Elasticiteit, dichtheid en dikte van je haar

Herken jij dit ook? De ene persoon heeft een enorme bos haar op zijn/haar hoofd, wat niet te temmen lijkt. En de ander is altijd op zoek naar meer volume omdat het haar altijd futloos lijkt te zijn. Toch proberen we allemaal een tal van producten om maar datgene te bereiken wat we graag willen. Maar weten we wel welke producten ons haar eigenlijk nodig heeft om datgene te bereiken wat van ons haar verlangen?
De elasticiteit, dichtheid en dikte van jou haar zijn enorm belangrijk factoren bij het kiezen van de juiste producten voor jou haar. 

Elasticiteit

Elasticiteit is het vermogen van het haar om te rekken en weer terug te gaan naar de originele vorm. Haar bestaat voornamelijk uit proteïne, het helpt bij het behouden van de elasticiteit van je haar en geeft het de structuur. Proteïne maakt je haar ook sterk. Haar met een tekort aan proteïne veert niet terug als je eraan trekt en breekt sneller. Haar met normale elasticiteit kan tot wel 30% rekken en herstelt zich snel. Haar met een lage elasticiteit rekt vaak minder dan 30% en zal niet terugkeren naar zijn originele lengte. Weet je niet of je haar proteïne of juist vocht nodig heeft? Doe dan de stretch test.

Stretch test.
Ben je benieuwd of je haar gezond is en vraag je je af wat je haar nodig heeft? Voelt jou haar, als het droog is, breekbaar, droog en pluist het erg? Doe dan de stretch test en ontdek of jou haar vocht of proteïne nodig heeft! Maak ongeveer 10 strengen haar nat, of als je haar al nat is, pak dan 10 strengen haar in je handen vast. Doe de stretch test op 3 verschillende gedeeltes van die 10 strengen die je vast hebt. Doe de test eerst bij de aanzet, daarna in het midden en daarna nog aan het end van je haar. Wind de 10 strengen om je vingers en probeer het haar uit te rekken. Observeer hoe je haar reageert bij het uitrekken. Afhankelijk van je haarelasticiteit weet je of je haar proteïne of vocht nodig heeft.

  • Als je haar een beetje rekt en dan weer terugspringt naar zijn originele lengte heeft je haar een goede vocht/proteïne balans. Je hoeft dus niets (extra’s) te doen.
  • Rekt je haar meer dan normaal en breekt het, dan heeft je haar meer proteïne nodig.
  • Als je haar alsmaar blijft rekken en niet lijkt te breken, en niet terug springt naar zijn originele vorm, heeft je haar meer proteïne nodig
  • Rekt je haar helemaal niet en lijkt het erg stijf, dan heeft je haar meer vocht nodig.

Als jou haar meer proteïne nodig heeft, zou je je haar kunnen wassen met ei of roggemeel. Ei en roggemeel zitten boordevol met proteïne! Pas wel op: als je haar een lage porositeit heeft, is jou haar gevoelig voor proteïne opbouwing in het haar. Was het haar dan niet te vaak met ei of roggemeel.
Tip: Lijkt het ei en de roggemeel niet veel te doen voor jou haar? Dan kan het zo zijn dat de proteïne moleculen niet goed kunnen binnendringen in je haarschacht. Koop gehydrolyseerde proteïne en voeg dit toe in je haar routine! Gehydrolyseerde proteïne is kleiner gemaakt waardoor het beter in je haar kan binnen dringen! Gebruik de eerste keer niet teveel, probeer af te tasten hoe je haar reageert op deze proteïne. 

Als jou haar meer vocht nodig heeft, kun je meer vocht toedienen aan je haar door je leave-in producten te gebruiken op water basis. Denk hierbij niet meteen aan de commerciële leave-in producten. Dit kunnen ook natuurlijke producten zijn! 
Bijvoorbeeld: (kruiden)thee, koffie, amla, aloe vera of lijnzaadgel!
Hoe doe je dit dan?
Was je haar met het product waarmee je je haren graag wast en spoel na met bijvoorbeeld een lekkere thee. Verdeel de theespoeling over je gehele haar en kneed deze lekker in je haar. Spoel de thee niet uit je haar, laat deze erin zitten! Je droogt je haar gewoon zoals je dat anders zou doen, je haar droogt op met de thee erin! 
Lees in deze blog hoe je lijnzaadgel maakt en wat het voor jou haar kan doen.

Is de beschrijving van de stretch test iets te vaag voor jou, bekijk dan dit handige filmpje over hoe je de stretch test op jou haar uitvoert.

Dichtheid

De dichtheid van je haar staat voor hoeveel haren je per vierkante centimeter op je hoofd hebt. De één heeft een enorme volle bos haar, terwijl het haar van een ander bijna weg lijkt te vallen als het vastgebonden zit in een paardenstaart. De dichtheid van je haar is de onderscheiden in laag, gemiddeld en hoog. Haar met een lage dichtheid zal er sneller futloos uitzien als de producten te zwaar zijn. Dit haar zal veel baadt hebben bij producten die voor volume zorgen. Heb je een volle bos haar, dan zal gel juist weer heel geschikt zijn. 

Nu lijkt het mij erg lastig en veel werk om alle haren die in één vierkante centimeter vallen, te gaan tellen. Gelukkig zijn er een aantal handige trucjes om de dichtheid van je haar te bepalen.

 

De dichtheid van je haar bepalen:
Laat je haar gewoon natuurlijk vallen, maak geen scheiding en observeer.

  • Als je heel gemakkelijk je hoofdhuid ziet heb je een lage dichtheid.
  • Zie je een beetje van je hoofdhuid, dan heb je een gemiddelde dichtheid.
  • Zie je bijna helemaal geen hoofdhuid, dan heb je een hoge dichtheid.
Nu kan het observeren van je hoofdhuid een beetje als ‘natte vinger werk’ aanvoelen. Gelukkig is er nog een preciezere test: de paardenstaart-test.
Maak je haar vast in een nette paardenstaart zonder bobbels en meet de omtrek van deze staart op.
  • Is de omtrek minder dan vijf centimeter? Dan heb je een lage dichtheid.
  • Is de omtrek tussen de vijf en de tien centimeter? Dan heb je een gemiddelde dichtheid
  • Als de omtrek meer dan tien centimeter is, heb je een hoge dichtheid.

Dikte

De paardenstaart-test kan beïnvloed worden door de dikte van iedere individuele haarstreng van jou haar. Daarom is het van belang dat je ook de dikte van je haar observeert en bepaald om er achter te komen welke producten goed zijn voor jou haar!
Mensen met fijn haar kunnen wel een hoge dichtheid hebben, maar hebben gewoon erg dunne haarstrengen.
De dikte van je haar kan je testen door één individuele haarstreng tussen je vingers te houden en goed te bekijken. Rol daarbij de haarstreng tussen je vingers en bekijk het in het licht. Daarnaast kan je ook een stukje garen pakken en de individuele haarstreng daarmee vergelijken.
  • Fijn haar voel je bijna niet als je dit tussen je vingers rolt. De haar zal ook bijna verdwijnen als je deze tegen het licht aanhoudt. Fijn haar is erg breekbaar en kan een haarstijl slecht vasthouden. Fijn haar is veel dunner dan garen. Fijn haar kan slecht tegen chemische verfbehandelingen en zal daardoor nog poreuzer worden en sneller breken. TIP: Als je graag je haar wil verven, verf je haar dan met henna! Er zijn tegenwoordig veel verschillende kleuren henna, dus je hoeft niet alleen voor rood te gaan.
  • Medium haar voel je aardig goed als je dit tussen je vingers rolt. De haar zul je ook goed kunnen zien als je deze tegen het licht aanhoudt. Medium haar breekt niet zo snel af en kan gemakkelijker een haarstijl vasthouden.
  • Grof haar is erg gemakkelijk te voelen tussen je vingers, dit haar is duidelijk veel dikker. De haarstreng is te vergelijken met de dikte van een stukje garen. Grof haar is ook veel sterker en kan haarstijlen goed vasthouden. Grof haar kan ook veel beter tegen chemische verfbehandelingen. Echter, doordat het vaak droog is, kan het wel wat vocht gebruiken. Grof haar is sterk, maar minder elastisch dan medium haar.

Het is dus heel belangrijk dat je je eigen haar goed leert kennen. En ook goed bijhoudt hoe je haar op bepaalde producten reageert. Als je weet hoe gezond haar aanvoelt en hoe elastisch jouw haar in gezonde status is, weet je ook wanneer het foute boel is. Dus: leer je haar kennen!


Wat is de elasticiteit, dichtheid en dikte van jou haar?

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

Eén antwoord op “Elasticiteit, dichtheid en dikte van je haar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *