Eerste week Water Only

In een van mijn eerste blogs schreef ik dat het mij fantastisch leek om mijn haren alleen met water te wassen.
Ik was erg geïnteresseerd geraakt in de gehele ‘water only’ methode doordat ik een artikel had gelezen van een meid, Sarah Theeboom, die haar haren al 6 jaar alleen met water wast. En zij heeft heel erg mooi haar!
Mijn haar alleen met water wassen leek mij het ultieme doel! Alleen was ik er toen nog niet klaar voor.
Tijdens mijn ontdekkingsreis over de No-poo en Low-poo wasmethodes bleef de ‘water only’ methode toch in mijn hoofd zitten.
En nu kan ik dan eindelijk zeggen dat ik de uitdaging toch ben aangegaan! Yes!
In deze blog wil ik jullie vertellen hoe mijn eerste week water only ging.

Je haren alleen met water wassen

Dat werkt toch helemaal niet? Jawel! Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid.
MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten. In het begin zullen je talgklieren door blijven werken en daardoor kan je haar flink vet worden. Omdat je niet je gehele hoofdhuid stript van zijn talg tijdens het wassen, worden de talgklieren uiteindelijk minder actief en word je haar niet meer vet. 

Dit betekend niet dat je haar zo schoon word als wanneer je het met shampoo hebt gewassen. Er zal altijd een kleine vettige laag aanwezig zijn in je haar, maar die hoeveelheid zal na een bepaalde periode altijd hetzelfde blijven.
Deze kleine vettige laag zal je hoofdhuid beschermen tegen de invloeden van buitenaf en houdt je hoofdhuid soepel.

Tot nu toe hield de overgangsfase me steeds tegen om te beginnen met water only. Maar een aantal dingen hebben mij toch overgehaald om het te proberen:

 • Welke No-poo of low-poo producten ik ook gebruikte, de lengtes van mijn haren bleven erg droog aanvoelen. Mijn haar kon duidelijk wel wat vet gebruiken.
 • Mijn vriend wast al enige tijd zijn haren alleen met water en hij heeft een hele mooie bos met krullen die er totaal niet vet uit zien of vet voelen.
 • Tussen de no-poo en low-poo wasbeurten in, waste ik mijn haren al eens alleen met water. En het resultaat was gewoon goed! Alleen heb ik het nooit doorgezet, omdat mijn haren gewoon weer vet werden en ik het vervolgens weer waste met een no-poo of low-poo product.
 • Ik heb veel verschillende blogs gelezen en de haren van deze meiden die hun haren alleen met water wasten zagen er fantastisch mooi uit!
De blogs en fimpjes die mij het meeste inspireerden om deze stap te nemen, waren de filmpjes van Tara Creel en Nadia Lee. Bekijk deze filmpjes hier en hier.
Deze dames hebben toch fantastisch haar?! Dat is het resultaat wat ik ook wil behalen..

Dus daar ga je dan…

Veelste vet….

Op veel verschillende Engelse en Amerikaanse blogs las ik dat het belangrijk was om in de eerste week je haar flink vet te laten worden. Zo vet tot je het niet meer aan kan en dan pas je haren met water te wassen. 
Hierdoor bestond mijn eerste week niet uit 7, maar uit 11 dagen. Ik heb mijn haar echt flink vet laten worden. Phoe, het was soms niet makkelijk. 
Die 11 dagen heb ik niet stil gezeten… Je BBB is je beste vriend! Het is belangrijk elke dag je haren te borstelen, totdat je door die overgangsfase heen bent. De borstel verdeeld het talg van je hoofdhuid over de lengtes van je haar. 
Daarnaast word het ook aangeraden om te ‘scritchen en preenen’.
Scritchen betekend: je hoofdhuid masseren met je vingers. Hierdoor stimuleer je de bloedtoevoer naar je hoofdhuid, waardoor je haar sneller groeit. Daarbij stimuleer je met scritchen ook de talgklieren, waardoor er op dat moment wat talg vrij komt en je dat kan verdelen over de rest van je haar.
Preenen betekend: het talg van je hoofdhuid verdelen over de lengtes van je haar, met alleen je vingers. Daarnaast kan je ook de Boar Bristle Brush gebruiken.
Bij het preenen is het erg belangrijk dat je je haren in secties verdeeld. Je pakt een pluk, je legt twee vingers, bij de aanzet, om deze pluk heen en je verdeeld het talg van de aanzet over de lengtes van je haar. Vervolgens pak je weer een pluk en zo ga je door je gehele haar.
Bekijk hier hoe je moet scritchen en preenen.

Gelukkig had ik na ongeveer 7 dagen een paar dagen vrij. Ik bond mijn haar vast op mijn hoofd en heb het pas gewassen met water toen ik weer moest gaan werken. 
Hoe gaat dit wassen met alleen water dan te werk?
Voordat je onder de douche stapt ga je je hoofdhuid nog even goed scritchen. Daarna verdeel je het talg over de lengtes van je haar door middel van preening of met behulp van de BBB.
Onder de douche masseer je ook goed je hoofdhuid en was je grondig je haar met alleen het water. 
Na het water wassen heb ik mijn haren even kort in een handdoek laten zitten en vervolgens aan de lucht laten drogen.
Na 11 dagen heb ik mijn haren alleen met water gewassen en dit was het resultaat:


Mijn haar zag er aardig schoon uit. Het voelde wel wat stug en licht vettig bij de aanzet. De lengtes van mijn haren waren wel schoon. Mijn haar voelde gevoedt en mijn krullen zaten er goed in. Tot zover het eerste resultaat van mijn water only proces.

Heb je vragen of opmerkingen, laat hieronder een reactie achter!
Was jij ook je haren alleen met water? Laat mij weten hoe jou proces verloopt.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

11 antwoorden op “Eerste week Water Only”

 1. Heeyheeyy, ik heb je artikel over haar wassen met alleen water gelezen. Was je het nu nog steeds alleen met water? en hoe bevalt deze methode je?

  Groetjes,

  Julia

  1. Hi Julia,

   Nee inmiddels was ik al enige tijd met de ayurvedische haarkruiden ????
   Ik vond de hoeveelheid kalk in mijn haar steeds toch niet prettig.

   Groetjes Rachel

 2. Hoi Rachel,
  Welke BBB zou jij adviseren? Ik nu 6 dagen bezig met alleen water wassen en denk dat zo’n borstel mij kan helpen mijn haar op de juiste manier te verzorgen.

  Groetjes Joyce

  1. Hi Joyce,

   Dit hangt af van hoeveel haar je hebt en wat je budget is.
   De borstels van faller zijn fijn en betaalbaar. Mason pearson is best duur. Als je veel haar hebt raadt ik aan een combinatie te nemen van zwijnenhaar met nylon pinnen.

   Veel succes.

   Groetjes Rachel

 3. Ik begin met de WO. Heb zojuist mijn haar met dreft gewassen. Mijn vraag…mag ik tijdens mijn dagelijkse douche mijn haar nat maken of zet ik een douchemuts op ?
  Lut

  1. Hi Lut,

   Dat is aan jou en hoe snel je haar vet wordt. Je kan dagelijks spoelen met water, maar je kan het ook minimaliseren tot een paar keer per week.
   Ik heb ook een rinse only blog. Lees die eens.

   Groetjes Rachel

 4. Hoi!

  Ik was al maanden niet meer met shampoo, gebruik nu Aleppo zeep, geklutst ei, baking soda (dit is wel schadelijk uiteindelijk), roggemeel (werkt eigenlijk het best) of Himalayazout. Maar wil echt overgaan op Water only. Heb jij een speciale borstel die je gebruikt? En was jij die borstel ook?
  Ik las dat je nu Ayurvedische kruiden gebruikt. Ik reis regelmatig naar India en vraag me af aan wat voor soort kruiden ik dan moet denken..

  Hoor het graag!!
  Elisabeth

  1. Hi Elisabeth,

   Ik gebruik een boar bristle brush. Heb ik ook een blog over geschreven dus zoek die eens op 😉
   Ik heb ook 2 blogs geschreven over de ayurvedische kruiden. Dus lees die ook eens. Dan zul je antwoord krijgen op al je vragen.

   Groetjes Rachel

 5. Hi Rachel,

  Ik ben geïnspireerd door jouw blog en wil ook WO uitproberen. Ik vraag me alleen af hoe je bepaalt wanneer je je haar ‘voor het eerst’ met water wast, nadat je je haar (de eerste week) heel vet hebt laten worden. 7 of 11 dagen, of veel korter als je erg vet haar hebt? Mijn haar is dusdanig vet, dat ik met low poo elke dag m’n haar moet wassen. Dus relatief gezien kom ik wellicht eerder bij die grens dan iemand met droog haar.

  Groetjes,
  Esmee

  1. Hi Esmee,

   Ik zou dan in het begin je haar net zo vaak wassen/spoelen met water wanneer je nu ook shampoo gebruikt.
   En anders om de dag. Ik weet niet of je het goed schoon krijgt als je eerst een week wacht en je haar super vet is…

   Groetjes Rachel

   1. Hi Rachel,

    Dankjewel voor je snelle reactie 🙂 Ik ga het proberen, heb m’n haar net alleen met water gewassen op dag 3 en nog erg vet.

    Zou je dan icm met jouw advies ook aanraden om dagelijks te scritchen en preenen?

    Groet,
    Esmee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *