De menstruatiecup: ‘De uitvinding van de eeuw’.

‘De rode bietendagen zijn weer begonnen’ of ‘Je hebt last van je feestweek’. 
Als je een jong meisje bent kan het soms lastig zijn hoe je moet aangeven dat je ongesteld bent. En vooral, wat voor middelen je daarvoor moet gebruiken en HOE je deze middelen moet gebruiken.
Bij ons thuis, een huishouden met 6 vrouwen, vlogen de pakken maandverband, inlegkruisjes en tampons het huis uit. Het was bekend wat ‘de maandelijkse periode’ was en het was heel erg normaal dat iedere vrouw elke maand last had van de bekende ‘rode bietendagen’. 
Mijn moeder zorgde altijd voor voldoende voorraad in huis, alleen was het misschien niet altijd datgene wat jij prettig vond. ‘Inlegkruisjes voor in de string’, dat was niet hetgeen waarvan mijn moeder dacht dat je het nodig had. Maar als je het lief vroeg, kocht ze het toch voor je.

De maandelijkse menstruatie, ik vond het altijd een enorm gedoe. En ook al zijn er zoveel verschillende producten te koop om de week iets comfortabeler door te komen, voor mij was er niet één product wat het echt makkelijker maakte. Ik vond het hele ‘ongesteld zijn’ gewoonweg erg vervelend en erg ongemakkelijk. Ik was dan ook ook erg blij in de periode dat ik een paar jaar niet ongesteld werd, omdat ik had gekozen voor een spiraal. Nadat ik deze na 4 jaar had laten weghalen, begon het hele ‘gedoe’ weer opnieuw.. Bah!

Gedurende je leven experimenteer je met verschillende producten en krijgt iedere vrouw zo haar eigen voorkeur voor bepaalde producten.
De één zweert bij tampons, terwijl de ander ze niet lekker vind zitten en toch liever voor het maandverband gaat. Daarnaast heb je nog biologische varianten en katoenen uitwasbare menstruatiedoeken. Maar zijn dit dan alle opties?

De menstruatiecup

Alweer een flink aantal maanden geleden vertelde mijn zus dat zij een menstruatiecup had gekocht. Zij was zo enthousiast over dit product dat ik zelf ook overwoog om een menstruatiecup te bestellen.
Nadat ik mijn eigen angsten tot het onbekende had overwonnen, ging ik het aan en bestelde ik een Organicup.

Organicup

Zelf gebruik ik nu al ongeveer een half jaar de Organicup en omdat ik nog steeds zo enthousiast ben over dit product, wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen.
De Organicup is gemaakt van zacht, allergie-vrij silicoon. De Organicup is vrij van chemicaliën, dit betekend dat de cup vrij is van: Bleek, lijm, parfum, lotion en andere rare stoffen die niet in je lichaam horen te zitten.
En het allermooiste is dat je de Organicup wel 12 uur kan laten zitten!! Whoohoo 12 uur geen omkijken & denken aan je menstruatie! Wat een genot!

 

En een genot, dat is het zeker!

De cup komt in twee maten; A en B. Maat A is voor vrouwen onder de 30 jaar oud & voor de vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen, maat B is voor de vrouwen die ouder zijn dan 30 & voor de vrouwen die wel kinderen hebben gekregen. 

Mijn ervaring met de Organicup

De Organicup word geleverd in een klein doosje, met daarin de cup in een klein handig katoenen zakje. Op de binnenkant van het doosje staat beschreven hoe je de cup moet vouwen om deze in te brengen, en hoe je de cup schoon kan houden. 
Toen ik de Organicup ontving dacht ik: ‘O my…. Hoe moet zo’n groot ding überhaupt passen?’ Ik vond het doodeng om de cup in te brengen en ik was erg bang voor eventuele lekkage. 
Mijn zus raadde me aan om een paar keer te ‘oefenen’ voordat ik ongesteld werd, maar daar had ik geen behoefte aan. Ik wachtte tot mijn maandelijkse periode was aangebroken en hup, ik ging de uitdaging gewoon meteen aan!
Gelukkig was dit in de ochtend, want ik vond het toch prettiger om thuis te oefenen dan wanneer ik bv al op mijn werk was.
De cup was erg gemakkelijk in te brengen en bleef de gehele dag goed zitten. Geen enkele lekkage te bekennen. EN wat ik zelf ook erg prettig vond; ik voelde de cup totaal niet zitten! 
Als je de cup in de avond wilt verwijderen om deze te legen is het prettig om beschikking te hebben over  een wasbak, zodat je de cup meteen kan schoonmaken.

De cup kan je ook s’nachts gebruiken, tijdens het sporten, tijdens het zwemmen en ook als je in de sauna bent. De cup ontvouwt zichzelf om vervolgens een licht vacuüm te vormen, waardoor het veilig op zijn plaats blijft. Je hoeft niet meer bang te zijn voor eventuele lekkage of een touwtje wat uit je zwembroek hangt. 
Daarbij viel het me op dat de Organicup veel minder ‘geurt’ dan reguliere menstruatie artikelen. Door het vacuüm komt het menstruatie bloed niet in contact met lucht en hierdoor kunnen bacteriën niet hun gang gaan. Zoals dit wel het geval is bij tampons en maandverband. Hierdoor denk ik dat de menstruatiecup een meer hygiënische oplossing is dan tampons, inlegkruisjes of maandverband.

Organicup.com geeft verschillende opties hoe je de cup kan vouwen om de cup goed in te brengen, dus als het met de ene methode niet lukt, misschien lukt het dan wel met de andere vouwmethode.
Als je maandelijkse periode voorbij is, zul je de cup goed moeten reinigen door deze uit te koken in kokend water. Hierna kan je de cup bewaren in het bijgeleverde katoenen zakje en de cup is weer klaar voor de volgende periode.

De Organicup maakt mijn maandelijkse periode zoveel gemakkelijker. Het is voor mij geen ‘gedoe’ meer!

 

Maak nu kans op een Organicup!

Omdat ik erg tevreden ben over de Organicup en jullie graag de kans wil geven om kennis te maken met deze fantastische uitvinding, mag ik van Organicup 2 cups weggeven! Wil je kans maken? Like mijn facebookpagina @natuurlijkehaarverzorging en deel de like- en winactie OPENBAAR op je pagina. Laat ook even weten of jij maat A of maat B wilt hebben! Maandag 16 Oktober 2017 om 20:00 maak ik de winnaars bekend!
Deze acie is al afgelopen, de winnaars zijn al bekend.

Niet gewonnen?
De Organicup is online verkrijgbaar via de website zelf, maar er zijn ook een aantal online en offline winkels die de Organicup verkopen.

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Organicup –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *