Grijs, blond of wit haar is gevoelig om een gele of oranje gloed te krijgen. Zeker geblondeerd haar kan hier gevoelig voor zijn. Deze gele of oranje gloed worden ook wel ‘warme’ tinten genoemd. Ze kunnen van nature in blond (of lichter) haar zitten, maar ontstaan meestal na het blonderen. Erg jammer als je het juist zo leuk vind om wat lichter haar te hebben en je haar in de winter bv meer naar geel of oranje nijgt.
Om deze gele of oranje gloed uit je haar te halen hebben ze zilvershampoo’s uitgevonden. Dit zijn shampoo’s die paarse of blauwe tonen bevatten om het gele of oranje uit je haar te halen. Fijn! Maar helaas bevatten veel van deze shampoo’s sulfaten en drogen ze je haar uit omdat ze weinig voedende ingrediënten bevatten. Ze doen hun werk goed, omdat ze veel van de paarse en blauwe tonen bevatten, maar van zo’n uitgedroogd bosje haar wordt je ook niet echt gelukkig.
Gelukkig hoeft dat de laatste tijd niet meer! Er zijn namelijk een aantal ‘veilige’ zilvershampoo’s op de markt gekomen die de gele of oranje gloed uit je haar halen EN je haar niet uitdrogen! En als je liever helemaal geen chemie wil gebruiken of lekker zelf aan de slag wil gaan in de keuken zijn er ook nog natuurlijke manieren om deze oranje of gele gloed uit je haar te halen. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder!
Hoe werkt zo’n zilvershampoo eigenlijk?
Volgens de logica van complementaire kleuren staan gele en oranjekleuren tegenover blauw en paars in het kleurenwiel en heffen ze elkaar dus op als ze samen gebruikt worden. Dit werkt zowel op platina, (assig of donker) blond, wit, grijs of pastel gekleurde lokken.
In theorie zijn de paarse shampoos beter om de gele tinten uit het haar te halen en zijn de blauwe shampoos beter in staat om de oranje tinten uit het haar te halen. Maar over het algemeen zijn de meeste zilvershampoos paarser en kun je hier zowel geel als oranje mee uit het haar halen.
Een shampoo of een conditioner/masker?
In principe doet een zilver shampoo hetzelfde als een zilver conditioner of masker: Namelijk je eigen haarkleur een beetje koeler maken. Het enige verschil is dat de één – net zoals bij normale haarproducten – meer verzorging biedt dan de ander. Voelt je haar droog aan nadat je het gewassen hebt met een zilvershampoo, probeer dan eens een paarse conditioner (in de lengte en punten) of een masker met extra verzorgende ingrediënten.
Hieronder een lijstje van verschillende Low-poo (sulfaat, silicoon, parabeen en microplastic vrij) en Curly girl (CG) zilver shampoo’s.
Low-poo en CG zilver shampoo’s
- Innersense Bright balance shampoo (mijn favoriet!!!)
- Bruns Blond beauty shampoo
- Foamie silver linings shampoobar
- Hema silver shampoo
- Rudolphe & Co blonde hair shampoo (Bevat wel mica, hiervoor worden kinderen gebruikt om dit uit de mijnen te halen, kinderarbeid dus)
- Kitsch purple toning biotin shampoobar
Low-poo en CG zilver conditioners en maskers
- Innersense Bright balance conditioner (favoriet)
- Provoke Touch of silver conditoner
- Waterclouds Violet silver Conditioner (Bevat wel mica, hiervoor worden kinderen gebruikt om dit uit de mijnen te halen, kinderarbeid dus)
- Shea moisture purple rice water strenght (masker)
- Ida warg Silver hair mask
- Rudolphe & Co ultimate care blond mask (Bevat wel mica, hiervoor worden kinderen gebruikt om dit uit de mijnen te halen, kinderarbeid dus)
- Artego Lola blueberry mask
Toning drops
Recentelijk heeft Boucleme een nieuw product gelanceerd. Namelijk: Paarse toning drops. Dit product is zeer sterk geconcentreerd en je kunt een paar druppels hiervan toevoegen aan je eigen shampoo, conditioner of haarmasker. Op deze manier kun je zelf je eigen zilver product maken en hoef je niet een nieuwe fles shampoo, conditioner of masker te kopen.
Wil je toch meer op de puur natuurlijke weg blijven?
Als je liever alleen puur natuurlijke producten gebruikt voor je haar zou je bijvoorbeeld kittelbloemen of deze zilver spoeling van funky soap kunnen gebruiken. Kittelbloemen geven van nature een paars/blauwe kleur af als je deze weekt in gekookt water. Je kunt dit op 2 verschillende manieren gebruiken. Je kunt een thee zetten met de kittelbloemen of de zilver spoeling van funky soap. En dit als een spoeling gebruiken, over droog haar heen gieten, half uur in laten trekken en dan uitspoelen. Of je kunt het paars/blauwe water mengen met een eigen Low-poo of CG shampoo/conditioner of haarmasker. Maar je kunt het ook mengen met de ayurvedische haarkruiden of een ander fijn haarmasker.
1. Neem gedroogde kittelbloemen (te koop bij reformzaak of een kruiden/thee winkel)
2. Doe twee theelepels kittelbloemen in een glas
3. Voeg kokend water toe, zodat het net onder water staat
4. Op gewenste kleur laten komen, je kan eventueel extra bloemen toevoegen
5. Bloemen goed uitpersen in een zeef boven 2e glas
6. Wil je het paarser hebben (voor de oranje gloed) voeg dan wat citroensap of appelazijn toe
7. Verdeel je pigmentwater over 2 glazen/bakjes
8. Voeg aan een bakje jouw Low-poo of CG shampoo toe, aan het andere jouw low-poo of CG conditioner
Je kan dit per keer maken, of heel geconcentreerd voor bv een halve fles.
Geen oranje of gele gloed maar wordt je haar in de winter altijd wat donkerder?
Dan zou je er nog voor kunnen kiezen om je haar wat lichter te maken met bv honing. In bepaalde honing soorten zit Glucose Oxidase. Bij het verdunnen van bepaalde soorten rauwe honing met water maakt dit enzym waterstofperoxide vrij. Dit is een kleine hoeveelheid, maar maakt toch je haar ietsje lichter. Hoe? Lees hierover meer in deze blog.
Heb je nog vragen of bv zelf nog een goede tip? Laat het mij hieronder weten!
Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare
Dag Rachel,
Gebruik om de gele gloed een alg poeder dat blauw is. Wordt gebruikt voor de energie huishouding. Het wordt ook net als kittelbloem gebruikt om taart glazuur blauw te kleuren. Ik doe het in mijn haarkruiden. Omdat het ook voor consumptie geschikt is, kan het ook in haarkruiden. Mijn jonge haar is nu zilver en grijs.
E3Live is het merk. Je hoeft maar een beetje te gebruiken.
Hoi Marijke, heb je een link van het product dat je gebruikt? Ik wilde ook aan de slag met Kittelbloemen, maar dit lijkt me makkelijker en blijkbaar werkt het goed? 🙂 Hoor graag van je! Groetjes, Nicol
Hoi Rachel,
Een hele tijd heb ik zitten ploeteren met mijn haar. Inmiddels ben ik nu zover dat ik geen producten meer voor mijn haar hoef te gebruiken qua reiniging en verzorging. Het enige waar ik nog mee zit is graag wat aan mijn oranje gelige gloed zou willen doen. Die kittelbloemen zou ik willen proberen. Aangezien ik verder eigenlijk geen producten meer wil gebruiken, is het ook mogelijk om alléén kittelbloemen te gebruiken? Door er bv thee van te zetten en over je haar te gieten inwerken en uitspoelen? Of Heb je een andere tip om het zo gering mogelijk te kunnen houden?
Ik hoop dat je me kunt verder helpen!
Groetjes Madelon
Hi Madelon,
Ik zou het gewoon uitproberen 🙂 Zou het dan wel op droog haar aanbrengen zodat het er niet zomaar langs spoelt en je haar het ook echt opneemt.
Hoor graag wat het effect is 😉
Groetjes Rachel
Beste de conditioner en zilvershampoo van de Hema zien er niet goed uit qua ingrediënten.. ! Zijn deze wel goed ?? Hoor het graag
Ik zie dat ze de ingredienten hebben veranderd. Ik ga deze uit de lijst halen.
Dankjewel 😉
Groetjes Rachel
Ik heb de Fanola no yellow mask aangeschaft, maar zie nu dat er sodium sulfate inzit? Is deze samenstelling dan ook veranderd en niet meer low poo?
Hee,
Wat apart, in een masker sulfaat? Heb je de ingrediëntenlijst? Dan kijk ik ernaar voor je.
Groetjes Rachel