Op een natuurlijke manier stoppen met de Pil

De anticonceptie pil. Heel veel vrouwen slikken dagelijks de Pil om niet zwanger te worden, of om je hormoonhuishouding onder controle te houden. Zelf heb ik ook een enorme geschiedenis met het slikken van de Pil. Ik dacht dat het normaal was, en iets wat je hoorde te nemen. Tot het bij mij goed fout ging, en ik enorm ongelukkig werd door de bijwerkingen van dit kleine hormoon pilletje. Acne! Op 25 jarige leeftijd! Mijn hele gezicht zat eronder! Wat hormonen wel niet met je lichaam kunnen doen.. Ik heb een half jaar gezocht naar oplossingen voor mijn huidprobleem, tot ik besloot om te stoppen met die hormonen. Ik vond het enorm spannend, maar mijn besluit stond vast! In deze blog zul je lezen hoe ik gestopt ben met de pil, welke natuurlijke supplementen hebben geholpen bij het ontgiften van al die hormonen en hoe je je cyclus bij kunt houden en paraat staat voor een onverwachte menstruatie.

Mijn voorgeschiedenis met de Pil

Op mijn 14e begon ik met de Pil te slikken. Mijn moeder was geen fan, maar ik had enorm veel last van mijn menstruatie. De eerste twee dagen was ik letterlijk ziek. Hele heftige pijnen en flink veel overgeven. Ik vroeg mijn moeder of ik niet kon starten met de Pil, en uiteindelijk zwichtte ze en nam ze mij mee naar de huisarts. YES! Eindelijk een normale cyclus, niet meer onverwacht ongesteld worden, geen extreme pijnen meer en niet meer overgeven terwijl je bloedend op de wc zit.

Veel van mijn vriendinnen hadden al een anticonceptie pil en ik hoorde daar nu ook bij! Naarmate je ouder wordt, en er mannen in je leven komen, veranderd de reden dat je de Pil slikt. Je neemt deze anticonceptie niet meer zodat je een reguliere cyclus hebt, maar ook zodat je niet zwanger wordt. ‘Je bent toch wel aan de Pil he?’ was een bekende vraag.

Ongeveer 7 jaar lang heb ik een combinatie pil geslikt. De microgynon 30. Deze pil beviel mij enige jaren goed, ik had geen last van bijwerkingen en ik voelde mij er ook niet raar door. Totdat ik ouder werd, en het mij opviel dat ik erg vaak last had van hoofdpijnen. Ik slikte uiteindelijk bijna dagelijks paracetamol en begon dit erg vervelend te vinden. Ook voelde ik mij een soort van ‘afgevlakt’. Ik voelde mij altijd hetzelfde. Geen echte ups en geen echte downs. Alsof er een soort roesje over je emoties heen liggen. Ook had ik naar mate van tijd eigenlijk weinig zin om intiem te zijn.

Ik ben mij toentertijd verder gaan verdiepen in de Pil en kwam tot de conclusie dat ik niet meer wilde dat al die hormonen door mijn hele lichaam gingen. Ik besloot om een mirena spiraal te laten plaatsen. Mijn zus had ook een mirena spiraal op dat moment en dit beviel haar erg goed. Voordeel: Ik werd niet meer ongesteld, de hoofdpijnen gingen weg en ik voelde mij veel beter! Lichter, het roesje was vertrokken! Nadeel: De zin om intiem te zijn bleef weg en na 3 jaar was mijn baarmoeder de spiraal zat en begon deze te protesteren. Met als resultaat: Extreme pijnen, tot ik het niet meer verdroeg en tegen de huisarts zei dat DAT DING er echt uit moest!

En nu?

Dat was de vraag. Ik was al een tijdje samen met Max en hij vond het toch wel erg handig dat ik anticonceptie nam. We waren namelijk nog echt niet klaar voor kinderen.. Op dat moment dachten wij, dat als je geen anticonceptie nam, je meteen zwanger zou zijn.

Mijn oudste zus was net bevallen van haar eerste kindje en zij nam een speciale pil met maar 1 hormoon: De Cerazette. Deze pil bevat geen oestrogeen en ik dacht:’Hoe minder hormonen in mijn lijf, hoe beter!’. Dus hup, naar de huisarts en meteen beginnen aan die Cerazette. Dit was de grootste fout die ik ooit kon maken!

Acne en overpigmentatie!

Langzaam aan veranderde mijn huid in een oorlogsveld vol Acne! Ik was vroeger in de puberteit altijd wel gevoelig voor acne, maar dit was toen wel hanteerbaar met een aantal verschillende verzorgingsproducten. Nu heb ik van nature wel een vette huid, maar dit sloeg echt alles! Mijn kin, bovenlip, voorhoofd, kaaklijn en borst, zaten onder de Acne! Echt de plekken waar hormonale acne zich laat zien. Verschrikkelijk. En ook echt niets hielp!

Ik heb een half jaar lang geworsteld met een zeer onrustige huid vol met ontstekingen. Ik voelde mij lelijk. Ik droeg erg veel make-up om het te maskeren. Natuurlijk was dit ook weer erg slecht voor mijn huid. Maar ik kon niet anders! Ik werd erg verdrietig als ik in de spiegel keek en ik vroeg mij echt af of Max mij nog wel mooi vond en wel bij mij zou blijven. Hij zelf heeft daar nooit aan getwijfeld zegt hij. Mijn rots in de branding!

Naast de Acne kreeg ik ook enorme overpigmentatie. Vroeger smeerde ik nooit zonnebrand op mijn gezicht. Dit was niet nodig, mijn gezicht werd niet bruin en ik verbrandde daar ook nooit. Maar toen ik de Cerazette slikte werd mijn huid anders en kreeg ik, naast de Acne, ook enorm veel pigment vlekken.

Pas na een half jaar viel bij mij het kwartje dat mijn acne en de overpigmentatie wel eens zouden kunnen komen door de pil die ik slikte. Ik wilde ermee stoppen! Het voelde niet meer goed! Maar hoe moest ik nu verder?

Gestopt met de Pil! En nu?

Ik werd een beetje bang van alle horror verhalen die online stonden. Je lichaam is ontregelt als je stopt met de pil, de kans op zwangerschap is hoger, het kan erg lang duren voordat je normale cyclus hersteld is, je kan extreme bloedingen krijgen en ik had er helemaal geen zin in om weer twee dagen echt ziek te zijn van mijn ongesteldheid.

Na veel research en zoeken op het internet naar manieren hoe je zonder anticonceptie pil door het leven kan gaan en je cyclus in de gaten kan houden, kwam ik een reactie van een vrouw tegen die uitlegde hoe zij op een natuurlijke manier is gaan ontgiften van alle hormonen in haar lichaam.

Om te ontgiften van alle hormonen en mijn cyclus weer zo snel mogelijk regulier te laten zijn, nam ik de volgende natuurlijke supplementen:

 • DIM Complex: Een natuurlijk voedingssupplement wat vol zit met Diindolmethaan. Diindolmethaan is een stof die je oestrogeengehalte reguleert. Diindolmethaan zit veelal in kruisbloemige groentes zoals broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. DIM is een fyto-nutriënt dat het lichaam een handje helpt om oestrogeen te verteren en af te breken, zodat een gebalanceerde hormoonspiegel ontstaat (Ik wist toentertijd niet dat ik een pil slikte die juist geen oestrogeen bevatte, dus mogelijk had ik deze niet hoeven nemen) Mocht je geen DIM willen nemen kun je ook broccoli extract nemen.
 • Agnus Castus: Ook wel een Monnikspeper of vrouwenkruid genoemd. Agnus castus is een plantje wat, als je dit inneemt, op een natuurlijke manier je hormoonhuishouding normaliseert. Wordt ook wel veel gebruikt bij hormonale Acne, PMS, of bij een onregelmatige cyclus.
 • Mariadistel: Mariadistel wordt ook wel het leverkruid genoemd. Het heeft een reinigend effect voor je lichaam en ondersteunt de lever in het ontgiftingsproces.

Ik heb de Mariadistel voor ongeveer 2 weken iedere dag genomen. Eerst 2 supplementen per dag en later afgebouwd naar 1. Je zult zien dat je urine ook een andere kleur krijgt, veel meer geconcentreerd.

De DIM complex en Agnus castus heb ik genomen tot aan mijn eerste menstruatie. Daarna heb ik de Agnus castus nog een tijdje iedere dag genomen en daarna langzaam afgebouwd.

Samen met deze drie verschillende natuurlijke voedingssupplementen kwam mijn eerste menstruatie al na 4 weken en mijn cyclus was eigenlijk meteen daarna heel erg constant.

Hormoonvrije anticonceptie

Nu vraag je je misschien af hoe je jezelf kunt beschermen zonder anticonceptie tegen een ongeplande zwangerschap. En dat is niet zo gek, ik heb mijzelf dit ook afgevraagd. Gelukkig zijn er verschillende opties om jezelf toch te beschermen:

 • De meest voor de hand liggende is: Condooms! Niet altijd prettig of zo handig, maar wel erg doeltreffend.
 • Een koper spiraal: Dit is een spiraal zonder hormonen.
 • Temperaturen: Je kunt jezelf gaan temperaturen met gewoon een thermometer en alles zelf bij houden, maar je kan ook een handig apparaatje kopen waar alles in bijgehouden wordt.
 • Periodieke onthouding
 • Sterilisatie

De laatste optie was voor mij geen optie! Wij zouden graag nog kinderen willen. Ik heb een tijdje het temperaturen uitgeprobeerd. Gewoon met een eigen thermometer omdat ik het eerst zelf wilde uitproberen voordat ik een duur apparaat kocht. Ik vond dit zelf erg onhandig en ben er daardoor na een tijdje weer mee gestopt. Misschien is zo’n apparaat toch handiger? Ik heb het niet uitgeprobeerd omdat ik erachter kwam dat ik mijn lichaam heel erg goed begon aan te voelen toen ik geen hormonen meer slikte. Hoe dan? Ik begon mijn eisprong aan te voelen! En wel 4 dagen vooraf al! Ik weet dat dit best uitzonderlijk is, dit is namelijk niet bij iedereen het geval. Maar ik was echt enorm verbaasd! Ik had dit nog nooit eerder gevoeld omdat ik immers al vanaf mijn 14e aan de anticonceptie zat.

Eigenlijk ben je maar 4 a 5 dagen in de maand vruchtbaar. Als je dit aanvoelt kan je daarop je leven aanpassen. Wij proberen periodieke onthouding te doen, maar als dit net niet uit komt gebruiken wij een condoom. Daarbij nemen wij ook nog het zekere voor het onzekere en doen wij aan ‘voor het zingen de kerk uit’.

Ik houdt zelf mijn cyclus goed bij in de ladytimer app en ik heb ondertussen mijn lichaam echt leren voelen! Je kunt in de ladytimer app alles invullen wat je voelt, hoe heftig je menstruatie is, wanneer deze weer gestopt is, of je intiem bent geweest etc. Super fijn! Naast de lady timer app zijn er nog vele andere app’s waarin je je cyclus kan bijhouden. Zo weet je ongeveer wanneer je eisprong eraan komt, wanneer je dus vruchtbaar bent en wanneer je ook ongesteld wordt (altijd 2 weken nadat je eisprong is geweest). Als ik weet dat mijn menstruatie eraan komt neem ik bijvoorbeeld altijd mijn menstruatiecup mee in mijn tas. Zo ga ik toch een beetje voorbereid op pad en sta ik niet om handen als mijn menstruatie plotseling komt.

Side note: De app is niet 100% betrouwbaar. Ik gebruik deze als hulpmiddel om zelf alles in bij te houden, maar het komt bij mij vaak voor dat mijn eisprong eerder of later is dan wanneer de app het aangeeft! Zeker als je bv ziek bent geweest is je cyclus anders dan normaal. Je lichaam is dan ontregelt geweest. Ook heeft bv stress of veranderingen in je leven veel invloed. Omdat ik mijn eisprong erg goed aanvoel, is de app fijn om te gebruiken. Maar wanneer je niet je eisprong voelt, lijkt het mij wel een beetje gokken.

Als je geen hormonen wilt nemen en niet zwanger wilt worden kun je ook altijd nog één van de andere opties uitproberen. Twee van mijn andere zussen zijn nu na hun zwangerschap heel erg blij met een koperspiraal. Juist omdat je in die periode nog vruchtbaarder bent!

Mijn ervaringen: Nadelen

Het was in het begin even zoeken, we waren ook wat onzeker en het was ook zeker spannend om ‘onbeschermd’ door het leven te gaan en samen in een relatie te zitten. Maar uiteindelijk hebben wij onze routine gevonden! Het enige echte nadeel wat ik heb ondervonden is dat je je menstruatie niet kunt plannen. Dus als je wilt gaan zwemmen, of je bent op vakantie. Het maakt niet uit, de rode bieten week komt hoe dan ook! Maar hoe erg is dat eigenlijk? Ik ben erg blij met mijn menstruatiecup zodat mijn leven ook tijdens mijn menstruatie gewoon door kan gaan!

Mijn ervaringen: Voordelen

Ik voel me mijzelf weer! Dit is een heel groot voordeel. Ik ben niet meer emotioneel afgevlakt, ik heb soms enorm veel energie EN ik heb ondervonden dat ik eigenlijk een heel erg seksueel persoon ben! Mijn zin om intiem te zijn is weer helemaal terug gekomen!

Mijn huid is opgeknapt! Af en toe heb ik nog eens een pukkeltje, vooral wanneer mijn eisprong of menstruatie eraan komt. Maar over het algemeen heb ik weer een gezonde en zuivere huid! Wat een genot is dat! Ik draag geen verstikkende foundation meer en voel mij weer zelfverzekerd en mooi! Gelukkig heb ik geen littekens overgehouden aan de vele acne die ik heb gehad. Helaas wel overpigmentatie. Maar gelukkig kan ik die nu goed onder controle houden met goede exfolierende gezichtsproducten en dagelijkse zonnebrand. Heel veel dank aan mijn allerliefste schoonheidsspecialiste @Nathalie die mij enorm heeft geholpen tijdens deze zware periode en mij heeft geleerd hoe ik voor mijn huid moet zorgen.

Ik voel mijn lichaam heel goed: Ik weet nu precies wanneer mijn eisprong eraan komt. Ik voel het in mijn buik en ik zie het aan mijn huid. Ik heb ups en downs, en daar geniet ik van! Ik heb weer energie, ik kan enorm blij zijn en echt springen van de energie, maar ik kan ook enorm overweldigend chagrijnig zijn (meestal 1 dag in de week voor mijn menstruatie).

Lichte menstruaties: Vol verbazing zijn mijn menstruaties eigenlijk niet zwaarder dan toen ik nog de Pil slikte. De eerste en de tweede dag heb ik soms nog wel last van enorme buikkrampen, maar niet zo erg dat ik er echt ziek van ben! De buikkrampen komen met vlagen en vertrekken dus ook gewoon weer. Een kruik op je buik, lekker onder een kleedje op de bank, kopje thee en een stuk chocolade doen veel goed. En als ik op mijn werk ben en het is echt niet uit te houden, dan werkt voor mij de ubiprofen toch het beste.

En dan nog een extra tip:

Naast de bovenstaande natuurlijke voedingssupplementen is er ook nog Teunisbloem olie. Teunisbloem olie stabiliseert, net als Agnus Castus, ook de hormoonspiegel. Af en toe merk ik dat mijn hormonen toch een beetje uit balans zijn. Mijn borsten zijn iets pijnlijker of ik heb iets meer Acne dan anders. Als dit het geval is neem ik een aantal keren een capsule teunisbloem olie en daarna stabiliseert alles weer!

Side note: Als je in een relatie zit is stoppen met de anticonceptie pil een keuze waar jullie allebei achter moeten staan. Natuurlijk is het jouw lichaam, maar het heeft ook invloed op het leven van je partner. Bespreek je gedachten samen op een open manier. Dit zorgt voor een gezonde (intieme) relatie!

Ik hoop dat ik je met deze blog en mijn persoonlijke verhaal verder heb kunnen helpen in je keuze over het wel of niet stoppen met hormonale anticonceptie. Ik ben in ieder geval een gelukkiger mens geworden zonder hormonale anticonceptie in mijn leven. Het is voor jou dan ook de keuze en de afweging om te kijken of dat ook voor jou geldt. Hoe dan ook, laat me weten wat je van deze blog vond, vind ik leuk!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

19 antwoorden op “Op een natuurlijke manier stoppen met de Pil”

 1. Leuk dat je er goed bij voelt, maar besef goed dat het toch fout kan gaan. Ik heb ook 2 jaar de temperatuur/mucus periode gevolgd na een uitgebreide cursus en me goed te hebben ingelezen. Uiteindelijk heb ik een abortus ondergaan, hoewel ik in mijn ogen alle stappen juist heb gedaan en een heel regelmatige cyclus heb. Ik gebruik nu een iub koperspiraal om toch geen hormonen te hoeven nemen

  1. Hi Sofie,

   Ja je kan toch zwanger raken. Maar dat kan ook bij de anticonceptie pil, of de mirena of de koperspiraal! Deze zijn ook allemaal niet 100% veilig.
   Ik ken mensen die de pil trouw namen en toch ook zwanger zijn geworden. Dit kan allemaal.
   Voor ons is dat op dit moment geen probleem. En als dat eerder zo zijn geweest zou het kind ook welkom zijn geweest.
   Ik wilde met deze blog mijn verhaal delen en laten zien dat er nog zoveel andere mogelijkheden zijn. En ook delen wat hormonen met je lichaam kunnen doen.

   Het temperaturen heb ik ook geprobeerd, maar dit was niets voor mij. Gelukkig voel ik mijn eisprong goed aan, en weet ik daardoor wanneer wij even wat beter moet opletten 😉

   Groetjes Rachel

  2. Ik moet me helaas ook aansluiten bij Sofie, al vind ik het ontzettend belangrijk om het (nadeling) gebruik van hormonen aan te kaarten.
   Maar het aanvoelen van je eisprong vind ik na m’n eigen zwangere ervaring zeker even belangrijk om te counteren als alternatieve anticonceptie .. Ik was ook al een tijdje gestopt met de pil, overtuigd van het goede opvolgen van m’n regelmatige cyclus en aldus vruchtbaarheidsperiode die we ruimer dan voorzien voorzichtig benaderden. Allemaal mooi en wel als een positieve test tot euforisch kindernieuws bij de ouders leidt, maar een ongewenste zwangerschap met een emotionele abortus tot gevolg laten meer traantjes vloeien dan heel goed nadenken over een anticonceptie-methode, hoe radicaal ik ook overtuigd was dat het zo kon.

   Fantastisch dat jullie er achter staan, je het aanvoelt en in geval er uit liefde toch een kleintje groeit, jullie dat willen houden. Maar lijkt me niet onbelangrijk om daar misschien iets genuanceerder over te schrijven, namelijk hoe het toch echt wel meer risico inhoudt dan de niet 100% zekerheid van pil, spiraal, etc.

   Anyway. Top dat je het onderwerp aanbrengt, sowieso :))!

 2. Heel fijn deze blog Rachel! Ik ben onlangs gestopt met de pil om dezelfde redenen als dat jij hierboven beschijft! En ik ga maar gauw de Ladytime downloaden ;-)! Liefs van Filiz xx

  1. Hi Gerberich,

   Zelf ben ik begonnen met 2 tabletten agnus castus per dag, 3 tabletten mariadistel (dit na een week afbouwen) en 1 tablet Dim per dag.

   Groetjes Rachel

 3. Hya! Ik ben inderdaad ook al bijna 50 cyclussen pil-vrij en 2x gewenst zwanger geweest. Naar mijn idee is de sympto-thermale methode zo veilig of onveilig als je zelf kiest. Ik kies vaak voor een langere onthouding dan de Taking Charge Of Your Fertility regels aanhouden. Ik ga nooit meer terug naar de pil! Over de jaren ben ik erg gehecht geraakt aan het bijhouden van mijn cyclus of mijn ‘monthly health report’ (zoals Lara Briden het noemt????).

 4. Hoi!

  Heb je maar één week Agnus cactus en Maria distel geslikt? En Dim slik je dan nu nog steeds?
  Ik ben pas gestopt met de pil namelijk en vraag me af hoelang ik deze supplementen dan het best kan slikken voor het ontpillen.

  1. Hi Beatrijs,

   Ik heb de Maria distel ongeveer 2 weken geslikt. De andere supplementen zeker een maand tot aan mijn eerste menstruatie. Daarna nog een tijdje de agnus castus genomen maar dat daarna ook rustig afgebouwd.
   Veel succes!
   Groetjes Rachel

 5. Nog een tip voor hormoonvrije anticonceptie: de Caya, een modern flexibel pessarium dat je combineert met een zaadvertragende gel. In tegenstelling tot spiralen is dit onschadelijk voor je lichaam en behoud je zelf de regie.
  NB bij alle anticonceptie methodes is het van belang het op de juiste manier te gebruiken om de betrouwbaarheid te optimaliseren. Bij de Caya helpt het om eerst even te oefenen met in en uitdoen.

 6. Super dat je dit onderwerp aankaart. Ik heb na 3 mirena spiralen ook besloten geen overbodige hormonen in mijn lichaam toe te laten. Het heeft al veel opgeleverd. Echter worstel ik nog steeds met het stukje anti-conceptie omdat ik mijn ei-sprong niet voel.

  Waar ik wel een beetje van schrik is dat je aan geeft dat jullie ook voor de zekerheid voor het zingen de kerk uit gaan gebruiken. Zijn jullie je er wel van bewust dat ook in het voorvocht van de man al zaadcellen kunnen zitten en je dus zwanger kan raken ?
  Dit is wellicht in jullie geval niet erg, omdat zoals je aangeeft jullie uiteindelijk kinderen zouden willen. Maar iemand die dit niet wil moet zich het bovenstaande echt goed realiseren. En bij jullie is het 1 van de vele dingen die jullie doen, maar andere mensen krijgen wellicht een vertekend beeld.
  Dit wilde ik jou en je lezers mee geven. Voor de rest echt goed dat je dit onderwerp aankaart.

  1. Hi Lisa,

   Wat fijn dat je ook besloten hebt om te stoppen met de extra hormonen.
   Het kan inderdaad lastig zijn als je je eisprong niet voelt, en dan kan het ook voelen als gokken. Ik vind de app handig, maar deze zit er soms ook wel eens naast. Het geeft wel een indicatie..

   In voorvocht zit echter geen zaad. Dit is een fabel.
   Voorvocht bevat, zoals de naam al verklapt, alleen vocht en geen zaadcellen. Door het voorvocht wordt de urinebuis geneutraliseerd zodat de ph waarde goed is voor het zaad om daadwerkelijk te kunnen overleven. Omdat het voorvocht uit de klieren van Cowper komen en niet vanuit de bijbal, zitten er geen zaadcellen in. Toch kan het voorkomen dat er een aantal zaadcellen van de vorige zaadlozing zijn blijven zitten in de urinebuis en bestaat er toch een kans op een zwangerschap. Dat is bij ons echter niet het geval omdat wij al flink wat jaren samen zijn.

   Groetjes Rachel

 7. Hi Rachel,

  Bedankt voor het delen van je verhaal. Dit helpt mij heel erg.

  Ik heb nog een vraagje, ben je al begonnen met het slikken van de supplementen voordat je met de pil stopte of pas nadat je was gestopt? En wanneer merkte je verbetering in je huid na het stoppen van de pil?

  Groetjes,
  Miranda

  1. Hi Miranda,

   Ik was na het stoppen met de pil begonnen met de supplementen.
   Ik merkte gedurende het half jaar direct nadat ik gestopt was langzaam steeds meer verbetering in mijn huid. Ging eigenlijk iedere week steeds een beetje beter en werd het steeds rustiger.

   Ik hoop dat je wat hebt aan mijn persoonlijke ervaring 🙂
   Groetjes Rachel

 8. Hi Rachel,

  Wat goed dat je dit verhaal deelt.
  Ik neem nu sinds een week de supplementen die je hierboven hebt genoemd.
  Ik ben nu een half jaar gestopt met de pil en mijn acne is weer terug. Nu vroeg ik mij af voor hoeveel maanden je het beste kan nemen? Las ergens anders namelijk iets over 1 jaar of 18 maanden…

 9. Bij mij werkte temperaturen uitstekend. We hebben 5 prachtige dochters, alle gewenst en zijn er blij mee. Rachel is nr 4 in de rij 🙂
  Ze heeft haar ontwikkeld tot een bijzondere vrouw, met unieke talenten en gaven.
  Alleen al als je de website bezoekt valt je dat al op, hoe goed verzorgt , net als de persoonlijke haarverzorging, afgestemd op de individuele mens, want ieder mens is anders en uniek.
  Ga nu douchen en genieten vd heerlijke lavendel zeep. Een aanrader!! 🙂
  Groeten en kus
  Mem

 10. Hi!
  Ik ben heel blij dat ik je blog gevonden heb! Ik wil zelf al heel lang stoppen met de pil omdat ik gewoon zo graag wil ervaren hoe ik me geestelijk en lichamelijk voel zonder al die hormonen in mijn lijf. Ik blijf het maar uitstellen omdat ik gewoon niet durf. Precies wat jij schrijft, ik lees alleen maar horror verhalen over extreme acne, haaruitval en nog vele andere klachten en dit schrikt mij zo af. Ik ben me nu dus ook heel erg aan het verdiepen in hoe ik op natuurlijke manieren mijn lichaam kan ondersteunen zodat het zo snel mogelijk weer normaal is, en ik hopelijk ook geen klachten krijg. Ik ga morgen gelijk de supplementen bestellen! Ik weet niet of je dit überhaupt nog leest omdat het al even geleden gepost is, maar ik vroeg mij af, heb je ook last gehad van haaruitval na het stoppen of niet?

  1. Hee karin,

   Ik had zelf geen last van haaruitval. Het ontgiften ging eigenlijk heel erg goed en ik ben nog steeds iedere dat blij dat ik hiervoor heb gekozen.
   Ik voel mijn lichaam en mijn cyclus nu zoveel beter. Ook al heb ik soms wat wisselingen daarin, omarm ik het feit dat ik het mag voelen en vrouw mag zijn.
   Heel veel succes 🙂
   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *