Natuurlijke haarverzorging bij haaruitval en dunner wordend haar

Gemiddeld verliezen we 50 tot 100 haren op een dag. Zoveel? Ja zoveel! De meeste mensen hebben dit totaal niet door. De haren vallen ook niet altijd meteen uit je haar, maar ze laten wel los. Dit is allemaal geheel normaal. Je haalt deze haren pas uit je haar wanneer jij je haar borstelt of met je vingers door je haar heen gaat. Sommige mensen hebben altijd haren op hun kleding zitten en anderen hebben nergens last van. Hoeveel haar je verliest verschilt per persoon. Maar als je meer haar verliest dan normaal is er natuurlijk wel iets aan de hand.

In het begin merk je er niet zoveel van, maar na een tijdje wordt je het misschien zat of merk je dat je haardos dunner wordt. Je hebt niet zoveel haar meer op je hoofd als voorheen. Meer haaruitval of een dunner wordende haardos is erg vervelend en het kan verschillende oorzaken hebben. Maar gelukkig is er ook een heleboel aan te doen om ervoor te zorgen dat de (extreme) haaruitval stopt en je weer wat een vollere haardos krijgt. In deze blog zal ik verschillende tips en triqs met je doornemen die je gemakkelijk in je routine kan toepassen. En nee, het zal niet een kant en klare agressieve shampoo zijn die je bij de apotheek kan kopen. Heb jij deze wel in huis? Dan zou ik die maar meteen weggooien..

Je innerlijke gesteldheid

Hoe jij je voelt of wat je eet heeft enorm veel invloed op de conditie van je haar. Denk hierbij aan wisseling in dieet, hormonen, ziekte of stress.

Meer haaruitval of dunner wordend haar kan komen doordat jij sinds kort veganistisch bent gaan eten of doordat jou lichaam momenteel bezig is met het bestrijden van een ziekte. Misschien heb je een ziekte en gebruik je sinds kort medicatie? Of misschien zit je net, of al een tijdje, in de overgang? Hier is helaas niet heel veel aan te doen. Haar is een bijproduct en als je een ziekte hebt heeft jou haar niet zoveel prioriteit.

Wel zou je aan de slag kunnen gaan met de onderstaande tips en hierdoor kan je hopelijk de hoeveelheid haaruitval beperken.

Eet jij sinds kort vegatarisch of veganistisch? Dan zou je kunnen kijken naar de onderstaande vitamines en mineralen die helpen om het haaruitval te verminderen of tegen te gaan.

Vitamines tegen haaruitval

Er zijn veel verschillende vitamines te koop voor meer en gezond haar. Denk hierbij aan de huid, haar en nagel vitamines, de sugarbearhair vitamines of biotine.

Misschien gebruik je deze vitamines al en lijkt het geen effect te hebben of misschien ken je ze helemaal niet en zeg ik nu iets nieuws.

Ik ken deze vitamines allemaal wel, en ik ben de persoon die altijd verder kijkt dan de voorkant van een potje. Het is namelijk erg belangrijk om naar de ingredienten te kijken van deze vitamines. Wat zit er daadwerkelijk in de vitamine en hoeveel zit er van één bepaald ingredient in?

Wat mij opvalt is dat combinatie vitamines, zoals de sugarbearhair of de huid, haar en nagel vitamines, allemaal verschillende soorten vitamines bevat, maar de actuele hoeveelheid van deze vitamines zijn eigenlijk net te weinig voor een goed effect.

DE vitamines en mineralen die je nodig hebt voor gezond haar en een gezonde haargroei zijn: Vitamine B (en dan voornamelijk vitamine B8, biotine), Zink en MSM. Zelf neem ik elke dag een theelepeltje MSM vlokken en wissel ik vitamine B en Zink af. Sinds ik elke dag MSM vlokken neem zijn mijn nagels sterker, is mijn huid zacht en glad en heb ik veel meer haar gekregen. Lees meer over vitamines en mineralen voor je haar in deze blog.

Te weinig proteïne in je haar

Je kan een dunnere haardos krijgen doordat je meer haaruitval hebt, maar het kan ook zijn dat iedere haar individueel dunner wordt en daardoor je haardos minder dik is geworden. Er zijn twee verschillende oorzaken die dit kunnen veroorzaken:

  • Je hebt een ziekte en/of gebruikt medicatie.
  • Je verft je haar of je hebt regelmatig hitte op je haar gebruikt

Haar bestaat uit proteïne en vocht. Proteïne is de bouwsteen van je haar. Het maakt je haar sterk, dikker en zorgt ervoor dat het weerstandig is tegen invloeden van buitenaf.

Als je een ziekte hebt of medicatie gebruikt is je lichaam bezig met andere dingen. Het haar is voor jou lichaam niet zo belangrijk.

Verschillende klanten van mij die een ziekte hebben of in de overgang zitten, vertellen mij dat hun haar is veranderd tijdens hun ziekte of de overgang. Ze hebben minder of dunner haar gekregen en meer haaruitval. Als ik het haar test zie ik al snel dat specifiek dit type haar erg breekbaar is en een enorm tekort heeft aan proteïne. Als jij dit herkent, zou je eigenlijk wel iedere wasbeurt zelf proteïne kunnen toevoegen aan je eigen low-poo conditioner, haarmasker of je eigen natuurlijke haarmasker.

Gebruik gehydrolyseerde proteïne, deze zijn speciaal klein gemaakt om je haar daadwerkelijk binnen te dringen en echt te herstellen. Geef de proteïne minimaal 10 minuten de tijd om goed in je haar te trekken en eventuele schade te herstellen. In deze blog kan je meer lezen over gehydrolyseerde proteïne

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij je haar veel hebt (of nog steeds) verft of vaak hitte (stijltang of krultang) hebt gebruikt of nog steeds graag gebruikt.

Verf en extreme hitte haalt de proteïne uit je haar. Je haar wordt dan dunner en je kan dan een minder volle haardos krijgen dan voorheen. Het kan zelfs zo zijn dat je haar daardoor ook niet lijkt te groeien! Het haar breekt al af voordat het op de gewenste lengte is.

Dit soort haar heeft ook proteïne nodig, maar niet voor altijd. Voeg regelmatig gehydrolyseerde proteïne toe aan je eigen low-poo conditioner, haarmasker of je eigen natuurlijke gemaakte haarmasker totdat je een goed en gunstig effect ervan ervaart. Te veel proteïne kan je haar droog, stug en knapperig maken (als je haar droog is). Herhaal de proteïne behandeling nadat je je haar weer hebt geverfd. Lees meer over gehydrolyseerde proteïne in deze blog.

Was je haar met een natuurlijk product

In mijn allereerste blog heb ik beschreven waarom shampoo zo slecht is voor je haar en je hoofdhuid. In het kort uitgelegd: Shampoo bevat een aantal agressieve reinigende ingrediënten, die je haar en hoofdhuid uitdrogen en je haar beschadigen. Jouw shampoo kan de oorzaak zijn dat jij meer haaruitval hebt dan anders. Misschien denk je nu: ‘Maar ik gebruik deze shampoo al jaren’. Ja, maar blijkbaar is er nu een punt gekomen dat je hoofdhuid het zat is en jou laat weten dat hij (jou hoofdhuid) ongelukkig is en niet meer wil dat jij deze producten gebruikt.

Een uitgedroogde hoofdhuid is namelijk ook niet echt bevorderlijk voor een gezond groeiende haardos. En misschien denk je nu ook: ‘Mijn hoofdhuid voelt helemaal niet droog aan!’. Maar heb jij wel eens goed naar je hoofdhuid gekeken? Of je hoofdhuid nu droog aan voelt of niet, ik kan wel mijn eigen ervaringen delen. Ik heb veel meer haaruitval als ik mijn haar was met een low-poo shampoo of conditioner dan wanneer ik het was met puur natuurlijke producten. En dan heb ik het ook nog over een shampoo of conditioner die geen sulfaten, siliconen of parabenen bevat! Moet je nagaan wat een verschil het zal zijn als je wast met een reguliere shampoo of conditioner en overstapt op natuurlijke producten. Iedere ‘commerciele’ shampoo of conditioner die in een fles zit en chemische ingredienten bevat is onnatuurlijk voor je haar en je hoofdhuid. Je hoofdhuid kan daarop reageren en kan daardoor meer haar loslaten dan normaal.

Misschien vraag je je door het bovenstaande nu af: ‘Waar moet ik mijn haar dan mee wassen?’

Er zijn veel verschillende natuurlijke producten waar je je haar mee kan wassen. Voor iedereen is er wel iets. Het voordeel van natuurlijke haarverzorging is dat je haar op een milde manier word gereinigd. Je haar wordt hierdoor minder sterk ontvet en daardoor behoud je haar zijn natuurlijke oliën. Omdat de natuurlijke producten je hoofdhuid mild reinigen en in balans houdt zal je minder haaruitval hebben. Daarbij voeden natuurlijke producten je haar veel intenser en zal je merken dat je veel gezonder haar krijgt, meer volume, zachter haar, dikker haar en misschien krijgt jouw haar wel een natuurlijke slag of krul.
Voorbeelden van milde natuurlijke producten die je haar reinigen:

Naast de bovenstaande opties kan je er ook nog voor kiezen om je haar te wassen met met alleen water of om je haar helemaal niet te wassen! Dit laatste heet ‘Sebum only’. Wil je toch graag een shampoo of conditioner gebruiken, kies dan voor een low-poo shampoo of conditioner. Een low-poo shampoo of conditioner bevat geen sulfaten, siliconen en parabenen. Meer informatie hierover en voorbeelden hiervan zijn te lezen in deze blog.

Provitamine B5 voor voller haar

Provitamine B5, oftewel d-panthenol, wordt aan veel verschillende shampoo’s en conditioners toegevoegd. Het is één van de belangrijkste haarvitamines die er is. Het versterkt het haar en brengt veerkracht aan het haar doordat het vochtinbrengend is. Het zorgt er ook voor dat je haar beter vocht vast houdt en het maakt je haar ietsje voller. Dit laatste is een tijdelijk, maar erg fijn, effect als je een dunnere haardos hebt. Als je bij de volgende wasbeurt geen provitamine B5 gebruikt is het effect helaas weer weg.

Met provitamine B5 bedoel ik geen vitamine B die je moet slikken, maar een vloeibare stof die je zelf kan toevoegen aan een shampoo, conditioner of haarmasker. Dit kan ook bv ook aan de ayurvedische haarkruiden toegevoegd worden. Een theelepeltje is al voldoende.

Provitamine B5 is ook vochtinbrengend voor de huid en daardoor erg fijn tegen een droge geïrriteerde hoofdhuid.

Cafeïne voor de luie haarzakjes

koffie voor je haar? Ja zeker! Je haar houdt van koffie! Er zit wel degelijk een scheikundige gedachte achter die cafeine shampoo die in de winkel te koop is.

Cafeïne maakt eventuele luie haarzakjes wakker die gestopt zijn te groeien of in ‘de rust stand’ staan. Verschillende onderzoeken, waaronder een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dermatology in 2014, wijzen uit dat cafeïne de hoofdhuid niet alleen beschermt tegen Dihydrotestosteron (een stof die haargroei vertraagt), maar dat het zelfs de groei van nieuwe haren kan stimuleren.

Uit het onderzoek blijkt dat haarzakjes die werden behandeld met cafeïne al na 24 uur een aanzienlijk verschil in groei vertonen ten opzichte van haarzakjes die niet in aanraking zijn gekomen met cafeïne. Na een behandeling van 8 dagen is dit verschil zelfs nog groter. Inactieve haarzakjes krijgen een boost, en ook productieve haarzakjes worden aangezet tot een snellere groei. Grappig feitje: Dit effect is duidelijker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. Hebben wij even geluk.

Ren nu niet meteen naar de winkel voor een fles cafeïne shampoo! Bij de meeste cafeïne shampoo’s is de dosering van de cafeïne helaas zo laag, dat de shampoo geen enkel effect zal hebben op de haargroei. Daarbij bevatten die commerciële shampoo’s vaak ook sulfaten, siliconen en parabenen. Om toch die luie haarzakjes wakker te krijgen kan je de volgende twee dingen doen:

  • Cafeïne poeder kopen en hiervan een flinke hoeveelheid toevoegen aan je eigen low-poo shampoo of haarmasker. Cafeïne poeder kan je gewoon online kopen. Op deze manier kan je je eigen cafeïne shampoo of haarmasker maken.
  • Een pot koffie zetten, dit laten afkoelen en over je droge haar heen gieten! Lekker inmasseren op je hoofdhuid en niet uitspoelen. Gebruik het als een leave-in. Je haar vind het gegarandeerd heerlijk! Koffie is erg vochtinbrengend voor je haar. Pas wel op als je blond haar hebt, koffie kan je blonde haar iets verkleuren of een donkere gloed geven. Tip: Gebruik donkere handdoeken en pas op voor je kleding.

De conditie van je hoofdhuid

Ik beschreef het hierboven al even kort, de conditie van je hoofdhuid is enorm belangrijk voor gezond haar. Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Je kan meer haaruitval krijgen doordat je een geïrriteerde hoofdhuid hebt, denk hierbij aan droogte, jeuk, schilfers (natte of droge) of zelfs eczeem of psoriases. Gelukkig zijn er veel natuurlijke producten die heel herstellend en helend zijn voor je hoofdhuid. Denk hierbij aan Neem en bhringraj poeder, Aloe vera gel of poeder, brandnetel of tea tree. Als jij een geirriteerde hoofdhuid hebt, lees dan eens deze blog.

Hoofdhuid massage voor meer bloedtoevoer

Om haaruitval tegen te gaan en meer haar te krijgen is het ook erg goed om je hoofdhuid te masseren. Je zou dit bijvoorbeeld de avond voor het wassen kunnen doen, gewoon met je vingers! Doordat je je hoofdhuid masseert gaat er meer bloed naar de haarzakjes toe, hierdoor stimuleer je de haargroei, verminder je haaruitval en stimuleer je een gezonde hoofdhuid.

Voor een nog beter resultaat zou je een beetje avocado olie of druivenpit olie op je vingers kunnen doen en dit op je hoofdhuid inmasseren.

Avocado-olie zit vol vitamine A, B6 en E. Deze vitamines helpen om de haarvaten in je hoofdhuid de voeden, herstellen en verbeteren. Daarbij is avocado rijk aan antioxidanten, mineralen en essentiele vetzuren die de bloedtoevoer naar de haarzakjes verbeteren en zo dus ook haargroei stimuleren en haaruitval tegen gaat.

Druivenpitolie zit vol vitamine D, E en C, linolzuur en omega 6. Het is een heerlijke lichte olie die je huid gemakkelijk op neemt. De polyfenolen en antioxidanten in de olie helpen een geïrriteerde hoofdhuid te behandelen en brengt een droge hoofdhuid in balans.

Avocado olie en druivenpitolie zitten beide in vele olie mixen die haargroei stimuleren en haaruitval tegen gaan. Waarom een dure haarolie mix kopen als je aan deze twee oliën voldoende hebt!

Mocht je toch graag een goede haarolie mix willen kopen die kant en klaar is en goed werkt tegen haaruitval en de haargroei stimuleert, kan ik de olie van Righteousroots aanbevelen of Samolherbal. De olie van Samol vind ik zelf erg fijn en verkoop ik nu ook.

Voor een optimaal resultaat zou je ook je hoofdhuid kunnen masseren met een shampoo brush tijdens het inmasseren van je shampoo of tijdens het uitspoelen van je haar. Met een shampoo brush masseer je je hoofdhuid terwijl je je haar wast. Hierdoor reinig je je hoofdhuid nog beter als je je haar wast en stimuleer je de bloedtoevoer naar de haarzakjes toe. Lees meer over de shampoobrush in deze blog.

Ik hoop dat de bovenstaande tips en triqs ervoor zorgen dat je hoofdhuid je haar weer vast blijft houden en je een vollere haardos krijgt! Laat je het mij weten als je baadt hebt bij mijn tips en triqs? (En je mag het ook altijd laten weten als je iets mist)

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *