De no-poo en low-poo methode; De beginnersgids

Verkrijg jij met je shampoo en conditioner ook nooit het gewenste resultaat? Of heb je last van een geïrriteerde hoofdhuid en moet je daar juist weer speciale shampoo voor gebruiken? Ben je het zat en wil je graag starten met de no-poo methode maar zie jij door de bomen het bos niet meer?
Speciaal voor jou schrijf ik deze blog! De beginnersgids, speciaal voor diegene die wil starten met de low-poo of no-poo methode.
In deze beginnersgids zal ik alle belangrijke punten kort uitleggen, en voor meer uitleg zal ik je verwijzen naar de desbetreffende blog over dat onderwerp.

Was je haar nog 1 keer met shampoo.

Voordat je begint met de no-shampoo methode zul je je moeten realiseren dat je in deze periode geen sulfaten zal gaan gebruiken (het reinigende ingrediënt in shampoo). Sulfaten zijn erg agressieve reinigers die je gehele hoofdhuid en haar strippen van zijn natuurlijke oliën. Sulfaten zijn ook de enige reinigers die siliconen uit je haar kunnen wassen. Gebruik(te) jij veel haarproducten? Dan zullen er vast nog wel wat siliconen in je haar zitten! Ga als volgt te werk:

  1. Pak al je haarproducten, bijvoorbeeld: Shampoo, conditioner, gel, haarspray, leave-in, serum etc.
  2. Bekijk de ingrediëntenlijst van deze producten en ga op zoek naar eventuele siliconen. Hier kan je lezen hoe je de siliconen kan herkennen.
  3. Bekijk of deze siliconen uitwasbaar zijn met water of niet.
  4. Reken uit hoeveel siliconen (die niet uitwasbaar zijn met water) je tussen de wasbeurten in, in je haar stopt.
  5. Resultaat: Minder dan 3 siliconen is verwaarloosbaar, deze slijten vanzelf van je haar. Gebruik je tussen de wasbeurten door meer dan 3 siliconen die niet uitwasbaar zijn met water: Gebruik dan nog één keer een shampoo zonder siliconen, maar MET sulfaten (sls). De sulfaten zullen de laatste siliconen uit je haar verwijderen en daarna is je haar geheel gereed voor je no-poo uitdaging!

Waarom moet je de siliconen in je haar voor het laatst uit je haar wassen?
Siliconen leggen een laagje om je haar, hoe meer siliconen je dagelijks gebruikt, hoe meer laagjes om je haar worden gelegd. Als je geen shampoo meer gebruikt, gebruik je ook geen producten meer die sulfaten bevatten. De siliconen blijven dan om je haar heen zitten en kunnen ervoor zorgen dat je haar tijdens no-poo methode verzwaard blijft, langer of sneller vet is en je uiteindelijk de no-poo methode, misschien eerder, opgeeft. 

Tip: Je kan een dure clarifying shampoo kopen, maar je kan je haar ook wassen met dreft. Dreft bevat namelijk geen siliconen en wel sulfaten. Precies wat je nodig hebt.

Test je haar.

Voordat je begint aan je no-poo avontuur, is het handig om je haar te testen zodat je weet wat voor haar je hebt en wat het nodig heeft. Je kan je haar op verschillende dingen testen: Porositeit, elasticiteit, dikte en dichtheid.

De porositeit

De porositeit van je haar is erg handig om te weten voordat je begint met de no-poo. De porositeit betekend eigenlijk: Hoe poreus is je haar? Als je haar erg poreus is, staan de haarschubben open en gaat al het toegediende vocht heel gemakkelijk in je haar, maar ook heel gemakkelijk weer uit je haar. Hierdoor houdt je haar het vocht niet vast en is het snel droog, pluizig en breekbaar.
Heb jij je haar vaak geverfd, hitte gebruikt of chemische behandelingen laten ondergaan? Dan heeft jou haar waarschijnlijk een hoge porositeit.
Het tegengestelde kan ook, een lage porositeit. Je haar is dan wel erg gezond, maar de haarschubben zitten erg dicht op elkaar en gaan maar moeizaam open. Dit zorgt er voor dat je haar moeilijk vocht tot zich kan nemen.
Op deze blog van mij kan je alles lezen over de porositeit, hoe je dit kan testen en wat voor producten geschikt zijn voor jou haar.

Handige lijst om te kijken of je haar vocht of proteïne nodig heeft.

De elasticiteit

De elasticiteit van je haar is handig om te weten, hierdoor weet je namelijk of haar vocht of proteïne nodig heeft. Je weet wat voor soort producten je moet toedienen en waar je haar baadt bij heeft. Je kan de elasticiteit gemakkelijk testen door de ‘stretch-test’ te doen op een aantal natte haren.
Meer over de elasticiteit vind je op deze blog van mij.

De dichtheid en dikte

De dichtheid en dikte van je haar vind ik zelf iets minder belangrijk, maar dit verklaart wel een hoop waarom bepaalde producten je haar zo zwaar maken of snel vet, en andere producten niet. De dichtheid betekend: Hoeveel haar heb je op je hoofd, en de dikte: Hoe dik is iedere haar? Als je dun haar hebt, maar wel een hoge dichtheid, kan het nog zo zijn dat een zware crème echt niets is voor jou haar. Ontdek welke dichtheid en dikte jou haar is op deze blog.

 

Welke methode no-poo of low-poo methode kies je?

De low-poo en no-poo methode kent vele verschillende methodes. Er zijn zoveel verschillende producten waar je je haren mee kan wassen, dat het zo kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik zal de meest voorkomende methodes uitleggen, zodat je kan kijken welke methode jou misschien aanspreekt. Mijn advies: Kies iets wat dicht bij je staat of wat je prettig lijkt. Of probeer gewoon verschillende dingen uit als je dat wilt.

Low-poo

De low-poo methode is je haren wassen met reguliere commerciële shampoo’s, maar dan diegene zonder sulfaten, siliconen en parabenen. 
Tip: Wil je voor een low poo shampoo gaan? Kijk dan niet alleen naar wat er op het etiket staat! Kijk ook naar de ingrediëntenlijst. Vrij van sulfaten, kleurstoffen en parabenen is niet voldoende; dan zitten er vast heel veel siliconen in!!
In deze blog kan je lezen op welke ingrediënten je moet letten als je graag je haar wil wassen met een low-poo shampoo.

OH-poo

OH-poo is je haren wassen met een natuurlijke haarzeep. OH-poo betekend: Only Hydroxide, omdat in alle haarzepen sodium hydroxide word gebruikt. Sodium hydroxide wordt gebruikt om oliën en vetten om te zetten in verzeepte oliën en vetten. De zeep, het eindproduct, bevat geen sodium hydroxide. De OH-poo zit eigenlijk tussen de low-poo en de no-poo in. De OH-poo wasmethode is ook, net als de Low-poo, commercieel gemaakt maar bevat helemaal geen ‘twijfelachtige ingredienten’. Er zijn verschillende natuurlijke haarzepen op de markt, hier kan je alles lezen over deze fijne reinigingsmethode!
Side note: Lush is geen OH-poo en zeker geen Low-poo. In de producten van Lush zitten nog steeds sulfaten in.

No-poo

De no-poo methode, mijn favoriet! No-poo betekend letterlijk: no-shampoo. No-poo is je haren wassen met puur natuurlijke ingrediënten, die je misschien thuis al in je keukenkastje hebt staan, of koopt bij een toko.
De ingrediënten kan je zelf samenstellen naar behoefte van jou haar. Er zijn verschillende natuurlijke producten die je kan gebruiken om je haar mee te wassen. Ze reinigen allemaal heel goed, maar strippen je haar niet van de natuurlijke oliën. Deze natuurlijke oliën beschermen je haar en hoofdhuid tegen uitdroging en invloeden van buitenaf.
Verschillende producten waar je je haren mee kan wassen zijn:
  • Ei (Lees hier een receptje om je haar te wassen met ei)
  • Roggemeel (Lees hier meer over je haar wassen met roggemeel)
  • Kikkererwtenmeel (Werkt hetzelfde als wassen met Roggemeel)
  • Baking soda (is niet aan te raden, de ph waarde is veelste hoog voor je haar)
  • Klei (Lees hier meer over je haar wassen met klei)
  • Ayurvedische haarkruiden (Lees hier alles over deze haarkruiden)
  • Ziziphus Spina Christi (Lees hier alles over de Ziziphus Spina Christi)
  • Zeepnoten (Je kunt de halve noten gebruiken of het poeder hiervan, lees hier meer informatie hierover)
  • Water only (Lees hier en hier alles over wassen met alleen water)
  • Kastanjes (Lees hier hoe je kan wassen met Kastanjes)
  • Fenegriek (Lees hier hoe je kan wassen met Fenegriek)
 
Naast het wassen van je haar met een no-poo product, kan je je haar ook enorm voeden met verschillende natuurlijke conditionerende producten en vocht inbrengende leave-in producten.
Natuurlijke conditionerde producten zijn:
  • Een kruidenthee (als leave-in of je kan het weer uitspoelen)
  • Vers gezette koffie (puur of aangelengd met water, als leave-in of je kan het weer uitspoelen)
  • Lijnzaadgel (Lees hier alles over de lijnzaadgel)
  • Aloë vera gel (zelf gemaakt van een aloë vera plant, of commercieel: Let wel goed op de ingrediënten!)
  • Havergel (Lees hier hoe je zelf havergel kan maken)
  • Donker bier (Lekker hydraterend voor het haar)
  • Leave-in appelazijn (verdund met water, als leave-in of je kan het weer uitspoelen)
  • (Gefermenteerd) rijstwater. Gefermenteerd of niet, het is lekker hydraterend voor je haar.
  • Honing (verdund met heet water. Honing kan je niet als leave-in gebruiken, dit moet je wel weer uitspoelen) Tip: Gebruik rauwe onverhitte honing, deze bevat nog alle goede voedingsstoffen! Lees hier hoe je bv je haar lichter kan maken met honing.
  • Olie (voor de droge punten of als pre-poo, voor het wassen)
 

Sebum only

Je haren helemaal niet wassen is nog een stap verder; sebum only noemen ze dit in Amerika. Het idee hierachter is dat je hoofdhuid uiteindelijk precies de juiste hoeveelheid talg zal produceren om zichzelf geconditioneerd te houden. De talgproductie zal vertragen tot een hoeveelheid die precies goed is voor jou haar. Het overtollige talg zal opgenomen worden in je haar waardoor het goed gevoed word.
Hiervoor moet je wel het overtollige talg verdelen over de lengtes van je haar. Dit kan je doen door middel van je eigen vingers (preening) of met de BBB; Boar Bristle Brush. Deze borstel van echt zwijnenhaar kan de talg van je hoofdhuid verplaatsen en verdelen over de lengtes van je haar.
Het verdelen van het talg naar de rest van je haar moet dan elke dag gebeuren. Het borstelen zorgt er ook voor dat vuil en dode huidcellen verwijdert worden.

Lees in deze blog meer over de Sebum only methode. 

Conditioner only

Conditioner only betekend wat het zegt: je haar wassen met alleen een conditioner. Deze methode staat ook wel bekend als de curly girl methode. Word veelal gebruikt door mensen met krullend haar. De voorwaarden van de conditioners zijn hetzelfde als die van low-poo: Koop een conditioner die GEEN sulfaten, siliconen en parabenen bevat! Je krullen zullen beter gevoed en gedefineerd worden doordat je geen uitdrogende producten meer gebruikt. Lees hier meer over de conditioner only methode.

De overgangsfase.

Wanneer je stopt met het gebruik van reguliere shampoo, zal je haar en hoofdhuid eraan moeten wennen dat deze niet steeds geheel worden gestript door de agressieve sulfaten. Je haar zal zijn natuurlijke oliën behouden, hierdoor zullen de talgklieren eraan moeten wennen dat zij niet zo actief meer hoeven te zijn om je hoofdhuid te beschermen van buitenaf. Dit wordt de overgangsfase genoemd. Je haar en hoofdhuid zullen een bepaalde periode vetter zijn dan voorheen. Het vet zal de eerste paar keren niet geheel verwijderd worden door de natuurlijke producten, omdat je haar aan deze andere reinigingsmethode moet wennen. De overgangsfase is voor iedereen anders. Bij mij duurde het ongeveer 3 weken voordat mijn haar eraan gewent was dat ik het niet meer waste met shampoo maar met een natuurlijke haarzeep. Het hangt ook erg af van de soort methode die je kiest; Low-poo, OH-poo of No-poo.

Koop een goede haarborstel.

Een goede haarborstel is echt essentieel. Vroeger had ik altijd een goedkope borstel met pinnetjes, nu heb ik een BBB; Boar Bristle Brush. 
Een haarborstel hoeft niet alleen functioneel te zijn, maar kan ook bijdragen aan glanzend en zacht haar. Een Boar Bristle Brush is gemaakt van echt zwijnenhaar en heeft de functie om het talg van je hoofdhuid, te verdelen over de rest van je haar. Daarnaast verwijdert het stof, productresten en bv kalkresten uit je haar. De Boar Bristle Brush zorgt, door zijn stugge haren, dat je haar gaat glanzen en lekker zacht word. 
Zorg wel dat je de BBB af en toe schoon maakt. Dit schoonmaken gaat nog gemakkelijker met een speciaal schoonmaak borsteltje (zie op de foto). Voor het schoonmaken van je BBB heb je alleen een beetje van je oude shampoo, handzeep, afwasmiddel of een zeepblok nodig. Alles over de Boar Bristle Brush en hoe je deze schoonmaakt vind je in deze blog. En lees alles over de Mason Pearson haarborstel in deze blog.

Toch liever een andere borstel? Lees dan even deze blog en bekijk dan welke misschien bij jou past.

Scritching en preening.

Scritching en preening zijn twee woorden die je op het internet wel vaker zal tegen komen als je leest over de no-poo of no-shampoo methode. Scritching betekend je hoofdhuid masseren met je vingers. Preening betekend het talg van de aanzet van je haar en je hoofdhuid met je vingers over de rest van je haar verdelen. Scritching is belangrijk bij de no-poo, het zorgt ervoor dat dode huidcellen van je hoofdhuid los komen en het stimuleert de bloedtoevoer naar de haarzakjes toe. Preening kan je doen met je vingers maar ook met je BBB. De Boar Bristle Brush verdeeld ook het talg van de aanzet van je haar over de lengtes van je haar. In deze video word heel goed uitgelegd hoe je de scritching en preening toepast.
Ik doe dit altijd wanneer mijn haar al wat vettig is en erg ook daadwerkelijk talg is wat verdeeld kan worden over de lengtes van je haar. Voor het wassen scritch ik ook altijd mijn hoofdhuid!

Hard en zacht water.

De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je over wilt stappen op de no-poo methode. Sommige producten werken niet zo goed samen met hard leidingwater. Nu hebben wij hier in Haarlem redelijk hard water, 9,0 dH, en ik heb zelf nog niet veel problemen ondervonden met het no-poo producten in combinatie met het harde water. Alle no-poo producten maken mijn haar goed schoon, maar het ene product vind ik zelf wat fijner dan het andere product. 
Maar als je je haren alleen met water wilt gaan wassen zul je een hele andere ervaring hebben met hard water dan als je zacht water hebt. Hard water bevat veel kalk (calcium en magnesium), wat in je haar kan blijven plakken. Dit kan ervoor zorgen dat je haar minder goed schoon wordt met hard water. Alles over hard water vs zacht water kan je lezen op deze blog.

Voedt je haarpuntjes met een olie.

Droge punten, we hebben het allemaal wel eens. Droge haarpunten kunnen door veel verschillende dingen ontstaan: de agressieve reinigers in shampoo’s, slijtage door wrijving, teveel gebruik van hitte, teveel je haar geverfd, te weinig gebruik van proteïne of vocht etc. Misschien doe je nu af en toe een serum of een leave-in in je haar voor deze droge punten? Maar met de no-poo of low-poo methode is dat natuurlijk not-done. Je wilt dan stoppen met al die commerciële producten, dus zal je een vervanger moeten zoeken. Deze vervanger is vooral: OLIE! Misschien gebruikte je al eens olie voor in je haar, maar misschien ook helemaal niet? Dan zal er een wereld voor je open gaan. Er zijn zoveel verschillende oliën waarmee je je haren kan voeden! Maar nogmaals: Ieder haar is anders, dus ieder haar vind een andere olie fijn. Probeer eens wat uit met een olie die je misschien al in huis hebt, of doe wat onderzoek naar een bepaalde olie die jou aanspreekt. De meest gebruikte oliën voor in je haar zijn:
  • Kokosolie (zwaardere olie)
  • Olijfolie (zwaardere olie)
  • Jojoba olie (lichtere olie)
  • Argan olie
  • Avocado olie
  • Olie van Samol
Zoals je misschien al hebt gezien staan sommige oliën bekend als een zwaardere olie en sommige als een wat lichtere olie. Als jij de porositeit, elasticiteit, dichtheid en dikte van je haar hebt bepaald, weet jij vast wel welke olie geschikt is voor jou haar! Naast de bovengenoemde oliën heb je nog vele andere oliën voor je haar! Probeer de meeste pure vorm van de olie te zoeken en ga daar lekker mee aan de slag. Veel succes en plezier met het uitzoeken en variëren van verschillende oliën voor je haar.
Tip: Als je erg droog haar hebt, kan je voor het wassen, pre-poo, je haar ook voeden met een natuurlijk haarmasker waarbij een heerlijke olie is aan toegevoegd!

Verruil je handdoek voor een katoenen t-shirt.

Je haar is erg kwetsbaar, vooral als het nat is. Een handdoek zorgt dan ook voor teveel wrijving en is te hard voor je haar. Door deze wrijving kan je je haren beschadigen en krijg je sneller gespleten haarpunten of je haar breekt af. Behandel je haar na het wassen met liefde en gebruik een zacht (liefst oud) katoenen t-shirt of hemd om het te drogen.
En als je graag je haar omhoog wil na het wassen, kan je ook de plopping methode toepassen (voor krullend haar) of je haren in het t-shirt wikkelen. Doe het t-shirt dan open, hang je haar erin en wikkel het om je haar heen. Net als met een handdoek vouw je dan je haren omhoog.
Lees hier alles over de plopping methode.
 
 

Koop een satijnen kussensloop.

En als allerlaatste tip, koop een satijnen kussensloop voor mooier haar! Satijn is veel zachter dan katoen en heeft daardoor ook vele voordelen voor je haar. Daarbij is satijn een goede warmtegeleider, het koelt je lichaam sneller af en droogt sneller. Doordat je hoofd minder heet zal worden, zal de talgproductie ook minder actief zijn. Je haar zal s’nachts minder snel vet worden!
Meer voordelen van satijn zijn:
  • Voorkoming van knopen en klitten in het haar
  • Voorkoming van het ontstaan van gespleten haarpunten
  • Glanzend haar
  • Bevordering van hydratatie van het haar
  • Minder vet haar door remming van overtollige talgproductie
  • Een stralende huid door voorkoming van acne en puistjes
  • Betere werking van nachtcreme’s voor huid en haar
  • Betere hydratatie van de gezichtshuid
  • Nooit meer vouwen in het gezicht na het slapen
  • Bevordering van de celvernieuwing van de huid
  • Voorkoming van rimpels in het gezicht
Alle voordelen van een satijnen kussensloop lees je in deze blog!
 

Wil jij graag beginnen met natuurlijke producten voor je haar? Maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Dan is mijn masterclass ‘overstappen op natuurlijke haarverzorging’ misschien iets voor jou! Je kunt deze hier bestellen!

Ben jij al begonnen met de no-poo of low-poo methode? Hoe verloopt jou avontuur? Ik hoor het graag van je!


 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

12 antwoorden op “De no-poo en low-poo methode; De beginnersgids”

  1. Beste,

    Ik ben sinds maart dit jaar gestopt met het wassen van mijn haar met shampoo. Ik was het om de vier dagen met water, door ook een beetje te masseren. Sommige dagen voelt mijn haar luchtig aan, maar andere dagen is het dan weer snel vettig. Moet ik blijven volharden of kan ik beter iets anders uitproberen.

    Vriendelijke groetjes,

    Emma De Baere

    1. Hi Emma,

      Misschien heb je last van buildup door hard water?
      Probeer eens een appelmoes masker. Kijken wat dat doet voor je haar.

      Groetjes Rachel

  2. Dag Rachel,

    Kan je ook Aleppo zeep gebruiken als no poo product? En hoe gebruik je eigenlijk een zeepblok om je haar te wassen? ???? heb je daar ergens een filmpje van?

    Bedankt!

    1. Hi Charlotte,

      Dat kan zeker. Dat is echter OH-poo. Ik heb daar ook een blog over geschreven. Dus zoek die eens op 😉 Staat alle informatie in.

      Groetjes Rachel

  3. Hoi Rachel,
    Ik heb mijn kinderen ivm eczeem nooit gewassen met shampoo. Zonder enig onderzoek ben ik zelf gaan minderen met shampoo. Na gehoord te hebben dat je ook cold turkey kunt stoppen, ben ik gewoon gestopt met mijn haren wassen met shampoo. Een week of 6 geleden heb ik mijn haren voor het laatst gewassen met shampoo. Ik was mijn haren wel met water (verder niks). Mijn haar is al minder vet, maar blijft wat vettig en stro achtig. Ik ben mij nu pas gaan verdiepen en lees nu dat ik eigenlijk eerst mijn haren had moeten wassen met een shampoo zonder sulfaten om de siliconen eruit te wassen. Dit heb ik dus nooit gedaan. Wat zou je nu adviseren? Gewoon zo door gaan? Of blijf ik dit vettig/stro achtig haar dan houden vanwege de siliconen?

    1. Hi,

      Ik zou gewoon zo door gaan zoals je nu door gaat. Het vettige komt waarschijnlijk door kalk buildup en omdat je haar niet goed genoeg schoon wordt van het wassen met water.
      Je kan toch eens 1 maal je haar wassen met een milde shampoo en daarna verder gaan als je wil.
      De lengtes van je haar hebben wel verzorging nodig, zeker als die stro achtig aanvoelen. Je kan dan lijnzaad gel of aloe vera gel gebruiken daarvoor.

      Groetjes Rachel

  4. Hey super interessant om te lezen
    Ik ben 2 maand geleden gestopt met mijn haren wassen met shampoo
    Met gewoon water, ei, azijn,…. blijft het vettig en krijg ik het niet fris (woon wel in een regio met veel kalk)
    Met baking soda krijg ik het wel proper en fris, maar is niet zo gezond dus zoek verder…
    Een wasbar zou me ook aanspreken, zag deze in de reclame van ultra doux shampoo bar, maar weet niet of deze dan vrij is van sulfaten en dergelijke, waar vind je de mogelijke alternatieven makkelijk terug?
    Of ik probeer eens de overige tips nog uit 🙂

    1. He Ine,

      Ik verkoop zelf ook natuurlijke zepen of je kan eens kijken bij werfzeep, botma en Bennekom, soap7 of chagrin valley.
      Mijn zepen vind je bij mijn shop 😉

      Groetjes Rachel

  5. Hallo…ik gebruik haar zeep van B-naturel… helaas heb ik veel droge punten ook zelfs ondanks ik kokosvet…olie enzo gebruik…ik vind haarzepen niet zo goed…heb er strohaar van…

    1. Heee!

      Dan ben je waarschijnlijk vergeten na de zeep een naspoeling van appelazijn met water te gebruiken?
      Want dat sluit de haarschubben waardoor je haar niet meer als stro is. 😉

      Groetjes Rachel

  6. Hoi Rachel,

    Ik kwam er door jouw blogs achter dat ik geen ‘low-poo’ aan het gebruiken was van de Tuinen door alle troep die erin zat, maar sinds een aantal maanden doe ik dat wel. Mijn haar is alleen veel vetter geworden sindsdien, en ik weet niet zo goed hoe dit te tacklen… Heb ook een final wash gedaan met een sulfaat shampoo (Daily Mild Shampoo van Kruidvat huismerk). Als ik een goede low poo gebruik, wordt mijn haar vaak niet goed schoon, en wordt het einde van de wasdag zelf al vet… Heb je tips?

    1. Hi Esmee,

      Dat is heel erg lastig nu zo te zeggen waardoor dat komt. Ik weet niet welke shampoo je nu wel gebruikt en wat voor haartype je hebt etc.
      Dus kan kunnen we beter een consult, kan ook online, inplannen zodat we alles door kunnen nemen.
      Je kunt mij dan mailen voor een afspraak (als je een online consult wilt) en anders een consult inplannen in de salon.

      Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *