Haver gel

Je zag het misschien al eens voorbij komen op mijn Instagram of Facebook pagina, want ik ben de laatste tijd aan het experimenteren met een nieuwe soort natuurlijke gel voor mijn haar. Namelijk; haver(mout) gel! Ik zag het toevallig voorbij komen op een Instagram pagina van een curly girl die ik volg en ik werd meteen erg enthousiast. Ik ben altijd wel op zoek naar nieuwe natuurlijke producten, dus ik werd heel erg blij van deze ontdekking en was ik meteen erg geïnteresseerd. Wat is deze nieuwe gel soort en wat doet het met je haar? Tegelijkertijd werd ik ook een beetje gespannen. Nu wil en moet ik (van mijzelf) natuurlijk deze nieuwe gel soort uitproberen.. Ik heb al enige tijd een vast routine wat goed voor mij en mijn haar werkt. Ik was mijn haar met de ayurvedische haarkruiden en voeg hieraan soms wat extra proteïne toe. Daarna gebruik ik graag lijnzaad gel en dit wissel wel eens af met Aloë vera gel. Mijn wasbeurten zijn hierdoor eigenlijk altijd wel goed. Nu stond ik op het punt hieraan iets te veranderen, iets onbekends. Wilde ik dat wel? Mijn nieuwsgierigheid en alle goede reacties over de haver(mout) gel haalden mij over de streep en zo ben ik mijzelf gaan inlezen en gaan experimenteren tot ik (voor mij en hopelijk ook voor jou) het beste recept had ontwikkeld.

Maar eerst even terug naar het begin. Wat maakt dat havermout (of havervlokken) zo goed is voor je haar?

Haver staat erom bekend dat het verzachtend werkt voor je huid en erg vochtinbrengend is. Het is daardoor ook een fijn ingrediënt voor milde natuurlijke zepen en wordt ook steeds vaker gebruikt in shampoo’s en conditioners. Haver zit vol vitamine B complex (2, 3, 5 en 6), bevat zink & magnesium en is een natuurlijke humectant . Dit laatste betekent dat het vocht vanuit je omgeving en de lucht om je heen, in je haar brengt. Dit maakt je haar zacht en glanzend. De vitamine B complex maakt je haar dikker en verstevigt het haar. Daarbij bevat haver ongeveer 8% proteïne. Als je haar van proteïne houdt is dit dus de ideale gel op uit te proberen!

Als je last hebt van een geïrriteerde hoofdhuid zou je ipv een gel ook haver(mout) spoeling kunnen gebruiken. Haver werkt verzachtend en vochtinbrengend tegen een geïrriteerde droge hoofdhuid omdat het beta glucan bevat. Het werkt hierdoor erg goed tegen jeuk, schilfers en roos. Haver hersteld de natuurlijke PH waarde van je hoofdhuid en bevorderd de bloedcirculatie. Dit laatste stimuleert weer de haargroei. Ideaal voor als je haar maar niet wil groeien! Spreekt dit je aan en wil je graag een haver(mout) spoeling gebruiken ipv een haver(mout) gel? Voeg dan gewoon wat meer water toe aan de onderstaande recepten. Giet de haver(mout) spoeling na het wassen over je haar. Verdeel en masseer het goed over je hoofdhuid, spoel het niet meer uit! Gebruik de haver(mout) spoeling als een leave-in voor je haar.

Links havermout gel, rechts haver gel

Er zijn vele verschillende recepten voor deze haargel online te vinden. Ik heb de gel verschillende keren gemaakt met havermout en ook met havervlokken. Ik vind havervlokken prettiger omdat er bij havermout gel een soort ‘stof’ in mijn haar bleef hangen. Dit vond ik erg vervelend en er niet zo schoon uit zien, dus ben ik overgestapt op havervlokken. Met havervlokken blijven er geen tot nauwelijks resten (stof) in mijn haar hangen.

Recept haver gel

  • 300 ml koud water
  • 4 eetlepels havervlokken (32 gram)
  • een pan
  • een fijne zeef
  • een pantykousje
  • een maatbeker of een groot glas

Kook de havervlokken met het water in een pannetje. Het duurt ongeveer 3 minuten totdat het geheel kookt. Laat het geheel daarna nog 3 tot 5 minuten doorkoken. Roer tussendoor even in de pan zodat de havervlokken niet aan de pan blijven zitten en verbranden. Het water moet nu een beetje dikker worden. Let op: Laat het geheel niet te dik worden, dit zorgt ervoor dat je het moeilijk kan zeven. De gel wordt nog dikker als het een tijdje in de koelkast heeft gestaan.

Zet het vuur uit en zeef de havervlokken uit de gel. Hierna kan je de haver gel nogmaals zeven door een pantykousje. Zet de haver gel in de koelkast en laat het verder afkoelen. De haver gel wordt nog dikker wanneer deze afkoelt!

Recept havermout gel

Zoals ik hierboven al beschreef kan je deze fijne gel ook met havermout maken. Zelf vind ik havervlokken prettiger, maar er zijn ook vele mensen die met havermout een heel goed resultaat hebben. Als je havermout gebruikt heb je andere verhoudingen nodig dan wanneer je havervlokken gebruikt. Als je havermout gebruikt hoef je het geheel minder lang te koken dan wanneer je havervlokken gebruikt.

  • 250 ml water
  • 2 eetlepels havermout (18 gram)
  • een pan
  • een zeef
  • een pantykousje
  • een maatbeker of een groot glas

Kook de havermout met het water in een pannetje. Het duurt ongeveer 1 tot 3 minuten totdat het geheel kookt. Laat het geheel daarna nog 1 a 2 minuten doorkoken. Roer tussendoor even in de pan zodat de havermout niet aan de pan blijft zitten en verbrand. Het water moet nu een beetje dikker worden. Let op: Laat het geheel niet te dik worden, dit zorgt ervoor dat je het moeilijk kan zeven. De gel wordt nog dikker als het een tijdje in de koelkast heeft gestaan.

Zet het vuur uit en zeef de havermout uit de gel. Hierna kan je de havermout gel nogmaals zeven door een pantykousje. Zet de havermout gel even apart en laat het verder afkoelen. De havermout gel wordt nog dikker wanneer deze afkoelt!

De gel zal in de koelkast bewaard moeten worden en is ongeveer 1 week houdbaar. Maak dus niet teveel!

Optioneel (dit geldt ook voor de haver gel):
Voeg enige druppels citroensap en/of een aantal druppels etherische olie toe aan de gel. Dit draagt ook bij aan een langere houdbaarheid van de gel, ongeveer 2 weken houdbaar. Als de gel begint te stinken, kan je deze het beste weggooien.

De gel heeft de consistentie van pudding, is iets dunner dan normale haargel en wordt erg gemakkelijk opgenomen door het haar. Dit is de reden dat ik de haver gel graag gebruik als leave in. De naam ‘gel’ kan dus erg verwarrend zijn.
De gel plakt niet, het maakt je haar niet vet maar juist erg zacht en glanzend. De gel zorgt ervoor dat je haar minder pluist omdat deze vochtinbrengend is. De gel laat geen gel resten achter in je haar. Je kan het op vochtig of nat haar aanbrengen. Na het wassen of tussendoor als opfrisser. Haver gel kan een ‘cast’ (hard laagje) aan je haar geven. Voor de mensen met krullend haar is dit juist een fijne toevoeging. Je deze harde laag gemakkelijk open knijpen wanneer je haar geheel droog is.

Na het gebruik van haver gel

Zelf ben ik erg tevreden over de haver gel! Het is iets minder hydraterend dan lijnzaad gel maar geeft wel voldoende zachtheid en glans. Hierdoor voelt mijn haar luchtiger en minder verzwaard aan. (Lijnzaad gel is soms wel iets TE hydraterend voor mijn haar) De 8% proteïne geeft meer volume en body aan mijn haar. De eerste dag (als ik mijn haar net heb gewassen en flink veel haver gel heb aangebracht) heb ik soms nog wel een beetje ‘stof’ in mijn haar van de gel, maar de tweede dag is dit al weg. Kwestie van even flink je haar opschudden. Het ‘stof’ valt bij mijn haar sowieso wat meer op omdat ik wat donkerder haar heb. Mensen met blond haar zullen hier minder last van hebben.

Nu ben ik heel erg nieuwsgierig of jij al eens haver(mout) gel hebt uitgeprobeerd en wat jij ervan vind? Laat je het mij hieronder weten?

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

25 antwoorden op “Haver gel”

  1. Wat een leuk recept! Zou je de havermout samen met lijnzaad kunnen koken om een gel te maken? Lijnzaad werkt ook goed bij mijn dochter die ontzettend droog krulhaar heeft. Zelfs lijnzaadgel lijkt soms niet hydraterend genoeg…

    1. Hi Ellen,

      Ja dat kan zeker! Je kan het ook koken in thee, is nog meer hydraterend.

      Groetjes Rachel

        1. Hi????
          Gewoon in alle thee die je maar thuis hebt. Eerst de thee laten trekken, dan met dat water de haver gel maken.
          Groetjes Rachel

    1. Dit kan je ook in mijn andere blog: Let’s create some curls.
      Dan vervang ik de lijnzaad gel met de haver gel. Ik gebruik nog een klein beetje Hegron salon gel voor hold.

  2. Wat doe je trouwens met het resterende Haver. Gooi je het weg of kan dat nog door de Yoghurt? 🙂

    1. Hi????

      Die gooi ik zelf weg.. Maar je kan het opeten en/of door de yoghurt doen! Goed idee van je ????

      Groetjes Rachel

  3. Bij mij wordt de havergel na eendagsvlieg in de koelkast dunner/wateriger. Enig idee wat er misgaat? Verder vind ik het een supertip Rachel! Deze gel geeft bij mij betere resultaten dan de lijnzaadgel.

    1. Hi Pascale,

      Ja bij mij wordt de gel ook iets dunner nadat deze een paar dagen in de koelkast staat. Maar je kan hem nog wel steeds gebruiken hoor ????
      Groetjes Rachel

  4. Heb deze gel gemaakt en gelijk fan ervan. Mooi (wat dikker)haar dat zacht aanvoelt, bedankt voor je receptje

  5. Hoi, omdat ik zo heel af en toe wel eens lijnzaadgel maakte was ik zéér nieuwsgierig naar de havergel; doorslaggevend is het feit dat de havergel wat minder hydraterend is, en dat zou voor mijn fijne, poreuze haar weleens erg prettig kunnen zijn. Maar nu heb ik een fijne tip voor jou/jullie: tijdens het maken van de gel had ik geen zin om een pantykousje te zoeken en mijn reguliere ijzeren zeefje was net kapot gegaan. Zoekend door mijn keukenla viel mijn oog op een “pureeknijper” , en aangezien de havervlokken niet zo klein zijn besloot ik die te gebruiken. Wát een uitkomst, wát een genot, véél handiger dan het kousje 🙂 Je laat de gel erin lopen (uiteraard houd je de pers boven een bakje) en op het laatst knijp je de pers een béétje op elkaar….niet téveel anders pers je de vlokken zelf mee en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Geen geklieder, gewoon door het persje laten lopen en klaar! Nu nog de gel gaan proberen op mijn haar , ben zeer benieuwd.

  6. Ik heb mijn haar na het wassen niet drooggemaakt en daarna de havergel gebruikt. Nu blijft mijn haar lang nadruppen en vraag me af of ik het haar niet te nat heb gelaten en of het resultaat met handdoekdroog haar ook goed is. Zou ik het kunnen fönhen of is het effect van de gel dan weg?

  7. Gisteren heb ik voor het eerst de havergel samen met de lijnzaadgel gebruikt. Ik had daarna meer slag in mijn haar, maar vandaag is het erg droog en het zit vol met klitten. Weet je hoe dit komt? Heb ik iets verkeerd gedaan of is dit gewoon niet goed voor mijn haar? Volgens mij heeft het wel hydratatie nodig.

    1. Hi Esther,

      Probeer eens de lijnzaad gel alleen of een heel klein beetje havergel.
      Ik denk dat het door de proteïne van de havergel komt.

      Groetjes Rachel

    1. Ik heb het ingevroren en bij mij is het daarna heel klonterig. Durfde niet veel te gebruiken. Bang dat je t gaat zien in je haar

      1. Hi Romy,

        zou het dan weer even kort koken tot het 1 geheel is en daarna af laten koelen 🙂

        Groetjes Rachel

  8. Hoi Rachel,
    Nou, ik ben aan het kokkerellen geslagen. Eerst kamillethee gezet, want ik ben blond en dat schijnt de kleur wel goed te kunnen doen. Daarna de havervlokken erin gekookt, gezeeft en toen door een pantykousje. Hmmmm het pantykousje is zwart en de gel is wel erg donker geworden. Ben bang dat deze afgegeven heeft! Lekker bezig???????? Ach, ik gebruik het wel als spoeling. Volgende keer beter???? Dankjewel voor het recept en de rest van alle tips.
    GroetjesSimone

  9. Hoi Rachel,
    Kun je het ook op droog haar gebruiken tussendoor, of moet je je haar eerst nat maken?
    Groetjes, Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *