Alles wat je wil weten over jou natuurlijke haartype

Wat is jou haartype? Het is een vraag die je misschien niet zo vaak hoort, maar die wel heel erg belangrijk is bij het uitzoeken van de juiste producten voor jou haar. Daarnaast lijkt het mij gewoon fijn om meer kennis over je haar te hebben, wat vind jou haar fijn en waardoor komt het dat het zo snel vet is of futloos. 
Ik heb deze gids van verschillende haartypes samengesteld, van stijl tot kroes haar, om jou verder te helpen in je no-poo & low-poo zoektocht en zodat jij je haar beter kan leren kennen!

Om jou natuurlijke haartype te weten te komen zal je eerst je haar moeten wassen, het liefst met een low-poo shampoo of natuurlijk no-poo, want de agressieve sulfaten in shampoo’s kunnen je haar ook futlozer maken dan dat het werkelijk is. Gebruik geen stylingsproducten en laat je haar natuurlijk opdrogen. Gebruik geen föhn of iets dergelijks en observeer je haar in de spiegel. Kom je er dan uiteindelijk nog niet uit? Misschien heeft jou haar wel een mix van 2 of 3 soorten haartypes.

Haartype 1; Stijl haar

Haartype 1A

Dun/fijn stijl haar is de definitie van haartype 1A. Het haar is zeer zacht en glanzend, maar word ook snel vet. Het haar houdt moeilijk krul vast en is moeilijk te stylen. Volume verkrijgen is lastig bij dit haar, het hangt snel futloos slap langs je gezicht. Gebruik geen zware producten voor je haar zoals boters en zware oliën. Gebruik jij nog geen low-poo, OH-poo of no-poo product voor jou haar? Ik adviseer om dit wel te doen! Stop met de agressieve shampoo’s en conditioners en ruil deze eens in voor een low-poo shampoo (zonder sulfaten, parabenen en siliconen), een OH-poo haarzeep of een no-poo product. En wie weet kan jou haar wel volume verkrijgen en heb je geen stylingsproducten meer nodig.

Haartype 1B

Niet elk stijl haar is hetzelfde. Het haar van haartype 1B is iets voller, de haren zijn iets dikker en de uiteindes hebben een kleine natuurlijke krul onderin. De dichtheid en dikte van dit haar ligt hoger dan het haartype 1A. De dichtheid en dikte zal ongeveer medium zijn. Lees hier hoe jij de dichtheid en dikte van jou haar kan bepalen.

 

Haartype 1C

Haartype 1C is nog weer voller en dikker dan het haar van haartype 1B. Veel Aziatische vrouwen hebben dit volle grove haar. De dichtheid en dikte van dit haar is hoog en het haar zal veelal ook zwaar aanvoelen. 1C haar kan goed tegen zware oliën & boters en zal daar ook veel baadt bij hebben. Dit haartype kan krullen goed vasthouden.
 
Haartype 2; Golvend/krullend haar


De meeste mensen denken dat de vrouwen met golvend/krullend haar de winnaars zijn met hun mooie haar. Ze zitten tussen stijl en ultiem krullend haar in. Maar het kan een hele klus zijn om de krullen te laten gedragen en ervoor te zorgen dat er niet teveel pluis ontstaat.

Haartype 2A

Haartype 2A is haar wat golvend fijn/dun haar is. Het haar duidelijk te herkennen aan de golfjes die de haren hebben. De echte krul is er nog niet en daardoor gebruiken veel vrouwen met dit haartype toch de stijltang. Wil je toch lekker genieten van je mooie golvende haar? Gebruik dan lichte producten, laat je haar drogen aan de lucht en gebruik katoenen t-shirts om je haar te drogen ipv een handdoek. 
Laat die stijltang toch lekker liggen en rock je mooie haar! 

Haartype 2B

Golvend medium dik haar staat voor haartype 2B.  Als je haartype 1B hebt en je gaat even met de krultang aan de slag, heb je snel een haartype 2B. Alhoewel dit dan niet je natuurlijke haartype is, maar dan krijg je een idee. 
Haartype 2B heeft een tikkeltje kroes in zich, en daardoor snel de neiging om te gaan pluizen. Wil je minder pluis en iets meer definitie in je krullen? Probeer eens de plopping methode uit. Meer over de plopping methode lees je hier.
Wil je je krullen wat meer benadrukken, gebruik een low-poo mousse voor versteviging. Zo zakken je krullen niet gedurende dag uit je haar.

Haartype 2C

Haartype 2C is echt prachtig vol, dik golvend haar. Het haar heeft ook dikke golven, maar kan soms moeilijk zijn te stylen. Dit prachtige haar heeft veel baadt bij vocht en kan soms (als het haar dik genoeg is) ook zwaardere boters en oliën verdragen. Voedt je mooie haar met zelfgemaakte lijnzaadgel of aloë vera gel en doe eens een natuurlijkhaarmasker, je golven/krullen zullen je dankbaar zijn.
 
Haartype 3; Krullend haar

Haartype 3, krullend haar, word ook weer onderverdeeld in 3 verschillende soorten krullen. Ieder haar is anders, en ieder haar heeft ook baadt bij andere dingen. Maar één ding is zeker, krullend haar is droog haar. De wortel van krullend haar staat scheef in de hoofdhuid, hierdoor kan het moeilijker vocht naar de haar toedienen. Dit vocht zal je toch echt zelf naar je haar moeten toebrengen.
Gebruik ook zo weinig mogelijk hitte voor je prachtige krullen, aanbid ze en behandel ze met liefde.
Gebruik een katoenen t-shirt ipv een handdoek om je mooie haar te drogen.
 
Squish to condish
Om het meeste uit je prachtige krullen te halen, gebruik de scrunch methode tijdens het stylen. 
De squish to condish komt voort uit hoe je je krullende haar kan voeden met een conditioner. Ik gebruik geen conditioner, dus ik pas de squish to condish alleen toe wanneer ik bijvoorbeeld overtollig water uit mijn haar knijp of een leave in met thee doe. 
Het stylen van je krullen begint meestal al meteen na het wassen. Nadat je je haren hebt gewassen met jou wasmethode, kan je je krullen al definiëren door het water uit je krullen te knijpen door de squish to condish toe te passen.
 
De squish to condish methode pas je toe door simpelweg je haar voorover te laten hangen en vervolgens knijp je met open handen het vocht uit je haar en de krullen erin. Deze methode kan je dus altijd toepassen na het wassen, of tijdens een tussentijdse opfrisser. Een natuurlijke leave in kan je ook met deze methode goed in je krullen knijpen. Wil je meer informatie over de squish to condish methode, bekijk dan dit youtube filmpje.

Haartype 3A

Haartype 3A ligt meer in mijn straatje. Maar zoals ik eerder al zei, niet iedereen heeft maar 1 haartype. Mijn haar heeft ook wel eens een mix van 2C en 3A krullen. De ene dag is de andere dag niet, het hangt ook heel erg samen met wat voor no-poo product ik mijn haar heb gewassen.
Haartype 3A staat voor los krullend haar met redelijk wat body. Het haar heeft een duidelijke S vorm maar kan ook een combinatie hebben met een ander haartype. 
Ook dit type heeft de neiging naar kroes haar, waardoor het sneller pluist. Gebruik voldoende vocht voor je krullen en behandel ze met liefde. Probeer lijnzaadgel of aloë vera gel uit. Leave in met een fijne kruidenthee werkt ook erg goed.
Pluist jou haar nog steeds enorm of zakken je krullen uit? Doe dan eens de stretch test en kijk goed of jou haar geen proteïne nodig heeft. Proteïne zal je krullen een flinke boost geven, je haar word iets gladder en je zal minder pluis hebben! Lees hier alles over proteïne voor je haar.
Wil jij je krullen graag nog wat meer definiëren? Probeer dan eens de plopping methode uit! Alles over de ploppingmethode kan je hier lezen.

Haartype 3B

Haartype 3B zijn weer iets strakkere krullen. Ze beginnen veelal al bij de aanzet van je haar en hebben een iets meer spiraal vormige vorm. Ook dit haartype kan een combinatie zijn van twee verschillende haartypes. Sommige krullen zijn iets meer spiraal dan de andere. 
Vanaf haartype 3B zou je kunnen overwegen om je haar te wassen en verzorgen met de conditioner only methode. Dit haar zou erg veel baadt hebben bij flink wat extra verzorging. Kies een low-poo conditioner (zonder sulfaten, siliconen en parabenen) uit en was je haar alleen met deze conditioner. De conditioner only methode komt van de curly girl methode. Zoek het eens op als je hierin geïnteresseerd bent! Je krullen zullen meer gevoed en gedefinieerd worden.
Haartype 3B is het gemakkelijkst te stylen wanneer het nog nat is. Voeg vocht of een low-poo stylingsproduct toe wanneer het haar nog handdoek droog is. Laat het haar aan de lucht drogen en je zal minder pluis hebben. 
 

Haartype 3C

De krullen van haartype 3C zijn het dikste en zijn het meest gevoelig voor pluis. Het zijn strakke krullen of zeer kleine krullen die ook wel pijpenkrullen genoemd worden. De krullen kunnen zowel kroezig als zeer strak gekruld zijn, maar dit haartype staat vooral bekend om de grote hoeveelheid krullen; veel strengen die dicht op elkaar zitten. Heb jij zulke mooie krullen? Overweeg dan om alleen te wassen met een low-poo conditioner! Dit zal ervoor zorgen dat je minder pluis zal hebben, je krullen meer gedefinieerd worden en je haar meer glans krijgt.

 

Haartype 4; Kroes haar
Haartype 4 is het meest krullend, broos en droge haar van alle haartypes. Door alle draaiingen in het haar is het erg moeilijk om vocht naar de haren bij de aanzet te krijgen en om wat glans in je haar te krijgen. Ook lijkt het haar wat te krimpen, daardoor is het erg moeilijk om lengte te krijgen bij dit haartype.
Maar naast al deze ‘#natuurlijkehaarproblemen’ lijkt het mij wel fantastisch om een flinke afro te rocken!
Heb jij zo’n prachtige afro, maar vind je het lastig je low-poo of no-poo product goed over je haar te verdelen of zelfs maar bij je hoofdhuid te krijgen? Gebruik dan een shampoo brush! Dit is een handig hulpmiddel om toch het product wat jij wil gebruiken, goed over je hoofdhuid en de aanzet van je haar te kunnen verdelen en om het product weer goed te kunnen uitspoelen.

 

Haartype 4A

Haartype 4A is te herkennen aan een hoofd vol met miniatuur krullen. Het is kroezig zacht haar dat strak opgerold is. De lengte van het haar krimpt met de helft als het haar opgedroogd is. Het haar is zeer broos en moet met veel liefde en aandacht behandeld worden. Verwen je haar met wat lijnzaadgel of aloë vera gel. Bekijk ook regelmatig of je haar proteïne nodig heeft door de stretch test uit te voeren.
Haartype 4A heeft nog de meest gedefinieerde krullen van deze alle drie.

Haartype 4B

Dit haartype word erg snel pluizig. Wanneer het haar nat is kan je nog de Z vorm van de krul zien, maar wanneer het haar opdroogt verdwijnt dit veelal. Haartype 4B is kroezig, taai, opgerold haar. Het haar is zeer broos en kan wel flink wat vocht gebruiken. Gebruik lijnzaadgel of aloë vera gel om het haar flink te voeden. Dit haartype heeft minder gedefinieerde krullen dan haartype 4A.
Doe iedere week of om de week een deep condition behandeling met een Hot Head, voedt je haar flink met eigen gemaakte haarmaskers en gebruik desnoods een shampoo brush om ook bij je hoofdhuid en de aanzet van je haar te kunnen komen.

Haartype 4C

En dan uiteindelijk komen we bij het laatste haartype, het kroezigste haartype van allemaal! Bij haartype 4C is er bijna geen definitie van de krullen meer zichtbaar. Het haar is stug en zit snel in de knoop. Men zegt dat haartype 4C erg veel op 4B lijkt, maar dat de krullen veel meer opgerold zijn. 
Het is de ultieme afro die in de jaren 70 veelal gerockt werd! Toch heeft dit haartype veel zorg en aandacht nodig. Doe regelmatig een deep treatment met een Hot Head, voeg veel vocht aan je haar toe, door middel van lijnzaadgel of aloe vera gel, en ook flink wat proteïne wanneer dit nodig is. 
 
Wat voor haartype heb jij? Heb je wat gehad aan mijn tips of heb je nog meer tips? Laat het me weten!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

6 antwoorden op “Alles wat je wil weten over jou natuurlijke haartype”

 1. Hoi Rachel,
  Allereerst echt een super toffe blog!! Ben echt helemaal blij dat er zoveel aandacht is voor natuurlijke haarverzorging! Is uiteindelijk allemaal beter voor mens en milieu, win-win dus:)
  Nu ben ik dus zelf bezig met het onderzoeken van een nieuwe haarverzorging. Ik zou zeggen dat ik haar type 1B heb, fijn natuurlijk rood haar met een lichte slag erin (bij regen vaak meer krul/slag). Verder heb ik laag poreus haar en weinig elasticiteit.
  Ik ben begonnen met het wassen van mijn haar met Aleppo zeep, maar ik vind dat mijn haar er droog en stro-achtig van wordt. Heb je tips welke natuurlijk reiniging wel bij mijn haartype zou passen? Las ook je blog over ayuverdische kruiden..maar zoveel keus, kan er geen wijs uit, haha!
  Thanks!

  Groetjes, Lotte

  1. Hi Lotte,

   Spoel je na het wassen met de aleppo zeep wel na met een zuur? Appelazijn gemengd met water of citroensap gemengd met water?
   Dit is namelijk wel nodig na het wassen met zeep.
   Als je dit wel doet zou je bv nog kunnen overstappen naar een andere zeep. Bv een zeep van mij, of werfzeep, soap7 of chagrin valley.
   En je zou eens lijnzaad gel of aloe vera gel kunnen proberen voor de lengtes van je haar 😉

   Succes en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag 🙂

   Groetjes Rachel

 2. Bedankt voor het delen van de uitleg over verschillende haartypes. Zelf heb ik ook dik haar wat ik lastig te verzorgen vind. Binnenkort ga ik nieuwe producten kopen die natuurlijke en plantaardige ingrediënten bevatten. Hier hoor ik veel positieve berichten over.

 3. Bedankt voor de heldere uitleg over haartypes! Ik zou graag een haarverlenging willen, maar mijn haar groeit niet verder. Nu overweeg ik om extensions te gaan dragen. Misschien zou natuurlijke haarverzorging nog wat voor mijn haar kunnen betekenen, ik ga me hier verder in verdiepen!

 4. Goeiedag,,

  Ik heb een vraagje ik heb heel dik haar sinds myn zwangerschap krullen gekregen maar nu is t een rare combi van slag en krullen en stukken style er tussen Ik heb nog nooit zulk haar gehad en weet ook niet zo goed wat ik er mee moet ik doe t al drogen met een hydrofiele luier van me kindjes want dat is zachter en doe met me handen de Krul in me haar knijpen maar als t opdroogt ookal doe ik er spul in is t droog ik gebruik shampoo voor droog en pluizig haar van garnier maar nog blijft droog en zie ik dat me haar te zwaar is voor me krullen

  Heb jij nog tips wat ik er mee kan miss wil je een foto er van zien dan weet je waar ik t over heb

  Groetjes Inge

  1. Hi Inge,

   Je kunt mij even mailen. Stap 1 is al overstappen van je shampoo van garnier naar een milde, goed voedende shampoo. Want garnier bevat nog gewoon sulfaten, siliconen, uitdrogende alcohol en allemaal andere stoffen die je niet wilt.
   En verder zou ik ook even hier op mijn website kijken naar het recept van lijnzaad gel, en misschien even op mijn instagram kijken voor filmpjes daarover en hoe je dat kunt gebruiken (lekker veel)
   En starten met maskers om je haar dieper te voeden. Krullen hebben veel veel veeeeeel hydratatie nodig. En dat zit in leave in (lijnzaad gel) en maskers.

   Kijk lekker rond op mijn blog, daar staat heel veel informatie. Ook misschien even de blog over krullen opzoeken 😉

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *