Ziziphus Spina Christi

Happy new year everybody!! 
Zijn jullie een beetje aan het bijkomen van de jaarwisseling?
Ik ben in ieder geval al weer helemaal fris en had inspiratie om weer een nieuwe blog te schrijven.
Vandaag wil ik een heel bijzonder en speciaal product in het zonnetje zetten, namelijk ; de Ziziphus Spina Christi!
Ja het klinkt niet heel fris he….
Maar het is een heerlijk no-poo product om je haren mee te wassen.

Ik heb de Ziziphus Spina Christi leren kennen via de louland website.
Ja daar heb je die weer…. En nee ik krijg niet betaald om reclame te maken voor hen.
In een voorgaande blog hadden jullie gelezen dat mijn zus en ik een aantal no-poo en low-poo producten hadden besteld bij louland.nl, en daar zat ook de Ziziphus Spina Christi bij!
Ik was namelijk aan het speuren naar verschillende haarzepen, bij louland.nl, toen ik langs een bijzondere review over de Ziziphus Spina Christi kwam. Lees deze review hier
Door deze review werd ik meteen enthousiast en wilde ik dit product heel graag uitproberen. Dus hebben mijn zus en ik meteen een zak van 100 gram besteld!
Ik heb mijn haren gewassen met de Ziziphus Spina Christi en het werkte fantastisch voor mijn haar! En omdat ik zo enthousiast ben over de Ziziphus Spina Christi wil ik jullie in deze blog vertellen over mijn ervaringen met dit product. Hopelijk worden jullie dan net zo enthousiast en kunnen jullie ook het ultieme uit jullie haren halen met deze no-poo methode.

Ziziphus Spina Christi boom

Wat is Ziziphus Spina Christi?

De Ziziphus Spina Christi is een boomsoort die groeit in o.a. India waarmee je je haren kan wassen. Althans met de bladeren van deze boom. Deze bladeren worden fijngemalen en zo ontstaat er een groen poeder. 

Maar waardoor kan het dan dat je je haren kan wassen met deze bladeren? 
Louland.nl zegt dat dit komt doordat deze bladeren saponine glycosiden bevatten. Saponine glycosiden zijn in de natuur voorkomende natuurlijke verzepende stofjes die, wanneer deze in contact komen met bijvoorbeeld water, verzepen en in staat zijn te reinigen. Omdat de Ziziphus Spina Christi je haren op een natuurlijke manier reinigen, valt dit onder de no-poo methode.
 

Hoe maak je je eigen Ziziphus Spina Christi haarmasker?

Afhankelijk van de lengte en dikte van je haar heb je meer of minder Ziziphus Spina Christi nodig. Louland.nl geeft je een indicatie hoeveel Ziziphus Spina Christi je nodig hebt, en met hoeveel water je dit moet mengen om de juiste dikte te verkrijgen. De genoemde hoeveelheden zijn een indicatie. Je kan de hoeveelheid altijd aanpassen op je persoonlijke voorkeur.
 • Superkort (stekeltjes) haar: 5 gram (plus 20 ml. water)
 • Heb je kort haar? 10 gram (plus 40 ml. water)
 • Heb je kort haar dat wel over je oren valt? 15 gram (60 ml. water)
 • Heb je haar tot boven je schouders?  20 gram (80 ml. water)
 • Heb je haar dat over je schouderbladen valt? 25 gram (plus 100 ml. water)
 • Heb je haar tot je middel? 30 gram (plus 120 ml. water)
 • Heb je haar tot je billen? 35 gram (plus 140 ml. water)
Ziziphus Spina Christi vermengd met water

Zelf werk ik liever met eetlepels. Voor mijn haar (de dikte, dichtheid en lengte) neem ik 4 eetlepels Ziziphus Spina Christi. Je moet het poeder mengen met lauw water tot het een smeerbaar glad mengsel is.

Laat dit vervolgens ongeveer een kwartier staan, het mengsel word dan nog iets dikker.
Doordat je de Ziziphus Spina Christi het ingrediënt: ‘saponine’ bevat, is het een reinigend haarmasker. Het voedt en reinigt je haar tegelijk. Het moet minimaal 10 minuten in je haar zitten, maar ik laat het meestal een half uurtje zitten. En omdat het dan toch een tijdje in je haar zit, kan je ook natuurlijke kruiden of essentiele oliën aan het mengsel toevoegen om je haren nog meer te voeden of je hoofdhuid te verzorgen.
Een aantal voorbeelden:
 • Neem poeder: Huid verzorgend, heeft een natuurlijke werking tegen een onrustige (hoofd)huid; eczeem, psoriasis en roos
 • Aloë vera poeder: Verzachtend en voedend voor het haar, kalmeert de (hoofd)huid.
 • Amla poeder: Als conditioner voor het haar. Bevat veel anti-oxidanten en zit vol met vitamine C.
 • Verschillende voedende oliën waarvan je zelf hebt bemerkt dat jou haar daar goed op reageert.
Daarnaast kan je het water waarmee je de Ziziphus Spina Christi moet mengen, ook vervangen met een thee van verschillende kruiden.
Heb je bijvoorbeeld last van roos? Maak dan een thee van brandnetel, tijm, basilicum en rozemarijn. 
Brandnetel is een natuurlijk product tegen roos. Tijm is een sterk antiseptisch en antimicrobieel middel dat de hoofdhuid stimuleert door de bloedsomloop te bevorderen. Basilicum heeft een antibacteriële en antimicrobiële werking. Rozemarijn, basilicum en tijm bevorderen ook allemaal de haargroei.
Voeg de hoeveelheid theewater die je nodig hebt voor de lengtes van jou haar toe aan de Ziziphus Spina Christi, en je hebt een heerlijk natuurlijk, voedend, verzorgend en bovendien reinigend haarmasker. Klinkt veel beter dan die agressieve anti-roos shampoo’s, toch?
 
Ziziphus Spina Christi haarmasker
 

Ga aan de slag!

Neem het Ziziphus Spina Christi haarmasker mee naar je badkamer en maak je haren geheel nat.
Ik heb mijn haren boven mijn bad nat gemaakt, omdat ik het masker een tijdje zijn werk wilde laten doen, en ik wilde niet een half uur onder de douche staan. Vervolgens heb ik het masker over mijn hoofdhuid en haren verdeeld.
Op de website van louland staat beschreven dat je de Ziziphus Spina Christi ongeveer 10 tot 15 minuten in je haren moet laten zitten, maar ik heb het ongeveer 30 minuten in mijn haren laten zitten.
En om ervoor te zorgen dat het geheel niet uitdroogde heb ik wat huishoudfolie over mijn haar gedaan. Zo bleef het geheel ook goed op zijn plek! Heel erg charmant allemaal.. Het lijkt alsof ik smurfenhaar heb…
 
Nadat ik een broodje had gegeten en nog wat huishoudelijke taken had verricht was het alweer 30 minuten later. Ik heb het huishoudfolie van mijn haren verwijderd en mijn haren uitgespoeld onder de douche.
Het uitspoelen van de Ziziphus Spina Christi ging heel gemakkelijk. Het masker voelt heel zacht aan en er blijven geen korreltjes achter in je haren. Als het uitgespoelde water geen groene kleur meer heeft, weet je zeker dat je haren schoon zijn.
Mijn haar voelde totaal niet stug aan (zoals na het wassen met haarzeep). Ik twijfelde zelfs of ik nog moest naspoelen met een mengsel van appelazijn en water. Om de haarschubben toch geheel te sluiten, heb ik ervoor gekozen om wel na te spoelen met de zure spoeling. Dit maakte mijn haren nog zachter dan dat ze al waren.
Na het wassen en de spoeling heb ik mijn haar natuurlijk laten opdrogen. Ik gebruik geen föhn meer sinds ik geen producten met siliconen meer gebruik. Mijn haar droogde redelijk snel op en bekijk hier het resultaat!
 
Haren gewassen met Ziziphus Spina Christi
 
Wat een bos met krullen! En wat veel pijpenkrullen! Ik was zo enorm blij.
Mijn haar voelde schoon, zacht en luchtig. Ik kreeg veel positieve reacties over mijn haren. Geen enkel product heeft mij ooit zulke mooie krullen gegeven.
De Ziziphus Spina Christi droogde mijn haren niet uit, ik had geen last van pluis en mijn hoofdhuid zag er gezond uit (geen schilfers aanwezig).
Nadat ik mijn haren met de Ziziphus Spina Christi had gewassen, werd mijn haar veel minder snel vet en vies wanneer ik het met een haarzeep had gewassen.
Ik heb zelfs eens twee weken tussen de wasbeurten in laten zitten, omdat mijn haren gewoon nog niet vies waren. In die twee weken spoelde ik mijn haren wel eens uit met alleen water om mijn haar weer goed in model te kunnen brengen. Ik liet dan ook mijn haren weer natuurlijk opdrogen en ik was weer klaar voor de dag!
Wat ook opviel was dat, in die twee weken, dat mijn haar totaal niet muffig rook. Mijn haar rook gewoon naar HAAR.
Dag 5 na het wassen met Ziziphus Spina Christi
Dag 10 na het wassen met Ziziphus Spina Christi
 
Heb jij je haren ook al eens gewassen met Ziziphus Spina Christi? Laat een reactie achter en deel ook jou ervaringen!

 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

5 antwoorden op “Ziziphus Spina Christi”

 1. voor alle vrouwen die hun bos krullen ook krullend willen houden. Ik ben inmiddels 60jaar en heb krulhaar. Inmiddels is mijn haar dun geworden maar met de juiste verzorging, haar-vriendelijke shampoo en conditioner (siliconen en sulfaatvrije producten), blijven m’n krullen m’n kapsel toch nog wat volume geven.
  Vandaar dat ik ook altijd op zoek ben naar “krul” en haar vriendelijke producten. Nou kwam ik laatst het zakje Ziziphus Sidr Powder tegen. Dit heb ik, schat ik zo’n vier/vijf jaar geleden gekocht bij Louland, na destijds 1x gebruikt te hebben, is het zakje in de kast beland. Nu..na al die jaren, opnieuw Het Ziziphus poeder gebruikt als shampoo en ik kan bevestigen dat het héél goed is voor m’n haar, m’n krullen. De krullen hebben een mooie natuurlijke look en zacht haar van het poeder. Ik zit nu weer met het Zizipapje in m’n haar. Ben zo benieuwd hoe het er morgen uitziet. Ik moet zeggen, de eerste dag na gebruik van het poeder was m’n haar stug, alsof m’n haar even in shock was van al het goeds, maar daarna….fantastisch!!

  1. Hi Thea,

   Wat fijn dat je zoveel plezier haalt uit de ziziphus Spina Christi. Ik vind deze ook heel erg fijn!
   Wist je dat de ziziphus Spina Christi de haarschubben een beetje open laat staan en je daardoor na moet spoelen met een zuur? Zoals appelazijn gemengd met water of citroensap gemengd met water of amla gemengd met water. Je kan ook een beetje amla of hibiscus toevoegen aan de ziziphus Spina Christi en dan hoef je niet na te spoelen ????
   Je haar zal hierdoor minder stug aanvoelen ????

   Groetjes Rachel

 2. Hi Rachel, ik heb ziziphus nu 3x gebruikt, 1x per week. Hoewel mijn haar tot nu toe vrij stug is, bevalt het me prima! Mijn nieuwe mason pearson borstel laat echter zien dat er in mijn haar/op mijn hoofdhuid nogal plakkerig groen restant zit. Ik heb wel elke keer met appelazijn gespoeld. Heb jij enig idee wat een andere manier is om toch van dat restant af te komen? Of maar leven met een groen poederige borstel…? 😉 Dank en groetjes, Michèle

  1. Ah, ik las al verder en kwam op je shampoo brush stukje! Dat werkte voor jou en dat ga ik dan ook proberen! Dank!

 3. ik heb dun krullend haar dat snel afbreekt en uitvalt. Ook heb ik last van een jeukende hoofdhuid die snel “trekt” na gebruik van reguliere shampoo. Vandaar dat ik dit heb gekocht. Gisteravond heb ik het haar gewassen met dit poeder. Ben helemaal verrast door het effect. Zonder schuim, beetje modderig maar perfect schoon en zachte haren. De krul kwam er van nature weer in. Ik heb het poeder aangemaakt met fenegriek thee en amla poeder. Conclusie: zachte schone haren. Ik wilde graag dit review achterlaten voor anderen die op zoek zijn en nog twijfelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *