Natuurlijke leave-in voor je haar

Vroeger begreep ik nooit wat nu het nut of het voordeel was van een leave-in. Ik was altijd een shampoo en mousse meisje. Ik waste mijn haar met Andrelon en gebruikte een mousse van Garnier. Ik zweerde echt bij deze mousse, deze vond ik geweldig!
Daarvoor heb ik wel eens een creme van Andrelon geprobeerd, maar dit maakte mijn haar zwaar en vet. Dus ik hield het lekker bij shampoo en mousse.

Toen wij in Haarlem gingen wonen stapte ik over op kerastase en smeerde een kapper mij eens een kerastase leave-in aan. Ik vond het wel een fijn product, maar omdat het zo enorm duur was gebruikte ik maar een klein beetje. En nog steeds had ik het gevoel dat ook dit product mijn haar verzwaarde of eerder vet maakte. Toen ik weer eens te lui was om het weer te kopen gebruikte ik het ook zo een hele poos niet.
Ik moet eerlijk zeggen dat mijn haar wel veel pluiziger was zonder leave-in. Ik had een soort ontplofte coupe. Totdat ik de no-shampoo methode ontdekte, toen ging er een wereld voor mij open. Met pijn in mijn hart gooide ik mijn leave-in en mousse weg en ging ik aan de slag met natuurlijke producten. Ik dacht, als ik mijn haar met een natuurlijk product was, heb ik geen andere producten meer nodig. Helaas. Voor sommige mensen werkt dat voldoende, bv als je stijl haar hebt. Maar het afgelopen jaar ben ik er wel achter gekomen dat alleen een natuurlijke wasbeurt voor mij niet voldoende is. Krullend haar heeft gewoon veel meer vocht en voeding nodig dan stijl haar.

Er zijn vele verschillende natuurlijke producten die je als een leave-in kan gebruiken. Heeft jou haar behoefte aan meer vocht? Is het droog, pluizig of statisch? Dan weet ik bijna wel zeker dat een natuurlijke leave-in iets voor jou is. Pluizig en statisch haar is eigenlijk haar wat op zoek is naar vocht, en als het droog is weet je eigenlijk al genoeg.

Als je laag poreus haar hebt kan het wel zo zijn dat een leave-in op je haar blijft liggen en niet goed intrekt. Gebruik dan lichte warmte om de haarschubben open te zetten zodat het goed kan intrekken. Je kan de föhn op de laagste stand zetten, een warme handdoek om je haar heen wikkelen of warmte krullers gebruiken.

Leave-in na het wassen

Lijnzaad gel

Lijnzaad gel is echt enorm vochtinbrengend. Het is super makkelijk zelf te maken en je kan er ook nog dingetjes aan toevoegen om het lekker te laten ruiken of om ervoor te zorgen dat het langer houdbaar is.

Het klinkt misschien raar, een gel die je als leave-in kan gebruiken, maar dat ligt aan de naam. Eigenlijk is het lijnzaad water, alleen wordt het een wat gellige/pudding achtige substantie. Ook kan lijnzaad gel je haar een beetje hard maken. Voor mannen is dit handig. ‘Een goed alternatief voor een dure of slechte gel’.  Deze gel voedt namelijk je haar! Maar als vrouw vind je zulke harde slierten misschien niet zo fijn. Je kan de cast, het harde laagje, van de lijnzaad gel gemakkelijk open kneden met je handen of met een microvezeldoek. Onder dit harde laagje zit zacht glanzend haar. Wees dus niet bang dat je haar wat hard wordt. Scrunch out that cruch!
Tip: Knijp dat harde laagje pas open wanneer je haar geheel droog is.

Breng de lijnzaad gel aan op vochtig haar na het wassen. Zelf gebruik ik heel veel van deze heerlijke gel. Mijn haar vind het super lekker. Lijnzaad gel trekt helemaal in je haar. In tegenstelling tot commerciële leave-in zal dit je haar niet verzwaren en ook niet vet eruit laten zien.
Tip: Heeft jou haar wat meer proteïne nodig, voeg dan een paar druppels gehydrolyseerde proteïne toe. Je kan meer lezen over gehydrolyseerde proteïne in deze blog.
Het recept voor deze heerlijke lijnzaad gel kan je hier vinden.

Aloë vera gel

Aloë vera gel is ook een heerlijke vochtinbrengende gel om na het wassen voor je huid en haar te gebruiken. Aloë vera gel kan je zelf maken, van de aloë vera plant, of gewoon kant en klaar kopen.

Aloë vera gel zelf maken:
Koop een aloë vera plant of gewoon een groot aloë vera blad, snijdt een aantal bladeren van de plant af en laat deze even uitlekken. Er komt nu eerst wat rode/oranje vocht uit het blad. Dit is een natuurlijk beschermingsmiddel van de aloë vera plant. Dit vocht is zeer giftig, dus spoel dat meteen weg!
Vervolgens snij je de bladeren open van beneden naar boven en haal je met een lepel de gel uit het blad. Doe de gel in een mixer of in een pot zodat je het met de staagmixer kan pureren. Zorg dat geen klontjes meer zitten. Je kan de gel ook nog door een zeef heen doen. En klaar is je eigen natuurlijke aloë vera gel! Deze aloë vera gel kan je ongeveer 3 tot 4 weken in de koelkast bewaren.
Heb je geen zin in dit gedoe? Koop dan kant en klare aloe vera gel. Er zijn verschillende aanbieders voor aloë vera gel. Ik zeg altijd, kies voor degene met de minste toegevoegde ingrediënten. Dan pak je meteen de aloë vera gel die het meest puur is.
Je kan Aloë vera gel kopen bij de Holland en Barrett, bij jojoli.nl of bij een natuur winkel.
Verschillende merken aloë vera gel zijn: Aloe pura, dr organic, Avril en Aubrey Organics. Zelf gebruik ik graag de aloë vera gel van jojoli.nl

Breng aloë vera gel, net als lijnzaad gel, aan op handdoek droog haar na het wassen. Aloë vera gel is ook heerlijk voor je huid, voor je gezicht maar ook voor je hoofdhuid. Zeker als je een geirriteerde hoofdhuid hebt werkt dit kalmerend.

Aloë vera gel kan je ook die harde laag om je haar leggen, net als dat lijnzaad gel dat kan doen.
Het verschil met lijnzaad gel is dat aloë vera gel iets minder zwaar is voor je haar. Het zal geheel in je haar trekken, net als lijnzaad gel, maar het is iets minder vochtinbrengend voor je haar. Aloë vera gel doet ook iets met de proteïne in je haar. Sommige mensen reageren hier niet goed op. Als je haar al genoeg proteïne heeft kan het alleen een beetje uitdrogend werken. Dit is hetzelfde als met kokos. Als je haar wel wat proteïne kan gebruiken kan het juist heel erg goed en fijn voor jou werken.

Leave-in op droog haar

Je hebt een aantal natuurlijke leave-in producten die je het beste op droog haar kan aanbrengen. Dit om ervoor te zorgen dat je haar alle voedingstoffen van dit product opneemt ipv dat het alleen langs je haar glijdt. De lijnzaad en aloë vera gel die ik hierboven beschreef kan je ook op droog haar aanbrengen.

Sauna tip: Neem de onderstaande leave-in producten mee in een klein spray flesje of in een bidon en breng dit aan op je droge haar, voordat je de sauna in gaat. Op deze manier kan dit lekker in je haar trekken als je heerlijk geniet van de warmte.

Thee

Thee is enorm vochtinbrengend voor je haar. Het maakt opzich niet uit welke soort thee je gebruikt, wat je maar in huis hebt. Het is het beste om de thee lekker sterk te zetten, af te laten koelen en dan over droog haar heen gieten. Dit moet op droog haar omdat anders je haar al verzadigd is met het water uit de kraan en het de thee niet of nauwelijks nog op neemt.

Verschil in thee soorten:
Kamille thee: Deze thee maakt je haar iets lichter. Dit zal niet meteen een drastisch verschil maken op je haar. Maar als je deze in de zomer gebruikt zal je toch al snel iets lichter haar krijgen. Leuk als je een zomercoupe wilt stimuleren.

Zwarte en hibiscus thee: Zwarte thee en hibiscus thee is iets zurig en zal ervoor zorgen dat de haarschubben wat gladder gaan liggen. Hierdoor zal je haar meer glans, minder pluis en zachter worden.

Gember thee: Gember bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Een heerlijke boost voor je haar.

Brandnetel thee: Brandnetel werkt heel erg goed tegen roos en een geirriteerde hoofdhuid. Masseer deze thee dus ook goed in op je hoofdhuid. Wil je het nog een extra boost geven? Voeg dan wat tijm of rozemarijn aan je thee toe.

Tip: Voeg een paar druppels glycerine toe aan je thee. Glycerine is heel erg vochtinbrengend. Pas wel op, als de lucht om je heen erg droog is (in je huis, op je werk of als je gaat vliegen) dan kan glycerine vocht uit je haar trekken. Het wil namelijk dan de lucht om je heen bevochtigen.

Koffie voor je haar

Koffie is ook heel erg vochtinbrengend voor je haar EN de caffeine in de koffie maakt ook nog eens luie haarzakjes wakker zodat deze weer bezig gaan. Ideaal dus als je veel haaruitval hebt of als je een dunnere bos haar hebt gekregen door andere omstandigheden. Maar pas op, deze caffeine boost is ook de reden dat je beter geen koffie over je haar heen kan gieten in de avond. Anders doe je misschien geen oog dicht.
Hoe werkt dit dan? Heel erg simpel. Zet gewoon een pot of een kopje koffie, laat dit afkoelen, verdun het voor de helft met water en giet het over droog haar.
Koffie is meer hydraterend voor je haar dan thee. Pas op: De koffie kan wel vlekken geven op je kleding of de handdoeken als je je haar droogt. Als je heel erg blond haar hebt kan je beter thee gebruiken dan koffie. Ik weet niet of de koffie je haarkleur aantast.

Rozenwater

Rozenwater… Het ruikt al zo enorm lekker. Het is een heerlijk leave-in voor je haar en ook een lekkere toniq voor je huid. Wist je dat je zelfs je make-up van je gezicht kan halen met rozenwater? En het is ook heel erg kalmerend voor een geirriteerde huid, ook voor je hoofdhuid. Ik vind het zelf erg fijn om het in een sprayflesje te doen en af en toe te gebruiken om mijn haar op te frissen, wat pluis weg te werken of om een aantal krullen weer even mooi in model te krijgen. Ik koop mijn rozenwater bij Erica. Dit is tot nu toe de enige rozenwater die ik heb gevonden die ECHT puur is! Let bij de aanschaf van je rozenwater altijd op de ingrediënten! Er moet alleen water en rozen in zitten! Geen andere zooi.

Orangjebloesemwater

Het was pure toeval toen ik erachter kwam dat je ook oranjebloesemwater kan gebruiken voor je haar. Ik had het gekocht omdat ik het nodig had bij het bakken van koekjes. Ik gebruikte al eens rozenwater voor mijn haar, en toen dacht ik, misschien zou je ook wel oranjebloesemwater kunnen gebruiken. En het werkt super goed! Zelf vind ik het fijn om gewoon wat orangjebloesemwater op mijn handen te doen en dit over mijn haar te verdelen. Ik pak ook wel eens een pluizige krul vast en omhuld deze in oranjebloesemwater. Daarna is de pluis weg en deze krul glanst enorm! En dit werkt ook als je geen krullen hebt!

Lavendel water

Maak je eigen heerlijke lavendel water spray. Heerlijk voor je haar, maar ook voor in je kamer of je beddengoed.
Het ruikt lekker en je haar frist ook lekker op van deze spray.

Gebruik 1 liter gekookt regenwater of 1 liter gedemineraliseerd water en voeg daarbij 3 druppels (niet synthetische) lavendel essentiele olie toe. Doe deze mix in een sprayflesje en gebruik het om je haar een beetje op te frissen.
Tip: Je kan de lavendel water spray ook gebruiken om je kamer of auto op te frissen. Of gebruik het om je lakens en je kleding een lekkere geur te geven. Speciaal lekker na het koken of na het barbequen.

Weet jij nog een fijne natuurlijke leave-in of mis je iets in deze blog? Laat het mij hieronder weten! Ik hoop dat jij en je haar veel baadt hebben aan mijn tips.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

35 antwoorden op “Natuurlijke leave-in voor je haar”

 1. Ik merk dat mijn haar wel snel vet wordt door de lijnzaadgel. Waardoor ik na een nachtje slapen een rommelige coupe met krullen en vettige slierten.
  Ik knijp na het douchen het water uit mijn haar en dep het wat droog met een microvezeldoek. Daarna knijp ik de lijnzaadgel in mn haar. Plop mn haar in een microvezel handdoek en droog het wat na met de föhn (anders duurt het bijna de hele dag voordat het droog is)

  1. Heb je misschien laag poreus haar? Dan is lijnzaad gel misschien niet iets voor jou. Al eens aloë vera gel geprobeerd?

 2. Dank je voor de tips.
  Ik ben al lange tijd op zoek naar iets om mijn haar te beschermen wanneer ik naar de sauna ga. Ik had eerder gelezen dat lijnzaadgel en aloe vera gel (glycerine en honing) humectanten zijn, en dat deze alleen goed werken in een vochtige omgeving. In een droge sauna zouden ze juist vocht onttrekken aan je haar.
  Ik weet niet of de hydrolaten die je noemt ook humectanten zijn, en dus eigenlijk ook niet helpen in de sauna.
  Mocht je nog een keer een andere bescherming voor je haar weten voor in de droge sauna, dan hoor ik het heel graag.
  Alvast bedankt!

 3. Fijne blog om te lezen. Ik had exact hetzelfde, eerst gebruikte ik ook alleen een shampoo of conditioner. Tot mijn kapper zei dat een leave-in weleens zou helpen tegen die droge punten. Ik gebruik tegenwoordig de Olaplex no.6. Er hangt een prijskaartje aan, maar het product is echt veelbelovend!

  Bedankt voor de tips.

 4. Hoi,
  ik ben razend enthousiast over alle natuurlijke leaves-in. Alleen wil ik weten of ze ook te gebruiken zijn voor mijn kroeze (afro) haar.
  Graag je reactie.

  Veel liefs.

  1. Voor lage porositeit lichte producten zoals thee, rozenwater of koffie, maar lijnzaad gel of aloë vera gel kan ook best. Niet ieder laag poreus haar is weer hetzelfde. Goed opletten of het wel goed in je haar trekt en er niet op blijft liggen of je haar vet maakt.

 5. Oh ik ben net op de site van Erica geweest, een van de ingredienten in rozen water is alcohol, dat is juist niet de bedoeling, toch??

  1. Nee dan zou je een andere op moeten zoeken. Erica heeft de ingrediënten veranderd. En rozenwater hoef je niet te verdunnen!

  1. Hi,

   Ja ik ken rijstwater. Ik zou dat niet als leave in gebruiken, maar wel op droog haar aanbrengen want dan neemt je haar er het meeste van op en dan na 10 minuten intrekken weer uitspoelen ????
   Het is erg hydraterend en zou de haargroei stimuleren. Maar daar heb ik zelf geen ervaring mee omdat het voor mijn haar gewoon te hydraterend is.
   Veel plezier ermee!
   Groetjes Rachel

    1. Hi Denise,

     ja zeker, google eens zelf hydrolaat maken.
     Zie je precies hoe je dat moet doen.

     Groetjes Rachel

  1. Hi Mellany,

   Zelf zou ik honing nooit als leave in gebruiken. Wordt een beetje een plakkerige boel. Ik spoel het altijd weer uit mijn haar.

 6. Hoi Rachel,
  Zo’n fijne blog! Ik gebruik nu vaker thee leave ins (kamille/gember). Werkt echt goed tegen m’n jeukende hoofdhuid, alleen merk ik dat m’n punten droog zijn..
  Wat raadt je aan voor hoog poreus haar? Bedankt.

  1. Hi Julia,

   Dankjewel ???? Heb je al eens lijnzaad gel of aloë vera gel gebruikt voor de lengtes?
   En verdeel daarna een paar druppeltjes olie over je handen en strijk dat over je haar. Zo seal je het vocht in.

   Groetjes Rachel

 7. Hallo, hoe lang kun je de thee bewaren? Ik heb mijn haar nu echt nat gemaakt maar ‘s ochtends zou ik gewoon met een spuitertje wat thee op mijn haar spuiten. En het is denk ik niet de bedoeling dat ik er kombucha op sproei. Of heeft iemand daar ervaring mee?

  1. Voor mijn zoontje gebruik is soms wel eens water met (appel/sinaasappel)azijn Om zijn Blonde krullen weer tot leven te brengen. Of is dat eigenlijk niet zo’n best idee?
   Moet de thee of koffie ook met gekookt regenwater of gedemineraliseerd water?
   Kan je lavendel Water ook niet maken met verse lavendel uit de tuin? Een soort thee van trekken dan…

   1. Hi Lien,

    De azijn kan zeker 🙂 De thee en koffie kan gewoon met kraanwater. Als het kookt gaat er al wat kalk uit het water.
    Verder kan je de lavendelwater ook maken met verse lavendel uit de tuin 😉
    Veel succes!

    Groetjes Rachel

 8. Hoi hoi,
  Wat kun je gebruiken tegen relaxed Hair dat enorm droog is en breekt. Kun je ook limoen als een soort pre shampoo gebruiken?
  Zou het fijn vinden en ik denk heel veel vrouwen met relaxed Hair om iets te gebruiken wat het haar glanzend en gezond maakt.
  Alvast super bedankt.

  1. Hi Pat,

   Relaxed haar is vaak beschadigd door het relaxen. Je haar heeft dan gehydrolyseerde proteïne nodig.
   Lees mijn blog daarover eens 😉 Je kan de beschadiging herstellen door haarmaskers te doen met deze proteïne.

   Groetjes Rachel

 9. Kan ik lijnzaad gel ook maken met theewater?
  Ik was gemiddeld 2x per 7 à 8 mm haar… Als het erg droog in de punten is doe een thee badje en daarna wassen met natuurlijke zeep. Daarna veel lijnzaad gel er in. Verschillende meteen jaar geleden is groot!!! Ben blij dat ik je site hebt ontdekt

 10. Hoi hoi,

  Ik heb snel (heel snel!) last van vet haar en kreeg als tip mee lavendelwater hiervoor te gebruiken. Nu kom ik op jouw blog uit en toevallig pluist mijn haar ook heel snel. Ik zie dat lavendelwater daar dus ook goed voor is. Maar nu zie ik dat thee ook een goede leave-in is. Ik ben wel benieuwd, want je gebruikt de thee op droog haar. Wordt je haar dan niet snel vet? Of stroef? of plakkerig o.i.d. (ik neem aan dat je het na het inbrengen van de thee niet wast)?

  Groetjes,

  Mara

  1. Hi Mara,

   Je haar zal er zeker niet stroef of plakkerig van worden. Juist zacht en glanzend.
   Wel kan het je haar iets sneller vet eruit laten zien omdat het hydraterend is. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het niet over je hele haar (hoofdhuid) heen te gieten maar alleen de lengtes te doen.
   Je kan het ook in een sprayflesje doen 😉

   Groetjes Rachel

 11. Hoi, interessante blog, dankjewel
  Ik gebruik o.a. saliewater in een spray. Op 50ml water neem ik 20 druppels etherische olie , het is goed zelf te maken.
  In de keuken maak ik weleens hibiscusthee en gebruik het om mijn haar uit te spoelen na het wassen. Dat geeft een mooie glans.
  Ben ook enthousiast over Samol

 12. Ik gebruik al een tijdje en veelvuldig de lijnzaad gel voor mijn haar en mijn haar wordt er veel voller door. Ik heb blond haar van mezelf, en het wordt wat donkerder, misschien door gebruik van de lijnzaadgel. Ik ga nu eens proberen op de lijnzaad gel te maken met kamille thee. Ben benieuwd wat dat gaat doen.

 13. Niet als leave in, maar wel als masker op droog haar.. een masker met mayonaise doet wonderen voor poreus haar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *