De Rinse only methode

Sinds 8 weken ben ik bezig met de Rinse only methode: Je haar kort spoelen met water. Waarom? Omdat dit het ultieme no-poo doel is wat ik altijd al wilde bereiken. Je haar alleen spoelen met water is een soort droom van mij, het doel wat ik uiteindelijk altijd al wilde bereiken, als sinds ik begon met no-shampoo. Lekker minimalistisch en basic. 
Het afgelopen jaar ben ik er achter gekomen dat ik mijn haar ook het mooiste vind als het alleen gewassen is met water. Mijn haar voelt dan gewoon anders aan.. Het zit makkelijker in model en heeft meer volume. Wanneer ik mijn haar was met een no-poo product vind ik mijn haar gewoon te ‘schoon’. En bovenop dit alles zou ik ook willen weten of mijn haar niet meer of zeer minimaal vet wordt als ik het alleen spoel met water. De enige manier om hier achter te komen is om het zelf te proberen en uit te testen.

Van extreem vet haar, naar super zacht & glanzend haar

Je haar kort spoelen met water.

De Rinse only methode kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. 
 1. Je wast je haar met warm water: Hiermee bedoel ik dat je je haren echt wast en je hoofdhuid flink schrobt met je vingers onder de douche of in bad. Dit kost ongeveer 5 tot 10 minuten en kan erg goed werken als je zacht water hebt. Je spoelt hiermee wat oliën, dode huidcellen en vuil weg. Eind vorig jaar en begin dit jaar heb ik dit ongeveer 4 maanden geprobeerd, maar door het harde water hield ik hier ook weer mee op.
 2. Je spoelt je haar kort met warm water. En ik bedoel dan ook echt KORT! Je gaat even vlug met je handen door je haar en met je vingers over je hoofdhuid om de dode huidcellen en vuil uit je haar te spoelen. Doordat je niet uitbundig je haar spoelt en je hoofdhuid schrobt, zal je geen oliën wegspoelen. Als je hard water hebt, zal je hierdoor ook minder opbouwing van kalk in je haar krijgen.
Je haar zal steeds iets schoner worden

Sinds 8 weken probeer ik de 2e methode uit; je haar kort spoelen met water. En ik hoor je denken: ‘Daar wordt je haar toch niet schoon van’? Nee in het begin zal je haar ook niet schoon worden van het spoelen met alleen water. De eerste paar weken zal je haar enorm vet zijn. En ik zal het nog erger maken; je hoofdhuid zal ook gek worden! Je hoofdhuid zal enorm gaan jeuken, je zal flink wat schilfers krijgen en je zal echt meerdere momenten hebben dat je denkt: ‘Ik ga nu mijn haar wassen’. MAAR dit alles zal ook weer voorbij gaan!

Je hoofdhuid en haar zal eraan moeten wennen dat je niet alle huid eigen oliën wegspoelt. De talgklieren zullen kalmeren en minder talg gaan produceren en je haar zal de overtollige talg opnemen. Dit alles zal ongeveer een paar weken duren. Deze eerste paar weken van baggervet haar, met veel jeuk en schilfers, wordt de overgangsfase genoemd.
Hoelang de overgangsfase duurt is bij iedereen verschillend en hangt van een aantal factoren af.
 • Wat de waterhardheid van jou leidingwater is. Hoe zachter het water, hoe gemakkelijker dit proces zal zijn.
 • Of je een BBB (Boar Bristle Brush) hebt en gebruikt. Een BBB zal het talg van de aanzet van je haar verdelen over de lengtes van je haar. Deze borstel zal ook vuil, stof en kalkresten uit je haar halen.
 • Of je aan Scritching en preening doet. Scritching en preening is namelijk echt super handig en zal je echt helpen! Scritching: Het masseren van je hoofdhuid met je vingers en gebruik ook een beetje je nagels. Preening: Met je vingers de talg van de aanzet van je haar verdelen over de lengtes van je haar. Doe dit beide sowieso elke keer voordat je je haar gaat spoelen!
 • Hoe vaak je je haren spoelt met het water. 
 • Waarmee je hiervoor je haar waste. Was dit een no-poo of low-poo product? Dan is je haar al gewend aan minder sterk reinigende producten. Hierdoor zal de overgangsfase waarschijnlijk minder lang duren dan wanneer je cold turkey stopt met shampoo en meteen begint met deze Rinse only methode.
 • Of je daadwerkelijk vast houdt aan je regime: alleen spoelen met water.
4 weken Rinse only
Ik heb een aantal ervaringen, waaronder de ervaring van Sara Theeboom, over de Rinse only methode gelezen en daarin zegt iedereen dat de overgangsfase ongeveer 4 tot 6 weken duurt.
Bij mij duurde de overgangsfase ongeveer 4 weken. Na 4 weken spoelen met alleen water durfde ik mijn haar eindelijk weer los te dragen. Mijn haar was toen nog niet vet vrij, het was nog niet geheel schoon, maar het was ook lang niet meer zo vet als voorheen. Nadat ik na 4 weken mijn haar weer los durfde te dragen viel mij opeens op dat mijn haar zo enorm zacht was! Deze zachtheid had ik nog nooit eerder verkregen met een no-poo product! Op dat moment realiseerde ik dat mijn lichaam zelf weet wat het beste is voor mijn haar. De huid eigen oliën hadden mijn haar zo lekker zacht en glanzend gemaakt. Deze heerlijke zachtheid motiveerde mij zo enorm, dat ik eigenlijk mijn haar niet meer wilde wassen met een no-poo product.
 

Tips en triqs voor de Rinse only methode.

 1. Besluit voor jezelf hoe vaak in de week jij je haar gaat spoelen. Dit kan elke dag zijn, om de dag of zelfs 1x in de week. Zelf heb ik de eerste 3 weken om de dag of om de 2 dagen mijn haar gespoeld. In de 4e week besloot ik elke dag mijn haar te spoelen, gewoon omdat ik het vette haar zat was. In de 7e week heb ik besloten het spoelen weer uit te stellen naar om de dag of om de twee dagen. Mijn doel is 1x in de week kort spoelen, of bijvoorbeeld alleen na het sporten.
 2. Eindig altijd met koud water! Koud water sluit de haarschubben en zal je haar meer glans en zachtheid geven.
 3. Doe scritching en preening voordat je je haren gaat spoelen! Scritch alle dode huidcellen los van je hoofdhuid, zodat je deze weg kan spoelen als je je haren spoelt met het water. Bij een goede scritching sessie zit er wat talg onder je nagels. Dit klinkt heel vies, maar is heel doeltreffend! Zo wordt je hoofdhuid en haar steeds iets schoner. 
 4. Laat je haar altijd natuurlijk opdrogen & droog je haar met een katoenen t-shirt of een microvezeldoek.
 5. Gebruik een Boar Bristle Brush! Er zijn ook vegan opties als je dat prettiger vind. De BBB zal vuil, stof en eventuele kalkresten uit je haar halen. De borstel zal ook talg van de aanzet van je haar verdelen over de lengtes van je haar. Hierdoor voedt je je haar met de huid eigen oliën. Hier zal je haar erg zacht van worden. 
 6. Borstel je haar met de BBB als je haar opgedroogd is. Borstel eventuele kalkresten uit je haar, hierdoor ziet je haar er meteen wat schoner uit.
 7. Maak je borstel regelmatig schoon! Was je borstel met een natuurlijke zeep, handzeep of Dreft. (oude shampoo die je hebt staan kan ook).
 8. Als er een witte plakkerige waas op je borstel ontstaat heb je waarschijnlijk build up van kalk of teveel talg. Deze opbouwing kan je uit je haar halen door een haarmasker te maken met zelfgemaakte appelmoes (of gebruik alleen het sap van de appels). Het haarmasker is nog doeltreffender als je een eetlepel appelazijn toe voegt. Laat het haarmasker zeker een half uur intrekken. Als je haar er nadien erg vet uit ziet, schrik niet! Waarschijnlijk is je haar te gehydrateerd door het haarmasker. Deze hydratatie zal er in een paar dagen uit trekken. Borstel je haar nadat het is opgedroogd en kijk of de witte plakkerige waas nog aanwezig is op de borstel. Is je borstel niet geheel schoon? Herhaal het haarmasker dan over een paar dagen weer. 
 9. Heb je lang haar en blijft je haar nat aanvoelen doordat je haar zo enorm vet is? Doe je haar dan in een vlecht voor het slapen gaan. Je haar wordt dan beschermd en wordt hierdoor gedwongen om gedurende de nacht de oliën op te nemen. De volgende dag zal je haar er iets minder vet eruitzien of aanvoelen. 
 10. Als je toch behoefte hebt om je haar enigszins te reinigen, gebruik dan honing! Honing kan heel mild reinigend zijn, maar is ook voedend en hydraterend. Maak een haarmasker door 2 eetlepels rauwe onverhitte honing te mengen met een aantal eetlepels koud tot lauw water. Verdeel dit over droog ongewassen haar. Spoel dit haarmasker na een half uur weer uit met warm water.
 11. Vergeet niet de puntjes van je haar te voeden! Je kan gerust wat jojoba olie of een andere fijne olie in de puntjes van je haar doen voor het slapen. Geen fan van olie in je haar? Probeer dan lijnzaadgel of aloë vera gel.
 12. Naspoelen met een zuur of een leave-in thee kan altijd!
 13. Probeer eens de microvezeldoek methode om je haar te drogen en de talg van de aanzet van je haar te verdelen over de lengtes van je haar. Susan Murray demonstreert in deze video hoe je deze methode moet uitvoeren.
 14. Koop eventueel wat leuke haarbanden of doeken voor de eerste paar weken wanneer je haar vet is.
 
En de laatste tip: Start met de Rinse only methode wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat, een tijd vrij hebt of lekker vakantie hebt. Je zal daardoor waarschijnlijk meer gemotiveerd blijven doordat je er niet of minder representatief uit hoeft te zien dan wanneer je aan het werk bent.
8 weken Rinse only 

Voor iedereen die de Rinse only methode wil uitproberen wil ik zeggen: Succes! Het kan even zwaar zijn, je haar gaat vet worden, je hoofdhuid gaat jeuken en er zullen ook zeker momenten komen dat je denkt: ‘Ik ga dit nu opgeven’! Maar je doorzettingsvermogen zal zeker beloond worden. Mijn vriend spoelt zijn haar 1 of 2x in de week, en doet dit nu al een jaar lang. Zijn haar wordt niet meer vet! Dat is toch zeker iets om naar uit te kijken?

Behandel je haar als zijde en je zal niet teleurgesteld worden!

 
Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

19 antwoorden op “De Rinse only methode”

 1. Ik ben de rinse-only methode nu 3 weken aan het proberen omdat mijn huid erg snel en heftig reageert op allerlei producten (eczeem/psoriasis-achtige klachten). Ik merk met het borstelen van mijn haar (nu nog borstel met rubberen pinnen) dat er inderdaad een wit/grijze vettige waas achter blijft in de borstel.

  Denk je dat de BBB dit er uit kan krijgen en dat het dan voldoende is? Ik heb er inmiddels een besteld. Ik wil namelijk het liefst zo weinig mogelijk “spul” (maakt niet uit wat) in mijn haar en dus op mijn huid smeren vanwege de gevoeligheid, of raad je aan toch een appelmoesmasker met appelazijn te maken? Ik wil het graag wel schoon hebben, maar vraag me af of azijn niet te zuur is voor een droge huid?

  1. Hi.

   Je zou eerst met een zwijnenhaar borstel kunnen uitproberen en kijken of dat voldoende is. Anders zou je inderdaad een appelmoesmasker of kunnen spoelen met appelazijn gemengd met water. Appelazijn is best hydraterend voor je haar en hoofdhuid ook. Appelmoesmasker ook trouwens ????

   Groetjes Rachel

   1. Dankjewel voor je antwoord! Ik heb de borstel binnen en merk gelijk al een heel groot verschil. Misschien als t nodig is dus een appel azijn/water mengsel of appelmoes!

 2. Gek genoeg klinkt dit als nog meer werk dan haren wassen. Ik merk zelf dat mijn haar veel minder snel vet wordt en beter zit als ik mijn haar met lauwwarm water was en niet föhn (bij toeval ontdekt). Ik denk dat dit komt omdat het minder diep reinigt dan bij het gebruik van warm water en misschien ook minder uitdroogt dan met het gebruik van een föhn. Alleen blijft mijn haar lang nat, dus voor in de winter zie ik dat niet zitten (niet föhnen)

 3. Ik ben in april begonnen met rinse only en na een maand afzien was ik er! Het was heerlijk, 1 (heel soms 2) keer per week wassen met alleen warm water en een volle bos haar. Maar sinds een paar weken heb ik opeens weer heel snel vet haar, ik moet het elke 2/3 dagen wassen en die volle bos is ook verdwenen. Heb jij dat ook gehad of zou het aan de weersomstandigheden kunnen liggen? Ben een beetje teleurgesteld.

  1. Hi Rebecca,

   Het kan zijn dat je nu toch buildup hebt in je haar van teveel kalk? Misschien eens even een appelmoesmasker doen en daarna weer verder zoals je bezig was?
   Een spoeling van appelazijn gemend met water of citroensap gemengd met water kan ook 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan 🙂
   Groetjes Rachel

 4. Hoi!

  Ik had hier al eerder gereageerd. Inmiddels heb ik mijn haren sinds 8 mei 2020 al niet meer gewassen met welke vorm van shampoo dan ook. Na ongeveer 4 maanden kreeg ik veel last van droge hoofdhuid en schilfers. Omdat ik inderdaad bekend ben met psoriasis etc. bleek die oplossing voor mij gewoon bij de dermatoloog te liggen.

  Wat betreft vet haar: dat heb ik helemaal niet meer! Heel erg fijn. De witte waas in de borstel is er zo nu en dan nog wel, maar niet zoveel als in het begin.

  Toch heb ik een vraag:

  Soms heb ik het idee dat er nu meer haren achter blijven als ik mijn haren borstel met een ontklittende borstel, dan toen ik shampoo gebruikte.
  Ik haal er meestal een pluk uit die mijn hele borstel bedekt, na 1 keer al mijn haar borstelen.

  Ik maak me hier toch wat zorgen over, en vraag me af wat ik kan doen om niet per ongeluk mijn haren van mijn hoofd af te borstelen!

  1. Hi,

   Dat kan zeker! Misschien verlies je nu juist wel minder haar tijdens het ‘wassen’ van je haar dan wanneer je shampoo gebruikt en borstel je die losse haren er nu meer uit..
   Het is normaal om 50 tot 100 haren per dag te verliezen. Dus ik denk niet dat je zomaar het haar van je hoofd borstelt 😉
   Hangt ook heel erg vanaf hoeveel je nu je haar borstelt 😉

   Groetjes Rachel

   1. Fijn om te horen dat het niet super raar is!
    Ik denk dat een misverstand is van mezelf dat geen shampoo meer gebruiken gelijk staat aan weinig aan mijn haar hoeven doen.
    Ik borstel het minder en haal dan inderdaad zo’n pluk er uit. Ik ga wel weer wat meer op ontdekkingstocht op je site! Die heeft me tot nu toe erg goed geholpen namelijk ☺

 5. Ik heb mijn haar nu al anderhalf jaar niet meer gewassen met shampoo. Ik merk dat het soms weer heel snel vet wordt ineens. Soms krijg ik het ook niet goed schoon gewassen. Het blijft wisselend. Er zijn ook periodes dat ik het maar 1 maal per 4 weken moet uitspoelen.

 6. Ha Rachel,

  Leuk hoor, dat je zo uitgebreid over je haarverzorging schrijft…
  Zelf heb ik ruim 10 jaar geleden al eens aan ‘no Poo’ gedaan, toen ben ik van BS/ACV naar water only naar sebum onlusten gegaan, omdat ik de muffe lucht van t natte haar bij WO zat was…. Het viel niemand op, maar ik ben toch gestopt, mede omdat ik toch bang was dat in het werkende leven het meer op zou vallen én omdat ik wat vaker toch in contact kwam met zwemwater. De transitie viel me, door de manier waarop ik t deed (en mijn droge huid) erg mee, ik had niet eens de BBB, maar een hoornen kam om m’n haar mee schoon te kammen. Werk ook, maar wel wat minder effectief dan een BBB.
  Ik bleef wel denken aan die periode toen, helemaal omdat ik met normale shampoo niet blij was: de dag na shampoo (ik douche s avonds) pluizig haar, dag 2 ok, dag 3 ook ok, dag 4 toch weer wat vettig en dus weer wassen.
  Door omstandigheden ben ik er 4 maanden geleden opnieuw mee begonnen, met als einddoel Sebum only / Rinse only. Ik lig nu zo vaak in het zwembad dat ik mijn haar echt niet droog kan houden. Ik heb de BS/ACV-fase overgeslagen, en direct WO gedaan. Ik had toen en nu echter geen idee dat die kalk zoveel ellende zou geven! Helemaal met mijn lichtblonde haar: dat wordt tot mijn verdriet donkerder hiervan. Ik heb 5 dagen geleden een citroensap-spoeling door m’n haar op m’n hoofdhuid verwerkt, dat heeft enorm geholpen: de opbouw van kalk was bijna weg, en mijn hoofdhuid voelde aan alsof t weer kon ademhalen…
  En het haar wordt nu met borstelen ook weer wat lichter, gelukkig. Het liefst zou ik geen producten gebruiken, ook geen citroensap, maar met het aardig harde water hier vraag ik me af of dat wel haalbaar is. En ik heb geen zin om eerst 2 dagen de kalk uit m’n haar te borstelen met mijn BBB voordat t zachter wordt.
  Hoe pak jij dat aan Rachel, met het harde water en rinse only?
  Ik wil nu verder met de 2e versie die je beschreef, en heb wel een waterfilter (in zo’n kan) om met zacht, koud water na te spoelen. Ik heb nog niet het moment gehad dat ik m’n haar moest spoelen sinds ik in t bezit ben van die kan…
  Ik hoor graag je tips

 7. Hoi Rachel,

  Mooie krullen heb je. Ik vermoed dat oldie ook heb. Alleen zijn ze bij mij zo pluizig, dat ik mijn haar altijd vast heb.
  Jij gebruikt een bbb op droog haar. Terwijl ik juist heb begrepen dat ik krullend haar nooit droog mag borstelen. Wat is jouw ervaring?

  Ik was nu zo’n week of 8 met alleen water. Dat ging vrij soepel na zo’n 1,5 jaar cg. Mijn haar voelt nog niet helemaal schoon aan, maar heb er geen last van. Het enige waar ik last van heb is mijn eeuwige pluis.
  Wat is jouw gouden tip?

  Alvast bedankt,
  Lieke

  1. Heee,

   Ik zou tussendoor wel de lengtes van je haren hydrateren 🙂
   Dus bv lijnzaad gel of aloe vera gel gebruiken of een andere leave in. Iets vocht inbrengend om het pluis tegen te gaan.
   Als je haar geverfd is kan het ook komen doordat je haar proteine tekort heeft. Dus dan zou je daar toch ook nog mee aan de slag moeten gaan.
   Heb ik ook een blog over geschreven 😉

   Je mag zeker krullend haar wel borstelen met droog haar, maar gebruik dan wel de juiste borstel. En weet dat je dan inderdaad je krullen eruit borstelt.
   Dus een BBB voor krullend droog haar bv voordat je het gaat uitspoelen onder de douche is echt prima!

   Veel succes 🙂
   Groetjes Rachel

 8. Hoi Rachel
  Sinds begin januari gestart met alleen mijn haar wassen met water, ik heb 1 keer allepo zeep gebruikt na een week of 4 voor de helft van m’n haar om iig het ergste vet eruit te krijgen (het stond nl stijf zo vies) inmiddels na 1,5 maand staat het niet meer stijf maar is het echt nog wel giga vet. Appelazijn zorgt er iig voor dat de witte waas van m’n haar verdwijnt dat is fijn maar verder zit ik wel op een punt dat ik denk mijn hemel hoe lang nog.
  Ik heb ergens in een blog van jou gelezen dat als je stopt met haren wassen met shampoo je het best eerst met dreft oid kan wassen anders gaat het sowieso niet lukken? Althans zoiets staat me bij maar ik kan die blog niet meer vinden. Kun jij het me vertellen?

  1. Heee!

   Dat is alleen als je voorheen nog heel veel stylingsproducten gebruikte waar evt siliconen in zouden kunnen zitten.
   Ik weet niet of dat het geval is bij jou? Mousse, gel, wax, creme?

   als je bv alleen shampoo gebruikte en conditioner zal het wel mee vallen 😉
   Wassen met alleen water is echt doorzetten en als je in een hard water gebied woont is het sowieso lastiger.
   Wij hebben daarom nu een waterontharder laten installeren in ons huis.

   Groetjes Rachel

   1. Nee ik gebruik al heel lang geen troep meer in m’n haar;)
    Het water is hier niet heel hard, zo rond de 4,5. Ik bijt me er nog maar een poos op vast..wassen met kastanjes leek me ook wel wat maar die zijn er nog niet. Ik was nu max 2x per week met behoorlijk warm water. Zou het helpen om dat vaker te doen?
    Groetjes

    1. Heee,

     4,5 is wel fijn inderdaad. Dat scheelt. Je kunt inderdaad ervoor kiezen om iets vaker te spoelen. En vergeet niet heel erg grondig je hoofdhuid te masseren 😉
     Dat helpt enorm.

     Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *