Tweede week Water Only

Vorige week heb ik verteld dat ik begonnen ben met mijn haren alleen met water te wassen EN ik deelde de foto’s met het resultaat.
Nu zit ik in de tweede week Water Only en ik wil graag met jullie delen hoe deze week verliep.
Ik heb veel foto’s gemaakt, zodat jullie het proces goed kunnen bekijken. En ik heb natuurlijk ook weer een foto gemaakt nadat ik mijn haar met water heb gewassen!
Daarnaast kwam ik er deze week achter dat veel verschillende lichamelijke factoren invloed hebben op je talgproductie, denk maar eens aan sporten en hormonen (menstruatie)! Maar daarover later meer…

Even terug naar vorige week…

Witte waas op borstel

Nadat ik mijn haren voor de eerste keer had gewassen met water was ik redelijk tevreden met het resultaat. Ik kan zeggen dat mijn haar voor ongeveer 75% schoon aanvoelde. 
De aanzet van mijn haar voelde alleen nog vettig, de rest van mijn haar was tot mijn verbazing best schoon!
Wat niet zo goed te zien was op de foto, maar wel duidelijk aanwezig was, was dat de haren bij de aanzet op mijn hoofdhuid er een beetje dof uitzagen. Het ging hierbij om ongeveer de eerste 3 cm. Deze eerste paar cm voelden een beetje stug en plakkerig.
De dag na het wassen met alleen water heb ik mijn haar grondig geborsteld met de Boar Bristle Brush. 
Terwijl ik bezig was met mijn haren te borstelen was ik erg verbaasd over wat er zich op mijn borstel vestigde. Het was een soort plakkerige vettigheid, die zich uitte in een witte waas op mijn borstel. 
Dit was dus die doffe plakkerigheid die ik bij de aanzet van mijn haar duidelijk voelde. 
Na het borstelen voelde mijn haar meteen iets schoner aan. 

Dag 1, na het borstelen

Scritchen, preenen en borstelen

Deze week heb ik op de 2e en de 3e dag, na het wassen met water, mijn haren niet geborsteld. Waarom niet? Ik voelde geen nieuwe talg op mijn hoofdhuid. De aanzet van mijn haar bleef iets vettig aanvoelen, maar ik had niet het idee dat ik dit weg kon krijgen door meer te borstelen.
Op de 4e dag ben ik bezig geweest met mijn hoofdhuid te scritchen. Het scritchen doe ik ongeveer 5 minuten lang. Ik neem er altijd lekker de tijd voor terwijl ik op de bank zit. Na het scritchen heb ik mijn haren uitgebreid geborsteld met de BBB.

Op de 5e dag was mijn haar iets vetter en had ik het idee dat ik na het scritchen ook het talg kon verdelen door middel van preenen. Nadat ik een pluk had gepreend met mijn vingers, borstelde ik deze pluk ook nog na met mijn BBB. Dag 6 en 7 heb ik vervolgens ook zo gedaan. Het scritchen, preenen en borstelen heb ik deze week 1x per dag gedaan, meestal in de avond. 

 
Dag 2


Omdat ik krullend haar heb, zit mijn haar natuurlijk niet op zijn mooist wanneer ik het net heb geborsteld. 
Hoe zorg ik er dan voor dat mijn haar weer goed in model zit en de krullen weer aanwezig zijn?
Simpel, ik maak mijn haar geheel nat met koud water en laat het weer aan de lucht opdrogen.
Dit geheel nat maken van mijn haar doe ik in de badkamer boven mijn bad. 
Ik hang dan boven het bad met mijn haren naar voren en maak mijn haar geheel nat met erg koud water.
Koud water beïnvloed niet het proces omdat dit geen talg verwijderd van je hoofdhuid.
En als ik in de ochtend wil douchen? 
Dan bind ik mijn haar vast in een knot boven op mijn hoofd. Ik zorg ervoor dat mijn haar niet nat word van het warme water onder de douche. Daarna droog ik mijzelf af en maak ik mijn haren nog geheel nat met alleen koud water boven het bad.

Dag 4
 
Dag 5

Heeft sport invloed op de talgproductie?

Wat ik jullie nog niet eerder verteld heb, is dat ik zeker 2 a 3x in de week sport.
Ik doe elke week pilates en sinds kort ook body pump. Daarnaast probeer ik ook nog 1x in de week te zwemmen.
Zwemmen deed ik het afgelopen jaar bijna elke week, maar omdat ik nu sinds een maand ook graag de body pump les volg, valt het zwemmen vaak weg.
Body pump is best een pittige sport, daarbij is zweten niet te voorkomen.
Wist je dat het vet op de hoofdhuid beïnvloed word door de temperatuur?

Als de temperatuur van je hoofdhuid omhoog gaat, gaat de hoeveelheid talgproductie op je hoofdhuid ook omhoog. Op de website haargeheimen.nl leggen ze uit dat een temperatuurstijging van 1 graad Celsius de hoeveelheid vet wel met 10% laat stijgen!
 

Maar hoe doe ik dat dan als ik flink gesport heb, en ik niet mijn haar wil wassen? Dat is voor mij elke keer weer anders. Er zijn voor mij twee opties:

 • Ik scritch, preen en borstel mijn haar heel grondig na het sporten. De BBB verwijdert het stof en vuil uit mijn haar. Zweet is lichaamseigen vocht en word weer opgenomen in mijn haar.
 • Ik spoel mijn haar uit met koud water. Het koude water frist mijn hoofdhuid weer op, maar tast het proces niet aan.
Het is maar net waar ik op dat moment behoefte aan heb.
Daarnaast is het genetisch bepaald of je zweet stinkt of niet. Bekijk maar eens het programma: Eline gets dirty, op TLC terug. Eline wast zich 30 dagen niet en bemerkt dat zij niet stinkt. Zij laat haar ‘zweet’ onderzoeken en komt erachter dat het genetisch bepaald is of je zweet daadwerkelijk stinkt of niet.

 

Hebben hormonen invloed op de talgproductie?

Jazeker! De aanmaak van vet in de talgklieren word beïnvloed door mannelijke en vrouwelijke hormonen. Testosteron stimuleert de aanmaak van vet en oestrogeen remt weer de vet productie. De talgklieren op het voorhoofd, kruin en inhammen maken meer vet aan doordat ze gevoeliger zijn voor het mannelijke hormoon. Dit geldt voor mannen en vrouwen! Vandaar dat je kruin vaak wat vetter is dan de rest van je haar.
Daarnaast heeft de menstruatie bij vrouwen ook nog invloed op de talg productie. Een paar dagen voor of na je menstruatie kan je last krijgen van puistjes of vet haar. Maar dit is wel afhankelijke van erfelijke hormonen en vooral van toepassing voor de vrouwen die een vette huid hebben.
Heb jij van nature een vette huid? Dan zullen de eerste 16 dagen van je cyclus vaak normaal en rustig verlopen, maar de laatste 12 dagen kan jou (hoofd)huid meer vet aanmaken.
Voor mij is dit heel herkenbaar. De week voor mijn menstruatie heb ik vaak meer last van onzuiverheden op mijn gezicht. Of dit nu ook invloed heeft op mijn hoofdhuid zal ik de komende weken dus ondervinden in dit Water Only proces.

Dag 7

Mijn ‘haren wassen ritueel’


Ik denk dat ik in mijn vorige blogpost misschien niet helemaal duidelijk was hoe ik mijn haren nu was. Ik kreeg een aantal opmerkingen van mensen die aangeven dat het wassen met alleen water bij hen niet werkt. 
Ik zal stapsgewijs uitleggen hoe mijn haren wassen ritueel is.
 1. Van tevoren goed de hoofdhuid scritchen (masseren), eventueel de haren preenen en vervolgens helemaal vanaf de aanzet je haar borstelen met de Boar Bristle Brush (of een vegan variant).
 2. Onder de douche de hoofdhuid masseren met warm water, warmer dan waar je normaal mee doucht. Je kan je haren in secties verdelen en elke pluk grondig wassen door middel van preenen onder de douche, of je vingers door de pluk haar te halen. Aan het end gooi ik mijn haren nog naar voren zodat ik ook de onderkant van mijn schedel goed kan wassen. Ik was mijn haren net zo lang totdat ik lamme armen krijg.
 3. Na het wassen met warm water, goed je haren uitspoelen met koud water.
 4. (voor diegene die stijl haar hebben, kan je je natte haren kammen met een grove kam.)
 5. Je haar licht drogen aan een t-shirt, dit veroorzaakt minder wrijving dan met een handdoek.
 6. Je haar aan de lucht laten drogen.
Als je je haren goed genoeg wast, ervaar je tijdens het wassen dat het vet daadwerkelijk van je haren afspoelt. Als je haar nat is kan het iets stug of plakkerig aanvoelen. Maar wanneer je haar opgedroogd is zal het schoner aanvoelen dan voor het wassen.
 
Een andere vraag die ik vaak krijg is; of mijn haar niet stinkt? Het antwoord daarop is: Nee, mijn haar ruikt gewoon naar HAAR.
Het ruikt niet naar chemische geparfumeerde shampoo, maar gewoon naar haar. 
En als je vind dat je haar wel stinkt, omdat je in een ruimte bent geweest waar veel mensen roken, of je bent bij een BBQ geweest. Dan kan je je haren gewoon weer wassen, maar dan met water.
 
Afgelopen week heb ik niet 1 keer haarproducten gebruikt, alleen puur water. En hoe vies wordt je haar dan eigenlijk, als je helemaal geen producten meer gebruikt?

Het resultaat

Na 7 dagen heb ik mijn haren weer gewassen met alleen water. En bekijk hier het resultaat!
 
Na het wassen met water
 
 

WAUW! Ik was enorm blij met het resultaat. 
De aanzet voelde wel weer iets stug en vettig (plakkerig), maar de lengtes van mijn haren voelden schoon, zacht en gevoedt.
Mijn hoofdhuid zag er schoon uit en ik had mooie krullen! Ik was erg tevreden.
 
Was jij ook je haren alleen met water? Laat mij weten hoe jou proces verloopt.
Heb je vragen of opmerkingen, laat hieronder een reactie achter!


Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare
 
 

10 antwoorden op “Tweede week Water Only”

 1. Hoi, sinds 7 weken was ik mijn haar enkel nog met water. Dit lijkt goed mee te vallen. Dankje voor je overtuigingskracht! De laatste tijd hoef ik maar na 5 dagen te wassen, nadien doe ik steeds even een appelazijn spoeling. Het moeilijkste blijft wel een sneller vettige kruin ???? Ik heb dik, en krullend haar. Ik kocht een BBBrush waarmee ik in het begin dagelijks borstelde. Nu probeer ik het minder te doen, omdat mijn haar er zo droog van wordt. Vooral de onderste helft is extreem pluizig daardoor. Heb je tips om die droogheid aan te pakken? Ik probeerde al te spoelen met honing. Maar ik heb niet het idee dat dit effect heeft. Of is 1 keer om de 5 dagen borstelen voldoende? De dag voor het wassen bijvoorbeeld?
  Groeten, Joke!

  1. Hi Joke,

   Je zou tussendoor kunnen spoelen met thee of lijnzaad gel of aloë vera gel kunnen gebruiken voor de lengtes. zie mijn blog over de natuurlijke leave in ????
   Recept lijnzaad gel staat op mijn blog ????

   Groetjes Rachel

 2. Hii, met wat kan ik mijn haar het beste wassen? Ik ben geen fan van de ei, baking soda methode. Graag iets wat natuurlijk niet stinkt.
  Groetjes

  1. Hi Elise,

   Bekijk even mijn blog over de no-poo en low-poo methode. Wordt veel informatie gegeven over andere opties dan ei en baking soda 😉
   Groetjes Rachel

 3. Hoi Rachel. Ik kwam dit artikel op je site tegen en ben zo blij dit te lezen! Ik was al bijna een jaar met alleen water. Maar voelde me bijna schuldig omdat ik dacht dat het niet schoon was. Dus 1x in de twee weken toch maar eens goed dehoofdhuid en haren wassen met Marseille 100% olijfzeep en naspoelen met appelazijn. Maar telkens werd mijn haar na zo’n wasbeurt slap en zat voor geen meter. En moest ik weer dagen wachten voordat het weer een beetje zat. Dus terug naar weer alleen water. Omdat ik kort/half lang dik krullen haar met een weerborstel maak ik het wel elke ochtend nat. Maar met de lijnzaadgel van jou, heb ik inmiddels een prachtige bos krullen waar ik trots op ben.

 4. Dag Rachel,
  Je beschrijft in je blog ‘De Rinse only methode’ twee methodes van wassen. Welke daarvan beschrijf je hierboven?

  Groetjes!

  1. Hi Lien,

   In deze blog omschrijf ik dat ik grondig was. Dus niet kort met alleen water spoelen. Maar echt grondig goed je hoofdhuid masseren en ‘wassen’ met het water.

   Groetjes Rachel

 5. Hoi Rachel,
  Dankjewel voor je uitgebreide beschrijving van het alleen met water wassen. Mijn hoofdhuid is enorm aan het afkicken 😉 kortom supervet haar na ruim een week niet wassen. Gisteren eerste wasbeurt en tot mijn verrassing was het bij m’n hoofdhuid een stuk schoner…maar de rest van m’n haar is nog een vette smurrie, ik kreeg het niet schoner. Mijn vraag is, krijg ik dit er ooit uit met alleen water? Questie van doorzetten?
  Groetjes

  1. Heee,

   Ja is echt een kwestie van doorzetten 😉 Maar ook kijken hoe het gaat en of je geen buildup van de kalk krijgt 😉
   Dus kijk het even aan en bedenk dan wat je wilt.

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *