Gehydrolyseerde proteïne voor je haar

Misschien heb je mijn Instagram foto over gehydrolyseerde proteïne wel eens voorbij zien komen, of heb je zelf het idee dat de ei-shampoo of roggemeel maar niets voor jou haar doet? Blijft jou haar droog, breekbaar en futloos? Dan is gehydrolyseerde proteïne waarschijnlijk een uitkomst voor jou! En wees niet bang, je haar zal er niet stijl van worden zoals bij de keratine behandelingen bij de kapster..
Een tijdje geleden ben ik begonnen met het toevoegen van gehydrolyseerde proteïne aan mijn eigen gemaakte haarmasker, en het resultaat is verbluffend! Mijn haar is niet meer droog, broos, het pluist niet meer, het voelt zacht aan, het glanst, mijn krullen zijn elastischer en bovenop dat: mijn droge puntjes voelen niet meer droog en lijken veel sterker!
In deze blog zal ik uitleggen wat gehydrolyseerde proteïne eigenlijk is, wat voor soorten proteïne er voor je haar zijn, wat deze doen en hoe je deze kan verwerken in je eigen puur natuurlijke haarmasker.

Heeft mijn haar proteïne nodig?

Haar bestaat uit keratine proteïne, vocht (water) en bindmiddel. Als jij erg veel schade aan jou haar hebt toegebracht, door middel van haarverf, gebruik van de stijltang of de krultang (hitte) of door veel te zwemmen in het zwembad (chloor), is de buitenste laag (cuticula) van jou haar beschadigd en erg poreus geworden. Deze buitenste laag beschermt je haar tegen weersinvloeden, agressieve styling of shampoo. Als deze beschermlaag poreus is geworden ontstaat er ruimte tussen de haarschubben en word de middelste laag (cortex) in je haar bloot gesteld aan de agressieve styling, weersinvloeden en shampoo. De haarschubben blijven open staan en het haar kan moeilijk vitamines, mineralen en toegediend vocht vasthouden om zichzelf te herstellen. Poreus/beschadigd haar heeft behoefte aan extra proteïne. 
Voelt jou haar droog, breekbaar en futloos aan? Pluist je haar veel?
Dan heeft jou haar waarschijnlijk proteïne nodig!
Voordat je proteïne aanbrengt op je haar, zou ik eerst de porositeit test en de stretch test doen! De stretch test doe ik zelf ook vaak tussen wasbeurten door om te kijken wat mijn haar nodig heeft bij de volgende wasbeurt: Vocht of proteïne! In deze blog kan je meer lezen over de stretch test.
 

Gehydrolyseerde proteïne voor je haar.

Proteïne zit in een aantal voedingsproducten waar je je haren mee kan voeden en/of wassen. Deze voedingsproducten zijn onder andere: ei, roggemeel, kokosmelk, yoghurt en mayonaise. Maar helaas is de proteïne in deze voedingsproducten te groot om echt daadwerkelijk binnen te dringen in de middelste laag (cortex) van je haar. Hierdoor kan deze proteïne je poreuze haar niet echt herstellen. De proteïne rijke voedingsproducten kunnen je haar tijdelijk voller, dikker en zachter laten aanvoelen, maar dit effect zal na een tijdje weer verdwijnen omdat de proteïne niet kan binnen dringen in de middelste laag.
Gehydrolyseerde proteïne is proteïne wat speciaal kleiner is gemaakt zodat het daadwerkelijk kan binnendringen in de middelste laag van je haar (de cortex) en schade kan herstellen. En ik kan je vertellen dat je dit verschil ook echt zal merken!
De gehydrolyseerde proteïne heeft mijn haar echt zoveel gezonder gemaakt! Mijn haar voelt zacht, het is niet meer droog, het pluist niet meer, het glanst, ik heb meer krullen gekregen en mijn droge puntjes zijn niet meer droog, deze voelen nu echt gevoed! En bovenop dit alles: Gehydrolyseerde proteïne is helemaal niet zo duur! Voor een paar euro heb je al een flesje. Ben jij ook al enthousiast?
 
De ‘green beauty channel’ geeft in deze youtube video meer uitleg over gehydrolyseerde proteïne voor je haar.
Omdat er verschillende soorten proteïnes zijn, zijn er ook verschillende soorten gehydrolyseerde proteïne voor je haar. Alle proteïnes doen iets anders voor jou haar, zodat jij kan kijken waar jou haar precies behoefte aan heeft.

Tarwe proteïne.

Tarwe proteïne maakt je haar sterk, het gehydrateerd en zorgt ervoor dat het vocht in je haar behouden blijft. Tarwe proteïne is erg geschikt voor droog en beschadigd haar. Gespleten haarpunten hebben veel baadt bij tarwe proteïne.

Zijde proteïne.

Zijde proteïne is afkomstig van een van de sterkste natuurlijke vezels in de wereld. Het maakt je haar heerlijk zacht en vormt een beschermende barrière om de haarstrengen. Zijde proteïne verbetert de elasticiteit, veerkracht en geeft glans aan het haar. Zeer geschikt voor poreus haar.

Soja proteïne.

Soja proteïne is een water oplosbare proteïne verkregen uit soja. Het versterkt en herstelt de haarvezel door de opgelopen schade aan je haar te verminderen. Soja proteïne geeft glans en maakt je haar zacht. Ook vergroot het de mogelijkheid om het vocht in je haar te houden.

Collageen.

Collageen is goed voor de haar elasticiteit.

Keratine.

Gehydrolyseerde keratine is mijn favoriet en ook datgene wat aangeboden wordt bij kapsters. Ieder haar is opgebouwd uit keratine proteïne. Keratine proteïne is de sterkte proteïne voor je haar. Het versterkt de haarschacht, voorkomt meer breuk, verzacht de buitenste laag van je haar, vermindert pluis en maakt je haar mooi glanzend.
 
Gehydrolyseerde keratine maakt je haar niet stijl! Keratine word vaak geassocieerd met stijl haar, door de bekende keratine behandelingen bij de kapster. Als je de keratine behandeling bij de kapster doet, word je haar, na de keratine behandeling, gestijlt met een stijltang. Dit word gedaan omdat de hitte van de stijltang de haarschubben open zet en ervoor zorgt dat de keratine goed in je haar kan trekken.
De keratine maakt je haar dus niet stijl, dat doet de stijltang die na de behandeling gebruikt wordt.
Wil jij geen stijl haar, of geen stijltang gebruiken? Meng de gehydrolyseerde proteïne dan door een natuurlijk haarmasker en laat dit goed intrekken. Gebruik een Hot Head  of wikkel een hete handdoek om je haren, zodat de haarschubben goed open gaan en de proteïne goed in je haar kan trekken.
Wil je toch graag de keratine puur op je haar gebruiken maar geen stijl haar? Gebruik dan de warmte van een föhn om de haarschubben open te zetten zodat de keratine goed in je haar kan trekken. Als je gehydrolyseerde keratine puur wil gebruiken is het niet de bedoeling dat je dit weer uitspoelt.
 
 

Tips voor een natuurlijk haarmasker met gehydrolyseerde proteïne.

Er zijn tal van verschillende natuurlijke producten die je kan gebruiken als haarmasker. 
 • Honing
 • Aloë vera
 • Banaan
 • Avocado
 • De verschillende ayurvedische haarkruiden (Brahmi, Bhringaj, Ashwagandha, Amla, Neem, Hibiscus, shikakai)
 • Yoghurt
 • Kokos melk
Wil je een reinigend haarmasker, voeg dan een ei toe aan het geheel. Je kan ook wat olie toevoegen aan het haarmasker tegen erg droog haar. En mixen kan natuurlijk ook! Maak bijvoorbeeld een heerlijk haarmasker met honing, yoghurt en een fijne olie die jou haar lekker vind.

 

 
Als je een natuurlijk haarmasker wil maken met gehydrolyseerde proteïne, was dan eerst je haar met een natuurlijk product. Gebruik na het wassen geen zuur of koud water! Zorg dat de haarschubben iets open staan zodat het haarmasker en de gehydrolyseerde proteïne beter in je haar kan trekken.
Om de hoeveelheid van de gehydrolyseerde proteïne te bepalen, zul je zelf een aantal dingen moeten nagaan:
 • Wat is de porositeit van je haar? 
 • Verfde je de afgelopen tijd nog je haar?
 • Gebruikte je vaak hitte op je haar?
 • Zwom je vaak in chloorwater?
 • Zat er gehydrolyseerde proteïne in één van de haarproducten die je voorheen gebruikte?
Bovenstaande factoren hebben sterk invloed op het proteïne gehalte in je haar. En zeker als je al regelmatig producten gebruikte met gehydrolyseerde proteïne, hoef je nu misschien niet eens proteïne te gebruiken! Het kan zijn dat je haar droog en pluizig is omdat het vocht te kort komt.
 
Ik heb het al eerder benoemd, maar doe de stretch test voordat je gehydrolyseerde proteïne voor je haar gebruikt. Observeer hoe jou haar reageert bij de stretch test! 
 • Mist jou haar flink wat elasticiteit en breekt het haar af? Dan zou ik zeker een flinke hoeveelheid gehydrolyseerde proteïne toevoegen aan je natuurlijke haarmasker. Begin met 1 a 1,5 eetlepel gehydrolyseerde proteïne.
 • Rekt je haar wel uit, maar herstelt het niet volledig naar de voorgaande vorm? Dan zou ik wat zuiniger zijn met de hoeveelheid gehydrolyseerde proteïne. Begin met 1 tot 2 theelepels gehydrolyseerde proteïne (afhankelijk van de grootte van de theelepels) 
 
Smeer het haarmasker in handdoek droog haar en verdeel het goed over de lengtes van je haar. Wikkel je haar in vershoudfolie en laat dit ongeveer een half uur intrekken. Spoel hierna je haar grondig uit!
Voor nog beter effect van de gehydrolyseerde proteïne kan je warmte gebruiken terwijl het haarmasker in je haar zit. Gebruik een Hot Head, of wikkel een hete handdoek om je haren! Warmte zorgt ervoor dat de haarschubben nog beter open blijven staan. De goede voedingsstoffen van het haarmasker en de gehydrolyseerde proteïne kunnen dan nog beter in je haar trekken!

Pas op: Teveel gebruik van gehydrolyseerde proteïne kan je haar ook weer droog en pluizig. Stop dan met het gebruik van de proteïne en dien vocht toe aan je haar! Tip om vocht in je haar te brengen: gebruik lijnzaadgel, een leave in van koffie of van een lekkere thee of gebruik eigengemaakte of gekochte aloë vera gel.
 
Tip: De gehydrolyseerde proteines zijn nu ook verkrijgbaar via mijn webshop.

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan of zelf te rommelen met een proteïne haarmasker? Kom dan lekker bij mij langs voor een kuurbehandeling op maat! Je krijgt er dan ook een consult bij met persoonlijk advies voor jou haar.

Heb jij al eens gehydrolyseerde proteïne toegevoegd aan je eigen gemaakte natuurlijke haarmasker? Hoe was jou resultaat?
 
 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

36 antwoorden op “Gehydrolyseerde proteïne voor je haar”

 1. Hoi Rachel,,
  Waar koop jij de flesjes gehydrolyseerde proteïne? Klopt het dat er parabenen in de keratine proteïne zitten of kan ik het met een gerust hart gebruiken? Dankjewel voor je fantastische tips, ik lees ademloos je leuke en heldere blogs, goed geschreven!

  1. Hi! De gehydrolyseerde proteïne koop ik bij jojoli.nl
   Inderdaad de keratine bevat parabenen maar deze spoel je weer weg als je het in bv en haarmasker verwerkt en je deze weer uitspoelt. Maar als je geen parabenen wilt kan je beter zijde proteïne of tarwe proteïne gebruiken.
   Groetjes Rachel

 2. Hallo Rachel, Dank voor je uitgebreide tips.
  Ik heb zelf krullend haar, super droog en pluizig.

  Nu overweeg ik de keratine te kopen.
  Alleen vroeg me af of je dit altijd met een haarmaskermoet mengen.. zo nee, hoe zet ik de keratine in mijn haar? En wat gebeurt er als ik de keratine met warmte tang ? Veranderd mijn structuur van mijn haar ?

  Dank alvast

  1. Hi Ellen,

   Ja ik meng de keratine altijd in een haarmasker omdat het niet werkt als je het zo op je haar sprayt en het in laat trekken. Ik heb dit geprobeerd en het trekt niet goed in en je borstelt het er zo weer uit. Je zou wel een paar druppels kunnen mengen met bv een leave in. Dit kan ook in je lijnzaad gel of aloë vera gel. Als je haar heel erg pluizig is en droog heeft het vooral vocht nodig en als je het verft en je hebt het beschadigd met hitte heeft het keratine nodig.
   Als je het met een stijltang aanbrengt zoals bij de kapper zou dat wel je haar structuur veranderen denk ik. Zelf zou ik dit nooit proberen omdat je dan extreme hitte van een stijltang gebruikt op je haar (lijkt mij niet echt gezond voor je haar) en bij de kapper gebruiken ze ook geen pure keratine maar ook een leave in met keratine die ze in je haar sealen met de stijltang. Dus ik weet niet of ze pure keratine van jojoli.nl wel geschikt daarvoor is.

   Veel succes!
   Groetjes Rachel

 3. Dag Rachel,
  Hartstikke leuk dit! Bedankt. Een vraagje.. kan je de zijde proteïne ook samen met de tarwe proteïne door je natuurlijke masker mengen? Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

  Mvg,

  Hafsa

 4. Hoi wat leest het makkelijk weg super alleen zou ik hier een boek over willen lezen met wat meer verdieping qua producten. Ik zie veel voorbij komen maar heb geen idee welke ? Tips zijn meer dan welkom. Gr Yvon

  1. Hi Yvon,

   Boek komt eraan, staat in de planning. Maar door de corona is mijn planning wat omgegooid ????
   We kunnen een (online) consult doen als je dat wil?
   Dan kan ik je persoonlijk advies geven. Stuur mij dan even een berichtje via het contactformulier.

   Groetjes Rachel

 5. Hii,

  Vraagjes: wat bedoel je met ‘was je haar eerst met een natuurlijke product.’ Is dat een shampoo vrij van oarabenen, sulfaten enz? Of bedoel je er wat anders mee.
  Ennn hoeveel druppels proteine moet je in de natuurlijke haatmasker mengen? Moet je het 1x in de maand of meerdere keren?
  Ik heb zelf wat dun pluizig haar en groeit niet meer.

  Groetjes,

  Nas

  1. Hi Nas,

   Ja dat kan inderdaad een low-poo shampoo zijn, of een natuurlijke zeep, of de ayurvedische haarkruiden (bij de kruiden kan je de gehydrolyseerde proteïne meteen toevoegen).
   Je kan een theelepeltje of eetlepel proteïne toevoegen. Afhankelijk van de conditie van je haar kan je dit elke week of 1x in de maand gebruiken.

   Groetjes Rachel

 6. Hai hai

  Vraagje je hebt 3 potjes staan.
  Keratine, Tarwe proteïne en Glycerine.
  Wat is het verschil tussen deze 3 ?

  Heb mijn haar 1 jaar terug in permanente Krul gezet heb nu mega droog haar en breekbaar haar. Wat kan ik het beste gebruiken en hoe?

  1. Hi Sonny,

   Keratine en tarwe proteïne is om je haar te herstellen.
   Je haar bestaat uit keratine en vocht, dus deze matched het beste met je haar en is het sterkste. De tarwe proteïne is een variant erop.
   Glycerine is vocht inbrengend. Permanente krul is erg beschadigend voor je haar dus ik denk dat je haar wel baadt heeft bij proteïne en ook wel bij de glycerine.

   Veel succes ermee!
   Groetjes Rachel

 7. Tarweproteïne verbetert je haarconditie. Is deze tarwe met gluten of glutenvrij? Ik zie het terug in bijv de Ivy shampoo.

 8. Hoi hoi

  Na een moisture overload moet ik proteine gaan toevoegen maar ik hrb gehoord dat je dan t beste gehydroliseerde proteinr kan toevoegen aan bv een masker. Ik doe nu een havermoutmasker maar wat kan ik beter doen en hoe moet je de proteinr dan toevoegen (toevoegen aan een deepco zonder proteine of juist met?)

  1. Je kan de gehydrolyseerde proteïne toevoegen aan een deepco met proteïne en ook zonder proteïne om van je moisture overload af te komen.
   Kan beide 😉 Als er al proteïne in het masker zit heb je nog veel meer proteïne in je haar.

 9. Fijn artikel! Ik ben zelf al een aantal maanden CG en kom maar niet van mijn moisture overload af. Gisteren kwam ik er achter dat refreshen en maskers indoen al teveel vocht in mijn haar brengt. Ik zoek dus iets wat bomvol proteine zit en zonder water aangebracht kan worden. Heb je tips? Bedankt!

  1. Hi Lisan,

   Iets wat vol proteïne zit en wat zonder water aangebracht kan worden? Nee dat weet ik niet.
   je kan wel de gehydrolyseerde proteïne toevoegen aan je leave in of je haarmaskers om zo van je moisture overload af te komen.

   Groetjes Rachel

 10. Hoi,

  Ik las op haarvisie (website) dat je op moet passen met gehydrolyseerde keratine omdat het sterk bewerkt is en niet natuurlijk is net zoals keratine zelf. Wat kun jij hierover zeggen, ik wilde het eigenlijk aanschaffen omdat dit artikel van jou me erg aansprak. Ik heb pluizig elastisch dik en medium poreus haar.

  Alvast bedankt!

  1. Hi Helena,

   het is belangrijk dat je de puurste soort kiest. Ik koop het bij jojoli.nl en die is redelijk puur.
   Je haar bestaat zelf ook uit keratine en vocht, dus dit matcht wel het beste met je haar.

 11. Hee Rachel!
  Ik heb na het lezen van dit artikel tarweproteine en keratine toegevoegd aan mijn haarmasker. Mijn haar was heel erg pluizig, klitterig en stretchte veel te veel en brak snel af. Mijn haar is nu minder pluizig, maar voelt als touw als ik mijn haarmasker uit spoel en het is een grote klittenbos. Ook is de stretch er helemaal uit en breekt het gewoon af als ik er aan trek. Enig idee wat ik hier aan kan doen? Ik gebruik al heel veel lijnzaadgel, waar mijn haar wel erg blij van wordt. 🙂

  1. Hi Julia,

   Ja proteine kan je haar iets stugger maken, maar ook sterker. Kan dus een droog gevoel geven voor je haar.
   Had je haar wel proteine nodig?
   Het is goed om de proteine en vocht altijd in balans te houden! Dus ook altijd wat vochtinbrengende producten toe te voegen.

   Groetjes Rachel

 12. Hi Rachel,

  Interessant artikel!

  Kun je keratine ook toevoegen aan je gel ?

  Mijn haar is fijn, wavy en glanzend van zichzelf. Geen highlights of kleuring erin. Ik fohn wel twee keer per week. Ik heb snel een moisture overload.
  Welke vorm van proteïne is dan het meest geschikt voor mijn haar?

  Hartelijke groet
  Marijke

  1. Hi Marieke,

   Ja dat kan zeker, een paar druppeltjes zou dan kunnen. Je kan dan de keratine of de tarwe proteine gebruiken.
   Je kunt los gehydrolyseerde proteine kopen bij mij of bij jojoli.nl

   Succes verder:)

   Groetjes Rachel

 13. Hi 🙂
  Ik heb extreem droog haar en het breekt erg snel af, ik heb nu tarweproteine, keratine en glycerine gekocht maar hoeveel moet ik nu precies toevoegen een mijn haarmasker?

  Alvast bedankt !
  Romy

  1. Hi Romy,

   van de keratine of de tarwe proteine kan je eerst een theelepel doen en de glycerine ook.
   Probeer de keratine en de tarwe proteine los van elkaar uit en kijk wat het beste werkt bij je haar.
   Mocht je haar meer of minder behoefte eraan hebben of mocht je niet veel verschil merken kan je altijd nog meer of minder toevoegen.
   Let erop dat je haar niet te droog wordt, dit kan gebeuren door teveel proteine.

   Groetjes Rachel

 14. Hi,
  Ik vroeg me af of jij een schema hebt waar je zo af kan lezen wat je haar nodig heeft.

  Ik vind het heel erg lastig om te herkennen wat haar nodig heeft. Voor mijn vriendinnen maak ik altijd haarmaskers vandaar dat het handig zou zijn om overzichtelijk te kunnen zien wat bij elk haartype past.

  Zo nee zou je me een lijstje kunnen sturen zodat ik het zelf in een schema kan zetten? Je zou me heel erg helpen en ik wil er ook wel voor betalen als het veel moeite is!

  Liefs M

  1. Hi,

   Met de elasticiteit test kan je zien wat je haar nodig heeft. Maar ik heb zo niet een lijstje.
   Ik stel vragen en aan de hand daarvan weet ik, met mijn kennis, wat het haar nodig heeft en wat de elasticiteit en porositeit is.
   Ieder haar is weer anders en iedereen heeft andere behoeftes. Dat is niet zo 1,2,3 uit te leggen.

   Groetjes Rachel

 15. Hoi Rachel,

  Vraagje kan ik glycerine in 1 masker combineren met of tarwe/keratine of zijde?
  Groetjes, elke

  1. Hi Ilona,

   Ik zit in Friesland. Je kunt even bij de behandelingen kijken voor meer informatie.
   Ik begin waarschijnlijk in april weer met werken.

   Groetjes Rachel

 16. Als ik de lijnzaadgel gemaakt heb wil ik daar meteen Keratine, tarwe proteïne, zijde proteïne en Provitamine B5-d-panthenol aan toevoegen.
  Is dat een goed idee?
  Welke hoeveelheden kan ik dan aanhouden?

  1. Hi Caroline,

   dat is wel heel veel. Ik weet niet of dat zo handig is. Ik zou eerder 1 proteine toevoegen. Lijnzaad gel is zelf ook hydraterend dus je haar heeft niet persee ook nog provitamine B5 en glycerine nodig erbij. Maar je kunt het uitproberen 😉

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *