Je haar lichter maken met honing

Honing, I love it! Vooral rauwe honing, diegene die een beetje bitter is en niet zo enorm zoet. En je kan zoveel met Honing! Honing is lekker voor in de thee, als vervanging voor suiker of als beleg op brood. Maar honing is ook fijn voor je haar en huid; als haarmasker of gezichtsmasker. Daarbij heb je ook honing soorten die een antibacteriële werking hebben en helpen tegen een geïrriteerde (hoofd)huid. Je kan honing ook gebruiken als een natuurlijke haarspray door het te mengen met water en op je haar te sprayen. Maar wist je dat honing ook je haar lichter van kleur kan maken?
Als citroensap of kamillethee niet voldoende werkt voor jou, of te uitdrogend is, is honing een fijn alternatief om je haar wat lichter van kleur te krijgen.
Honing is hydraterend en maakt je haar lekker zacht. Honing kan ook licht reinigend zijn als jou haren al schoon worden van milde producten.
Maar wat zorgt er nu voor dat honing je haar lichter kan maken? En hoe pas je deze methode het beste toe? 

Op de website van The long hair community kwam ik een artikel tegen waarin heel precies uitgelegd word hoe je je haren lichter kan maken met behulp van honing. Afgelopen zomer had ik al een aantal keren geprobeerd mijn haar iets lichter te krijgen met behulp van citroensap, maar dit was helaas niet succesvol. 
Omdat honing je haar ook enorm voedt en lekker zacht maakt, was ik erg blij om te lezen dat honing je haar ook op een natuurlijke manier lichter kan maken. 

Glucose-oxidase in honing.

In dit artikel, wat in het maandblad van Imkers stond, las ik dat in rawe/onverhitte honing het enzym: Glucose Oxidase, zit. Bij het verdunnen van rauwe honing met water maakt dit enzym waterstofperoxide vrij.
De hoeveelheid waterstofperoxide die vrij komt in is niet zoveel en niet zo sterk als de waterstofperoxide die gebruikt wordt om je haar te bleken. Dus schrik niet! Het is een natuurlijk proces en het zal je haar dan ook maar heel geleidelijk aan lichter van kleur maken. 
Dit kan tevens betekenen dat je het honinghaarmasker meerdere malen zal moeten herhalen voordat je goed resultaat ziet.
Daarnaast komt de omzetting van glucose-axidose naar waterstofperoxide erg precies. Als je graag je haar wilt voeden met honing, maar je wilt niet dat je haar lichter word van kleur, wees dan niet bang! Dit zal niet zomaar gebeuren.

Als je wel graag je haar lichter wilt maken met behulp van honing, volg dan het volgende stappenplan:

 1. Om je haar lichter van kleur te kunnen maken, zul je een rauwe/onverhitte honing moeten gebruiken. Als de honing verhit is geweest, is het enzym glucose-oxidase volledig verdwenen. Kies een honing die een beetje bitter is en vol van smaak. In deze honing soorten zit meer van het betreffende enzym. Voorbeelden zijn: Manuka honing, Aardbeienboomhoning en Jarrah honing.
 2. Gebruik gedestilleerd water wat op kamer temperatuur is. De PH waarde van gedestilleerd water is 7,0 en het water is vrij van calcium en magnesium. Hiermee verkrijg je het beste resultaat. 
 3. Los 10 gram honing op in 40 ml water. Om het makkelijker voor jezelf te maken; gebruik bij 1 eetlepel honing, 6 eetlepels water. Zelf gebruik ik 2 eetlepels honing en 12 eetlepels water.
 4. Los de honing op zonder het te verwarmen
 5. Laat de oplossing 1 uur bij kamertemperatuur staan zodat de honing de waterstofperoxide kan gaan ontwikkelen. 
 6. Was eerst je haar als er enige haarstylingsproducten in je haar zitten. Het resultaat kan beïnvloed worden door: Een hoog gehalte aan vitamine C in je haar (aloë vera gel of een leave in waar vitamine C in zit), grote hoeveelheid conditioner, veel olie in je haar of andere stylingsproducten.
 7. Je kan de mix met honing en water over droog haar of nat haar verdelen. Zelf vind ik het prettig om de mix in een sportfles te doen, en over droog haar te verdelen. Als mijn haar nat is, zal het haarmasker extra veel druppen.
 8. Laat het haarmasker een uur intrekken. Spoel daarna grondig uit met water.
 9. Gebruik geen extra warmte (bijvoorbeeld een Hot Head) om het haarmasker goed in te laten trekken. Extra warmte kan de waterstofperoxide in de honing teniet doen.


Tip: Voeg komijn, kaneel, kokosolie of extra vergine olijfolie toe aan je honinghaarmasker om de waterstofperoxide extra te stimuleren. Test wel vooraf of je huid niet geïrriteerd raakt als je komijn of kaneel wilt gebruiken.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

17 antwoorden op “Je haar lichter maken met honing”

 1. Hoi Rachel, hoeveel komijn of kaneel zou ik moeten toevoegen om de werking te versterken?
  Ik wil het vandaag graag een poging gaan geven. Ik ben benieuwd…

  1. Hi Laura,

   Ik zou daar heel voorzichtig mee zijn. Zou beginnen met een snufje? Probeer het anders eerst op je hand..

   Groetjes Rachel

  1. Ja, maar natuurlijk niet zoals verf of bleek. En je zult het ook moeten herhalen. Geleidelijk aan zal je haar steeds lichter worden

   Groetjes Rachel

 2. Moet er nog een bepaalde tijd tussen dat je t proces herhaalt? Ik heb vannacht rauwe honing in laten trekken en ik zie echt verschil! Superleuk, ik hou van dit soort mengsels maken.

  1. Hi Simone,

   Fijn dat je zo snel al verschil ziet!
   Je kunt het herhalen wanneer jouw haar of jij er weer behoefte aan hebt ???? Is afhankelijk van wat voor soort haar je hebt en wat de conditie is.

   Groetjes Rachel

 3. Wat een goede tip! Probeer ik! Vraagje : nadat het haarmasker is uitgespoeld met water, dien ik het dan gewoon zo te laten? Of doe ik de routine dan met shampoo, conditioner, leave in, gel? Liefs en bedankt voor de meer dan geweldige info hier op je blog en insta! Top!

  1. Hi Elke,

   Dat hangt ervan af of je haar vet was vooraf of niet. Of je het wil wassen of niet.
   Je kan het gewoon zo op laten drogen. Grote kans dat je haar dan ook ietsje schoner is dan vooraf.
   Je kan natuurlijk wel stylingsproducten gebruiken 😉

   Groetjes Rachel

 4. Hoi Rachel, ik heb daarjuist een vraag gesteld, wel heb er nog eentje 😀
  Ik wil 1 van de 3 soorten honing kopen die je hebt aanbevolen. Nu heb ik wat zitten googlen, en kom ik er niet echt uit wat nou goede zijn. Kun je me een goede van prijs/kwaliteit aanbevelen en eventueel waar ik die kan halen? Groetjes uit België, elke

  1. Hi Elke,

   Dat vind ik erg lastig om voor belgie te beoordelen.
   Ik zou naar een lokale imker gaan in de buurt. Google even of je 1 kan je vinden.
   En anders naar een biologische supermarkt gaan of een natuur winkel.
   Een beetje donkere bittere koudgeslingerde honing zou goed zijn.

   Groetjes Rachel

 5. Ik ben een grote fan van rauwe honig, zo heb ik er verschillende potjes van staan: boekweithonig, koolzaadhonig en andere zoetebloemen honig. Maakt het nog uit? Of als het maar rauw is?

  1. Hi Jo,

   Dat hangt ervan af of het verhit is of koud geslingerd.
   Als het verhit is zijn alle goede en fijne voedingstoffen er vaak uit gehaald. Dat is jammer.
   De honing van de lokale imker of een natuur winkel zijn meestal niet verhit en koud geslingerd.

   Groetjes rachel

 6. wat een leuk idee! Ik heb dit zelf ook geprobeerd (wel meerdere keren al). Zag ietsjes resultaat 🙂 ik had de honing ipv gewoon water gemengd met 6 eetlepels koude kamille thee (gezet uit 4 theezakjes ongeveer, lekker sterk) en een heel klein beetje olijfolie. Daarna uurtje in de zon laten opdrogen en met shampoo uitgespoeld. Haren waren lekker zacht en ietsjes blonder.

  1. Hallo Kirsten,

   Vraagje: die kamillethee: heb jij die gemaakt met gewoon kraantjes water?

   Bedankt!!
   Groetjes
   Xanthippe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *