te wassen!
Net als de zeepnoten, bevatten kastanjes saponine. Saponine is een natuurlijk reinigend ingrediënt. Het is weer eens wat anders dan die sterk reinigende, chemisch samengestelde sulfaten… (Zo, nu weten jullie ook meteen wat mijn mening daarover is..)

Net als met alle andere no-poo producten en recepten, adviseer ik bij dit recept ook om het gewoon eens uit te proberen! 

Ieder haar is anders en het resultaat zal bij iedereen ook weer verschillend zijn.

Kastanjezeep

Dit heb je nodig:
 • Een goede blender! Want de kastanjes zijn keihard.
 • Kastanjes! De witte (wilde) paardenkastanjes werken het best. De tamme kastanjes kan je eten.
 • Ongeveer 240 ml heet water.
Hak ongeveer 4 a 5 kastanjes in 4 delen. Doe de kastanjes in een blender en maal ze tot je een grove korrel hebt. Als je geen blender hebt kun je ook een mes of een hamer gebruiken. Als je kiest voor de hamer kan je het beste de kastanjes in een doek leggen en dan je agressie of eventuele frustratie erop los laten. 
(Als je meteen een voorraadje wilt maken, doe dan alle kastanjes (in fases) in de blender. Je kunt de gemalen kastanje bewaren in bijvoorbeeld een glazen pot)
 
Als de kastanjes fijn gemalen zijn voeg je kokend water toe. Laat dit ongeveer 10 minuten staan en zeef vervolgens de kastanje resten er weer uit.

Het water zal in een zeepachtige substantie veranderen en is meteen klaar voor gebruik! Haren wassen!!
Even je haren nat maken, het zepige water verdelen over je hoofdhuid en je haar. Laat het even 10 minuten intrekken en weer uitspoelen!
(Tip: Zelf gebruik ik altijd graag een sportfles om mijn no-poo mengseltjes die een beetje waterig zijn goed te kunnen verdelen over mijn hoofdhuid en haar)


Je kan deze zepige substantie trouwens ook gebruiken om je kleren mee te wassen of voor persoonlijk gebruik voor onder de douche of als handzeep.

Heb jij je haren al eens gewassen met kastanjezeep? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!


Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

7 antwoorden op “Je haar wassen met kastanjes”

 1. Als wasmiddel is het super. Als shampoo nog niet geprobeerd. Maar 10 minuten wachten lijkt me ook niet handig… Dan krijg je het óf heel koud óf verspil je enorm veel water.

  En hoe bewaar je zoiets om onder de douche snel bij de hand te hebben? Het wordt héél snel zuur…

  1. Hi Hieke,

   Ik zou het voor het douchen alvast aanbrengen op je haar en dan even in laten trekken 😉
   En iedere keer even apart maken. Dus de gemalen kastanjes kan je wel droog weg zetten in een pot en dan iedere keer vooraf klaar maken.

   Groetjes Rachel

  1. Hi Jolanda,

   Je kunt dan 2 eetlepels kastanje poeder oplossen in bv 500 ml water en daarvan een scheutje gebruiken voor de was.

   Zou wel oppassen met witte was 😉
   Groetjes Rachel

 2. Beste,
  ik heb deze week 2x de kastanjes gebruikt om men haar te wassen. Nu even domme vraag, deze schuimen niet als je het inwrijft? Mijn haar lijkt nadien redelijk vettig aan te voelen nadien. Ik heb niet het gevoel ze echt gewassen en schoon zijn. Klopt mijn gevoel? of is het kwestie van vol te houden en men haar te laten wennen aan het nieuwe ?

  Voor de was, werkt het naar mijn gevoel zeer goed. Thx

  Bedankt alvast

 3. Hoe weet je of het aftreksel van de paardenkastanje veilig is voor gebruik op de huid? Aangezien ze intern giftig zijn. Ik kan er zelf niks over vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *