Maak het zelf: ‘Aloë vera gel’

Aloë vera, wat een heerlijke plant is dat. Een plant waarvan de stengels zo’n genezende maar ook vochtinbrengende en kalmerende vloeistof bevat. De aloë vera gel. Het is voor zoveel doeleinden te gebruiken.

Veel mensen denken bij aloë vera gel aan datgene wat ze op hun huid smeren nadat ze in de zon zijn geweest. Maar wist je dat je het ook voor je haar kan gebruiken!? In deze blog ga ik wat dieper in op aloë vera gel, wat het doet, hoe je het gebruikt en wat je precies moet doen als je een aloë vera plant hebt of een blad daarvan hebt afgesneden.

Aloe vera gel, puur van de plant, zit boordevol vitamine C, A, B12 en E. Daarbij bevat het verschillende mineralen, zoals calcium, selenium, magnesium en zink.

Het is genezend, rustgevend en vochtinbrengend voor de huid. En speciaal dat laatste doet het ook voor het haar. Aloe vera gel namelijk bevat heel veel water, hierdoor vind je haar dit heerlijk en kan het net datgene zijn wat jij of jouw haar nodig heeft.

Aloë vera gel voor je haar

Heb jij droog, pluizig of statisch haar? Dan is aloë vera gel misschien net datgene wat jouw haar nodig heeft. Aloë vera gel is namelijk erg hydraterend voor je haar. Droog, pluizig en/of statisch haar heeft juist vocht nodig om weer te glanzen! Aloë vera gel is voor stijl haar en krullend haar. Beide vinden deze natuurlijke gel/leave-in heerlijk.

Krullend haar is van nature erg droog en houdt van hydratatie. Als je voldoende aloe vera gel gebruikt na het wassen, en dan bedoel ik ook echt voldoende!! Lees: meerdere handjes aloe vera gel aanbrengen op vochtig of droog haar, dan zul je echt minder pluis hebben en veel mooiere gedefinieerde krullen!

Aloe vera gel is in verhouding met lijnzaad gel iets lichter. Het verzwaard je haar daardoor minder en is daarom erg fijn als je dun/fijn of weinig haar hebt.

Aloe vera gel is ook heerlijk voor droge punten en ter voorkoming van gespleten punten. Een klein beetje aloë vera gel in de punten van je haar doet al wonderen. De punten van je haar zullen meteen minder droog zijn en meer glans hebben. Goed verzorgde punten zullen niet tot nauwelijks splijten. Een klein beetje aloë vera gel met een paar druppels olie aanbrengen op de lengtes en punten van je haar, voordat je je haren gaat wassen, beschermt deze tegen uitdroging.

Aloë vera gel kan net als kokos een proteïne reactie geven als je het op je haar aanbrengt. Dit betekent dat als je haar totaal niet van proteïne houdt, bv laag poreus haar, of al genoeg proteïne heeft, dat het dan je haar droog of knapperig/stug kan laten aanvoelen. Dat je haar hard wordt na gebruik is normaal. Dit noemen ze een cast en die cast krijg je gemakkelijk weer uit je haar door lekker in je knijpen/kneden. Maar het haar moet niet nog droger of stugger gaan aanvoelen na gebruik Als dit bij jou het geval is zou ik aanraden om lijnzaad gel te gebruiken ipv aloë vera gel. De tips in deze blog gelden ook voor de lijnzaad gel.

Je kunt aloe vera gel gebruiken als leave-in of toevoegen aan een haarmasker. Als leave-in kun je het op droog haar of vochtig/nat haar gebruiken. Leave-in betekend dat je het niet meer uit je haar spoelt maar het in je haar laat. Je gebruikt dit na het wassen, zoals je ook zou doen bij een stylingproduct.

Tip: Voeg een eetlepel aloë vera gel toe aan een eigen gemaakte of kant en klaar low-poo masker voor extra hydratatie. Lees deze blog voor tips voor natuurlijke haarmaskers.

Aloë vera gel als stylingproduct

Je kunt gemakkelijk jouw dagelijkse crème, mouse of gel vervangen met aloë vera gel. Het is namelijk vochtinbrengend, het geeft hold, volume en body aan je haar. Ook kun je aloë vera gel gebruiken ipv je commerciële gel. Het geeft namelijk ook een hard laagje aan je haar. Ideaal voor mannen of om bv het haar van je zoontje te stylen!

Mocht je zelf geen behoefte hebben aan harde strengen of krullen? Geen probleem. Je hoeft alleen maar met je handen in je haar te kneden en het harde laagje verdwijnt. Ze moeten dit ‘scrunch out the crunch’. Onder dat harde laagje zit namelijk zacht/ glanzend en gevoedt haar.

Tip: krijg je het harde laagje niet goed weg? Doe dan 2 of 3 druppels jojoba, argan of baobab olie op je handen en kneed daarna in je haar.

Aloë vera gel voor je (hoofd)huid

Aloe vera gel wordt veelvuldig gebruikt na het zonnen. Het kalmeert en hydrateert de huid. Maar wist je dat je het ook kan gebruiken voor je hoofdhuid? Een droge, trekkerige, schilferige of juist jeukende hoofdhuid zou zomaar eens opgelost kunnen worden met een klein beetje aloë vera gel. Hoe gebruik je dit dan?

Breng een klein beetje aloë vera gel aan op je vingertoppen en masseer dit op je hoofdhuid. Juist op de plekken waar je hoofdhuid ongemakkelijk aanvoelt of gewoon lekker overal.

Omdat aloë vera gel puur vochtinbrengend is zal dit je haar en je hoofdhuid niet vet maken en het er niet of nauwelijks vet uit laten zien. Wel is het lekker hydraterend en juist dat kan er wel voor zorgen dat je haar er bv iets minder schoon uit ziet. Hydratatie geeft namelijk glans aan je haar en teveel glans wordt ook wel geassocieerd met vettig haar. Je haar is dan niet vet maar gewoon goed gehydrateerd 😉

Aloë vera gel maken

Stel je hebt je eigen aloë vera plant of een blad gekocht. Hoe haal je dan die heerlijke vochtinbrengende gel eruit en verwerk je dit zodat je het daadwerkelijk voor je haar kan gebruiken?

  • Snijd één van de buitenste bladeren van de aloë vera plant af. Bij de buitenste bladeren is de kans het groost dat deze volgroeid zijn en dus meer gel bevatten.
  • Laat het blad 20 minuten staande uitlekken in een kom of in je wasbak. Als je een blad/stengel van een aloë vera plant afsnijdt komt er een soort donker geel/oranje sap vrij. De plant scheidt dit sap af om zichzelf te beschermen en de wond van het blad wat weg is, te helen. Dit sap bevat latex wat een lichte huidirritatie kan veroorzaken. Dit is de reden dat je eerst het blad recht overeind moet laten uitlekken.
  • Snij het blad doormidden of pel de buitenste groene laag van het blad af met een mesje of een dunschiller.
  • Schep de witte gel uit het blad met een lepel van boven naar onderen.
  • Leg de gel in een kom of maatbeker en gooi de schil weg.
  • Pureer de gel in een blender of met een staafmixer.
  • Giet vervolgens de gel nog door een zeef zodat er echt geen stukjes meer in de gel zitten.
  • Optioneel: Voeg 3 druppels vitamine E olie toe of halve theelepel citroensap voor langere houdbaarheid.
  • Doe de gel in een glazen potje of flesje en bewaar deze in de koelkast.

Aloë vera sap in combinatie met lijnzaad

Vind je je eigen gemaakte aloë vera gel of sap te dun? Wist je dat je ook heerlijke lijnzaad gel kan maken met deze verse aloë vera sap?

Vervang het water in het recept van de lijnzaad gel compleet of voor de helft met aloë vera sap (50% aloë vera sap, 50% water) en je geeft je lijnzaad gel echt een upgrade! Doordat de lijnzaad zaadjes koken in de aloë vera sap, krijgt de aloë vera sap het slijmerige van de lijnzaad en wordt de aloë vera sap lekker wat dikker zoals een gel.

Een heerlijke combinatie! Het recept voor lijnzaad gel vind je hier.

Aloë vera gel te koop

Er zijn verschillende opties omtrent het kopen van aloë vera (gel). Je kunt gewoon een aloë vera plant kopen bij je lokale tuincentrum. Deze goed verzorgen (of juist niet; een aloë vera plant heeft zeer weinig water nodig) en af en toe een blad eraf snijden.

Een andere optie is dat je een groot aloë vera blad koopt bij een lokale Turkse toko in de buurt of bij d’r green.

En de allerlaatste, en meest makkelijke, optie is dat je kant en klare aloë vera gel koopt in de winkel of in mijn webshop.

Bij de eerste twee opties, plant of blad kopen, krijg je de meest pure aloë vera gel. Als je aloë vera gel kant en klaar koopt zullen er altijd extra ingrediënten bij in toegevoegd zijn voor de houdbaarheid en de dikte van de gel. Het is dan de truq om de gel te kopen met de minste extra ingrediënten, zodat het product zo puur mogelijk is.

Aloë vera gel kan je kant en klaar kopen in mijn webshop, bij jojoli.nl of HARA. Aloë vera gel kant en klaar is buiten de koelkast te bewaren en daardoor bv ook erg gemakkelijk mee te nemen op vakantie.

Helaas bevat de aloe vera gel van aloe pura microplastics en is deze niet meer geschikt.

Heb je nog vragen of een goede tip? Laat het mij hieronder weten.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

6 antwoorden op “Maak het zelf: ‘Aloë vera gel’”

  1. Oh wat een mooie blog, ik wist al wel wat over aloë vera gel, leave in etc maar toch ook veel geleerd zoals na het afsnijden van een blad deze 20 minuten laten uitlekken dat wist ik niet! Voorheen gebruikte ik de bladeren van dr Green voor gel en leave in, dat ging goed. Onlangs heb ik een hele grote aloevera plant kado gekregen en 2 weken geleden wat bladeren afgesneden niet laten uitlekken en direct gel/ leave in conditioner gemaakt en nu heb ik nog steeds last van mn hoofdhuid. Nu weet ik dankzij jou Rachel hoe het komt dat mn hoofdhuid zo geirriteerd is. Thank you 😘 Voortaan ga ik de bladeren zeker laten uitlekken tenminste een uur 😅

  2. Bedankt voor het delen van het recept om aloë vera gel te maken. Ik ben benieuwd wat het doet met mijn droge haar! Vriendinnen van mij hebben mij aangeraden om ook meer natuurlijke haarproducten te gebruiken. Dit recept ga ik binnenkort uitproberen en ik heb hoge verwachtingen.

    1. Een paar weken? Hangt ervan af wat je er zelf aan toevoegt om de houdbaarheid te verlengen 😉

      Groetjes Rachel

  3. Hi Rachel, dank je voor dit artikel, ik ga het recept zeker uitproberen.
    Ik wil ook nog vermelden dat de gel van dr. Organic niet zuiver is.
    De aloe vera van dille en kamille komt er wel goed uit.
    Via de app van Yuka krijg je informatie van de ingrediënten.
    Nog even iets anders, ik gebruik zelf de shampoo van petal fresh, ben je bekend met dit merk?

    Ik probeerde foto’s bij te voegen van de gels maar het lukt mij niet, laat maar weten of je ze wilt ontvangen.

    Fijne dag, Lindy

    1. Heee!

      Ja ik ben daarvan op de hoogte. Ik zal het artikel nog aanpassen (maar iedere dag zo druk……)
      Ik heb ook een fijne aloe vera gel in mijn webshop die ook goed is 😉
      Petal fresh is ook helemaal oke 🙂

      Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *