Immortelle olie; het vloeibare goud?

Sommige noemen deze olie ‘Het vloeibare goud’ en anderen een manusje van alles. Ik denk dat beide omschrijvingen wel spreekt voor wat deze olie is en wat het kan.

Tijdens onze vakantie in Kroatië kwam ik in aanraking met deze bijzondere olie. Nog nooit had ik ervan gehoord, maar nu weet ik er opeens vanalles vanaf. Zo gaan de dingen wel vaker als je ergens enthousiast over bent nadat je je erin hebt verdiept.

In deze blog wil ik je eigenlijk meenemen in de wereld van deze bijzondere olie. Wat voor olie dit is, wat het voor je doet en hoe je deze olie zelf kan gebruiken & toepassen.

Immortelle olie, oftewel ‘Helichrysum italicum’ of ‘de strobloem’, is afkomstig van een grasachtige plant die veel voorkomt in Italië, Spanje, corsica en de Balkan. De langstelige, maar kleine, plant draagt goud gele bloemen die stralen in de zon. De gele bloemen verdrogen snel als de plant geoogst is, maar blijven er lang mooi uitzien. Zo heeft deze plant ook zijn naam gekregen die de zon (helios) associeert met goud (chrysos).

Immortelle olie is een erg kostbare olie. Na destillatie komt uit de goud gele bloemen maar zeer weinig olie voort. Er is een ton aan immortelle plant nodig om 1 liter olie te maken. Bizar weinig olie, maar er komt wel heel veel hydrolaat vrij. Dit is dan ook de reden waardoor dat ook in veel lagere prijs te verkrijgen is.

Het bijzondere aan deze olie, en wat deze olie ook onderscheid van andere essentiële oliën, is dat immortelle olie, specifiek van de Helichrysum italicum, als enige nerylacetaat bevat. Deze stof verleent het alle eigenschappen die in de andere soorten ontbreken. Deze specifieke immortelle olie is hierdoor anti-aging, huid herstellend en heeft een anti-hematoom resultaat op de huid.

Er zijn verschillende soorten immortelle olien te vinden. Je hebt de wat goedkopere variant die oranjerood is, en de duurdere luxere die lichtgeel, soms geel-groen tot bruin is. De oranjerode komt vaak voor in gebieden die minder geschikt zijn om de immortelle plant te laten groeien. De plant houdt namelijk van wat een droog en rotsig gebied. Dit maakt dat het eiland Pag, waar ik de olie tegen ben gekomen, zeer geschikt is voor deze plant. Aan het einde van het seizoen, wanneer er minder oogst is, en de plant minder sterk en krachtig, kan het zijn dat de olie oranjerood is.

Immortelle olie heeft een bijzondere geur. Het is een intense, kruidig-houtachtige en fruitige geur die doet denken aan gras en honing. Het is een geur die ik nog niet eerder had geroken en nog best een tijdje bleef hangen ook al waren we alweer vertrokken. Ik vond de geur niet vervelend, het had een kalmerend effect.

Eigenschappen immortelle olie

Immortelle staat voor herstel, rust en doorstroming. Vooral van de huid en onderliggende weefsels. Het verbetert bloed- en lymfecirculatie: huidbeschadigingen genezen sneller, litteken vorming wordt tot het minimum beperkt en de zwelling wordt meteen minder. Immortelle olie werkt vooral erg goed en wonderbaarlijk bij nieuwe en oude blauwe plekken.

De olie bevordert de regeneratie van de huid en geeft daardoor als resultaat een gezonde en mooie huid. Het vermindert rimpels, acne, littekens, striae, en verschillende huidproblemen zoals rosacea, psoriasis, eczeem en kloven. Het verzacht de huid en beschermt tegen vochtverlies, terwijl de bloedvaten worden versterkt. Het regelt bloedsomloopstoornissen, flebitis, spataderen en aambeien. In een massageolie verlicht het spierpijn.

In aromatherapie wordt de olie als ontspannend beschouwd. Het is zeer geschikt om te gebruiken tijdens therapeutische sessies. Het is even doeltreffend tegen een gekwetste ziel als tegen een gekwetst lichaam.

 • Hij voedt het emotionele lichaam bij zorgen, verdriet en rouw.
 • Geeft verlichting en acceptatie bij stress, depressies, frustraties en opgekropte gevoelens.
 • Erg fijn voor mensen die veel in hun gedachten leven en daarom koude voeten krijgen.
 • Het helpt wraak en woede te overwinnen.
 • Verlicht slapeloosheid en stimuleert het dromen.
 • Helpt bij het naar binnen kijken: Brengt diepliggende en oude trauma’s naar het niveau van bewustzijn zodat ze gezien en begrepen kunnen worden.

Immortelle olie voor je haar

Zoals je hebt gelezen helpt en werkt deze olie tegen heel veel verschillende klachten en pijntjes. Zowel lichamelijk als psychisch. Maar dit is een pagina over haar en hoe je op een natuurlijke manier je haar en hoofdhuid kunt verzorgen. Wat doet deze olie dan voor je hoofdhuid en je haar?

Immortelle olie regenereert de huid en stimuleert op deze manier een gezonde hoofdhuid. Naast al die pijntjes en kwaaltjes werkt immortelle olie ook nog eens tegen roos, schilfers, droge hoofdhuid, psoriasis, eczeem en het stimuleert de haargroei.

Voor een gezonde haargroei is een gezonde hoofdhuid essentieel. Een ongezonde hoofdhuid kan schade aan de haarwortels geven en zo doende de haargroei belemmeren. Doordat immortelle olie celvernieuwing stimuleert en tegelijk de hoofdhuid vrij houdt van schimmels, overproductie van talg en uitdroging voorkomt, blijft de hoofdhuid gezond en kunnen de haren zonder problemen sterk en voortvarend groeien.

Tips hoe te gebruiken

Omdat de olie zo puur en zo krachtig is begrijp ik wel dat je het misschien moeilijk vind om in te beelden hoe je deze moet of kan gebruiken. Daarom hier een aantal tips speciaal voor jullie:

 • Voor huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, rosacea, acne, kloven, blauwe plekken, littekens of striae: Voor kleine oppervlakken; puur 1 a 2 druppels olie lokaal aanbrengen en lichtelijk inmasseren op de plek. Voor grote oppervlakken; 3 druppels verdunnen met 20 tot 30 druppels draagolie of een fijne crème die je dan lokaal aanbrengt. Let op: als je de olie puur op je huid gebruikt moet je deze eerst even uittesten om te kijken of er geen irritatie optreedt.
 • Anti-aging: Voeg 1 druppel dagelijks toe aan je eigen favoriete dagcrème of olie die je gebruikt. Immortelle olie regenereert (zorgt voor vernieuwing) de huid waardoor het ouderdom tegen gaat.
 • Psychisch: Voeg 2 of 3 druppels toe aan je diffuser of voeg 5 tot 10 druppels toe in bad of in een voetenbad. Je kunt immortelle olie gemakkelijk mengen met de volgende etherische oliën: bergamot, alle citrusoliën, salie, cipres, geranium, lavendel, neroli en rozemarijn.
 • Haargroei en kalme hoofdhuid: Voeg 1 a 2 druppels immortelle olie toe aan je ayurvedische haarmasker of een ander fijn haarmasker. OF verdun 3 druppels van de olie in 20 tot 30 druppels draagolie en masseer hiermee je hoofdhuid de avond voordat je je haren gaat wassen. Laat het dus lekker een nachtje intrekken.

Belangrijk: Gebruik deze olie niet tijdens je zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft

Immortelle hydrolaat

Immortelle hydrolaat is veel dunner en iets minder krachtig dan de pure Immortelle olie. Vandaar ook de prijs. Maar Immortelle hydrolaat bevat nog steeds wel alle fijne eigenschappen die de olie bevat, het is alleen lichter. Je kunt dus ook met een gerust hart wat meer toevoegen aan een haarmasker, gezichtsmasker, puur op je gezicht sprayen of zelfs verdund opdrinken. Hieronder tips hoe je immortelle hydrolaat kan gebruiken of toepassen.

 • Haargroei, kalme hoofdhuid en glanzend haar: Voeg 1 eetlepel toe aan je ayurvedische haarmasker of een ander fijn haarmasker. OF spray de immortelle hydrolaat puur op je droge of vochtige haar na het wassen of tussen wasbeurten door. Ook puur te gebruiken op je hoofdhuid bij een onrustige hoofdhuid.
 • Anti-aging of tegen een onrustige huid: Spray de immortelle hydrolaat puur op je droge of licht vochtige gezicht/huid voordat je een serum of dagcrème aanbrengt. Je laat de hydrolaat eerst intrekken in de huid.
 • Detox: Verdun 10 ml immortelle hydrolaat in een groot glas met water en drink dit één keer per dag voor een detox of ontgifiting.

Te koop

Tijdens mijn vakantie ben ik direct in aanraking gekomen met een lokale boer die immortelle olie en hydrolaat maakt. Door hun enthousiasme ben ik nieuwsgierig geworden naar deze speciale olie en na onderzoek zelf ook erg enthousiast geraakt.

Dit is dan meteen ook de reden dat ik de immortelle olie bij hun heb aangeschaft om vervolgens voor jullie in kleine flesjes aan te bieden. Ik heb een scherpe prijs van hen gekregen waardoor ik het ook scherp aan jullie kan aanbieden. Geen andere onkosten, tussenpersonen of dure verpakking erbij gerekend. Puur de olie, de goede kwaliteit, direct van de boer. Dat is waar het om gaat, en op die manier kan je ook voor een goede prijs, kwalitatief goede producten kopen.

Momenteel heb ik, in beperkte oplage, immortelle olie en immortelle hydrolaat te koop. Bekijk de prijzen en de beschikbaarheid hier.

Heb je vragen of misschien een leuke tip? Laat dit dan hieronder weten. Ik hoor graag van je wat je van deze blog vond en of deze nuttig was voor je.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

4 antwoorden op “Immortelle olie; het vloeibare goud?”

 1. Klinkt als een wonderolie. Ik ben even wel benieuwd naar het verschil met bijvoorbeeld castor olie. Daar zijn de eigenschappen ook vergelijkbaar; hydraterend, voedend, reinigend, herstellend, kalmerend.. Niet om immortelle olie af te kraken, want klinkt geweldig maar ben toch benieuwd naar de verschillen. De prijs zit hem vooral in het feit dat er weinig olie uit een plant komt denk ik? En de aanwezigheid van nerylacetaat, maar wat doet dat precies wat andere stoffen niet doen? Sorry voor mijn kritische noot maar vind het ook erg interessant!

  1. Hee, Castor olie is ook een hele fijne olie, maar wel een hele dikke olie die je bv moeilijk uit je haar krijgt. zeker als je natuurlijke producten gebruikt.
   Immortelle olie is een etherische olie. Dat is iets anders en ook anders te gebruiken. Daarom kan je het ook bv in een diffuser doen om de geur in je huis te verspreiden.
   Het is een kostbare olie omdat er weinig olie voort komt uit de plant en ook omdat de plant niet overal te verbouwen is. En het is ook de enige olie met de celvernieuwende eigenschappen 😉

   Groetjes Rachel

 2. Ik heb op mijn hals/borst een pigmentvlekje wat ik sinds een kleine week insmeer met de olie. Tot mijn verbazing lijkt het plekje echt zachter en lichter te worden. Ik smeer nog even door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *