Natuurlijke haarmaskers + persoonlijke tips!

Af en toe post ik wel eens een foto of een idee op mijn Instagram of Facebook pagina over een natuurlijk voedend haarmasker. Maar toch zie ik vaak vragen voorbij komen over hoe je op een natuurlijke manier je haar flink kan voeden.
Er zijn enorm veel verschillende opties en mogelijkheden om je haar flink te voeden, maar houdt er wel rekening mee dat ieder haar anders is en behoefte heeft aan andere vitamines of mineralen.
Zelf denk ik bijna bij alles wat ik eet qua fruit of natuurlijke producten die ik gebruik voor mijn huid: kan ik hier ook een haarmasker van maken? Het vaak is het antwoord JA!
Om het wat overzichtelijker te maken, zal ik in deze blog allemaal verschillende ideeën voor natuurlijke haarmaskers bespreken en uitleggen wat deze allemaal voor je haar doen en wanneer je deze het beste kan gebruiken. Daarnaast zal ik ook wat persoonlijke tips geven om je wat op weg te helpen met deze haarmaskers.
TIP: Mix de haarmaskers lekker met elkaar om een ultiem resultaat te verkrijgen!

Honing om je haar te hydrateren.

Honing is een heerlijk hydraterend product voor droog haar. Het maakt je haar zacht en glanzend, je haar zal meteen gevoed aanvoelen. Voor een honing haarmasker kan je het beste rauwe onverhitte honing gebruiken. Deze honing bevat nog alle goede voedingsstoffen en vitamines die je haar heel erg fijn vind. Het maakt daarmee je haar niet alleen zacht, maar het voedt je haar ook meteen. 
Honing kan je ook gerust aan verschillende andere haarmaskers toevoegen of meteen bij je wasmethode toevoegen.
Was jij je haar alleen met water of wil je tussendoor je droge haar een flinke boost geven? Meng dan 2 eetlepels honing met 12 eetlepels warm water. Roer dit goed totdat de honing geheel vermengd is met het water. Er ontstaat dan een waterig mengsel wat je voorzichtig over je hoofdhuid of de lengtes van je haar kan verdelen. Dek daarna je haar af met huishoudfolie, om te voorkomen dat je haar opdroogt met het haarmasker in je haar.

 

PERSOONLIJKE TIPS:
TIP: Doe het waterige honingmengsel in een sportfles, dit verdeeld makkelijker over je haar.
TIP2: Honing kan enorm hydraterend zijn voor je haar, daarom gebruik ik de honing alleen nog maar op de lengtes van mijn haar. Als ik de honing gebruik op de aanzet van mijn haar, lijkt mijn haar niet goed schoon na het wassen. 
TIP3: Als je wel graag de honing op de aanzet van je haar wilt gebruiken, gebruik het honingmasker dan voor het wassen! Dit word ook wel Pre-poo genoemd. 

Ei voor proteïne.

Je haren wassen met ei, je hebt er vast wel eens eerder van gehoord. Maar naast het reinigende gedeelte wat ei heeft voor je haar, is het ook een enorme boost voor je haar. Ei bevat enorm veel proteïne en zal je haar flink voeden! Daarnaast kan ei veelal gemengd worden met andere natuurlijke producten om er te samen een fijn haarmasker van te maken. Gebruik ei samen met honing, yoghurt, aloë vera of banaan. 
PERSOONLIJKE TIPS:
TIP: Maak je haar vooraf nat met lauw tot koud water en spoel het ei ook uit met lauw tot koud water! Dit zorgt ervoor dat het ei niet stolt in je haar.
TIP2: Zelf sta ik dan niet geheel onder de douche met lauw tot koud water, ik maak persoonlijk altijd alleen mijn haar nat met het lauwe/koude water. Hierdoor kan je het iets beter uithouden! Alleen je haar nat maken boven een bad is nog handiger.
In deze blog kan je alles lezen over het Ei-masker.

Avocado tegen droog en beschadigd haar.

Avocado is zeer geschikt om droog en beschadigd haar flink te voeden. Avocado zit bomvol goede vitamines en mineralen en is dus een favoriet onder de haarmaskers. Daarnaast is avocado ook nog eens zeer goed voor je huid, dus je kan ook meteen ook een gezichtsmaskertje doen.
Avocado zit vol met vitamine A, B1, B2, E en D. Hierdoor is avocado zeer geschikt om je haar een flinke oppepper te geven en zeer voedend voor je hoofdhuid.
Ook avocado kan je mengen met andere natuurlijke producten, zoals ei, honing, banaan, ui, yoghurt etc.
PERSOONLIJKE TIPS:
TIP: pureer de avocado erg goed, gebruik desnoods een staafmixer om alle klontjes eruit te halen.
TIP2: Dek je haar af met huishoudfolie om ervoor te zorgen dat de avocado  niet opdroogt samen met je haar.
TIP3: Het uitspoelen van avocado kan wat lastig wezen. Als je denkt dat de avocado uit je haar is, droog je haar en kijk in de spiegel of je nog stukjes ziet zitten. Zitten er nog stukjes avocado in je haar? Borstel dan je haar met een grove borstel en spoel daarna weer grondig je haar met een harde straal.

Banaan voor sterk haar.

Een haarmasker met banaan, het klinkt misschien een beetje raar, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Banaan bevat veel vitamines en mineralen die erg fijn zijn voor droog, beschadigd en poreus haar. Banaan zit namelijk vol met antioxidanten, enzymen, magnesium, ijzer, kalium, zink en vitamine A, B6, B12, E en F. Daarnaast heeft banaan ook nog een antibacteriële werking, wat weer erg fijn is voor een eczeem gevoelige of psoriasis gevoelige hoofdhuid. De kalium in banaan zorgt weer voor sterk haar.
Heb je een oude banaan liggen die je eigenlijk niet meer wilt opeten? Pureer deze goed, desnoods ook nog met de staafmixer en voedt je haar en hoofdhuid met dit heerlijke haarmasker.
Ook banaan kan je mengen met èèn van de andere haarmaskers.
PERSOONLIJKE TIPS:
TIP: Banaan kan ook erg moeilijk zijn om uit je haar te verkrijgen. Doe hetzelfde als bij avocado. Spoel je haar zo grondig mogelijk uit, droog het lichtelijk, kijk in de spiegel of je nog stukjes banaan ziet zitten en borstel je haar met een grove borstel. Spoel daarna je haar weer grondig met een harde straal.
TIP2: Dek je haar af met huishoudfolie om ervoor te zorgen dat je banaan niet opdroogt tezamen met je haar.

Appelmoesmasker tegen build-up.

Het appelmoesmasker, misschien heb je het al eens voorbij zien komen en dacht je: ‘Raar! Waar is dat voor?’ Maar zo raar is het niet. Een appelmoesmasker is heel erg handig! Een appelmoesmasker is niet zozeer een hydraterend en voedend haarmasker, het is bedoeld om build-up van kalk, of overtollig hydraterend product uit je haar te halen. Zelfs teveel gebruik van glycerine kan je ermee uit je haar halen! Heb jij bijvoorbeeld hard leidingwater? Dan kan het kalk in je water in je haar blijven zitten na het wassen. Dit kan er weer voor zorgen dat je haar er sneller vet uit ziet, terwijl je het net gewassen hebt. Je haar kan er sliertige, slap en futloos uitzien. Dit kan ook gebeuren als je teveel hydraterend product gebruikt op je haar. Daarom kies ik er nu zelf bijvoorbeeld voor om honing niet op de aanzet van mijn haar aan te brengen tijdens of nadat ik mijn haar net gewassen heb. Als ik dit wel doe oogt mijn haar niet zo mooi schoon als dat ik graag wil.

Wil jij graag een appelmoesmasker maken? Kies dan voor zure appels. Het zure gedeelte van de appels zal de build-up uit je haar trekken en je haar schoner maken dan het vooraf zo oogde.
LET OP: Het appelmoesmasker verwijderd geen talg! Je haar kan er schoner uit zien na het masker doordat het de build-up heeft verwijderd, niet omdat het talg verwijderd!
Maar hoe maak je dan een appelmoesmasker? Dat is heel simpel!
  1. Afhankelijk van de lengte van je haar kies je de hoeveelheid appels die je nodig hebt. Voor kort haar; 1 appel, voor langer haar tot over de schouders; 2 appels.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
  3. Leg de appelstukjes in een pan en voeg 100 ml water toe.
  4. Laat de appelstukjes koken totdat deze geheel zacht zijn en giet het water af.
  5. Pureer de appelstukjes met een staafmixer of andere mixer tot een glad mengsel
  6. Giet het mengsel door een zeef, zodat alle grote stukken er echt uit zijn. Een spatel of een lepel is hierbij handig.
  7. Als het appelmoesmasker afgekoeld is kan je deze over je handdoekdroog haar verdelen. 
  8. Dek je haar af met huishoudfolie om ervoor te zorgen dat het masker niet opdroogt tezamen met je haar.
  9. Laat het masker ten minste een half uur inwerken en spoel dit daarna grondig uit.
TIP: Bekijk je haar grondig na het uitspoelen en controleer of alle appelstukjes uit je haar verdwenen zijn. Als dit niet zo is, borstel dan je haar met een grove kam en spoel daarna je haar weer met een harde straal.

 

Aloë vera als haarmasker of als leave-in.

Aloë vera, we kennen het allemaal wel! Aloë vera gel is sinds kort echt een favoriet van mij. Zelf heb ik een aloë vera plant gekocht, maar omdat deze nog niet groot genoeg is, heb ik ook een flesje aloë vera gel gekocht. 
Aloë vera werkt verzachtend voor je haar en je hoofdhuid. Aloë vera zit bomvol vitamines en mineralen, werkt helend en verzorgend tegen een geïrriteerde hoofdhuid en brengt vocht in je haar doordat er veel water in zit. 
De aloë vera gel kan je gebruiken als een haarmasker, of als een natuurlijke leave-in. Verdeel de gel over handdoekdroog haar en laat het erin zitten of spoel het na een half uur weer uit.
Daarnaast heb je ook puur natuurlijke aloë vera poeder! Met deze poeder kan je erg gemakkelijk een haarmasker maken door het te mengen met wat water. Meng ongeveer 3 eetlepels aloë vera poeder met wat water (zelf even een beetje uitproberen hoeveel) tot het een glad papje is. Verdeel dit papje over je haar en hoofdhuid en laat het een half uurtje intrekken.
Dit ziet er toch leuk uit?
Vergeet niet de huishoudfolie als je de aloe vera gel of het papje van de poeder weer uit je haar wil spoelen! De folie houdt je haar vochtig!
PERSOONLIJKE TIPS:
TIP: Aloë vera gel is ook erg fijn voor krullend haar! Krullend haar is van nature droog haar en kan wel wat extra vocht gebruiken. Aloë vera zit ook vol met water, wat je haar een flinke boost zal geven. 
TIP2: Als je een potje/flesje aloë vera gel koopt, let dan wel goed op de ingrediëntenlijst. Niet alle aloë vera gel is zo puur als dat de verpakking zegt dat het is. Koop een gel die zo puur mogelijk is, of koop anders een aloë vera plant. Is sierlijk en erg handig tegelijk!

Ui voor de haargroei.

Ui voor je haar? Bah het klinkt vies en een heel gedoe. Maar blijkbaar helpt het enorm tegen flinke haaruitval! En dan vooral de uiensap, je hoeft dus niet zozeer een ui in stukjes te snijden en dat over je haar en hoofdhuid te verdelen.
Uiensap werkt antibacterieel en werkt daardoor goed tegen flinke haaruitval bij alopecia, eczeem, psoriasis of roos. Uiensap bevordert de bloedtoevoer naar de haarzakjes, het maakt je haar sterk en de zwavel in de uiensap stimuleert de productie van collageen op je hoofdhuid. Dit alles zorgt voor een betere en gezondere haargroei en het behoudt van je huidige haren. Wat wil je nog meer? Maar om dit te bereiken moet je dus wel even een tijdje in de uienstank zitten.
TIP: Verdeel het uiensapje alleen over je hoofdhuid, gebruik het als Pre-poo: voor het wassen! En laat het sapje ongeveer een half uur inwerken en spoel het daarna flink uit. Daarna dus lekker je haar wassen!

Yoghurt voor proteïne en vocht.

Wil je een lekker vochtinbrengend haarmasker met wat proteïne? Kies dan voor yoghurt, en dan zeker Griekse yoghurt met flink wat eiwitten! Er zitten dan vaak ook vetten in de yoghurt, dus dit haarmasker zou ik dan ook zeker als pre-poo (voor het wassen) gebruiken.
Yoghurt maakt je haar ook lekker zacht en makkelijk doorkambaar, een echte aanrader dus!
Verdeel de yoghurt over handdoekdroog haar, en vergeet de huishoudfolie niet! Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, maar het is zo handig om te voorkomen dat je haar uitdroogt en het haarmasker vast koekt in je haar.
Yoghurt kan je gemakkelijk mengen met een ander natuurlijk middel voor je haar. Dus lekker mixen maar!

 

Mayonaise voor zacht en sterk haar.

Mayonaise in je haar? Het klinkt erg vies vind ik zelf. Maar wat je in gedachten moet houden is dat mayonaise eigenlijk niets meer is dan ei, azijn, een beetje citroensap en wat olie. Allemaal ingrediënten die je haar flink voeden. Dus kies bij dit haarmasker wel voor de eigen gemaakte mayonaise, en niet die uit de supermarkt! Daar zitten zoveel twijfelachtige ingrediënten in die je niet in je haar wil hebben.
De eigeel in de mayonaise reinigt je haar en maakt het sterk! Eigeel zit namelijk bomvol proteïne en voedt je haar enorm. Daarbij maakt de azijn en olie je haar heerlijk zacht en voeden deze producten je haar flink. Het lijkt mij een toppertje!
Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, laat jij mij weten of het bevalt?

Wortelsap voor een vitamineboost.

Koop een bos wortels en pak de sapcentrifuge maar, want wortelsap is super goed voor je haar en hoofdhuid! Wortelsap zit bomvol vitamines, o.a. A, K, C en B. Hierdoor geeft wortelsap een flinke boost aan je haar en zorgt het ervoor dat je haar sterk wordt en gaat glanzen. Daarnaast is het ook zeer goed voor je hoofdhuid, wortelsap heeft namelijk een antibacteriële functie en werkt goed tegen een eczeem/psoriasis gevoelige hoofdhuid.
Trouwens, ook lekker om een gezichtsmaskertje van te maken want wortelsap gaat ook pigmentatie tegen.
Lekker kliederen maar!
TIP: Heb je blond haar? Probeer dan de wortelsap uit op 1 pluk haar en observeer eerst of de sap je haar ook verkleurt.

 

Trek wat oude kleding aan 🙂

De ayurvedische haarkruiden.

En tot slot, de ayurvedische haarkruiden! Ja er zijn zoveel verschillende… Maar dan kan je lekker mixen en uitproberen. Een aantal ayurvedische haarkruiden zijn erg fijn voor je hoofdhuid, onder andere Neem poeder! Echt een favoriet van mij. Werkt erg fijn voor als je een geïrriteerde en onrustige huid hebt, maar is ook fijn voor de psoriasis/eczeem gevoelige (hoofd)huid. Zelf gebruik ik dit vaak als gezichtsmasker, het kalmeert en verkoelt je huid. Maar kan dus ook gebruikt worden als haarmasker.
De ayurvedische haarkruiden kan je ook gebruiken om je haar te wassen. In deze blog kan je alles lezen over deze fijne haarkruiden.

 

Heerlijk gezichtsmasker met Neem poeder



Blijft je haar behoefte hebben aan proteïne omdat de bovenstaande proteïne haarmaskers niet voldoende helpen voor jou haar? Voeg dan gehydrolyseerde proteïne toe aan èèn van de haarmaskers hier boven beschreven. Dit is super simpel want gehydrolyseerde proteïne is vloeibaar. Een eetlepel of twee en hup je hebt een goed voedend haarmasker MET proteïne! Alles over gehydrolyseerde proteïne kan je hier lezen!

SUPER TIP:
Om een ECHT optimaal resultaat te verkrijgen en echt alles uit je haarmasker te halen, zou je ook een Hot Head kunnen gebruiken tijdens het haarmasker. De warmte van de Hot Head zorgt ervoor dat de haarschubben van je haar open gaan staan en de goede vitamines en mineralen van het haarmasker echt goed in je haar kan trekken. Alles over de Hot Head lees je hier.


Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

2 antwoorden op “Natuurlijke haarmaskers + persoonlijke tips!”

  1. Voor mijn haar probeer ik alles uit, wanneer het mij gezond lijkt. Honing ga ik dus ook eens uitproberen. Ik heb zelf overigens veel baat bij een haarmasker van olijfolie. Wat ik niet zo gauw zal doen, is haarverzorging zoals keizerin Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk dat deed: die gebruikte cognac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *