Water Only: Hard water vs zacht water

De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haar alleen met water wilt gaan wassen. Hard water is water wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water.
Nu gaat het water only proces bij mij op zich aardig goed. De lengtes van mijn haar worden elke keer goed schoon, alleen blijft er na het wassen een vettige laag aanwezig op mijn hoofdhuid en bij de aanzet van mijn haar. Dit resulteert erin dat de eerste paar cm van mijn haar er dof uit blijven zien na het wassen met water. En hier BAAL ik enorm van!
Nadat mijn haar is opgedroogd kan ik deze vettige laag uit mijn haar borstelen met de BBB, waardoor er een vettige witte waas op mijn borstel blijft zitten. 
Wat is dit voor vettige witte waas op mijn borstel? Zijn dit kalkresten die zich opstapelen in mijn haar? Zal mijn haar dan nooit geheel schoon worden na het wassen met alleen water?
In deze blog zal ik proberen antwoord te geven op deze vragen.

Hoe hard is het leidingwater in Nederland?

De hardheid van het leidingwater is in Nederland nergens gelijk.
Waar ik woon, in Haarlem, is de hardheid 9,0 dH. Dit staat voor gemiddeld hard water. Dit is ook wel te zien aan onze douchekop, deze zit regelmatig verstopt door kalkresten. Ook de kalk aanslag in mijn badkamer is soms zo hardnekkig, dat ik er bijna gek van word.
En ik zou nog wel het meeste balen, als deze kalkresten er ook nog voor zorgen dat ik nooit zulk mooi haar krijg als Tara Creel en Nadia Lee (bekijk hier mijn vorige blog voor meer informatie over deze meiden).
Ben jij benieuwd hoe hard het water in jou gemeente is? Kijk op de website van waterhardheid.nl

 

Reinigt een zure spoeling je haar van het aanwezige kalk?

Ik heb op veel verschillende blogs gelezen dat je de kalkresten in je haar kan verwijderen door middel van een zure spoeling. Deze zure spoeling zou je haar reinigen van het achtergebleven kalk en de haarschubben sluiten. Hierdoor zou je haar schoner moeten aanvoelen. Maar is dit ook echt zo?

Er zijn veel verschillende zure spoelingen en daarvan heb ik er twee uitgeprobeerd. 
De eerste was een spoeling van appelazijn verdund met water, de tweede was een spoeling van twee eetlepels amla gemixt met 500 ml gekookt water.

De spoeling van appelazijn verdund met water gaf helaas bij mij niet het gewenste effect. Na het wassen met water en het gebruik van de zure appelazijn spoeling, voelde ik al dat het bekende vettige en stugge gevoel nog steeds aanwezig was. Ik hoopte dat wanneer mijn haar opgedroogd zou zijn, dit vettige stugge gevoel weg zou zijn.
Maar helaas, toen mijn haar opgedroogd was, bleek dat de bekende vettige en doffe waas weer aanwezig was. De lengtes van mijn haar waren wel schoon en ik had erg mooie krullen. Maar de aanzet bleef vettig voelen en er dof uit zien. 

Na appelazijn spoeling

 

2e dag, na het borstelen

De volgende dag heb ik mijn haar uitgebreid geborsteld met de BBB en helaas; er verscheen weer een witte vettige waas op mijn borstel. Nadat ik deze vettige witte waas uit mijn haar had geborsteld, voelde mijn haar iets schoner aan. Ik heb mijn haar gespoeld met koud water en weer in model gebracht. Ik vond dat mijn haar daarna beter in model zat en zachter aanvoelde dan de eerste dag. Helaas was mijn haar na vier dagen alweer aardig vet. 

De tweede keer heb ik na het water wassen nagespoeld met een spoeling van 2 eetlepels amla gemixt met 500 ml gekookt water. Ik heb de spoeling een paar minuten in laten trekken. Toen ik mijn haar wilde uitspoelen voelde ik meteen dat het bekende stugge, vettige gevoel van mijn haar was verdwenen. Was het dan eindelijk gelukt?
Wanneer mijn haar opgedroogd was voelde mijn haar een stuk schoner aan dan het de afgelopen weken ooit is geweest in dit water only proces. Yes! Ik was zo blij! De volgende dag heb ik mijn haar geborsteld met de Boar Bristle Brush, er kwam maar een lichtelijke witte vettige waas van mijn haar af. Dit vond ik veel beter dan gehele afgelopen periode.
Twee dagen later voelde en zag de aanzet van mijn haar er nog steeds schoon uit! Ook had ik nog steeds flink wat krullen in mijn haar (zie foto rechts).

Na de zure amla spoeling

Naast een zure spoeling die gemixt is met water, kan je ook de kalkresten uit je haar verwijderen door middel van een appelmoesmasker.
Op de Engelse low-poo & no-poo facebookpagina word een appelmoesmasker aanbevolen om de kalkresten uit je haar te verwijderen. Appelmoes is van nature ook een zuur, dus dit werkt op dezelfde manier. Gebruik de appelmoes als een haarmasker, en laat het een tijdje in je haar zitten om zijn werk goed te doen. Spoel daarna grondig je haar. 

Zacht water

Heb je beter resultaat als je je haar wast met zacht water? JA! Zeker weten!
Kijk maar eens naar deze video van Nadia Lee. In een eerdere blog heb ik een video van Nadia Lee en haar prachtige haar gedeeld. Deze video was onder andere mijn motivatie om ook het water only wassen te proberen.
Maar dat de hardheid van het water waar je je haar mee wast zo’n grote invloed zou zijn, had ik niet verwacht.
Ik had verwacht, dat naar mate van tijd je ermee bezig zou zijn, het proces beter zou gaan en het stugge vettige gevoel weg zou gaan.

Afgelopen week ben ik een week in Oostenrijk geweest voor ski vakantie. Dit was voor mij de uitgelezen kans om het leidingwater daar eens te proberen en te ervaren hoe mijn haar hierop reageert. 
Het leidingwater in Oostenrijk is veel zachter dan in Haarlem. Dit komt doordat het water in Oostenrijk op een natuurlijke manier gefilterd word door de bergen.
Toen wij aankwamen in Oostenrijk heb ik diezelfde avond mijn haar meteen met het heerlijke Oostenrijkse water gewassen. En het resultaat was verbluffend!
Het water in Oostenrijk is werkelijk FANTASTISCH! Als ik in Oostenrijk zou wonen, zou ik mijn haar alleen maar met water wassen!

 

Tijdens het douchen bemerkte ik al dat het water ontzettend zacht aanvoelde op mijn haar en mijn lichaam.
Daarnaast was er in de badkamer nergens kalkaanslag te vinden! NERGENS! Wat een genot voor de schoonmaakster….

Toen mijn haar eenmaal opgedroogd was kon ik het resultaat echt goed bekijken. Ik was erg verrast en blij!
Mijn haar was zo schoon en zacht! Ik had een hele bos met prachtige krullen. En voor de eerste keer sinds ik mijn haar alleen met water was, glansde mijn haar enorm! Bekijk fantastische resultaat hieronder.

Haar gewassen met zacht water
Na het borstelen weinig kalk resten.

De eerste drie dagen bleef mijn haar erg schoon. Na de derde dag had ik pas het gevoel dat mijn haar iets vettig werd en toen heb ik mijn haar ook geborsteld. En wat denk je? Er was totaal geen witte plakkerige waas aanwezig op mijn borstel! Ik kon alleen maar wat stof uit mijn haar borstelen.

Die vettige witte waas die voorheen altijd op mijn borstel verscheen, was na het wassen met zacht water niet aanwezig.
Dit betekend dat de vettige witte waas toch wel degelijk te maken heeft met de kalk en eventueel andere chemicaliën, die aanwezig zijn in ons leidingwater.

Een week later, de dag van ons vertrek, heb ik mijn haar nogmaals gewassen met het zachte Oostenrijkse water. En ook toen was ik ook erg tevreden met het resultaat! Mijn haar was weer erg schoon en gewoon ‘fluffy’.

Links: Voor het wassen met zacht water Rechts: na het wassen

Wat kan je nog meer doen als je hard leidingwater hebt?

  • Je haar wassen met regenwater: Regenwater bevat van nature geen kalk en zal daardoor veel zachter zijn. Er kan echter wel luchtvervuiling aanwezig zijn in het regenwater. 
  • Je haar wassen met gedestilleerd water: Gedestilleerd water is erg zuiver water. Al het kalk en andere chemicaliën zijn door het destillatie proces uit het water gehaald. Zie hier hoe je zelf gedestilleerd water kan maken.
  • Een waterontharder aanschaffen: Een waterontharder is een actief apparaat wat op je waterleiding word geïnstalleerd en het leidingwater in je gehele huis zacht maakt. In een waterontharder moet zout, de calcium en magnesium word opgevangen door het zout. Hierdoor heb je minder last van kalkaanslag in je gehele huis en al je huishoudelijke apparaten. Helaas is een waterontharder erg duur en moet je het zout steeds aanvullen. Een waterontharder is dus niet voor iedereen weggelegd. 
  • Een waterfilter aanschaffen: Een waterfilter is een filter die je zelf op je waterleiding installeert. Er zijn verschillende waterfilters voor op je waterleiding te koop. De meeste waterfilters zijn alleen uitgerust met een koolstoffilter, maar deze van waterfilterexpert.nl heeft naast een koolstoffilter, ook nog een anti-kalk filter en een GAC-filter.
  • Een douchefilter aanschaffen: Er zijn verschillende douchefilters op de markt die beloven het kalk geheel of voor 80% uit het water in de douche te verwijderen. Helaas kan ik nergens een duidelijke review vinden of deze filters ook daadwerkelijk doen wat zij beloven. Misschien schaf ik zelf een douchefilter aan om deze uit te proberen.

Was jij ook je haar met alleen water en ben je ook enthousiast over jou resultaat, deel het met mij! Of heb je vragen of opmerkingen? Stel ze gerust!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

2 antwoorden op “Water Only: Hard water vs zacht water”

  1. heb je inmiddels de douchefilter al gebruikt?, ben benieuwd.. ik blijf ook steeds de witte kalksmurrie in mn haar houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *