Vitamines & mineralen voor huid, haar en nagels

Voor het hebben en behouden van gezond haar, huid en nagels, zijn vitamines en mineralen onmisbaar. Maar welke vitamines en mineralen moet je dan nemen? Misschien heb je last van haaruitval, een onrustige hoofdhuid, afbrekende nagels, een doffe droge huid en eet je op dit moment gezond en gevarieerd. Is dit dan niet voldoende? Soms niet. Sommige mensen hebben een chronisch tekort aan bepaalde vitamines of mineralen door de manier hoe zij leven, of doordat de vitamines en mineralen gewoon niet goed opgenomen worden in hun lichaam. Maar welke vitamines zijn dan belangrijk voor een betere opneembaarheid EN een gezonde huid, haar & nagels? De afgelopen jaren werk ik samen met een orthomoleculair therapeut en heb ik heel veel ervaring en kennis opgedaan over wat belangrijk is bij een gezonde huid, haar en nagels. In deze blog zal ik stap voor stap met je doornemen welke vitamines en mineralen goed zijn om eventueel extra in te nemen, wat deze doen voor je huid, haar en nagels EN in welke voedingsmiddelen je deze vitamines en mineralen kunt vinden.

De kwaliteit

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen te koop. Je ziet ze tegenwoordig overal. In allerlei kleuren, maten en vormen. Bij de DA, Etos, Kruidvat en zelfs bij de Action. Het jammere is alleen dat 90% van deze voedingssupplementen meer schade aan je lichaam toebrengen dan gezondheid. In goedkope supplementen zitten vaak slecht opneembare vormen, inactieve ingrediënten, zeer lage doseringen en schadelijke toevoegingen die jij echt niet in je lichaam wilt.

Vitamines en mineralen in supplement vorm zouden toch moeten bijdragen aan een gezonder lichaam? Helaas draait het in de wereld van supplementen ook om geld. De fabrikant wil verkopen, maar niet teveel betalen voor de inhoud. En dat is erg jammer. Want de klant is daarvan de dupe.

Zie het zo: Je lichaam is een natuurlijke vorm. Deze neemt een natuurlijke vorm van vitamines en mineralen veel beter op en kan daarmee direct aan de slag. Een synthetische vorm van een bepaalde vitamine wordt door het lichaam veel minder goed opgenomen. Je verliest daardoor al meer dan de helft aan voedingswaarde van het supplement. Als er in het supplement vanaf het begin ook nog te weinig van die vitamine zit, krijg je uiteindelijk nog maar 10% binnen van wat je echt binnen zou moeten krijgen. En als daar ook nog toevoegingen bij in zitten die schadelijk zijn voor je lichaam, maar voor de fabrikant er wel voor zorgen het supplement goed in elkaar blijft zitten en niet uit elkaar valt, dan zou ik mij afvragen wat ik nu echt aan het innemen ben?

Mijn advies: Als je kiest voor een supplement, kies dan voor zo puur mogelijk, en een natuurlijke vorm. Verderop in deze blog geef ik een aantal voorbeelden van goede/natuurlijke merken.

Foto van Praktijk noordzij (Orthomoleculair therapeut)

De opneembaarheid vergroten

Voordat je begint met het innemen van extra vitamines is het belangrijk om de basis goed te hebben. Er zijn namelijk een aantal vitamines en vetzuren die ervoor zorgen dat jij de andere vitamines en mineralen beter opneemt in je lichaam. Waarom vitamines en mineralen slikken als je lichaam het niet eens goed opneemt? Dit is hetzelfde als water in een emmer schenken waar onderin een gat zit. Je blijft schenken maar de emmer zal nooit vol zijn. Voor je lichaam geldt dit ook; je krijgt uiteindelijk geen resultaat en je hebt in principe erg dure urine door alle vitamines die je weer uit plast.

Omega 3

De juiste hoeveelheid omega 3 is erg belangrijk voor een correcte opneembaarheid van alle andere vitamines en mineralen die je inneemt. En dit werkt echt op celniveau.

Al jouw cellen zijn omgeven door een celmembraan. Dit celmembraan zorgt ervoor dat alle benodigde stoffen de cel in kunnen en alle afvalstoffen er weer uit kunnen.

Het celmembraan bestaat uit een dubbele laag fosfolipiden. Dit is een vetachtige laag. Lipiden zijn vetten en omega 3 vetzuren zijn hier een belangrijke bouwstof van. Door een tekort aan omega 3 vetzuren kan het celmembraan als het ware verschrompelen, waardoor het niet meer goed stoffen (zoals vitamines en mineralen) kan opnemen en afvalstoffen (zoals toxinen) kan uitscheiden.

Het celmembraan dient voor 10-12% uit omega 3 vetzuren te bestaan. Hetzelfde percentage geldt voor omega 6 vetzuren. Een goede balans hier tussen zorgt voor een optimale doorlaatbaarheid van je cellen. Maar helaas is de verhouding omega 3 en omega 6 bij de meeste mensen nogal uit balans.

Omega 3 verhoogd de doorlaatbaarheid van je cellen waardoor je vitamines en mineralen beter kunt opnemen. Omega 6 verhoogd ontstekingen in je lichaam en zorgt ervoor dat de celmembraan verhard (stug wordt). Omega 6 zit in heel veel verschillende voedingsmiddelen die wij eten. Denk hierbij aan alle plantaardige oliën die in margarine, koekjes, chips, dressings, brood, gebak etc zit. Dagelijks krijgen wij heel veel omega 6 binnen, maar te weinig omega 3. Want zeg nu eens eerlijk, eet jij iedere dag vis?

Omega 3 is daardoor de basis voor een goede opname en een goed effect van alle vitamine en mineralen.

Nog niet eerder Omega 3 ingenomen of eet je gewoon weinig vis? Start dan met de omega 3 voor minimaal 4 maanden. Je cellen hebben minimaal 4 maanden nodig om doorlaatbaar te worden en te ontgiften van alle afvalstoffen.

Waar is Omega 3 goed voor?

Zoals ik hierboven beschreef zorgt een goede dosering omega 3 voor de doorlaatbaarheid van je cellen. Het remt ontstekingen in je lichaam (denk hierbij aan een onrustige huid, acne, bloedend tandvlees etc), zorgt ervoor dat andere vitamines en mineralen beter opgenomen worden, beschermt tegen hart en vaatziekten en is goed voor je ogen en je hersenen.

Maar welke omega 3 olie moet je dan nemen?

Je hebt heel veel verschillende omega 3 vis olie soorten. Ook hierbij is kwaliteit erg belangrijk. Denk maar eens aan dat vieze opboeren van die vislucht. Orthomoleculair therapeuten zeggen dat dit juist betekent dat de vis olie bedorven is. Dat deze van slechte kwaliteit is en je daardoor deze begint op te boeren en die vieze vislucht en smaak in je mond hebt. Goedkoop is duurkoop. Kies voor een zuiver merk die zuivere duurzame producten levert.

Veganistisch?

Veel veganisten zeggen: ‘Waarom vis olie innemen als je ook kunt kiezen voor het product wat de vis eet, en juist de omega 3 bevat’. Namelijk; Algen! Dat klopt. De vis eet de alg en bevat daardoor omega 3. Maar algen bevatten van nature alleen DHA en geen EPA. Wat juist wel heel erg belangrijk is. De vis zet de DHA om in EPA en daardoor heeft omega 3 vis olie DHA en EPA.

Maar gelukkig zijn er ook omega 3 algen olie soorten die DHA en EPA bevatten. Als je veganistisch leeft, is dat DE algen olie die je zou moeten nemen. Dus wees kieskeurig, en kijk op de ingrediëntenlijst of er ook echt DHA en EPA in de algen olie zit.

De volgende merken zijn duurzaam, puur en bevatten de juiste dosering omega 3.

 • Eqology: Zeer hoge dosering omega 3. Vloeibare vis olie en algen olie in smaken citroen of orange. De vis olie is gemaakt van wilde kabeljauw, duurzaam gevangen, produceren de omega 3 olie van de organen van de vis (die anders overboord wordt gegooid). Eqology werkt met trajecten van 6 maanden, evt in combinatie met een vetzuren bloedtest waarbij je omega 3 en 6 balans gemeten wordt aan het begin van het traject en aan het einde. Je kunt de olie zelf bestellen onder de alias: ‘naturalrachel’. Maar als je een 6 maanden traject wilt in combinatie met een vetzuren bloedtest, raadt ik je aan dat je mij even contacteert zodat ik je wat extra informatie kan geven en de uitslag van de bloedtest kan toesturen. Laat het mij weten via het contactformulier als je hierin geïnteresseerd bent. Dan meldt ik je aan.
 • Arctic blue: Hoog gedoseerde omega 3 vis olie. Vloeibaar en in capsules. Duurzaam gevangen, pure vis olie en algen olie. Nu met 15% korting te koop met code : 3bad_15
  Advies: neem van de arctic blue vloeibare variant een dubbele dosering per dag: namelijk 10 ml. De dosering zoals aanbevolen op de site, 5ml, is nog steeds aan de wat lage kant. Liever capsules? Neem dan deze. Advies: neem 2 capsules per dag.
 • Minami morepa plus omega 3 vis olie: Hoge dosering omega 3 vis olie in capsules. Ik zou aanraden om zeker 2 per dag te nemen. Kies bij dit merk niet voor de Vegan variant. Deze bevat alleen DHA.

Vitamine C

Vitamine C is bij de inname van alle vitamines erg belangrijk. Het heeft een grote invloed op de kwaliteit van je haar, maar het zorgt er ook voor dat de andere vitamines veel beter opgenomen worden in je lichaam. Mede ook de reden dat bv collageen en selenium vaak samen gaat met vitamine C. Vitamine C voorkomt haaruitval en vergrijzing van het haar. Het verbetert de bloedcirculatie van de hoofdhuid, helpt bij het opbouwen van collageen bij de haarfollikel en helpt bij de opname van ijzer, die belangrijk is voor de bevordering van de haargroei.

Vitamine C kan je vinden in:

 • Citroenen, sinaasappels en mandarijnen
 • Groene bladgroenten
 • Frambozen
 • Ananas

Tip: Neem je andere vitamines in met een glas water met citroen voor extra vitamine C en betere opneembaarheid van de vitamines.

Collageen & MSM voor sterker en meer haar

Collageen en MSM zorgen allebei ervoor dat je haar & nagels sterker worden, de haargroei gestimuleerd wordt en je huid gladder en egaler wordt. Je haar groeit sneller, wordt dikker doordat het meer keratine bevat, en je kunt zelfs een vollere haarbos krijgen als je één van deze twee of allebei dagelijks inneemt. Maar welke heeft de voorkeur? Of is er geen verschil?

Collageen

Collageen poeder. Je hebt het vast wel voorbij zien komen of gehoord van iemand die het dagelijks inneemt. Als mens bestaan wij grotendeels uit collageen. Je botten, spieren en weefsels bevatten allemaal collageen. Collageen is een eiwit dat zorgt voor structuur en helpt het lichaam om kracht en flexibiliteit te behouden. 25-35% van al het eiwit in ons lichaam is collageen. Als we geen collageen zouden hebben zouden we letterlijk uit elkaar vallen. Maar waarom dan collageen poeder? Waarom is dit de afgelopen jaren zo populair geworden?

Door de bekendheid van wat ons lichaam nodig heeft & door ons veranderde eetpatroon. We zijn door de jaren heen gewoon anders gaan eten. Vroeger namen we namelijk botten soep. Soep waar botten van dieren in geweekt en gekookt werden. Op die manier kregen we collageen binnen. Maar tegenwoordig willen we snel, kant en klare soep of we eten vegetarisch of veganistisch. We willen geen botten meer in onze soep. Dit betekent echter niet dat we geen collageen meer nodig hebben, maar we krijgen het wel steeds minder binnen in onze dagelijkse voeding.

Je haar, huid en nagels bestaat grotendeels uit collageen. Het is de grondstof wat het sterk en elastisch maakt. Verminderde collageen inname betekent slappere nagels ( die bv sneller afbreken of afbladderen), een minder elastische huid en minder sterk haar wat poreus is en sneller kan afbreken of uitvallen. Collageen toevoegen in je voedingspatroon kan gigantisch veel effect hebben. Je haar, huid en nagels worden gezonder; je hebt minder haaruitval, je kunt zelfs meer haar krijgen (vollere bos), je nagels worden sterker, je huid wordt zachter en gladder (minder acne doordat je minder ontstekingen hebt) + je kunt gemakkelijker uit bed opstaan (minder stijfheid in de ochtend) en bv minder blessures na het sporten. Je lichaam functioneert met een goede dosis collageen gewoon net iets soepeler. Wie wil dat nu niet?

Wanneer heb je resultaat?

Om een collageen tekort aan te vullen zou je na consequente dagelijkse inname van 3 a 4 maanden verschil kunnen gaan merken bij je huid. Daarna eventueel bij je nagels en daarna bij je haar. Haar en nagels groeien gewoon erg langzaam, dus bij deze twee duurt het langer voordat je effect van je collageen inname ziet.

Welke collageen wordt aangeraden?

Ook bij de aanschaf van collageen is het goed om op te letten welke soort je neemt. Kijk naar de ingrediënten en waar de collageen van gemaakt is. Er zijn namelijk twee soorten collageen poeder te koop:

 • Collageen poeder gemaakt van rund
 • Collageen poeder gemaakt van Vis

Als je microscopisch de huid van de vis en die van de mens vergelijkt zul je zien dat deze het beste bij elkaar passen. Wij mensen nemen collageen van de vis veel gemakkelijker op dan die van de rund. Als je collageen neemt die van runderen gemaakt is zul je 2x zoveel moeten innemen om hetzelfde effect te hebben als dat je collageen die afkomstig is van vis inneemt.

Vitamine C! Erg belangrijk.

Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam de collageen veel beter opneemt. Als de collageen poeder meteen al een flinke dosis vitamine C heeft, heeft deze echt een voorsprong en bij mij de voorkeur.

De volgende twee merken hebben duurzaam gevangen vis collageen MET vitamine C.

 • Eqology: Maakt de collageen van de huid van de vis. Normaal word de huid weggegooid , van het vlees afgesneden en klaar. Maar eqology kiest ervoor om de huid van de gevangen vis ook te gebruiken en hier de collageen van te maken. Eqology heeft twee verschillende soorten collageen te koop. De basis variant en de premium variant. De basis variant is vis collageen met citroen smaak met extra vitamine C. De premium variant bevat vis collageen met citroen smaak, met extra vitamine C, MSM, L-arginine, Glycine, Zink, Koper, Mangaan. Je kunt bij Eqology een losse zak collageen poeder aanschaffen, of kiezen voor een traject van 6 maanden. Dan ga je 6 maanden aan de slag met de collageen, en kan je daarna beslissen of het effect heeft gehad en of je door wilt gaan. Bestellen kan onder de alias: ‘naturalrachel’.
 • Arctic blue: Maakt de collageen ook van de huid van de vis. Ze verkopen hoogwaardige viscollageen peptides met extra vitamine C. Verkrijgbaar in smaken naturel en aardbei. Nu met 15% korting te koop met code : 3bad_15

MSM

MSM is de afkorting van MethylSulfonylMethaan en is een in water oplosbare stof die voorkomt in al het leven op aarde, zoals: planten, dieren, mensen, vissen en algen. Het is een organische vorm van zwavel die we normaal gesproken via onze voeding binnenkrijgen. MSM zorgt voor de aanmaak van collageen. De reden waarom eqolgoy ook extra MSM in hun premium collageen hebben toegevoegd. Maar tegenwoordig zit er in ons eten zeer weinig zwavel. Dit komt door voedselbewerking en hoe ons voedsel tegenwoordig verbouwd wordt. Een langdurig zwavelgebrek kan negatieve gevolgen hebben voor belangrijke lichaamsfuncties en kun je ook merken aan broze nagels, een doffe ruwe huid, poreus haar wat snel afbreekt. Klinkt dit bekend? Dan kan je dit voorkomen en verhelpen door MSM toe te voegen aan je routine door dit iedere dag in te nemen.

MSM heeft echter wat een nare bittere smaak van zichzelf en het heeft de voorkeur om geen grote hoeveelheden hiervan te nemen tijdens zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Zelf heb ik jaren MSM genomen en heeft dit mij altijd erg goed gediend. Ik deed een theelepel van de MSM poeder in een glas water met citroen. Aan de smaak ben ik inmiddels gewend. Als je dit toch vervelend vind raadt ik aan om de collageen poeder te nemen. Deze komt vaak in combinatie met een smaakje.

Je kunt meer lezen over MSM en welke soorten ik aanraad in deze blog van mij.

Vitamine B

Vitamine B is de meest bekende vitamine voor je haar. Iedereen heeft wel gehoord van Biotine. Het zit zelfs in verschillende haar verzorgingsproducten. Vitamine B is de belangrijkste vitamine voor de gezondheid en de groei van je haar. Om een gezonde haargroei te hebben is het belangrijk dat je voldoende vitamine B binnen krijgt. Hieronder zal ik de belangrijkste vitamine B voor je haar bespreken. Als je vitamine B supplementen wil innemen, zou ik deze niet apart van elkaar innemen omdat de vitamine B-familie allemaal aan elkaar gekoppeld is en elkaar ook nodig heeft om goed te kunnen werken.

 1. Biotine (B8, H): Biotine als kop bovenaan en is het meest belangrijke van de Vitamine B. Biotine staat bekend om zijn eigenschappen voor het versterken van het haar. Het zorgt voor gezonder haar door de elasticiteit te verbeteren en het haar te beschermen tegen uitdroging. Deze haar vitamine helpt ook bij het aanmaken van keratine, de proteïne waar ons haar uit opgebouwd is. Per dag hebben we tussen de 30 en de 100 mcg biotine nodig.
  Biotine is te vinden in: Bruine rijst, bulgur, groene erwten, linzen, haver, bananen, paddenstoelen, eieren, organenvlees, noten, soja, peulvruchten en volkoren producten.
 2. Inositol (B7): Eén van de belangrijkste en grootste voordelen van deze vitamine voor je haar, is dat het de negatieve effecten van dihydrotestosteron tegen werkt. dihydrotestosteron oftewel DHT zorgt voor de dood van de cellen die nieuwe haartjes moeten laten ontstaan. Door dit te blokkeren, krijg je minder haaruitval. Daarnaast werkt inositol goed samen met vitamine B4 (Choline). Wanneer deze twee worden samengebracht vormen ze fosfolipides. Deze staan weer bekend voor het ontwikkelen van gezonde haarzakjes.
  Inositol is te vinden in de volgende voedingsmiddelen: Bonen, citrusvruchten, volkoren producten, organenvlees, bruine rijst, rozijnen, bananen, noten en haver.
 3. Pantotheenzuur (B5): Panthotheenzuur is erg belangrijk voor je haar. Het is erg effectief in de preventie van grijs haar, daarbij beschermt het de haarzakjes en de haarcellen en helpt het ook nog om de dode huid te verwijderen onder de haren. Dit zorgt ervoor dat de weg vrij is voor het groeien van nieuwe haren. Panthotheenzuur zit sowieso in bijna alle vitamine B supplementen, maar kan ook worden gehaald uit bepaalde voedingsproducten zoals granen en eieren. Panthotheenzuur is echter erg afhankelijk van de andere vitamines B, dus het heeft geen zin om deze stof afzonderlijk te gaan gebruiken.
 4. Kabolamine (B12): Vitamine B12 is echt de meest belangrijkste vitamine B, omdat zonder deze stof onze haren onherroepelijk uitvallen! Vitamine B12 zorgt ervoor dat we voldoende rode bloedcellen kunnen aanmaken die de haren zullen ondersteunen. Deze rode bloedcellen zullen namelijk constant zuurstof naar de haarzakjes transporteren. Zonder voldoende zuurstof is het niet mogelijk om onze gezonde haren te behouden. Gelukkig kan vitamine B12 opgeslagen worden in de lever. Als we een dag teveel vitamine B12 hebben ingenomen via onze voeding, kunnen we de rest bewaren voor een dag dat we te weinig hebben ingenomen. Dit kan 2 tot 5 jaar worden bijgehouden. Vitamine B12 kan je vooral vinden in dierlijke bronnen zoals vlees. Daarnaast is het nog te vinden in: Melk, schelpdieren, oesters en eieren.

Zelf slik ik al jaren afwisselend vitamine B complex. Ik ben ermee begonnen toen ik merkte dat ik meer haaruitval kreeg. Ik ervaarde hierdoor redelijk snel effect. Vitakruid verkoopt goede pure vitamine B supplementen. Vitamine B complex vind je hier of ga voor de Energy booster van Eqology die naast diverse vitamine B nog een aantal andere fijne vitamines en mineralen bevat. Lees hieronder verder.

IJzer tegen haaruitval.

Ijzer zorgt voor de transport van zuurstof naar de haarzakjes. Zuurstof is belangrijk voor de groei van het haar. Een ijzer tekort kan zorgen voor gigantisch veel haaruitval. Heb jij recentelijk veel bloed verloren heb je een chronisch ijzer tekort? Zorg ervoor dat deze op peil is door de juiste voeding te eten of ijzertabletten te nemen. Ijzer zit vooral in rood vlees, maar ook bijvoorbeeld in groene groentes: spinazie, broccoli, boerenkool en andijvie.

Zink tegen droog en broos haar.

Zink zorgt voor een gezonde haargroei. Het helpt bij de aanmaak van Keratine, de proteïne/eiwit waar je haar uit opgebouwd is. Keratine maakt droog haar sterker en zorgt ervoor dat het niet snel breekt. Daarnaast remt zink de productie van DHT, wat ervoor zorgt dat nieuwe haartjes een kans hebben! Zink vind je in vlees, vis, haring, bruin brood, peulvruchten en zilvervliesrijst.

Selenium voor de groei van je haar.

Selenium is essentieel voor een gezonde haargroei. Het helpt bij de productie van eiwitten, waaruit je haar voornamelijk bestaat. Ook houdt selenium je haar sterk. Selenium vind je vooral in: orgaanvlees, vis, schelpdieren en paranoten.

Koper tegen grijze haren.

Koper is belangrijk voor de pigmentvorming van je haar. Melanine, pigment, zorgt ervoor dat je haar van nature een mooi kleurtje krijgt. Helaas is de melanine productie niet eindeloos. Zolang je haar nog niet grijs is helpt koper je kleur langer vast te houden. Koper kun je vooral vinden in: Groente, chocolade en volkorenbrood. Lekker veel chocolade eten tegen die grijze haren dus 😉

Tip: Geen zin om 5 a 6 capsules per dag te moeten nemen? Eqology verkoopt een hele fijne Energy Booster die voldoende vitamine B & C, Selenium, Zink, Koper en Magnesium bevat. Je kunt deze zelf bestellen op de site van Eqology onder de alias : ‘naturalrachel’. Of laat het mij weten via het contactformulier als het bestellen niet lukt of als je wat advies wilt.

Ik ben benieuwd of jij momenteel supplementen neemt? Of wat je huidige ervaringen zijn met het innemen van extra vitamines? Merk je verschil of heb je het idee dat je maar iets aan het innemen bent en eigenlijk merk je er niets van? Laat het mij hieronder weten en misschien kan ik je verder helpen in je zoektocht hierin 🙂
Eventuele vragen of aanvullingen op deze blog kan je ook hieronder kwijt.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Of gewoon meteen op de hoogte zijn als er een nieuwe blog online staat? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: rachel_naturalhaircare

3 antwoorden op “Vitamines & mineralen voor huid, haar en nagels”

 1. Ipv visolie gebruiken wij lijnzaadolie. Goedkoper. En heeft geen sterke smaak. Een lepel “gouden” olie door de yoghurt vinden ook de kinderen prima. Het zit vol omega 3

  1. Hi Eljah,

   Ja dat klopt. Alleen zit er in lijnzaad olie alleen ALA. Geen DHA en EPA.
   Alfa-linoleenzuur (ALA) gebruikt je lichaam vooral als energievoorziening. Het is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen.
   EPA en DHA dragen bij tot normale werking van het hart, ondersteunen de bloeddruk en hebben een ontstekingsremmend effect. Deze twee zorgen er ook voor dat de celwand doorlaatbaar wordt en je beter andere vitamines opneemt 🙂

   Groetjes Rachel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *